Iz medija – 33. i 34. dan preuzimanja Filozofskog fakulteta: 22. i 23. svibnja

24sata: Slavni teoretičar podržao hrvatske studente: U boj!
Vlast se plaši: Slovenski je filozof podržao zagrebačke studente i njihove zahtjeve te dodaoda ga je stid što slovenske kolege nisu učinile isto.

Bussines.hr: BISER DANA – Andrija Hebrang
“Primorac je postupio vrlo lucidno, odgovorio je jezikom onih koji su mu to namjestili.”

Business.hr: Nastavlja se blokada zagrebačkog Filozofskog fakulteta
Plenum Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu sinoć je nakon duge i burne rasprave većinom glasova odlučio i u subotu nastaviti blokadu tog Fakulteta.

Index.hr: Žižek podržao studente: Ja sam za pravu dozu nasilja
Gotovo do zadnjeg mjesta studenti zagrebačkog Filozofskog fakulteta ispunili su “sedmicu” kako bi poslušali predavanje legendarnog pop-filozofa Slavoja Žižeka, koji je već ranije pismenim putem podržao studente u njihovoj borbi za besplatno obrazovanje, a danas je došao u Zagreb kako bi im se i osobno obratio.

Javno.hr: Aukcija: Početna cijena studenta 10.000 kuna (foto)
S aukcije svojih glava na glavnom zagrebačkom trgu u nadi da će postići bolju cijenu studenti su poručili ministru Primorcu: Ajde, više!

Javno.hr: Filozofski nastavlja s blokadom, prijete sankcije
Studenti Filozofskog fakulteta u Zagrebu odlučili su na plenumu nastaviti blokadu fakulteta te upozorili kolege prosvjednike na sankcije.

Javno.hr: Žižek: Studenti budite hrabriji, riskirajte više
Slavoj Žižek je predavanjem na zagrebačkom Filozofskom fakultetu pružio potporu studentima koji traže besplatno obrazovanje.

Jutarnji List: Primorac: Zašto sam vikao ‘Ostavka’? Samo sam spontano reagirao
Dugo će ministar znanosti, obrazovanja i sporta Dragan Primorac pamtiti srijedu 20. svibnja uvečer i bizaran spektakl koji je on sam priredio okupljenim studentima i predstavnicima medija nakon što je završio gostovanje na Radiju 101.

Kontra-punkt: Studenti Filozofskog fakulteta u Zagrebu nastavljaju blokadu
Iako se očekivalo da u petak bude isglasan prekida blokade na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, studenti su nastavili nastavak blokade. Čuli su se i studentski glasovi protiv blokade.

mojportal.hr: Studenti odlučni: Nastavlja se blokada Filozofskog fakulteta
Plenum Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu sinoć je nakon duge i burne rasprave većinom glasova odlučio i nastaviti blokadu toga Fakulteta.

Monitor.hr: Žižek na Filozofskom!
Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, koji je posljednjih mjesec dana žarište najživljeg studentskog gibanja u Hrvatskoj u posljednjih 40 godina, u subotu u podne gostuje svjetski poznati slovenski filozof i teoretičar psihoanalize Slavoj Žižek, koji će tom prilikom promovirati svoje knjige Paralaksa i Bog na mukama.

Monitor.hr: Studenti Filozofskog fakulteta u Zagrebu nastavljaju blokadu
Iako se očekivalo da u petak bude isglasan prekida blokade na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, studenti su nastavili nastavak blokade. Čuli su se i studentski glasovi protiv blokade.

Novi list: Žižek studentima: Nastavite borbu
Fakulteti se trebaju udružiti, a studenti ustrajati bez kompromisa, poručio je slovenski filozof Slavoj Žižek.

Poslovni.hr: Studenti Filozofskog fakulteta nastavljaju blokadu
Plenum Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu sinoć je nakon duge i burne rasprave većinom glasova odlučio i u subotu nastaviti blokadu toga Fakulteta.

Slobodna Dalmacija: Slavoj Žižek studentima: Oni gore vas se boje
Filozofska zvijezda Slavoj Žižek, koji boravi u Zagrebu na Subversive Film Festivalu, jučer je gostovao na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, gdje je predstavio svoje knjige “Paralaksa” i “Bog na mukama”.

Subversive Film Festival: Žižek na Filozofskom!
Danas u podne, u sklopu promocije knjiga „Paralaksa“ (Antibarbarus, 2009.) i „Bog na mukama“ (Ex Libris, 2008.), Slavoj Žižek je posjetio Filozofski fakultet u Zagrebu, gdje je nakon uvodnih riječi Srećka Horvata, Borisa Gunjevića i Željka Tanjića, održao kraće predavanje i odgovarao na pitanja publike.

T-portal: Studenti Filozofskog fakulteta ipak nastavljaju blokadu
Plenum Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu sinoć je nakon duge i burne rasprave većinom glasova odlučio i u subotu nastaviti blokadu.

Večernji list: Zadarski studenti ismijali posjet predstavnika HHO-a Sveučilištu (foto)
S obzirom da ste prilikom dolaska na naše Sveučilište pokazali nezainteresiranost za probleme zbog kojih su Vas studenti zvali, ovim putem Vam se obraćamo kako bi odbili bilo kakvu daljnju suradnju s Vama i s Vašom institucijom – reakcija je to Nezavisne inicijative Sveučilišta u Zadru na zahvalu Ive Banca, predsjednika HHO-a prilikom posjeta Sveučilištu.

Večernji list: Žižek: Potrebna je prava doza nasilja, jači pritisak na vlast
Slavni, vjerojatno najpoznatiji filozof današnjice, Slovenac Slavoj Žižek, održao je danas na Filozofskom fakultetu u Zagrebu predavanje studentima. Žižek je gostovao na fakultetu u sklopu Subversive Film Festivala.

Vezani članci

  • 23. prosinca 2023. Ima li Gaza budućnost? Nakon napada palestinskih oružanih snaga pod vodstvom Hamasa na izraelsko stanovništvo, uslijedila je odmazda Izraela. Sukob se dogodio u kontekstu pragmatičnih geopolitičkih nastojanja normalizacije odnosa Izraela s arapskim državama (pod palicom SAD-a), te u situaciji sve većeg pomicanja izraelskog političkog spektra udesno. Neki od motiva za napad su okupacija i kontinuirana represija nad palestinskim stanovništvom, neprekidno naseljavanje Židova na palestinskim teritorijima i izbacivanje Palestinaca s njihove zemlje te međunarodna normalizacija režima aparthejda. Odgovor Izraela, uz prešutno savezništvo Zapada, dosegnuo je strahovite razmjere ljudskih žrtava i razaranja gradova u Gazi. Autor nudi tri moguća scenarija.
  • 22. prosinca 2023. Vazduh koji dišemo na kapitalističkoj periferiji Zagađenje zraka i životne sredine ogromni su problemi u Srbiji i drugim zemljama kapitalističke (polu)periferije, ali se to ili zanemaruje ili se problematika smješta u kvazi politički neutralne narative. Knjiga Vazduh kao zajedničko dobro Predraga Momčilovića je pregledna publikacija ‒ o historiji zagađenja zraka, o trenutnoj kvaliteti zraka, ključnim zagađivačima te njihovom utjecaju na zdravlje, o društveno-ekonomskim uzrocima zagađenja zraka i dominantnim narativima kroz koje se to predstavlja, kao i o politikama te borbama za čist zrak. Budući da polazi od suštinske veze kapitalizma i zagađenja, autor borbu protiv zagađenja odnosno privatizacije zraka misli u antikapitalističkom ključu: za čist zajednički zrak i druga dobra kojima ćemo upravljati demokratski.
  • 4. prosinca 2023. Psihologija kao potiskivanje politike, teorije i psihoanalize Emocije, afekti i mentalni fenomeni ujedno su društvene i kulturne prakse, ali njihova sveopća psihologizacija i privatizacija gura ih u polje koje je omeđeno kao individualno i kojem se pretežno pristupa kroz psihološka razvrstavanja i tipologizacije. Pritom se određeni psihološki pristupi nameću kao dominantni, dok se drugi istiskuju kao nepoželjni (posebice psihoanaliza). Kada se psihologija prelije i na druga društvena polja, te nastoji biti zamjena za teoriju i politiku, onda i psihologizirani aktivizam klizi u prikrivanje političke i teorijske impotencije, nerazumijevanja, neznanja i dezorganiziranosti, a kolektivno djelovanje brka se s kvazi-kolektivnom praksom razmjene osobnih iskustava. Prikriva se i ključni ulog psihologije i psihoterapije u reprodukciji kapitalizma, osobito kroz biznis temeljen na obećanju „popravljanja“ psihe, a onda i radnih tijela, te uvećanju njihove funkcionalnosti, a onda i produktivnosti. Psihologija i psihoterapija ipak ne mogu nadomjestiti posvećeno političko djelovanje i rigoroznu teorijsku proizvodnju. Ljevica bi brigu o mentalnom zdravlju prvenstveno trebala usmjeriti u borbu za podruštvljenje zdravstva i institucija mentalne skrbi koje će biti dostupne svima.
  • 2. prosinca 2023. Nevidljivi aspekt moći: nijema prinuda proizvodnih odnosa Unatoč nerazrješivim kontradikcijama i krizama, kapitalizam 21. stoljeća nastavlja opstajati. Kako bismo razumjeli paradoksalnu ekspanziju i opstojnost kapitala usred kriza i nemira, potrebno nam je razumijevanje specifičnih povijesnih oblika apstraktne i nepersonalne moći koja je pokrenuta podvrgavanjem društvenog života profitnom imperativu. Nadograđujući kritičku rekonstrukciju Marxove nedovršene kritike političke ekonomije i nadovezujući se na suvremenu marksističku teoriju, Søren Mau u svojoj knjizi obrazlaže kako kapital steže svoj obruč oko društvenog života, na način da stalno preoblikuje materijalne uvjete društvene reprodukcije.
  • 30. studenoga 2023. Usta puna djetetine U kratkom osvrtu na vlastito iskustvo trans djeteta, autor razmatra aktualni val legislativne transfobije.
  • 20. studenoga 2023. Lezbijke nisu žene: materijalistički lezbijski feminizam Monique Wittig Recepcija materijalističkog feminizma kod nas, koji nastaje sintetiziranjem marksističkih i radikalnofeminističkih tumačenja naravi, granica i funkcije roda, sužena je uglavnom na eseje Monique Wittig. Marksistička terminologija u njima je dekontekstualizirana iz Marxovih i Engelsovih pojašnjenja, gubeći svoja značenja u metaforama i analogijama kojima se nastojala prevladati nekomplementarnost s radikalnofeminističkim atomističkim viđenjima roda. No Wittigini eseji predstavljaju i iskorak iz toga korpusa, ukazujući na potrebu za strukturiranijim razmatranjem roda (kao režima) i povijesnom analizom njegova razvoja te, najvažnije, pozivajući na aboliciju roda, što i danas predstavljaju temeljni zahtjev kvir marksističkog feminizma. Učeći iz lezbijstva i drugih oblika koje rod stječe, Wittig podsjeća na relevantnost obuhvatne i razgranate empirijske analize da bi se kompleksni fenomeni koji strukturiraju našu svakodnevnicu mogli razumjeti.
  • 10. studenoga 2023. Pozornica kao moralna institucija Predstava „Možeš biti sve što želiš“ na dramaturško-režijsko-izvedbenom planu donosi avangardističku i subverzivnu jukstapoziciju raznorodnih prizora u kojima likovi dviju zaigranih djevojčica razgovaraju o društvenim fenomenima, demontirajući pritom artificijelnost oprirodnjenih društvenih uloga, ali i konvencionaliziranu samorazumljivost kazališnog stvaranja. Podrivajući elitističke i projektno-orijentirane norme teatra, a na tragu Schillerova razumijevanja kazališta kao estetskog, moralnog i društveno-političkog aparata, kroz ovu se predstavu vraća i dimenzija totaliteta, težnja da se obuhvati cjelinu, kroz koju se proizvodi kritika, provokacija i intervencija, ali i didaktika brehtijanskog tipa, odozdo, iz mjesta govora potlačenih.
  • 8. studenoga 2023. Iran – kratka istorija revolucija i nade U sedamdesetogodišnjici od iranskog puča i svrgavanja s vlasti sekularno-nacionalističkog premijera Muhameda Mosadeka, analitičko-političku pažnju valja usmjeriti šire, na društveno-historijski okvir koji ga je odredio, kao i na veze s drugim neuralgičnim elementima iranske historije i sadašnjice. Nacionalizacija naftne industrije koja je poljuljala britanske ekonomske interese u vrijeme Mosadekove vlade, u hladnoratovskom je kontekstu poslužila i kao apologija za spašavanje Irana od mogućeg posrnuća u komunizam. Nakon svrgavanja Mosadeka, iranski Šah Muhamed Reza Pahlavi nastavio je svoju represivnu vladavinu, gušeći radničke štrajkove i borbe, kao i pobune drugih opozicijskih elemenata, sve do Iranske revolucije iz 1979. godine (poznate i pod nazivom Islamska revolucija). Međutim, islamska demokracija te revolucije ‒ zamišljena kao antiteza imperijalnom projektu liberalne demokracije ‒ u osnovi nije izmijenila socioekonomske odnose, već je u interesu novonastale vladajuće klase učvrstila neoliberalnu ekonomiju. Historijsko-sociološki pregled Irana podcrtava to da su se revolucionarni elementi pojavljivali u proplamsajima, otvarajući daljnji horizont nade.
  • 8. studenoga 2023. O čemu govorimo kada govorimo o trans genocidu Za kapitalističku nacionalnu državu važna je institucija obitelji, samostojna biološki i socijalno reproduktivna jedinica besplatnog socijalnorepoduktivnog rada te biološkog očuvanja nacije. Kvir ljude koji žive onkraj heteronormativne obitelji, i u svojim se zajednicama nužno ne prokreiraju, ne percipira se ni kao pripadnike_ce iste kulture, te postaju neka vrsta prijetnje očuvanju patrijarhalne nacije i jasno podijeljenim orodnjenim ulogama te strukturama moći. Na tom tragu, tekst donosi teorijske koncepte kojima se preispituje strukturna logika genocidnog nasilja, njegov diskurs i veza s nacionalizmom te normativni artikulacijski okvir koji previđa rod i seksualnost kao relevantne faktore genocida nad određenom društvenom skupinom.

Događanja

pogledaj sve

Bookmarks

pogledaj sve

Fusnote

pogledaj sve

Natječaji i prijave

pogledaj sve

Plenum FFZG-a

pogledaj sve