Iz medija – suspenzija blokade: 24. i 25. svibnja

Dnevnik.hr: Izglasana deblokada Filozofskog fakulteta
Nakon pet tjedana blokade studenti prosvjednici zagrebačkog Filozofskog fakulteta izglasali su na sinoćnjem plenumu deblokadu tog fakulteta.

e-zadar: Zagreb: Izglasana deblokada Filozofskog fakulteta
Studenti su istaknuli da će, bez obzira na prestanak blokade, nastaviti održavati plenume i vršiti pritisak na Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa

Glas Slavonije: Studenti obustavili štrajk, nove blokade na jesen
Studenti zagrebačkog Filozofskog fakulteta (FF) na subotnjem plenumu izglasali su prekid blokade fakulteta. Unatoč tomu studenti su snažno naglasili kako je riječ samo o strateškom potezu, a nikako i o odustajanju od zahtjeva, te da su spremni na jesen ponovno blokirati fakultet. Time je, nakon trideset i četiri dana, prekinuta najveća studentska pobuna ikada viđena u Hrvatskoj.

H-alter: Blokada se odgađa do jeseni (video)
‘Ako smo se od čega doista umorili, onda su to prije svega samovolja i cinizam nadležnih’, poručili su studenti.

H-alter: Studenti pronašli inovativnu formu direktne demokracije- 1.dio
Rastko Močnik u intervjuu za H-alter: Današnje vlasti se legitimiraju na izborima, a onda imaju četiri godine vremena da rade što god hoće. U vrijeme kad se komercijaliziraju i privatiziraju javni sektori, staviti u centar pažnje javni servis, kao što je školstvo, je strašno značajna gesta u europskim, ali i svjetskim razmjerima.

Hrvatska radiotelevizija: Studenti se nakratko povlače (foto + video)
Studenti zagrebačkoga Filozofskog fakulteta prekinuli su blokadu nastave koja je trajala pet tjedana. Odluka je donesena na sinoćnjem plenumu, a poslijepodne su održali konferenciju za novinare na kojoj su najavili nastavak održavanja plenuma, te najkasnije najesen nastavak aktivnosti kako bi se ispunio njihov zahtjev za besplatnim obrazovanjem.

Index.hr: Kraj blokade Filozofskog fakulteta u Zagrebu: “Zamrzavanje” do jeseni
Nakon 34 dana blokiranja fakulteta i najveće studentske pobune koju Hrvatska pamti, plenum Filozofskog fakulteta u Zagrebu sinoć je jednoglasno donio odluku o suspenziji blokade nastave.

Index.hr: Studenti poručuju Saboru: Nastavljamo blokadu na jesen, ako ne izglasate besplatno školovanje (foto)
Studenti Filozofskog fakulteta iz Zagreba koji su jučer prekinuli blokadu održali su i posljednju konferenciju za medije u kojoj su objasnili kako je je ovo samo taktička odluka koja ne znači odustajanje od zahtjeva.

Jutarnji list: Studenti Filozofskog prekinuli blokadu (foto)
Plenum Filozofskog fakulteta u Zagrebu sinoć točno u ponoć donio je jednoglasno odluku o prekidu blokade nastave, 34 dana nakon što je počela do sada neviđena studentska pobuna u Hrvatskoj.

Jutarnji list: Ovo je bio najveći korak u povijesti našeg školstva (foto + kronologija)
Jučer u 22 sata studenti zagrebačkog Filozofskog fakulteta pokupili su svoje vreće za spavanje i napustili fakultet koji su u blokadi držali puna 34 dana.
Da bi studij trebao biti oslobođen bilo kakvog plaćanja, smatraju čak dvije trećine studenata u Europi, pokazalo je najnovije istraživanje koje je za Europsku komisiju napravio Galupp.
Istraživanjem je bilo obuhvaćeno gotovo 15.000 studenata iz zemalja članica EU, te Hrvatske, Islanda, Norveške i Turske. Ispitivali su se stavovi studenata o aktualnoj reformi visokoškolskog obrazovanja, a jedno od pitanja odnosilo se i na modele financiranja visokog školstva. Za besplatno je školstvo pritom glasovalo 65 posto anketiranih studenata. Ostalih 33 posto nema ništa protiv školarina ako su one povezane s povoljnim studentskim kreditima. Gledajući po zemljama, besplatan studij najviše zagovaraju studenti u Grčkoj.

MojPortal.hr: Izglasana deblokada zagrebačkog Filozofskog fakulteta
Nakon pet tjedana blokade studenti prosvjednici zagrebačkog Filozofskog fakulteta izglasali su na večerašnjem plenumu deblokadu tog fakulteta.

Monitor.hr: Izglasana deblokada zagrebačkog Filozofskog fakulteta i nastavak borbe za besplatno obrazovanje
Nakon pet tjedana blokade na zagrebačkom Filozofskom fakultetu na sinoćnjem petosatnom maratonskom plenumu izglasana je deblokada, odnosno “suspenzija blokade”, kako piše slobodnifilozofski.bloger.hr

Novi list: Izglasana deblokada Filozofskog fakulteta
Nakon pet tjedana blokade studenti prosvjednici zagrebačkog Filozofskog fakulteta izglasali su na sinoćnjem plenumu deblokadu tog fakulteta.Slobodna Dalmacija: Nakon pet tjedana izglasana deblokada zagrebačkog Filozofskog fakulteta (foto)
Nakon pet tjedana blokade studenti prosvjednici zagrebačkog Filozofskog fakulteta izglasali su na plenumu u subotu navečer deblokadu tog fakulteta.

T-portal: Izglasana deblokada zagrebačkog Filozofskog fakulteta (foto)
Nakon pet tjedana blokade studenti prosvjednici zagrebačkog Filozofskog fakulteta izglasali su na večerašnjem plenumu deblokadu

Večernji list: Studenti Filozofskog poručuju:’Nismo odustali, prekid blokade je taktička odluka’
Gromoglasnim skandiranjem “Besplatno školstvo” završila je danas 35. i za neko vrijeme zadnja konferencija za medije studenata zagrebačkog Filozofskog fakulteta. Plenum je još jučer, nakon 34 dana odlučio obustaviti blokadu nastave na tom fakultetu.

ZaMirZine: Prekinuta blokada Filozofskog fakulteta u Zagrebu
Nakon 34 dana blokade nastave, plenum je višesatnom raspravom došao do odluke da se ide na suspenziju blokade, nakon čega će krenuti nastavni proces na tom fakultetu. Ipak, time nije gotova borba za besplatno obrazovanje, a plenum i dalje nastavlja svoje sastajanje i djelovanje, što je svakako jedan od važnijih rezultata studentskog prosvjeda.

ZaMirZine: Borba za besplatno obrazovanje se nastavlja!
Studenti su u nedjelju na konferenciji za novinare jasno istaknuli da će se angažman za besplatno obrazovanje nastaviti, a u ovom je času riječ o taktičkoj odluci, između ostaloga i zato da se ne bi dodatnim pritiscima izlagali oni kojima je nužno završiti semestar. Ako se do tada ništa ne promijeni, ili ako se pokuša nametnuti nov zakon o visokom obrazovanju koji ne bi uvažio zahtjev za ukidanje školarina, nastavak se može očekivati već na jesen.

Vezani članci

  • 9. svibnja 2024. Antikapitalistički seminar Slobodni Filozofski i Subversive festival u sklopu Škole suvremene humanistike organiziraju četvrti po redu Antikapitalistički seminar, program političke edukacije koji će se i ove godine kroz predavanja, rasprave i radionice kritički osvrnuti na isprepletenost teorije i prakse te važnost proizvodnje kolektivnog znanja. Prijave traju do 26. svibnja 2024. godine, a program će se održavati u prostoru SKD „Prosvjeta“ u Zagrebu od 3. do 9. lipnja 2024. Vidimo se!
  • 23. prosinca 2023. Ima li Gaza budućnost? Nakon napada palestinskih oružanih snaga pod vodstvom Hamasa na izraelsko stanovništvo, uslijedila je odmazda Izraela. Sukob se dogodio u kontekstu pragmatičnih geopolitičkih nastojanja normalizacije odnosa Izraela s arapskim državama (pod palicom SAD-a), te u situaciji sve većeg pomicanja izraelskog političkog spektra udesno. Neki od motiva za napad su okupacija i kontinuirana represija nad palestinskim stanovništvom, neprekidno naseljavanje Židova na palestinskim teritorijima i izbacivanje Palestinaca s njihove zemlje te međunarodna normalizacija režima aparthejda. Odgovor Izraela, uz prešutno savezništvo Zapada, dosegnuo je strahovite razmjere ljudskih žrtava i razaranja gradova u Gazi. Autor nudi tri moguća scenarija.
  • 22. prosinca 2023. Vazduh koji dišemo na kapitalističkoj periferiji Zagađenje zraka i životne sredine ogromni su problemi u Srbiji i drugim zemljama kapitalističke (polu)periferije, ali se to ili zanemaruje ili se problematika smješta u kvazi politički neutralne narative. Knjiga Vazduh kao zajedničko dobro Predraga Momčilovića je pregledna publikacija ‒ o historiji zagađenja zraka, o trenutnoj kvaliteti zraka, ključnim zagađivačima te njihovom utjecaju na zdravlje, o društveno-ekonomskim uzrocima zagađenja zraka i dominantnim narativima kroz koje se to predstavlja, kao i o politikama te borbama za čist zrak. Budući da polazi od suštinske veze kapitalizma i zagađenja, autor borbu protiv zagađenja odnosno privatizacije zraka misli u antikapitalističkom ključu: za čist zajednički zrak i druga dobra kojima ćemo upravljati demokratski.
  • 4. prosinca 2023. Psihologija kao potiskivanje politike, teorije i psihoanalize Emocije, afekti i mentalni fenomeni ujedno su društvene i kulturne prakse, ali njihova sveopća psihologizacija i privatizacija gura ih u polje koje je omeđeno kao individualno i kojem se pretežno pristupa kroz psihološka razvrstavanja i tipologizacije. Pritom se određeni psihološki pristupi nameću kao dominantni, dok se drugi istiskuju kao nepoželjni (posebice psihoanaliza). Kada se psihologija prelije i na druga društvena polja, te nastoji biti zamjena za teoriju i politiku, onda i psihologizirani aktivizam klizi u prikrivanje političke i teorijske impotencije, nerazumijevanja, neznanja i dezorganiziranosti, a kolektivno djelovanje brka se s kvazi-kolektivnom praksom razmjene osobnih iskustava. Prikriva se i ključni ulog psihologije i psihoterapije u reprodukciji kapitalizma, osobito kroz biznis temeljen na obećanju „popravljanja“ psihe, a onda i radnih tijela, te uvećanju njihove funkcionalnosti, a onda i produktivnosti. Psihologija i psihoterapija ipak ne mogu nadomjestiti posvećeno političko djelovanje i rigoroznu teorijsku proizvodnju. Ljevica bi brigu o mentalnom zdravlju prvenstveno trebala usmjeriti u borbu za podruštvljenje zdravstva i institucija mentalne skrbi koje će biti dostupne svima.
  • 2. prosinca 2023. Nevidljivi aspekt moći: nijema prinuda proizvodnih odnosa Unatoč nerazrješivim kontradikcijama i krizama, kapitalizam 21. stoljeća nastavlja opstajati. Kako bismo razumjeli paradoksalnu ekspanziju i opstojnost kapitala usred kriza i nemira, potrebno nam je razumijevanje specifičnih povijesnih oblika apstraktne i nepersonalne moći koja je pokrenuta podvrgavanjem društvenog života profitnom imperativu. Nadograđujući kritičku rekonstrukciju Marxove nedovršene kritike političke ekonomije i nadovezujući se na suvremenu marksističku teoriju, Søren Mau u svojoj knjizi obrazlaže kako kapital steže svoj obruč oko društvenog života, na način da stalno preoblikuje materijalne uvjete društvene reprodukcije.
  • 30. studenoga 2023. Usta puna djetetine U kratkom osvrtu na vlastito iskustvo trans djeteta, autor razmatra aktualni val legislativne transfobije.
  • 20. studenoga 2023. Lezbijke nisu žene: materijalistički lezbijski feminizam Monique Wittig Recepcija materijalističkog feminizma kod nas, koji nastaje sintetiziranjem marksističkih i radikalnofeminističkih tumačenja naravi, granica i funkcije roda, sužena je uglavnom na eseje Monique Wittig. Marksistička terminologija u njima je dekontekstualizirana iz Marxovih i Engelsovih pojašnjenja, gubeći svoja značenja u metaforama i analogijama kojima se nastojala prevladati nekomplementarnost s radikalnofeminističkim atomističkim viđenjima roda. No Wittigini eseji predstavljaju i iskorak iz toga korpusa, ukazujući na potrebu za strukturiranijim razmatranjem roda (kao režima) i povijesnom analizom njegova razvoja te, najvažnije, pozivajući na aboliciju roda, što i danas predstavljaju temeljni zahtjev kvir marksističkog feminizma. Učeći iz lezbijstva i drugih oblika koje rod stječe, Wittig podsjeća na relevantnost obuhvatne i razgranate empirijske analize da bi se kompleksni fenomeni koji strukturiraju našu svakodnevnicu mogli razumjeti.
  • 10. studenoga 2023. Pozornica kao moralna institucija Predstava „Možeš biti sve što želiš“ na dramaturško-režijsko-izvedbenom planu donosi avangardističku i subverzivnu jukstapoziciju raznorodnih prizora u kojima likovi dviju zaigranih djevojčica razgovaraju o društvenim fenomenima, demontirajući pritom artificijelnost oprirodnjenih društvenih uloga, ali i konvencionaliziranu samorazumljivost kazališnog stvaranja. Podrivajući elitističke i projektno-orijentirane norme teatra, a na tragu Schillerova razumijevanja kazališta kao estetskog, moralnog i društveno-političkog aparata, kroz ovu se predstavu vraća i dimenzija totaliteta, težnja da se obuhvati cjelinu, kroz koju se proizvodi kritika, provokacija i intervencija, ali i didaktika brehtijanskog tipa, odozdo, iz mjesta govora potlačenih.
  • 8. studenoga 2023. Iran – kratka istorija revolucija i nade U sedamdesetogodišnjici od iranskog puča i svrgavanja s vlasti sekularno-nacionalističkog premijera Muhameda Mosadeka, analitičko-političku pažnju valja usmjeriti šire, na društveno-historijski okvir koji ga je odredio, kao i na veze s drugim neuralgičnim elementima iranske historije i sadašnjice. Nacionalizacija naftne industrije koja je poljuljala britanske ekonomske interese u vrijeme Mosadekove vlade, u hladnoratovskom je kontekstu poslužila i kao apologija za spašavanje Irana od mogućeg posrnuća u komunizam. Nakon svrgavanja Mosadeka, iranski Šah Muhamed Reza Pahlavi nastavio je svoju represivnu vladavinu, gušeći radničke štrajkove i borbe, kao i pobune drugih opozicijskih elemenata, sve do Iranske revolucije iz 1979. godine (poznate i pod nazivom Islamska revolucija). Međutim, islamska demokracija te revolucije ‒ zamišljena kao antiteza imperijalnom projektu liberalne demokracije ‒ u osnovi nije izmijenila socioekonomske odnose, već je u interesu novonastale vladajuće klase učvrstila neoliberalnu ekonomiju. Historijsko-sociološki pregled Irana podcrtava to da su se revolucionarni elementi pojavljivali u proplamsajima, otvarajući daljnji horizont nade.

Događanja

pogledaj sve

Bookmarks

pogledaj sve

Fusnote

pogledaj sve

Natječaji i prijave

pogledaj sve

Plenum FFZG-a

pogledaj sve