Izvješće iz Tuzle

Kolegice i kolege s Univerziteta u Tuzli redovno održavaju svoje plenarne sjednice. Međutim, organizacija istih ne prolazi baš tako glatko. Prilikom organizacije posljednjeg plenuma 27. lipnja bili su suočeni s otporom dekana Ekonomskog fakulteta i paranoičnim strahom od blokade koja bi mogla tobože iskrsnuti iz plenumskih zasjedanja. Dekan i dekanice Ekonomskog, Faramceutskog i Tehnološkog fakulteta u čijoj se zgradi trebao održati plenum povukli su očajnički potez i obustavili rad navedenih fakulteta tog dana zaključavši zgradu. Plenum je na kraju održao svoju radnu sjednicu na kojoj je definirana strategija i na kojoj su osnovane i sekcije i u javnost pušten prvi broj Biltena. Slobodni studenti iz Tuzle su reagirali i otvorenim pismom na iracionalni strah fakultetskih uprava i ulogu Studentske unije u kreiranju istog! Otvoreno pismo prenosimo u cijelosti:


Poštovani,

Obraćamo Vam se povodom zasjedanja Studentskog Plenuma zakazanog za danas, 27. Juna 2009. god u 12:00 sati na Ekonomskom fakultetu u Tuzli.

Naišli smo nerazumijevanje kod određenih osoba u upravi Ekonomskog fakulteta, koje su pokazale nespremnost da podrže ovakav oblik studentske samo-organizacije. Nakon što smo u više navrata, blagovremeno dostavljali dopise i zahtjeve za korištenjem amfiteatra u svrhu ovog zasjedanja (koje nije protestne nego radne prirode), dobili smo usmenu i prilično grubu odbijenicu od strane pro-dekana Safeta Kozarevića. Nakon zadnje sjednice senata Univerziteta, na kojoj su studentsko tijelo predstavljali pojedinci iz vrha ”Unije Studenata” kojima je mandat istekao u maju ove godine, pojavili su se problemi. Naime, od različitih izvora smo saznali da se ti pojedinci, te određeni profesori i asistenti protive zasjedanju Plenuma jer u tome vide pokušaju rušenja ”Unije” i Univerziteta, kao i da su studentima savjetovali da ne uzimaju učešća u radu Plenuma?! Iako su naši ciljevi vrlo jasni i ponavljamo ih kada god za to imamo priliku, mnogi nalaze za shodno da se obrušavaju na Plenum i naš pokret na dezinformacijama zasnovanim sredstvima, zaboravljajući pri tome naše ciljeve.

Podsjećamo, jedan od naša dva osnovna cilja (pored prava na besplatno školovanje) je dobijanje prostora bivše kasarne u svrhu univerzitetskog kampusa, čime bi Univerzitet u Tuzli najzad stekao kapacitete neophodne za normalno obrazovanje velikog broja studenata. Da bi se išlo ka ispunjenju uslova navedenih u ”Bolonjskom sporazumu” nepohodan je i jedan takav kampus. Kojem profesoru ili studentu nije stalo da se Univerzitet u Tuzli modernizuje i unaprijedi, osiguravajući tako uslove za njegov opstanak i pravo Tuzle da ostane univerzitetski grad? Naš pokret i naše aktivnosti idu isključivo u tom smjeru. Ipak, pokušaji pojedinaca da sabotiraju rad Plenuma su osujećeni i dobili smo garancije da će amfiteatar na Ekonomskom fakultetu biti ustupljen na korištenje Plenumu. Pored toga svi ispiti i predavanja za taj dan su otkazani, tj. fakultet ne radi iako to mi niti jednom nismo zahtijevali. Vjerujemo da protivnici Plenuma i oni koji zastupaju interese lobijâ koji žele prostor kasarne za sebe, ovim potezom pokušavaju da diskredituju Plenum i stoga se ograđujemo od toga poteza uprave fakulteta. Nije nam bila namjera da pogoršavamo ionako teške uslove za polaganje ispita u kojima rade naše drage kolege. Prvo zasjedanje i blokada su bili upozorenje a sljedeća će (ako do nje dođe) biti blokada cijelog Univerziteta, ali će biti blagovremeno najavljena!

Naglašavamo: izričito se ograđujemo od bilo kakvog oblika nasilja i destruktivnog ponašanja i pozivamo službenike MUP-a da sutrašnje zasjedanje proprate pazeći na provokatore i izgrednike koji žele da okaljaju obraz mlade akademske zajednice u Tuzli.

Ponavljamo, želimo da gradimo a ne da rušimo. Pozivamo još jednom sve studente i građane da nam se pridruže danas u radu na izgradnji boljeg Univerziteta i bolje budućnosti!

Studentski Pokret Tuzle

Vezani članci

  • 10. listopada 2019. Rosa Luxemburg i Clara Zetkin – Politička suradnja kao revolucionarna praksa Zajednička borba Luxemburg i Zetkin za revolucionarnu poziciju i ciljeve socijalističkog pokreta, a protiv revizionizma u njemačkom i međunarodnom radničkom pokretu, najuočljivija kroz kritiku oportunističkih praksi socijaldemokratskih partija s kraja 19. i početka 20. stoljeća, trajala je više od dva desetljeća. Zbog česte razdvojenosti, represije sustava i zdravstvenih tegoba, dvije su revolucionarke svoje prijateljstvo održavale putem pisama, čija analiza ukazuje na dodirne točke i intenzitet njihove suradnje.
  • 30. rujna 2019. Paradoks neplaćenog umjetničkog rada: ljubav u ritmu eksploatacije Na tragu naturalizacije kućanskog rada i umjetnost se percipira kao „rad iz ljubavi“. Narativi koji svode umjetnost na emanaciju individualnog kreativnog genija, prikrivajući njezin status kao rada u navodno autonomnom umjetničkom polju, sprečavaju, odnosno otežavaju borbu umjetnica i umjetnika za bolje uvjete rada, te ih prepuštaju prekarnim, potplaćenim i neplaćenim pseudopoduzetničkim aranžmanima.
  • 31. kolovoza 2019. Ulančavanje umetničkih i političkih borbi u međuraću U okviru šireg ilegalnog i legalnog djelovanja revolucionarnog pokreta, a u dodiru sa zenitističkim i nadrealističkim praksama te sve dostupnijom marksističkom literaturom, u međuratnoj Jugoslaviji dolazi do proliferacije progresivnih umjetničkih udruženja, među kojima se isticala i beogradska grupa Život. Njihove strategije i taktike preuzimanja ključnih umjetničkih institucija toga vremena bile su i nakon rata strukturno važne za daljnji razvoj umjetničke scene, a danas su dio revizionističkog zaborava.
  • 7. kolovoza 2019. Spomenik nacionalističkoj pomirbi Revizionističkim konceptom narodne, odnosno nacionalne pomirbe nastoji se prekrojiti povijest zemalja s iskustvom građanskog rata. Bilo da je riječ o SAD-u, Rusiji, Španjolskoj ili zemljama bivše Jugoslavije, primjena ovog načela je neumoljiva. U Sloveniji, gdje je ideja narodne pomirbe dobila zalet u liberalno-disidentskim krugovima osamdesetih, partizanske borce odnedavno se „Spomenikom žrtvama svih ratova“ komemorira zajedno s fašističkim kolaboracionistima protiv kojih su se borili, po ključu „nije bitno jesmo li komunisti ili nacionalisti, sve dok je nacija na prvom mjestu“.
  • 31. srpnja 2019. Skvotiranje je deo stambenog pokreta Teorijska i politička razmatranja praksi skvotiranja moraju uzeti u obzir sve veći broj ljudi koji ostaje bez krova nad glavom zbog nemogućnosti otplate stambenih kredita, preniskih plaća te vrtoglavog rasta cijena najma, kao i historijske borbe za stanovanje te organiziranje u lokalnim zajednicama. Izostanak adekvatne socijalne raspodjele stambenog prostora i sve učestalije deložacijske prijetnje u Srbiji su pokrenule val recentnih borbi koje ukazuju na važnost uspostavljanja saveza militantnih i drugih oblika skvoterskih praksi te politički snažnog stambenog pokreta.
  • 31. srpnja 2019. Igra prijestolja i Khaleesi od liberala Jesu li kraljevi i kraljice češće bili nositelji emancipatornih ili retrogradnih tendencija? Jesu li usporedbe između Daenerys Targaryen i današnjih političkih liderica nakon dramatičnog završetka Igre prijestolja izgubile ili dobile na težini? Pozivajući se na karakteristike feudalnih vlastodržaca iz stvarne povijesti, James Crossley, profesor na Sveučilištu u Twickenhamu koji se bavi temama politike i religije, ističe kako je kraj serije barem u historijsko-političkom smislu očekivan, a bijes dijela obožavatelja neopravdan.
  • 31. srpnja 2019. Tko su ultrakonzervativci? Djelovanje ultrakonzervativnih inicijativa, udruga i stranaka u Hrvatskoj, ali i diljem Europe i svijeta, govori nam da se ne radi o vjerskim organizacijama, već o sve snažnijim elementima dobro umreženih političkih pokreta čiji štetni, protusocijalni i antidemokratski programi udaraju po najslabijim društvenim grupama. Sa stranice društvenog kolektiva za demokraciju i socijalizam ISKRA prenosimo FAQ o ultrakonzervativcima.
  • 30. srpnja 2019. Spiritualnost kapitalizma Iako new age spiritualnom šminkom zakriva društvene koordinate kapitalizma kao sustava proizvodnje fokusiranog na oplođivanje novca, njegove tehnike i prakse korespondiraju potrebi da se pojedinačno nosimo s nestalnošću i prolaznošću u razvijenom kapitalizmu, odnosno napustimo ideju o trajnom vezivanju uz stvari i ljude uime vježbanja spremnosti za neprestane promjene i odricanja.
  • 19. srpnja 2019. Na braniku kluba, kvarta i antifašizma Solidarnost s lokalnom zajednicom, napadački nogomet, rezultatski usponi i padovi, politički angažman i podrška vjernih ultrasa Bukanerosa, sukobi s upravom – sve ovo dio je svakodnevnice španjolskog drugoligaša Raya Vallecana, jednog od simbola antisistemske borbe u sportu, koji uskoro kreće u novu sezonu. Koegzistencija progresivnih vrijednosti, navijača i kluba nastalog usred siromašnog madridskog kvarta Vallecasa u vrijeme revolucionarnih previranja, opetovano apostrofira da su borbe i inicijative van terena barem jednako bitne kao i nadmetanje igrača na njemu.

Događanja

pogledaj sve

Bookmarks

pogledaj sve

Natječaji i prijave

pogledaj sve

Plenum FFZG-a

pogledaj sve