Univerzijada: izvješće nezavisne studentske inicijative “Drugačiji Univerzitet je Moguć!” (Beograd)

Dok se studenti brojnih sveučilišta kako u Hrvatskoj, Srbiji i Sloveniji tako i na sveučilištima diljem svijeta bore za veća proračunska izdvajanja za visoko obrazovanje, novi potezi političara u Srbiji ne prestaju iznenađivati u svome apsurdu. Naime, kako smo već izvijestili, od 1. do 12. srpnja u tijeku je najveća svjetska sportska manifestacija među studentima – Univerzijada Beograd 2009. Osim što je izdvajanje za ovu studentsku (sic!) manifestaciju četiri puta veće od izdvajanja za obrazovanje na svim razinama u cijeloj Srbiji, organizacija ovogodišnje Univerzijade diči se i iseljavanjem studenata/ica iz Studentskog grada te rušenjem domova Roma iz beogradskog Bloka 67 koji je, osim što je porušen, još i ograđen žicom te doslovno pretvoren u geto! Sva javna okupljanja za vrijeme trajanja Univerzijade zabranjena su, pa je tako onemogućen i protest koji su koleg(ic)e iz Beograda najavile povodom otvaranja Univerzijade. Reakciju nezavisne studentske inicijative “Drugačiji Univerzitet je Moguć!”, objavljenu 29. lipnja o.g., prenosimo vam u cijelosti, a u nastavku osim toga možete pročitati i priopćenje Udruženja romskih studenata iz Novoga Sada:


Povodom Univerzijade, potpredsednik Vlade i predsednik OK Univerzijade, Božidar Đelić, izjavio je:
U doba velike ekonomske krize, kada su veće i bogatije države otkazivale mnogo manja takmičenja, proradili su srpski inat, snalažljivost i brzina u rešavanju problema. Otkada smo u oktobru preuzeli organizaciju Univerzijade sve je rađeno transparentno, bez skandala.
Kako je izgledao, i čiji je zapravo taj “srpski inat, snalažljivost i brzina u rešavanju problema”?

Ako se pod “srpskim” ovde misli na građane Srbije, moramo ispraviti gospodina Đelića. Građani Srbije su u ovom inaćenju, snalažljivosti i brzini organizatora Univerzijade izvukli deblji kraj.

Za potrebe organizovanja ovog “najvećeg svetskog studentskog sportskog takmičenja” deo domaćih studenata je iseljen iz Studentskog grada. Uprkos obećanju Đelića da će svim iseljenim studentima biti obezbeđen alternativni smeštaj, organizatori Univerzijade nisu pokazali ni najmanju spremnost da taj problem i reše. Organizatori Univerzijade pokazali su do koje mere su licemerni i perfidni kada su u poslednjem trenutku doneli odluku da iseljavanje studenata iz Studentskog grada ipak nije potrebno, nakon što je većina studenata kojima je iseljenje bilo predviđeno, već napustilo dom!

Sa istovremenim urušavanjem fakultetskog obrazovanja i enormnom eskalacijom školarina, iz državnog budžeta izdvojeno je 4,2 milijarde dinara za organizovanje međunarodne “studentske” fešte, dok je za celokupno obrazovanje na svim nivoima predviđeno izdvajanje svega 1,2 milijardi dinara. Ovim postaje očigledno da je besplatno obrazovanje stvar političke volje pojedinaca u vlasti, a ne pitanje (ne)mogućnosti.

Dok su studenti iseljeni iz studentskog doma, stanovnici romskog naselja u bloku 67 doživeli su da im domovi prvo budu porušeni, a zatim i ograđeni žicom, pod izgovorom “bezbednosti učesnika Univerzijade”. Ovo je bilo praćeno rasističkim izjavama gradonačelnika Dragana Đilasa koji je okarakterisao Rome iz naselja kao “nekoliko desetina građana Beograda koji drže kao taoce ostatak grada”.

Smatramo da, u trenutku kada su, pod izgovorom ekonomske krize, mnogi slojevi stanovništva dovedeni u, blago rečeno, nezavidnu poziciju, od kojih su neki i na ivici egzistencije, potez organizovanja Univerzijade samo pokazuje neodgovornost, bahatost i potpunu nezainteresovanost vlasti za rešavanje socijalnih problema svojih građana, a takođe i spremnost da se ti problemi i zaoštre. Svi javni skupovi tokom održavanja Univerzijade su zabranjeni. Suspendovanje osnovnih demokratskih prava građana u trenutku kad se vlastima ukaže prilika za ubiranje profita samo ukazuje na to kakvu “čast” održavanje Univerzijade može predstavljati za većinu stanovništva. Da parafraziramo Đilasa, nalazimo se u situaciji gde državne vlasti, u sprezi sa krupnim kapitalom, drže građane Srbije kao taoce obezbeđujući sebi profit.

Kao studenti, koji i sami trpe posledice organizovanja Univerzijade, izražavamo solidarnost sa svim slojevima stanovništva prema kojima organizatori Univerzijade i gradske vlasti nisu pokazali obzira prilikom organizovanja ove manifestacije, i pozivamo i sve ostale građane da izraze svoj protest protiv Univerzijade.

Nezavisna Studentska Inicijativa
Drugačiji Univerzitet je Moguć
www.studentizastudente.net


Otvoreno pismo Gradonačelniku Beograda i organizatorima Univerzijade povodom ograđivanja stanovnika naselja u Bloku 67

Mere koje su preduzete u vezi sa romskim naseljem u Bloku 67 na Novom Beogradu, uoči održavanja Univerzijade u Beogradu, ne samo da su moralno neodgovorne, nego predstavljaju grubo kršenje člana 25 Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima, odredaba Preporuka Komiteta Ministara Saveta Evrope Rec (2005)4 i odredaba Preporuke 1557 (2002) Parlamentarne Skupštine Saveta Evrope.

Način na koji je romsko stanovništvo iz ovog naselja tretirano (ograđeno kao u kavezu) je ponižavajuće za celokupnu zajednicu Roma u Srbiji i pokazuje koliko su nosioci vlasti u Beogradu prema vlastitim stanovnicima ksenofobični.

Ovaj svojevrsni akt segregacije rezultat je neveštog nastojanja da se stvarna slika o životu Beograda izoluje od one ‘’idealne’’ slike Beograda kao regionalne demokratske metropole. Zabluda je misliti da je prostornom segregacijom “nezdravog tkiva grada” moguće obezbediti i segregaciju učesnika, medija na Univerzijadi i Evropskih institucija od “nedemokratske slike” o Beogradu.

Nismo sigurni da li ste svesni u kojoj meri će ovakve odluke uticati na pogoršanje imidža celokupne zemlje pred međunarodnim institucijama, i to u ovom osetljivom momentu kada celo društvo treba da uloži ogromne napore za pristup zajednici evropskih naroda. Iskustva zemalja kao što su Češka i Slovačka vezana za pridruživanje Evropskoj uniji nas uče da je upravo pitanje položaja Roma u njima dodatno kočilo ovaj proces. Ne verujemo da je u vremenu kada gradske vlasti bez nadoknade obezbeđuju bogatim privrednicima u zemlji natraktivnije lokacije u Beogradu, nemoguće pronaći alternativni adekvatan smeštaj za najsiromašnije stanovnike grada.
Očekujući Vaše brze i konkretne poteze po ovom pitanju srdačno vas pozdravljamo.

U Novom Sadu, 19. Juna 2009
UDRUŽENJE ROMSKIH STUDENATA

Vezani članci

  • 28. lipnja 2020. Izbori 2020: Budućnost parlamentarne političke diskusije U prvom su planu nadolazećih parlamentarnih izbora u Hrvatskoj dvije najveće stranke, obje izašle iz procesa unutarnje konsolidacije oko figura svojih lidera. Ekstremna desnica, koju je HDZ proteklih godina odbacio, prijeti ostvariti povijesno dobar rezultat i trajno poremetiti dugogodišnju političku ravnotežu. Međutim, u Sabor bi mogla ući i lijevo-zelena koalicija te konačno uvesti nove političke modele i koncepte u hrvatski parlamentarizam.
  • 28. lipnja 2020. Nemiri Stonewalla "Danas je prvi dan Mjeseca ponosa, proslave Stonewallskih nemira iz 1969. godine. Ustanci trenutno izbijaju diljem zemlje. Današnji bogati bijeli gej muškarci možda se protive „nasilju“, ali povijest LBGTQ+ pokreta pokazuje da se neredi ugnjetavanih ljudi tiču oslobođenja."
  • 21. lipnja 2020. Martin Luther King znao je da nema ničega mirnog u nenasilju ako se provodi kako spada Daleko od srednjostrujaške aklamacije nenasilnog djelovanja svedenog na moralni nagovor, širenje utjecaja u postojećim institucijama i pristojne, pacifizirane prosvjede, Kingov zagovor nenasilja kao metode gnjevnog, ali staloženog suprotstavljanja sistemskom nasilju kroz kolektivnu direktnu akciju koja remeti normalno funkcioniranje društva, taktičke je prirode. Radikalna rekonstrukcija američkog društva na kakvoj je radio iziskivala je da se gnjev transformira u moć putem angažmana duljeg trajanja, umjesto da se opravdano, ali reaktivno troši u neredima.
  • 21. lipnja 2020. Voziti automobil u doba nejednakosti "Kada časopis poznatiji po recenzijama stranih superautomobila i domaćih nabrijanih vozila te uredničkoj politici koja izaziva kontroverze jedino kada napada terence (u prilog monovolumenima i automobilima) istakne priču o Oliveru, obiteljskom automobilu Jasona M. Vaughna marke Subaru, koji je prešao 418 000 kilometara, u članku pod naslovom “The Fear of Failure” („Strah od neuspjeha“), to je svakako znak da živimo u vremenima opscene nejednakosti."
  • 21. lipnja 2020. Prava definicija „privatnog vlasništva“ "Elite se pribojavaju uništenja vlastite imovine, ali još više strahuju od uništenja društvenih odnosa koji čine privatno vlasništvo mogućim. Dakle, strepe od svijeta bez policije."
  • 14. lipnja 2020. Neka vas „preispisivanje povijesti“ ne zabrinjava: upravo je to historičarski posao Rušenje spomenika britanskom robovlasniku Edwardu Colstonu u bristolsku luku dočekano je, između ostalog, reakcijama koje hine zabrinutost za historiografiju. Međutim, svako je postavljanje spomenika i politički čin, a kada je omjer komemoracije eksponenata trgovine robljem i imperijalizma naspram njihovih žrtava toliko jednostran, upravo se obaranje ovakvog spomenika ispostavlja kao predugo odgađani prilog historijskoj reevaluaciji.
  • 14. lipnja 2020. Trudeauov odgovor na rad policije i rasnu pravdu samo je prazna gesta Platitude centrističkih političara poput kanadskog premijera Justina Trudeaua i njihovo korištenje prilika za simboličku kooptaciju antirasističkih društvenih pokreta slaba su zamjena za strukturno adresiranje mehanizama i institucija koje potiču i održavaju rasizam, fenomen koji nikako nije ograničen na kontekst SAD-a.
  • 14. lipnja 2020. Rezervna armija – pandemijsko izdanje "Zbog načina na koji je američka ekonomija trenutno konfigurirana, privatna poduzeća počet će zapošljavati radnice i radnike i smanjivati rezervnu armiju tek kada im to postane profitabilno. Radnici i radnice će pak biti prepušteni na milost i nemilost tih odluka i, posljedično, na agregatnoj razini nastaviti gubiti naspram njihova suparnika, korporacija koje neovisno o ikome donose odluke o zapošljavanju."
  • 7. lipnja 2020. Rad od kuće nakon korona virusa osigurat će šefovima veću kontrolu nad radničkim životima Korist koju korporacijama donosi rad od kuće daleko nadilazi pogodnosti koje od takvog aranžmana imaju radnici i radnice. Unatoč tome što istraživanja pokazuju da ih većina jedva čeka vratiti se na tradicionalno radno mjesto, uštede koje se mogu ostvariti eksternaliziranjem nekretninskih i režijskih troškova na individualna kućanstva, uspješno provedeni eksperiment rada na daljinu tijekom pandemije i pritom zabilježeni porast učinkovitosti pružile su upravama velikih kompanija dovoljno povoda da krenu najavljivati prebacivanje na „digitalni standard“, koji radništvu predstavljaju kao povlasticu.

Događanja

pogledaj sve

Bookmarks

pogledaj sve

Natječaji i prijave

pogledaj sve

Plenum FFZG-a

pogledaj sve