Izvještaj s plenuma, 8. lipnja 2009.

Na trideset i sedmom plenumu, održanom u ponedjeljak, 8. lipnja 2009. godine, raspravljalo se o osam točaka dnevnog reda.

Osnovana je radna grupa za informiranje koja će biti nadležna za pitanja oko Skripte (molimo volontere za presavijanje i distribuciju da se jave na privremeni kontakt: glazjam[at]yahoo.com, 095/906-4302), dijeljenja brošura te za daljnju razradu ideje o publikaciji koja bi se bavila temom minulih proljetnih blokada obrazovnih institucija u Hrvatskoj. Termin za sastanak ove grupe je u srijedu, 10. lipnja u 16h u A-002.

Plenum je odlučio poslati službeno pismo podrške ZG Prideu koji će se održati u subotu 13. lipnja 2009. godine (povorka kreće u 15h s Trga maršala Tita). Svi članovi plenuma, kao i ostali građani i građanke pozivaju se da im u subotu pruže svoju individualnu potporu.

U četvrtak, 11. lipnja, održat će se akcija “5 do 12” na Trgu bana Jelačića.

Radna grupa za tehnička pitanja plenuma predstavila je prijedlog novih pravila i smjernica. Grupa za tehnička pitanja sastat će se u srijedu, 10. lipnja u 20h u A-002. Pozivaju se svi zainteresirani da dođu i komentiraju prijedlog novih pravila i smjernica. Svoje opaske, primjedbe i ideje možete slati i na plenum.tehnikalije[at]gmail.com.

Grupa za međuplenumsku suradnju izvijestila je plenum o prosvjednom skupu pod nazivom “Ministre, vidimo se najesen” koji će se održati u srijedu, 10. lipnja u Rijeci. Kolege iz Rijeke pozvale su i ostale gradove da im se pridruže i organiziraju lokalne prosvjede. Plenum se izjasnio protiv održavanja sličnog prosvjednog skupa u srijedu.

Plenum je pozdravio pilot-projekt splitskih studenata o kojemu će se glasati na sljedećoj sjednici Studentskog zbora Filozofskog fakulteta u Splitu. Ideja je da se prije svake sjednice Studentskog zbora održava plenum, odnosno skupština studenata FFST-a koja će po dosadašnjim principima inicijative, odnosno slijedeći koncept direktne demokracije, glasati o svim bitnim pitanjima vezanima za studente Fakulteta. Sve što skupština izglasa, Studentski zbor će izvršavati.

15. lipnja u 60 njemačkih gradova počinje veliki tjedan akcija i štrajkova. Plenum je izglasao slanje pismene i video-podrške ovoj akciji. Kontakt: bltomic[at]ffzg.hr, 091/7816-261.

U Trstu je pokrenuta nezavisna studentska inicijativa protiv komercijalizacije i privatizacije obrazovanja koja se želi povezati sa sličnim inicijativama u drugim zemljama.

Pozvani smo na konferenciju o komercijalizaciji obrazovanja koja se održava od 25. srpnja do 3. kolovoza na Naxosu u Grčkoj. Zainteresirani se mogu javiti Dunji na broj: 091/781-5508.

Grupa za forum poziva sve zainteresirane, s naglaskom na aktivne članove svih radnih grupa, na sastanak u utorak, 9. lipnja u 17h u A-002.

Grupa za analizu dokumenata sastaje se u srijedu, 10. lipnja u 18h u A-002. Na dnevnom će se redu nalaziti SDP-ov Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju.

Plenum je izabrao tri delegata za intervju sa Slobodnom Dalmacijom. Izabrani članovi plenuma bit će anonimni, a razgovor će se ticati naših zahtjeva, metoda, odnosa s medijima i daljnjih planova.

Plenum je raspravio i o pozivu koji je upućen određenim članovima plenuma za sudjelovanje u emisiji “Crna kutija”. Načelni stav plenuma glasi da bi pojedinci koji su pozvani u emisiju trebali nastupiti anonimno iako će iznositi i svoje osobne stavove. Plenum se podsjetio na temelje naše dosadašnje medijske strategije koji počivaju na depersonaliziranom pristupu i fokusiranju na sadržaj onoga što govorimo, a ne na onome tko govori.

Izabrani su moderatori za sljedeći plenum koji će se održati u četvrtak, 18. lipnja s početkom u 21 sat.

Plenum je završio u 00.02h.

Vezani članci

  • 10. studenoga 2023. Pozornica kao moralna institucija Predstava „Možeš biti sve što želiš“ na dramaturško-režijsko-izvedbenom planu donosi avangardističku i subverzivnu jukstapoziciju raznorodnih prizora u kojima likovi dviju zaigranih djevojčica razgovaraju o društvenim fenomenima, demontirajući pritom artificijelnost oprirodnjenih društvenih uloga, ali i konvencionaliziranu samorazumljivost kazališnog stvaranja. Podrivajući elitističke i projektno-orijentirane norme teatra, a na tragu Schillerova razumijevanja kazališta kao estetskog, moralnog i društveno-političkog aparata, kroz ovu se predstavu vraća i dimenzija totaliteta, težnja da se obuhvati cjelinu, kroz koju se proizvodi kritika, provokacija i intervencija, ali i didaktika brehtijanskog tipa, odozdo, iz mjesta govora potlačenih.
  • 17. rujna 2023. Barbie svijet, Ken carstvo, Stvarni svijet: fantazija do fantazije, a nigde utopije Estetski prilično zanimljiv film Barbie na političkoj razini donosi poneki lucidni prikaz mansplaininga ili prezahtjevnog normiranja feminiteta i maskuliniteta, a i na strani je normaliziranja razlika te afirmiranja tjelesnosti. No, njegova dominantna optika ostavlja sistem proizvodnje koji kroji složeni preplet opresija i eksploatacija bez kritike – opresije na temelju roda prije svega se zamišljaju kao stvar identitetskog odnosa između žena i muškaraca, psihologizirano i potpuno oljušteno od klasnih odnosa, a izostaje i utopijski rad na zamišljanju nečeg drugačijeg. Film ukazuje na slijepe pjege onih feminizama čiji je pristup idealistički i koji se prvenstveno zasnivaju na idejama „osnaživanja“ i „rodne ravnopravnosti“.
  • 9. rujna 2023. Transfobija: reciklirana moralna panika u službi kapitalizma Bujajuća anti-trans propaganda sve glasnije i opasnije prijeti životima trans osoba. Ekstremno desne političke elite, kojima sekundiraju trans-isključujuće radikalne feministkinje, LGB savezi i drugi samoprozvani eksperti za „rodnu ideologiju“ ne prestaju ispunjavati javni prostor dezinformacijama i senzacionalizmom u svrhe širenja moralne panike. Normalizacija transfobije oslanja se na motive koji se osvjedočeno ciklički uprežu u intenziviranje i mejnstrimizaciju diskriminacije i opresije po različitim osnovama. Sistemski situirani konzervativizam u jeku socioekonomske krize ponovno zaoštrava rodne režime i podiže bedeme cisheteronormativne obitelji uime kapitala.
  • 29. lipnja 2023. Politički dosezi serijala RuPaul’s Drag Race U kritičkom osvrtu na popularni američki reality show RuPaul's Drag Race, autorica teksta preispituje njegove komodifikacijske okvire i ukalupljenost u kapitalistički realizam odnosno suženu reprezentaciju draga, te historizira moderni drag: od ballroom scene Crnih kvir osoba iz Harlema tijekom 1920-ih, preko paralelnih struktura i jačanja Pokreta za oslobođenje gejeva i lezbijki tijekom šezdesetih i sedamdesetih godina, sve do recentnih aproprijacija drag i kvir kulture. Oštrica kritike cisheteronormativnog društva i njegovih artificijelnih patrijarhalnih rodnih uloga – opresivnih kako za žene, tako i za kvir ljude, ali i same muškarce – u popularnim je reprezentacijama vidno oslabjela. Primjer toga je i Drag Race, koji drag, ali i kvir, svodi na performativnu zabavu za široku publiku. Namjesto kritike, horizontalnosti i solidarnosti, show promiče agresivnu kompeticiju i snažni individualizam, koji tobože nadilazi sve strukturne opresije.
  • 27. lipnja 2023. Globalni kulturni ratovi i kakve veze pandemija ima s tim? (drugi dio) Osim što je ostavila traga na mnogobrojnim ljudskim životima, pandemija AIDS-a je krajem 20. stoljeća utjecala i na razvoj LGBT pokreta, kako u Sjedinjenim Državama, tako i globalno. Nekadašnji radikalni Pokret za oslobođenje gejeva i lezbijki napravio je zaokret prema bračnoj jednakosti kao osnovnom cilju, koji se zahvaljujući američkoj kulturnoj dominaciji i dalje nameće kao jedno od glavnih obilježja borbe za prava LGBT osoba. Dalekosežne posljedice ovakvog liberalnog razvodnjavanja i konzervativnog kooptiranja LGBT pokreta u kontekstu rješavanja AIDS krize konzervativnim biopolitikama braka i obitelji, ogledaju se i u današnjim borbama protiv (ultra)konzervativnih politika i praksi, koje u SAD-u i drugdje u svijetu izravno i neizravno ugrožavaju živote transrodne populacije.
  • 20. lipnja 2023. Materijalistička kritika građanske jugonostalgije Postoje različite jugonostalgije, među kojima je i ona (malo)građanskog ili liberalnog tipa. Osim fokusa na određeni (uži) period Jugoslavije, ideju socijalizma razmatra kroz pojednostavljenu predstavu povijesti kao sukoba „modernizma“ i „antimodernizma“, te „individualizma“ i „kolektivizma“. Socijalizam se zamišlja više kao „životni stil“, ispražnjen od emancipatornog političkog sadržaja, a nit vodilja zapravo je uklapanje u svjetski poredak slobodnog tržišta – ova kulturna imaginacija prije svega žali što je propuštena karta za „pravi“ kapitalizam. Za razliku od idealističkog historijskog pristupa, materijalistička analiza Jugoslaviji pristupa kroz analizu klasnih odnosa, a umjesto na potrošačke standarde, usredotočuje se na radničku participaciju u proizvodnji (samoupravne ekonomije, politike, tendencije, krize i neuspjehe). Materijalistička analiza državnog socijalizma utoliko nije nostalgična, nego kritička.
  • 15. lipnja 2023. Iz istorije borbe za socijalno stanovanje u Srbiji Neposredno nakon Prvog svjetskog rata, u Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca uvedene su regulativne mjere kojima je država ozbiljnije intervenirala u odnose zajmodavaca i podstanara: rekvizicija stanova, moratorij na iseljenje i ograničenja cijena najamnina. Iako je stambena bijeda nakon rata dosegla ogromne razmjere, državne politike kao pomoć najsiromašnijima bile su isključivo ustupak borbi i otporu, kojima je ritam udarala snažna Socijalistička radnička partija Jugoslavije (komunista). Partija je kreirala progresivni stambeni program, pozivala na bojkot, predvodila prosvjede i organizirala štrajkove protiv stambene oskudice i drugih pitanja, te aktivno pratila provođenje zakona i situaciju na terenu – osobito u Srbiji, najpogođenijoj ratnim razaranjima i stoga s najviše problema u polju stanovanja. Gotovo nepostojeća regulacija podstanarstva i neoliberalno socijalno stanovanje koje ne zadovoljava potrebe najugroženijih u našim današnjim državama, daju nam povoda da uzmemo ovakve historijske primjere i periode u kojima je izborena barem minimalna reforma stanovanja kao smjerokaz za aktualne i buduće borbe.
  • 29. svibnja 2023. Vampiri, zombiji i druga čudovišta kapitalizma Različite su paradigme strahova (strepnja, izgubljenost, otuđenost, jeza, tjelesna panika, apokaliptičnost) reflektirane u žanru horora tijekom povijesnog razvoja kapitalizma, kroz figure čudovišta koja odražavaju suštinske bojazni vezane uz reprodukciju života u tom sistemu. Komparativno se koristeći analizom popkulturne imaginacije u ovom žanru, te historijsko-materijalističkim pristupom, autor trasira genealogiju suvremenih čudovišta (zombija, vukodlaka, vještica, vampira, kanibala) i afektivnih struktura straha u period prvobitne akumulacije i uspostavljanja kapitalističkog društvenog okvira, izvlačeći na vidjelo neskriveno nasilje i monstruoznost sâmog kapitalizma, čija je eksploativna struktura danas umnogome normalizirana kao fetišizirana apstrakcija.
  • 29. travnja 2023. Antikapitalistički seminar Slobodni Filozofski i Subversive festival u sklopu Škole suvremene humanistike organiziraju treći po redu Antikapitalistički seminar, program političke edukacije koji će se i ove godine kroz predavanja, rasprave i radionice kritički osvrnuti na isprepletenost teorije i prakse te važnost proizvodnje kolektivnog znanja. Bavit ćemo se kapitalističkim obrazovanjem, odnosom eksploatacije i opresivnih ejblističkih režima, orodnjenim nasiljem, pitanjem nacionalizma, slijepim pjegama u primjenama pojmova roda, spola i klase, političkom ofenzivom na transrodnu zajednicu, umjetničkim radom te kritičkim čitanjem popularne kulture. Prijave traju do 10. svibnja 2023. godine, a program će se održavati u prostoru SKD „Prosvjeta“ u Zagrebu od 15. do 20. svibnja. Vidimo se!

Događanja

pogledaj sve

Bookmarks

pogledaj sve

Fusnote

pogledaj sve

Natječaji i prijave

pogledaj sve

Plenum FFZG-a

pogledaj sve