Događanja u svijetu: blokade sveučilišta i prosvjedi

U sklopu Globalnog tjedna akcije (koji smo već spominjali ovdje) koji se održava od 20.4. do 29.4.2009. diljem svijeta brojne studentske organizacije prosvjeduju protiv komercijalizacije obrazovanja.

U Finskoj je tjedan borbe protiv komercijalizacije obrazovanja obilježen na Sveučilištu u Tempereu i u gradu Jyväskylä. U Jyväskyli, tijekom tjedna održala su se razna predavanja i demonstracije. Domaći i strani studenti raspravljali su o obrazovnim politikama nekoliko zemalja, i prosvjedovali protiv lokalnih problema na Sveučilištu u Jyväskyli.

U Tempereu, tjedan je započeo spuštanjem transparenta s krova Sveučilišta. Studenti su tamo prosvjedovali protiv komercijalizacije obrazovanja i nadolazećeg zakona o obrazovanju koji bi trebao uvesti bolonjsku reformu na finska sveučilišta. Nakon toga održavale su se diskusije i filmske projekcije. U utorak su studenti organizirali djeljenje besplatne juhe ispred zgrade Sveučilišta kao bojkot Sodexo restorana koji se nalazi u toj zgradi. Tokom dana održavale su se javne diskusije i tribine, navečer je prikazan finski film Vihreä leski (Zeleni prozor). U srijedu su studenti na jednu noć blokirali Sveučilište. To je prva blokada ovog sveučilišta unazad nekoliko desetljeća.

Studenti u Tempereu prosvjeduju protiv nadolazećeg zakona koji će uvesti Bolonjski proces na finska sveučilišta, kao i protiv politike vlastitog sveučilišta jer smatraju da je uprava prostor sveučilišta prepustila korporacijama umjesto da on pripada studentima, i žele to promijeniti. U svojim akcijama solidiraju se i šalju potporu svim studentima svijeta, a pogotovo svojim prijateljima u Zagrebu!

U Austriji je početak međunarodnog tjedna borbe protiv komercijalizacije obrazovanja obilježen studentskim protestima u nekoliko gradova. Prosvjedovalo se za bolje uvjete i veću financijsku pomoć za javno obrazovanje. “Spasite obrazovanje a ne banke” bila je glavna parola, dok vlada, s druge strane, navješćuje smanjenje proračuna. U Salzburgu se u ponedjeljak okupilo gotovo 3,000 studenata koji su prosvjedovali protiv Bolonjskog procesa. Studenti su pozvali na međunarodnu solidarnost među različitm pokretima koji se bore protiv komercijalizacije obrazovanja i zahtjevali besplatno obrazovanje za sve. Za to vrijeme brojni su studenti prosvjedovali i u Innsbrucku, Grazu, Bregenzu, Linzu, St. Pöltenu, Klagenfurtu i Burgenlandu. Informacije (na njemačkom) dostupne su ovdje: Salzburg.com (video).

U Danskoj studenti prosvjeduju u Kopenhagenu gdje je od utorka je blokirana središnja administrativna zgrada Sveučilišta, koju su studenti zauzeli objavljujući otvaranje “Slobodnog Sveučilišta u Kopenhagenu”. Studenti djeluju pod parolom Reclaim Your Education, te namjeravaju nastaviti blokadu do petka, kada će predložiti konkretne prijedloge za reformu obrazovnog sustava. U međuvremenu, za vrijeme blokade odvijat će se predavanja i tribine o raznim temama.


(foto: politiken.dk)

U Njemačkoj se prosvjedovalo u nekoliko gradova. U Münsteru su prosvjednici u ponedjeljak dijelili letke na kampusu kako bi informirali studente o Globalnom tjednu akcije. Poslijepodne su organizirali ulični performans. Tokom cijelog tjedna održavale su se razne manifestacije, radionice i filmske projekcije. U utorak su podigli kamp ispred sveučilišta koji su nazvali Protestnim kampom i gdje održavaju razne radionice.

U Heidelbergu je tjedan borbe protiv komercijalizacije obrazovanja započeo prosvjednim maršom kroz staru jezgru grada u kojem je sudjelovalo petstotinjak studenata. Studenti su se završetku marša skupili na kampusu i održali plenum. Zahtjevaju ukidanje školarina, besplatan pristup obrazovanju za sve i demokratske procedure sudjelovanja u svim procesima donošenja odluka na svim razinama unutar sveučilišta.

U Hamburgu su studenti Pedagoškog fakulteta organizirali razna predavanja, diskusije i radionice. Regrutirali su razne aktiviste koji su dolazili na predavnja noseći bijele maske na licu i tražeći studente da budu poslušni, konzumiraju sadržaj koji im se predaje i, najvažnije, da se ne pridružuju protestima. U četvrtak su studenti blokirali jedno krilo glavne zgrade u znak protesta protiv smanjenja izdvajanja iz budžeta za njihov fakultet (kojemu su financije smanjene za 11%) i surađivanja sveučilišta s proizvođačima oružja. Blokirali su rektorat i planirali ostati do petka, no blokada je završila navečer nakon što je rektorica uspjela pobjeći.

U Marburgu je u srijedu izveden “flashmob” nakon kojeg se održao otvoreni sastanak na kojem se pričalo o obrazovnom sustavu i kako na njega utječe komercijalizacija.

U Maroku su na Sveučilištu u Casablanci u utorak održane projekcije o javnom obrazovnom sustavu.

U Norveškoj su aktivisti u Trondheimu u četvrtak djelili letke i izvjesili transparente na dva velika kampusa.

U SAD-u su studenti prosvjedovali u New Yorku protiv povećanja školarina. Prosvjedovalo se i u Vermontu, gdje su studenti zauzeli dio sveučilišta nakon što su propali pregovori o otkazima i smanjivanju budžeta. Prosvjednici koji su zauzeli rektorat odmah su uhićeni, dok su studenti, profesori i osoblje fakulteta koji su zauzeli zgradu administracije obaviješteni da moraju napustiti zgradu do 10 navečer ili će biti uhićeni.

EDIT: S obzirom da su neki čitatelji iz činjenice da se blokada održava u vrijeme trajanja Globalnog tjedna akcije pretpostavili da to znači da će ona trajati isključivo u to vrijeme – podsjećamo još jednom da se odluka o nastavku blokade na Filozofskom fakultetu izglasava na plenumu, koji se održava svake večeri i na koji svi mogu doći sudjelovati. Blokada Filozofskog traje dok plenum ne izglasa prekid blokade.

Svrha informiranja o tome što se dešava u svijetu za vrijeme trajanja međunarodnog tjedna borbe protiv komercijalizacije obrazovanja je pokazati da hrvatski studenti nisu sami u svojoj borbi! Diljem svijeta studenti se bore za svoje pravo na obrazovanje koje neće biti komercijalizirano i koje će biti dostupno svima. Globalni tjedan akcije jedan je način da se studenti u toj borbi ujedine i pokrenu svoje akcije u isto vrijeme, na taj način podupirući jedni druge i dajući svima do znanja da je borba protiv komercijalizacije obrazovanja globalna borba, koja se ne vodi samo u jednoj zemlji.

Vezani članci

  • 7. veljače 2021. Treba zauzdati milijardere poput Elona Muska "Prema jednoj procjeni, Elon Musk posjeduje više od četvrtine svih aktivnih satelita koji orbitiraju Zemljom. Iako se njegova fantazija o bivanju carem Marsa vjerojatno neće ostvariti, moramo obuzdati nekontroliranu moć pomahnitalih tipova poput Muska koji sve više nalikuju zlikovcima iz filmova o Jamesu Bondu, prije negoli se prometne sa Zemlje u nebesa."
  • 7. veljače 2021. Globalnom Jugu trebaju moć i resursi, ne reprezentacijski paravani Imenovanje Crne Afrikanke na čelo Svjetske trgovinske organizacije samo po sebi ne donosi previše. Ngozi Okonjo-Iweala je kao bivša ministrica financija i ministrica vanjskih poslova dobro poznata nigerijskom narodu, a njezina dugotrajna karijera u Svjetskoj banci i politike koje ne odstupaju od ekonomske ortodoksije naklonjene slobodnoj trgovini ne ostavljaju previše prostora optimizmu da bi njezina nova pozicija mogla pogodovati interesima afričkog radništva i seljaštva. Za periferne ekonomije neophodno je napuštanje dominantne, krajnje devastirajuće neoliberalne paradigme i zaokret prema osnaživanju industrijskih politika i prioriteta regionalnog razvoja – puka identitetska reprezentacija neće biti dovoljna.
  • 7. veljače 2021. Sikhi strahuju od nasilnih napada zbog seljačkih prosvjeda u Indiji Ekstremno desna vlada Narendre Modija nastoji nasilno ugušiti prosvjede desetaka tisuća seljakinja i seljaka u Indiji: preko stotinu ih je nestalo, ograđeni su žicom, uskraćena im je voda, hrana i internet, dok su aktivisti i aktivistkinje te kritički orijentirani novinari i novinarke ocrnjeni kao politički pobunjenici. Međutim, ne radi se samo o otporu reformama koje dereguliraju agrarni sektor, već i o vjerskom sukobu koji ima svoje duboke povijesne korijene. Veliki postotak prosvjednika_ca čine Sikhi, demonizirana vjerska zajednica koja je kontinuirano izložena pogromaškim napadima. Ako se rastući autoritarijanizam ne zaustavi, strategije vlade će nastavljati podupirati preobražaj Indije u hinduističku teokraciju.
  • 31. siječnja 2021. Višestruke opresije transrodnih Roma i Romkinja Diskriminacija trans osoba u kapitalističkim društvima još je dublja ako je povezana s marginalizacijom na osnovi etničke pripadnosti, kao i s podčinjenom klasnom pozicijom. U Srbiji još uvijek ne postoje statistike i istraživanja o siromašnim transrodnim Romkinjama i Romima, međutim oni_e svjedoče o vlastitom iskustvu složenih preplitanja opresija. Autorica skicira kako bi se ova isprepletenost opresija mogla misliti kroz konceptualiziranje spola/roda, heteronormativnosti, tradicionalnog i opozicijskog seksizma, seksualnih orijentacija, etniciteta i klase.
  • 31. siječnja 2021. O porastu sindikalne gustoće u SAD-u tijekom pandemije "Sindikalna gustoća – udio zaposlenih radnika i radnica koji pripadaju sindikalnom članstvu – porastao je 2020. godine po prvi put od 2007. i 2008. godine. Za porast sindikalne gustoće prije toga, morali biste se vratiti do 1979. godine. (...) Međutim, ovaj porast nažalost nije bio rezultat kakvog pobjedonosnog organiziranja. Sindikalno članstvo prošle se godine smanjilo za 2,2 posto – no pandemija je još više smanjila zaposlenost, za 6,7 posto. Posljedično se sindikalna gustoća povećala s 10,3 na 10,8 posto, i vratila tamo gdje je bila 2016. godine."
  • 24. siječnja 2021. Dvanaest značajnih posljedica globalnih klimatskih promjena u 2020. godini Radna verzija izvještaja o globalnoj klimi za 2020. godinu koji objavljuje Svjetska meteorološka organizacija upozorava na kontinuiranu prijetnju klimatskih promjena, bilježeći porast stakleničkih plinova i globalnih temperatura, podizanje morske razine, zagrijavanje oceana uz jake morske toplinske valove, nastavak smanjivanja površine ledenog pokrova, jake kiše i poplave, najveći broj sjevernoatlantskih oluja te žestoke udare drugih tropskih oluja i teške suše, što je sve dodatno potaknulo ogromne migracije i otežalo postojeće.
  • 22. siječnja 2021. Prema taksonomiji trolova "„Sreli smo još jednog Amerikanca u pubu. Mislim da je bio neki profesor, razvezao se o tome kako je Amerika ukradena od Indijanaca, i da je to strašno, i kako bi im je trebali vratiti. Na kraju je Brett rekao, ‘U redu, onda saznaj koje je indijansko pleme nekada živjelo tamo gdje ti sada živiš i predaj im vlasnički list od kuće.’ Siroti čovjek nije znao što reći.“ Kao što je jasno iz odlomka, Michelle ovo smatra nepobitnim argumentom. Čuo sam verzije ovog odgovora i prije – ako ste za imigraciju, otvorite svoj dom imigrantima, itd. – pri čemu se politička pozicija odnosno argument u vezi društva pretvara u individualni odgovor. Naravno, siroti čovjek trebao je uzvratiti da neki odgovori imaju smisla jedino ako su kolektivni. Ne postoji individualni odgovor na povijest genocida, ili na imigracijske politike, jednako kao što ne postoji individualni odgovor na klimatske promjene."
  • 22. siječnja 2021. Kako sam postala zagovornica prava seksualnih radnica_ka "Na jednoj od sesija, pod naslovom „Borba protiv nasilja nad ganskim seksualnim radnicama_ima“ gostovale su Bridget Dixon i Mariama Yusuf, koje rade sa Savezom za dostojanstvo žena. Govorile su o nasilju s kojim se suočavaju seksualne radnice u Gani, osobito onom policijskih službenika, koji ih uhićuju i siluju, da bi im potom oteli zaradu. Dixon i Yusuf jasno su naglasile da se ovi nasilni postupci usmjeravaju protiv seksualnih radnica zato što je njihov rad kriminaliziran."
  • 17. siječnja 2021. Rekordno visoke temperature gornjeg sloja oceana „Kako se sve više zemalja bude obavezivalo na ostvarivanje 'ugljične neutralnosti' ili 'nulte emisije ugljika' u nadolazećim desetljećima, treba obratiti posebnu pozornost na oceane. Bilo kakve aktivnosti ili sporazumi kojima se namjerava adresirati globalno zagrijavanje treba upariti s razumijevanjem da je ocean već apsorbirao ogromnu količinu topline i da će nastaviti apsorbirati višak energije Zemljinog sistema sve dok se atmosferske razine ugljika značajno ne smanje.“

Događanja

pogledaj sve

Bookmarks

pogledaj sve

Natječaji i prijave

pogledaj sve

Plenum FFZG-a

pogledaj sve