Izvješće iz Tuzle

Kolegice i kolege s Univerziteta u Tuzli redovno održavaju svoje plenarne sjednice. Međutim, organizacija istih ne prolazi baš tako glatko. Prilikom organizacije posljednjeg plenuma 27. lipnja bili su suočeni s otporom dekana Ekonomskog fakulteta i paranoičnim strahom od blokade koja bi mogla tobože iskrsnuti iz plenumskih zasjedanja. Dekan i dekanice Ekonomskog, Faramceutskog i Tehnološkog fakulteta u čijoj se zgradi trebao održati plenum povukli su očajnički potez i obustavili rad navedenih fakulteta tog dana zaključavši zgradu. Plenum je na kraju održao svoju radnu sjednicu na kojoj je definirana strategija i na kojoj su osnovane i sekcije i u javnost pušten prvi broj Biltena. Slobodni studenti iz Tuzle su reagirali i otvorenim pismom na iracionalni strah fakultetskih uprava i ulogu Studentske unije u kreiranju istog! Otvoreno pismo prenosimo u cijelosti:


Poštovani,

Obraćamo Vam se povodom zasjedanja Studentskog Plenuma zakazanog za danas, 27. Juna 2009. god u 12:00 sati na Ekonomskom fakultetu u Tuzli.

Naišli smo nerazumijevanje kod određenih osoba u upravi Ekonomskog fakulteta, koje su pokazale nespremnost da podrže ovakav oblik studentske samo-organizacije. Nakon što smo u više navrata, blagovremeno dostavljali dopise i zahtjeve za korištenjem amfiteatra u svrhu ovog zasjedanja (koje nije protestne nego radne prirode), dobili smo usmenu i prilično grubu odbijenicu od strane pro-dekana Safeta Kozarevića. Nakon zadnje sjednice senata Univerziteta, na kojoj su studentsko tijelo predstavljali pojedinci iz vrha ”Unije Studenata” kojima je mandat istekao u maju ove godine, pojavili su se problemi. Naime, od različitih izvora smo saznali da se ti pojedinci, te određeni profesori i asistenti protive zasjedanju Plenuma jer u tome vide pokušaju rušenja ”Unije” i Univerziteta, kao i da su studentima savjetovali da ne uzimaju učešća u radu Plenuma?! Iako su naši ciljevi vrlo jasni i ponavljamo ih kada god za to imamo priliku, mnogi nalaze za shodno da se obrušavaju na Plenum i naš pokret na dezinformacijama zasnovanim sredstvima, zaboravljajući pri tome naše ciljeve.

Podsjećamo, jedan od naša dva osnovna cilja (pored prava na besplatno školovanje) je dobijanje prostora bivše kasarne u svrhu univerzitetskog kampusa, čime bi Univerzitet u Tuzli najzad stekao kapacitete neophodne za normalno obrazovanje velikog broja studenata. Da bi se išlo ka ispunjenju uslova navedenih u ”Bolonjskom sporazumu” nepohodan je i jedan takav kampus. Kojem profesoru ili studentu nije stalo da se Univerzitet u Tuzli modernizuje i unaprijedi, osiguravajući tako uslove za njegov opstanak i pravo Tuzle da ostane univerzitetski grad? Naš pokret i naše aktivnosti idu isključivo u tom smjeru. Ipak, pokušaji pojedinaca da sabotiraju rad Plenuma su osujećeni i dobili smo garancije da će amfiteatar na Ekonomskom fakultetu biti ustupljen na korištenje Plenumu. Pored toga svi ispiti i predavanja za taj dan su otkazani, tj. fakultet ne radi iako to mi niti jednom nismo zahtijevali. Vjerujemo da protivnici Plenuma i oni koji zastupaju interese lobijâ koji žele prostor kasarne za sebe, ovim potezom pokušavaju da diskredituju Plenum i stoga se ograđujemo od toga poteza uprave fakulteta. Nije nam bila namjera da pogoršavamo ionako teške uslove za polaganje ispita u kojima rade naše drage kolege. Prvo zasjedanje i blokada su bili upozorenje a sljedeća će (ako do nje dođe) biti blokada cijelog Univerziteta, ali će biti blagovremeno najavljena!

Naglašavamo: izričito se ograđujemo od bilo kakvog oblika nasilja i destruktivnog ponašanja i pozivamo službenike MUP-a da sutrašnje zasjedanje proprate pazeći na provokatore i izgrednike koji žele da okaljaju obraz mlade akademske zajednice u Tuzli.

Ponavljamo, želimo da gradimo a ne da rušimo. Pozivamo još jednom sve studente i građane da nam se pridruže danas u radu na izgradnji boljeg Univerziteta i bolje budućnosti!

Studentski Pokret Tuzle

Vezani članci

  • 31. kolovoza 2019. Ulančavanje umetničkih i političkih borbi u međuraću U okviru šireg ilegalnog i legalnog djelovanja revolucionarnog pokreta, a u dodiru sa zenitističkim i nadrealističkim praksama te sve dostupnijom marksističkom literaturom, u međuratnoj Jugoslaviji dolazi do proliferacije progresivnih umjetničkih udruženja, među kojima se isticala i beogradska grupa Život. Njihove strategije i taktike preuzimanja ključnih umjetničkih institucija toga vremena bile su i nakon rata strukturno važne za daljnji razvoj umjetničke scene, a danas su dio revizionističkog zaborava.
  • 7. kolovoza 2019. Spomenik nacionalističkoj pomirbi Revizionističkim konceptom narodne, odnosno nacionalne pomirbe nastoji se prekrojiti povijest zemalja s iskustvom građanskog rata. Bilo da je riječ o SAD-u, Rusiji, Španjolskoj ili zemljama bivše Jugoslavije, primjena ovog načela je neumoljiva. U Sloveniji, gdje je ideja narodne pomirbe dobila zalet u liberalno-disidentskim krugovima osamdesetih, partizanske borce odnedavno se „Spomenikom žrtvama svih ratova“ komemorira zajedno s fašističkim kolaboracionistima protiv kojih su se borili, po ključu „nije bitno jesmo li komunisti ili nacionalisti, sve dok je nacija na prvom mjestu“.
  • 31. srpnja 2019. Skvotiranje je deo stambenog pokreta Teorijska i politička razmatranja praksi skvotiranja moraju uzeti u obzir sve veći broj ljudi koji ostaje bez krova nad glavom zbog nemogućnosti otplate stambenih kredita, preniskih plaća te vrtoglavog rasta cijena najma, kao i historijske borbe za stanovanje te organiziranje u lokalnim zajednicama. Izostanak adekvatne socijalne raspodjele stambenog prostora i sve učestalije deložacijske prijetnje u Srbiji su pokrenule val recentnih borbi koje ukazuju na važnost uspostavljanja saveza militantnih i drugih oblika skvoterskih praksi te politički snažnog stambenog pokreta.
  • 31. srpnja 2019. Igra prijestolja i Khaleesi od liberala Jesu li kraljevi i kraljice češće bili nositelji emancipatornih ili retrogradnih tendencija? Jesu li usporedbe između Daenerys Targaryen i današnjih političkih liderica nakon dramatičnog završetka Igre prijestolja izgubile ili dobile na težini? Pozivajući se na karakteristike feudalnih vlastodržaca iz stvarne povijesti, James Crossley, profesor na Sveučilištu u Twickenhamu koji se bavi temama politike i religije, ističe kako je kraj serije barem u historijsko-političkom smislu očekivan, a bijes dijela obožavatelja neopravdan.
  • 31. srpnja 2019. Tko su ultrakonzervativci? Djelovanje ultrakonzervativnih inicijativa, udruga i stranaka u Hrvatskoj, ali i diljem Europe i svijeta, govori nam da se ne radi o vjerskim organizacijama, već o sve snažnijim elementima dobro umreženih političkih pokreta čiji štetni, protusocijalni i antidemokratski programi udaraju po najslabijim društvenim grupama. Sa stranice društvenog kolektiva za demokraciju i socijalizam ISKRA prenosimo FAQ o ultrakonzervativcima.
  • 30. srpnja 2019. Spiritualnost kapitalizma Iako new age spiritualnom šminkom zakriva društvene koordinate kapitalizma kao sustava proizvodnje fokusiranog na oplođivanje novca, njegove tehnike i prakse korespondiraju potrebi da se pojedinačno nosimo s nestalnošću i prolaznošću u razvijenom kapitalizmu, odnosno napustimo ideju o trajnom vezivanju uz stvari i ljude uime vježbanja spremnosti za neprestane promjene i odricanja.
  • 19. srpnja 2019. Na braniku kluba, kvarta i antifašizma Solidarnost s lokalnom zajednicom, napadački nogomet, rezultatski usponi i padovi, politički angažman i podrška vjernih ultrasa Bukanerosa, sukobi s upravom – sve ovo dio je svakodnevnice španjolskog drugoligaša Raya Vallecana, jednog od simbola antisistemske borbe u sportu, koji uskoro kreće u novu sezonu. Koegzistencija progresivnih vrijednosti, navijača i kluba nastalog usred siromašnog madridskog kvarta Vallecasa u vrijeme revolucionarnih previranja, opetovano apostrofira da su borbe i inicijative van terena barem jednako bitne kao i nadmetanje igrača na njemu.
  • 17. srpnja 2019. Syriza je poražena, ali Tsiprasov pohod na lijevi centar se nastavlja Na nedavnim prijevremenim grčkim općim izborima pobijedila je desna stranka Nova demokracija. Stranka Alexisa Tsiprasa, Syriza, napušta vlast, ali na osnovu izbornog rezultata od 31,5% ostaje u parlamentu, gdje će svoj imidž pokušati graditi hegemonizacijom lijevog centra, u svrhu čega su već implementirana određena kadrovska rješenja te marketinško-ideološki rebrending. Najveći izazov predstavlja joj iznalaženje kompenzacije za aktivnost u stranačkoj bazi, koju je ova „kartel-stranka“ neutralizirala još tijekom Tsiprasova konsolidiranja unutarstranačke moći oko uskog kruga suradnika.
  • 9. srpnja 2019. Tragovima devedeset devete: između imperijalizma i nacionalizma Nedavno je navršeno 20 godina od završetka rata na Kosovu, posljednjeg poglavlja tragičnih devedesetih. Dugogodišnji napori srpskih i jugoslavenskih političkih elita da Albancima oduzmu pravo na samoopredjeljenje stvorili su napete međuetničke odnose koji se otada nisu bitno poboljšavali, a samim ratom i imperijalističkom agresijom na Srbiju već dugi niz godina uspješno manipuliraju vladajuće nacionalističke garniture. Naši sugovornici_ce razmatraju kako bi se progresivne snage trebale suprotstaviti dominantnim narativima i zauzeti stav naspram dobro poznatih neprijatelja ljevice na ovim prostorima: imperijalizma i nacionalizma.

Događanja

pogledaj sve

Bookmarks

pogledaj sve

Natječaji i prijave

pogledaj sve

Plenum FFZG-a

pogledaj sve