Podrška civilnih udruga: To je i naša stvar!

MREŽA MLADIH HRVATSKE

CENTAR ZA MIROVNE STUDIJE, CENTAR ZA MIR I NENASILJE, RAND, SU KLUBTURA, PUŽ, AUTONOMNI KULTURNI CENTAR ATTACK, UDRUGA ZA DEMOKRATSKO DRUŠTVO, DOCUMENTA, CESI, KVARK, B.A.B.E., KUĆA LJUDSKIH PRAVA, UMKI, PLATFORMA 981, ZUM, GONG, FILMAKTIV, AGENCIJA LOKALNE DEMOKRACIJE OSIJEK, BRIC – BARANJSKI CIVILNI CENTAR, LUČ, UDRUŽENJE ZA MIR BARANJA, POBJEDA, VOLONTERSKI CENTAR OSIJEK, ZELENA AKCIJA, GRAĐANSKI ODBOR ZA LJUDSKA PRAVA, ŽENSKA AKCIJA RIJEKA, DOMAĆI, UDRUGA NEMEZ

Barbara Blasin, Sanja Iveković, Ante Perković, Amir Hodžić, Marina Škrabalo, Vesna Janković, Nataša Škrbić
Kontakt osoba: Emina Bužinkić, emma@mmh.hr, 099 6655 446


MEDIJIMA, SVEUČILIŠTU, PROFESORIMA, UMJETNIČKIM INICIJATIVAMA, GRAĐANIMA I GRAĐANKAMA, MLADIMA!!!

TO JE I NAŠA STVAR

Kako će se razvijati situacija oko studenskih prosvjeda je i naša stvar!!!

OTVORITI VRATA – DIJALOG JE MOGUĆ

Pratimo sa zebnjom rast napetosti i pojavu zastrašivanja i fizičkih obračuna prema studentima i studenticama koje održavaju blokadu na Zadarskom Sveučilištu.

Zaključavanje fakulteta svojim studentima i angažiranje zaštitarskih službi je primjena sredstava prisile.

Po čemu se zaključavanje vrata učilišta razlikuje od blokade?

Po cilju djelovanja: dok blokada služi cilju rješavanja sukoba vezano uz komercijalizaciju znanja, zaključavanje univerziteta razumijemo kao pokoravanje neposlušnih studenata i ne prepoznajemo želju za komunikacijom s drugom stranom.

Po načinu ponašanja: za razliku od „Ne može“ rektora/dekana Hrvatskih studija, Zadarskog učilišta, studenti u blokadi imaju OBRAZLOŽEN I RAZUMLJIV STAV koji objašnjava njihovo djelovanje putem blokade. Zaštitare vidimo kao REPRESIJU PROTIV DRUGOG MIŠLJENJA. Nenasilno djelovanje Nezavisne studentske inicijative prepoznajemo kao doprinos da visoka učilišta budu prva mjesta u našem društvu koja njeguju kulturu diskusije, dijaloga i poštivanja različitih mišljenja.

Po posljedici: zaključavanje vrata je USKRAĆIVANJE AUTONOMNOG PROSTORA UNIVEZITETA koji studenti imaju pravo koristiti za pozivanje na društveni dijalog. Nije fakultet privatni posjed svoje uprave, već je uprava dužna poštivati misiju univerziteta kao autonomnog prostora na kojem se osnažuje kultura dijaloga, kretivnog i kritičkog mišljenja. Prostora u kojem niti policija ne može intervenirati.

NENASILNA DRUŠTVENA PROMJENA

Mi građani i građanke te organizacije civilnoga društva koje potpisuju ovu izjavu podržavamo NAČIN na koji je taj sukob iznesen u javnosti. Način blokade učilišta je NENASILNA AKCIJA [1].

Ponosni smo što već više od 30 dana u našem društvu ona traje i ohrabrujući je primjer nenasilnog društvenog djelovanja u cijeloj regiji.

Zar nije spasonosno za suvremeno krizno vrijeme da postoje modeli rješavanja društvenih sukoba bez upotrebe nasilja prema protivniku? Zar ne ulijeva nadu i ponos u građane/ke ove zemlje činjenica da bez obzira na iscrpljujuće uvjete održavanja blokade gotovo mjesec dana studenti/ce i profesori/ce još uvijek na blogu slobodni filozofski pozivaju na kodeks ponašanja u skladu s nenasilnom, uključujućom komunikacijom.

Naši studenti i studentice već 28. dan donose odluke na DIREKTAN DEMOKRATSKI način i odbijaju tako isticanje karizmatskih studentskih vođa.

Na nizu video zapisa, svakodnevnim izjavama za tisak dokazuju kako je moguće staloženo, odlučno i ARGUMENTIRANO obrazlagati svoje djelovanje.

Smatramo da nenasilna društvena akcija nezavisne studentske inicijative stvara u našoj zajednici novo iskustvo i pridonosi novoj – priželjkivanoj KULTURI NENASILNE DRUŠTVENE PROMJENE.

ZEMLJA ZNANJA ZA SVE

MI građani i građanke te organizacije civilnoga društva koje potpisuju ovu izjavu:

– podržavamo glas zajednice studenata i profesora protiv komercijalizacije znanja
– važno nam i stalo nam je da Hrvatska svoj razvoj doista usmjeri prema zemlji znanja
– važno nam je i stalo nam je da svi mladi ljudi koji to žele, bez obzira na imovno stanje, imaju mogućnost obrazovati se i doprinositi zemlji znanja.

POZIV VLADI REPUBLIKE HRVATSKE

Podržavamo Nezavisnu studentsku inicijativu jer je ukazala na problem koji nosi komercijalizacija obrazovanja. Učinila je to usredotočeno na analizu, s voljom da ulazi u dijalog s neistomišljenicima i koristeći nenasilne metode društvenog djelovanja.

Šutnju od strane Vlade Republike Hrvatske i resornih ministara shvaćamo kao da studenti/ce i profesori/ce nisu važni/e. No, pored besplatnih udžbenika nama treba ravnopravnost i poštivanje od strane vlasti kojoj građanstvo daje legitimitet. Šutnja nikada nije zlato, vec prečesto forma pasivnog nasilja.

Stalo nam je da Vlada Republike Hrvatske sa relevantnim resornim ministarstvima uđe u pregovore oko minimalnih studentskih zahtjeva.

Stalo nam je da Vlada Republike Hrvatske sa relevantnim resornim ministarstvima, i uz uključivanje predstavnika studenata i univerziteta, pokrene proceduru za izmjenu postojećih pravila, zakona i prakse u smjeru besplatnog obrazovanja.

UČINITE KNJIGU VIDLJIVIM ZNAKOM SVOJE PODRŠKE

Pozivamo građane i građanke koji se slažu sa ciljevima i metodama nenasilne borbe za BESPLATNO obrazovanje i da svoju podršku učine vidljivom.

Ponesite knjigu u javni prostor:

* na tržnicu, u tramvaj, na posao, u kafić, u park!
* pokažite svakoj političkoj opciji da dajete svoj glas za viziju: zemlja znanja za sve.

Čitajte blog slododnifilozofski i šaljite molbe ministarstvu, potpišite peticiju!

Razgovarajte sa svojom djecom i pitajte što biste još mogli učiniti, zatrubite za obrazovanje, razmišljajte kako biste još mogli podržati ovaj napor za dobrobit svih nas. Javite što vam je palo na pamet. Svaki vaš doprinos je važan.

JOŠ JEDNOM PODRŽIMO ZAHTJEVE GRAĐANSKOG OTPORA STUDENATA!

Obrazovanje je javno dobro, a ne roba, i kao takvo mora biti dostupno svima, pod jednakim uvjetima. Stoga tražimo i podržavamo pravo na besplatno obrazovanje kroz zakonsko osiguranje potpunog javnog financiranja obrazovanja na svim razinama visokog obrazovanja; bez smanjenja upisnih kvota.

Tražimo i podržavamo strategijsku prenamjenu sredstava državnog proračuna u sektor obrazovanja vođenu načelima društvene solidarnosti i socijalne osjetljivosti, te idejom da je obrazovanje javno dobro.

Tražimo i podržavamo transparentnost financiranja cjelokupnog sustava znanosti i obrazovanja.

Također zahtijevamo i podržavamo da se svi zakoni koji se odnose na znanost i visoko obrazovanje prije upućivanja u saborsku proceduru daju na očitovanje svim znanstvenim i visoko obrazovnim institucijama.

POZIVAMO NOVINARE I NOVINARKE

Vaša je podrška nenasilnom otporu komercijalizaciji obrazovanja važna!

Vezani članci

  • 9. svibnja 2024. Antikapitalistički seminar Slobodni Filozofski i Subversive festival u sklopu Škole suvremene humanistike organiziraju četvrti po redu Antikapitalistički seminar, program političke edukacije koji će se i ove godine kroz predavanja, rasprave i radionice kritički osvrnuti na isprepletenost teorije i prakse te važnost proizvodnje kolektivnog znanja. Prijave traju do 26. svibnja 2024. godine, a program će se održavati u prostoru SKD „Prosvjeta“ u Zagrebu od 3. do 9. lipnja 2024. Vidimo se!
  • 23. prosinca 2023. Ima li Gaza budućnost? Nakon napada palestinskih oružanih snaga pod vodstvom Hamasa na izraelsko stanovništvo, uslijedila je odmazda Izraela. Sukob se dogodio u kontekstu pragmatičnih geopolitičkih nastojanja normalizacije odnosa Izraela s arapskim državama (pod palicom SAD-a), te u situaciji sve većeg pomicanja izraelskog političkog spektra udesno. Neki od motiva za napad su okupacija i kontinuirana represija nad palestinskim stanovništvom, neprekidno naseljavanje Židova na palestinskim teritorijima i izbacivanje Palestinaca s njihove zemlje te međunarodna normalizacija režima aparthejda. Odgovor Izraela, uz prešutno savezništvo Zapada, dosegnuo je strahovite razmjere ljudskih žrtava i razaranja gradova u Gazi. Autor nudi tri moguća scenarija.
  • 22. prosinca 2023. Vazduh koji dišemo na kapitalističkoj periferiji Zagađenje zraka i životne sredine ogromni su problemi u Srbiji i drugim zemljama kapitalističke (polu)periferije, ali se to ili zanemaruje ili se problematika smješta u kvazi politički neutralne narative. Knjiga Vazduh kao zajedničko dobro Predraga Momčilovića je pregledna publikacija ‒ o historiji zagađenja zraka, o trenutnoj kvaliteti zraka, ključnim zagađivačima te njihovom utjecaju na zdravlje, o društveno-ekonomskim uzrocima zagađenja zraka i dominantnim narativima kroz koje se to predstavlja, kao i o politikama te borbama za čist zrak. Budući da polazi od suštinske veze kapitalizma i zagađenja, autor borbu protiv zagađenja odnosno privatizacije zraka misli u antikapitalističkom ključu: za čist zajednički zrak i druga dobra kojima ćemo upravljati demokratski.
  • 5. prosinca 2023. Čekaonica za detranziciju Medicinska i pravna tranzicija kompleksni su i dugotrajni procesi, čak i kada nisu predmet legislativnih napada diljem svijeta. Uz dijagnozu, neki od preduvjeta za zakonsko priznanje roda u brojnim su zemljama još uvijek prisilni razvod braka i sterilizacija. Pored niza birokratskih zavrzlama, nerijetko podrazumijevaju i beskonačne liste čekanja. Jaz između transmedikalističke perspektive i borbe za pravo na samoodređenje roda mogao bi navesti na propitivanje primjera drugačijih tranzicijskih modela, koji usmjeravaju borbu izvan skučenih okvira trenutnih rasprava i spinova.
  • 4. prosinca 2023. Psihologija kao potiskivanje politike, teorije i psihoanalize Emocije, afekti i mentalni fenomeni ujedno su društvene i kulturne prakse, ali njihova sveopća psihologizacija i privatizacija gura ih u polje koje je omeđeno kao individualno i kojem se pretežno pristupa kroz psihološka razvrstavanja i tipologizacije. Pritom se određeni psihološki pristupi nameću kao dominantni, dok se drugi istiskuju kao nepoželjni (posebice psihoanaliza). Kada se psihologija prelije i na druga društvena polja, te nastoji biti zamjena za teoriju i politiku, onda i psihologizirani aktivizam klizi u prikrivanje političke i teorijske impotencije, nerazumijevanja, neznanja i dezorganiziranosti, a kolektivno djelovanje brka se s kvazi-kolektivnom praksom razmjene osobnih iskustava. Prikriva se i ključni ulog psihologije i psihoterapije u reprodukciji kapitalizma, osobito kroz biznis temeljen na obećanju „popravljanja“ psihe, a onda i radnih tijela, te uvećanju njihove funkcionalnosti, a onda i produktivnosti. Psihologija i psihoterapija ipak ne mogu nadomjestiti posvećeno političko djelovanje i rigoroznu teorijsku proizvodnju. Ljevica bi brigu o mentalnom zdravlju prvenstveno trebala usmjeriti u borbu za podruštvljenje zdravstva i institucija mentalne skrbi koje će biti dostupne svima.
  • 2. prosinca 2023. Nevidljivi aspekt moći: nijema prinuda proizvodnih odnosa Unatoč nerazrješivim kontradikcijama i krizama, kapitalizam 21. stoljeća nastavlja opstajati. Kako bismo razumjeli paradoksalnu ekspanziju i opstojnost kapitala usred kriza i nemira, potrebno nam je razumijevanje specifičnih povijesnih oblika apstraktne i nepersonalne moći koja je pokrenuta podvrgavanjem društvenog života profitnom imperativu. Nadograđujući kritičku rekonstrukciju Marxove nedovršene kritike političke ekonomije i nadovezujući se na suvremenu marksističku teoriju, Søren Mau u svojoj knjizi obrazlaže kako kapital steže svoj obruč oko društvenog života, na način da stalno preoblikuje materijalne uvjete društvene reprodukcije.
  • 30. studenoga 2023. Usta puna djetetine U kratkom osvrtu na vlastito iskustvo trans djeteta, autor razmatra aktualni val legislativne transfobije.
  • 20. studenoga 2023. Lezbijke nisu žene: materijalistički lezbijski feminizam Monique Wittig Recepcija materijalističkog feminizma kod nas, koji nastaje sintetiziranjem marksističkih i radikalnofeminističkih tumačenja naravi, granica i funkcije roda, sužena je uglavnom na eseje Monique Wittig. Marksistička terminologija u njima je dekontekstualizirana iz Marxovih i Engelsovih pojašnjenja, gubeći svoja značenja u metaforama i analogijama kojima se nastojala prevladati nekomplementarnost s radikalnofeminističkim atomističkim viđenjima roda. No Wittigini eseji predstavljaju i iskorak iz toga korpusa, ukazujući na potrebu za strukturiranijim razmatranjem roda (kao režima) i povijesnom analizom njegova razvoja te, najvažnije, pozivajući na aboliciju roda, što i danas predstavljaju temeljni zahtjev kvir marksističkog feminizma. Učeći iz lezbijstva i drugih oblika koje rod stječe, Wittig podsjeća na relevantnost obuhvatne i razgranate empirijske analize da bi se kompleksni fenomeni koji strukturiraju našu svakodnevnicu mogli razumjeti.
  • 10. studenoga 2023. Pozornica kao moralna institucija Predstava „Možeš biti sve što želiš“ na dramaturško-režijsko-izvedbenom planu donosi avangardističku i subverzivnu jukstapoziciju raznorodnih prizora u kojima likovi dviju zaigranih djevojčica razgovaraju o društvenim fenomenima, demontirajući pritom artificijelnost oprirodnjenih društvenih uloga, ali i konvencionaliziranu samorazumljivost kazališnog stvaranja. Podrivajući elitističke i projektno-orijentirane norme teatra, a na tragu Schillerova razumijevanja kazališta kao estetskog, moralnog i društveno-političkog aparata, kroz ovu se predstavu vraća i dimenzija totaliteta, težnja da se obuhvati cjelinu, kroz koju se proizvodi kritika, provokacija i intervencija, ali i didaktika brehtijanskog tipa, odozdo, iz mjesta govora potlačenih.

Događanja

pogledaj sve

Bookmarks

pogledaj sve

Fusnote

pogledaj sve

Natječaji i prijave

pogledaj sve

Plenum FFZG-a

pogledaj sve