Izvještaj s 18. plenuma, 7. svibnja 2009.

Na osamnaestom plenumu održanom 7. svibnja 2009., raspravljalo se o šest točaka dnevnog reda.

Plenum je žarkim pljeskom pozdravio undercover predstavnike Ministarstva i tajnih službi. Plenum je, također pljeskom, čestitao rođendan sijedom gospodinu koji radi dokumentarnu radio-dramu o plenumu.

Pravo glasa na našem plenumu i dalje imaju svi zainteresirani (pa tako i gore spomenuti undercover agenti).

Nakon rasprave plenum je glasanjem odlučio da i dalje dopušta svima prisutnima da glasaju.

Radna grupa za analizu aktualnih dokumenata podnijela je izvještaj.

Duje Bonacci, predstavnik Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, jučer se obvezao da će on osobno, ili netko iz Ministarstva prisustvovati današnjoj vivisekciji. Nažalost, nije se pojavio nitko iz Ministarstva. Stigla je vijest da g. Bonacci jutros nije imao vremena.

Zaključci grupe vezani uz dokument kojeg je Ministarstvo uputilo Rektorskom zboru danas su predočeni medijima.

Postavilo se pitanje duljine prava na besplatno studiranje koju ćemo tražiti.

Sutra u 10 sati u A-220 prisustvujte radu radne grupe za analizu dokumenata. Sve relevantne dokumente potražite na Slobodnom Filozofskom.

Prof. Pletenac podnio je izvještaj:
Pismo potpore ciljevima i metodama inicijative (dostupno na Slobodnom Filozofskom) u jednom danu je potpisalo:
136 nastavnika i djelatnika FFGZ-a,
52 s osoba s drugih fakulteta i instituta i
71 pripadnik intelektualne i kulturne elite

Radna grupa za međuplenumsku suradnju izvijestila nas je da su Zadrani aktivni te da se bave performance artom.

Zadarski Studentski zbor uložio je veto Senatu na obvezujuću odluku o nastavku nastave.

Predloženo je otvaranje rubrike s izvještajima s alternativnih predavanja na Slobodnom Filozofskom. Zainteresirani, javite se (na portalu već postoji knjiga dojmova).
Šaljite izvještaje i ino na: slobodnifilozofski[at]googlemail.com

Upoznali smo se s prijedlogom organiziranog blokiranja prometa koji je svim plenumima uputila individua iz Rijeke.

Sudionik plenuma predložio je diverzantsku akciju obljepljivanja Markovog trga relevantnim dokumentima/zahtjevima.

U vezi s tim predložena je akcija pozivanja vozača na to da im se pokvari auto na raskrižju, kao i akcija pozivanja vozača na trubljenje (možda uz zgradu nadležnog Ministarstva i uz fakultete?). Predložen je slogan, koji je prihvaćen kao radni naslov potencijalne akcije: Trubi ako želiš besplatno obrazovanje!

Plenum je glasanjem pokazao da misli kako je riječ o umjetničkoj akciji za koju plenum nije odgovoran te je prijedlog delegiran umjetničkoj grupi.

Kontakt za akciju Trubi ako želiš besplatno obrazovanje: miniakcije[at]gmail.com

Oni koji su bili u kontaktu sa sindikatima zamoljeni su da do sutra pripreme izvještaj. Sutra će se raspravljati i o maturantima. Molimo zainteresirane za agitaciju maturanata da se jave sudionici plenuma na: vedrana.bi[at]gmail.com

U subotu će akcija 5 do 12 biti održana zadnji put. Zainteresirani dođite u navedeno vrijeme na Trg bana Jelačića.

Plenum je glasanjem odbio prijedlog da se, zbog njegove ciganske estetike, ukloni štand Uzmi ili ostavi.

Predložen je prosvjedni marš na kraju kojeg bi se pred Vladom pročitali zahtjevi. Medijska strategija sada ne uključuje takav tip akcije.

Angliste treće godine obuzeo je strah oko 6 ECTS-ova koje bi mogli izgubiti povratkom gostujućeg profesora u Irsku.

Profesoru će biti predloženo da u sklopu alternativne nastave održi predavanje o građanskom neposluhu u Irskoj odnosno da malo modificira teme svojih predavanja, otvori ih za sve zainteresirane, a da anglisti na kraju ipak dobiju te bodove.

Podsjećamo: svatko tko ne dođe ne smije biti kažnjen.

Plenum je malom većinom izglasao dopuštenje profesoru iz Irske za nesmetano održavanje redovne nastave za vrijeme trajanja blokade.

Poteglo se pitanje ostalih gostujućih profesora, konkretno pitanje gostujućeg profesora iz SAD-a, a plenum je izglasao da se rasprava o gostujućim predavačima održi sutra, a potom glasanjem pokušao poništiti prethodno izglasanu odluku da se profesoru iz Irske omogući držanje redovne nastave. U tome ga je spriječilo pravilo izglasano na jednom od prvih plenuma: plenum ne može preglasavati svoje odluke na istom plenumu, dakle, profesoru je dopušteno da sutra održi to predavanje.

Dekan je potvrdio da je nastava na poslijediplomskim studijima počela na alternativnim lokacijama.

Otvorena je rasprava o nastavi na alternativnim lokacijama.

Procjenom trenutnog stanja pozabavit će se grupa za međuplenumsku suradnju.

Predloženo je da se, radi izbjegavanja incidenta, na čin blokiranja nastave na alternativnim lokacijama pozovu kolege kojima su to matični fakulteti.

Kontakt za zainteresirane: halo.blokada[at]gmail.com

Plenum je izglasao da će raspravu o problemu ljudi koji su na prekvalifikaciji i kojima o ispitima na koje neće moći izaći ako im se vikend-nastava i dalje bude blokirala ovisi posao, odložiti za sutra.

Nastava će biti premještena na alternativne lokacije.

Plenum je pljeskom zahvalio profesorima koji su, u znak dosljednosti i vlastitog dostojanstva, podnijeli ostavku na mjesto pročelnika, izglasao nastavak blokade i završio u 22:20.

Vezani članci

  • 9. svibnja 2024. Antikapitalistički seminar Slobodni Filozofski i Subversive festival u sklopu Škole suvremene humanistike organiziraju četvrti po redu Antikapitalistički seminar, program političke edukacije koji će se i ove godine kroz predavanja, rasprave i radionice kritički osvrnuti na isprepletenost teorije i prakse te važnost proizvodnje kolektivnog znanja. Prijave traju do 26. svibnja 2024. godine, a program će se održavati u prostoru SKD „Prosvjeta“ u Zagrebu od 3. do 9. lipnja 2024. Vidimo se!
  • 23. prosinca 2023. Ima li Gaza budućnost? Nakon napada palestinskih oružanih snaga pod vodstvom Hamasa na izraelsko stanovništvo, uslijedila je odmazda Izraela. Sukob se dogodio u kontekstu pragmatičnih geopolitičkih nastojanja normalizacije odnosa Izraela s arapskim državama (pod palicom SAD-a), te u situaciji sve većeg pomicanja izraelskog političkog spektra udesno. Neki od motiva za napad su okupacija i kontinuirana represija nad palestinskim stanovništvom, neprekidno naseljavanje Židova na palestinskim teritorijima i izbacivanje Palestinaca s njihove zemlje te međunarodna normalizacija režima aparthejda. Odgovor Izraela, uz prešutno savezništvo Zapada, dosegnuo je strahovite razmjere ljudskih žrtava i razaranja gradova u Gazi. Autor nudi tri moguća scenarija.
  • 22. prosinca 2023. Vazduh koji dišemo na kapitalističkoj periferiji Zagađenje zraka i životne sredine ogromni su problemi u Srbiji i drugim zemljama kapitalističke (polu)periferije, ali se to ili zanemaruje ili se problematika smješta u kvazi politički neutralne narative. Knjiga Vazduh kao zajedničko dobro Predraga Momčilovića je pregledna publikacija ‒ o historiji zagađenja zraka, o trenutnoj kvaliteti zraka, ključnim zagađivačima te njihovom utjecaju na zdravlje, o društveno-ekonomskim uzrocima zagađenja zraka i dominantnim narativima kroz koje se to predstavlja, kao i o politikama te borbama za čist zrak. Budući da polazi od suštinske veze kapitalizma i zagađenja, autor borbu protiv zagađenja odnosno privatizacije zraka misli u antikapitalističkom ključu: za čist zajednički zrak i druga dobra kojima ćemo upravljati demokratski.
  • 5. prosinca 2023. Čekaonica za detranziciju Medicinska i pravna tranzicija kompleksni su i dugotrajni procesi, čak i kada nisu predmet legislativnih napada diljem svijeta. Uz dijagnozu, neki od preduvjeta za zakonsko priznanje roda u brojnim su zemljama još uvijek prisilni razvod braka i sterilizacija. Pored niza birokratskih zavrzlama, nerijetko podrazumijevaju i beskonačne liste čekanja. Jaz između transmedikalističke perspektive i borbe za pravo na samoodređenje roda mogao bi navesti na propitivanje primjera drugačijih tranzicijskih modela, koji usmjeravaju borbu izvan skučenih okvira trenutnih rasprava i spinova.
  • 4. prosinca 2023. Psihologija kao potiskivanje politike, teorije i psihoanalize Emocije, afekti i mentalni fenomeni ujedno su društvene i kulturne prakse, ali njihova sveopća psihologizacija i privatizacija gura ih u polje koje je omeđeno kao individualno i kojem se pretežno pristupa kroz psihološka razvrstavanja i tipologizacije. Pritom se određeni psihološki pristupi nameću kao dominantni, dok se drugi istiskuju kao nepoželjni (posebice psihoanaliza). Kada se psihologija prelije i na druga društvena polja, te nastoji biti zamjena za teoriju i politiku, onda i psihologizirani aktivizam klizi u prikrivanje političke i teorijske impotencije, nerazumijevanja, neznanja i dezorganiziranosti, a kolektivno djelovanje brka se s kvazi-kolektivnom praksom razmjene osobnih iskustava. Prikriva se i ključni ulog psihologije i psihoterapije u reprodukciji kapitalizma, osobito kroz biznis temeljen na obećanju „popravljanja“ psihe, a onda i radnih tijela, te uvećanju njihove funkcionalnosti, a onda i produktivnosti. Psihologija i psihoterapija ipak ne mogu nadomjestiti posvećeno političko djelovanje i rigoroznu teorijsku proizvodnju. Ljevica bi brigu o mentalnom zdravlju prvenstveno trebala usmjeriti u borbu za podruštvljenje zdravstva i institucija mentalne skrbi koje će biti dostupne svima.
  • 2. prosinca 2023. Nevidljivi aspekt moći: nijema prinuda proizvodnih odnosa Unatoč nerazrješivim kontradikcijama i krizama, kapitalizam 21. stoljeća nastavlja opstajati. Kako bismo razumjeli paradoksalnu ekspanziju i opstojnost kapitala usred kriza i nemira, potrebno nam je razumijevanje specifičnih povijesnih oblika apstraktne i nepersonalne moći koja je pokrenuta podvrgavanjem društvenog života profitnom imperativu. Nadograđujući kritičku rekonstrukciju Marxove nedovršene kritike političke ekonomije i nadovezujući se na suvremenu marksističku teoriju, Søren Mau u svojoj knjizi obrazlaže kako kapital steže svoj obruč oko društvenog života, na način da stalno preoblikuje materijalne uvjete društvene reprodukcije.
  • 30. studenoga 2023. Usta puna djetetine U kratkom osvrtu na vlastito iskustvo trans djeteta, autor razmatra aktualni val legislativne transfobije.
  • 20. studenoga 2023. Lezbijke nisu žene: materijalistički lezbijski feminizam Monique Wittig Recepcija materijalističkog feminizma kod nas, koji nastaje sintetiziranjem marksističkih i radikalnofeminističkih tumačenja naravi, granica i funkcije roda, sužena je uglavnom na eseje Monique Wittig. Marksistička terminologija u njima je dekontekstualizirana iz Marxovih i Engelsovih pojašnjenja, gubeći svoja značenja u metaforama i analogijama kojima se nastojala prevladati nekomplementarnost s radikalnofeminističkim atomističkim viđenjima roda. No Wittigini eseji predstavljaju i iskorak iz toga korpusa, ukazujući na potrebu za strukturiranijim razmatranjem roda (kao režima) i povijesnom analizom njegova razvoja te, najvažnije, pozivajući na aboliciju roda, što i danas predstavljaju temeljni zahtjev kvir marksističkog feminizma. Učeći iz lezbijstva i drugih oblika koje rod stječe, Wittig podsjeća na relevantnost obuhvatne i razgranate empirijske analize da bi se kompleksni fenomeni koji strukturiraju našu svakodnevnicu mogli razumjeti.
  • 10. studenoga 2023. Pozornica kao moralna institucija Predstava „Možeš biti sve što želiš“ na dramaturško-režijsko-izvedbenom planu donosi avangardističku i subverzivnu jukstapoziciju raznorodnih prizora u kojima likovi dviju zaigranih djevojčica razgovaraju o društvenim fenomenima, demontirajući pritom artificijelnost oprirodnjenih društvenih uloga, ali i konvencionaliziranu samorazumljivost kazališnog stvaranja. Podrivajući elitističke i projektno-orijentirane norme teatra, a na tragu Schillerova razumijevanja kazališta kao estetskog, moralnog i društveno-političkog aparata, kroz ovu se predstavu vraća i dimenzija totaliteta, težnja da se obuhvati cjelinu, kroz koju se proizvodi kritika, provokacija i intervencija, ali i didaktika brehtijanskog tipa, odozdo, iz mjesta govora potlačenih.

Događanja

pogledaj sve

Bookmarks

pogledaj sve

Fusnote

pogledaj sve

Natječaji i prijave

pogledaj sve

Plenum FFZG-a

pogledaj sve