Izvještaj s plenuma, 1. srpnja 2009. godine

Na četrdesetom plenumu, održanom u srijedu, 1. srpnja 2009. godine, raspravljalo se o pet točaka dnevnog reda.

“Restart” će emisiji “Crna kutija” ustupiti trideset minuta materijala snimljenog tijekom blokade. Dobiveni novac donirat će se za izradu naljepnica.

Potrebni su volonteri za dijeljenje skripti i brošura ljudima koji čekaju u redu za upise. Materijale je potrebno dijeliti i u terminima prijamnih ispita.

Sastanak grupe za informiranje na kojemu će biti riječi o knjizi, prijamnoj skripti i dijeljenju materijala održat će se u ponedjeljak u 14h u prostoriji A-002.

Na grupi za tehnička pitanja plenuma raspravljalo se o Studentskom zboru. Zakon o Studentskom zboru onemogućuje nam da ga ukinemo u kratkom vremenu. Dugoročni je cilj ukidanje Studentskog zbora kao tijela koje se koristi metodama predstavničke demokracije. Ono što je sada moguće napraviti jest educirati i poticati kolegice i kolege tako da na izborima za Studentski zbor bude što više kandidata koji će predstaviti svoje viđenje funkcije predstavnika studenata u prijelaznom razdoblju prema ukidanju Studentskog zbora. Osim toga, potrebno je potaknuti što veći broj studenata/ica da izađe na izbore.

Na mirnom prosvjedu studenata FER-a sudjelovalo je sedamdesetak ljudi. Fakultetsko vijeće FER-a prihvatilo je prvu, a odbacilo drugu točku studentskih zahtjeva.

Koleg(ic)e s Fakulteta političkih znanosti u petak, 3. srpnja u 16 sati u vijećnici FPZG-a organiziraju neformalni sastanak sa studentima Filozofskog fakulteta oko dodatnog razjašnjenja modela profesora Budaka. Na sastanak su pozvani svi zainteresirani i upućeni u ovu problematiku.

Radio SC otvoren je za svaki oblik suradnje. Spremni su nam ustupiti sve svoje resurse i pomoć, a mogli bismo imati otvoreni kontakt-program, intervjue, rasprave, džinglove, montirane emisije, itd. Program bi bio emitiran u Studentskom centru, domovima i menzama.

Na sljedećem sastanku grupe za međuplenumsku suradnju raspravljat će se o tome koje oblike emitiranog programa želimo od jeseni. Pozivamo sve zainteresirane na sudjelovanje na sastanku.
Sljedeći sastanak grupe za međuplenumsku suradnju održat će se u utorak u 20h u A002.

Plenum je izglasao da nam je potreban forum za informiranje i komunikaciju. Forum će moći čitati i gosti, a registrirati se i sudjelovati u raspravama na forumu moći će svi zainteresirani.

Pročitali smo prijedloge Povjerenstva za razvoj studija i došli do sljedećih zaključaka:
a) Plenum želi da se Filozofski fakultet i dalje razvija u smjeru znanstveno-istraživačke ustanove
b) podržavamo mogućnost dvopredmetnog studija
c) studenti koji studiraju dvopredmetno upisuju obje grupe po programu A (A+A=50%+50%)
d) Plenum odbacuje model A+B, gdje B označava onu studijsku grupu u kojoj se sluša 30% programa
(Nakon završetka studija određene studijske grupe, po modelu B student/ica ne dobiva titulu kao nakon odslušane studijske grupe po programu A koja, kod dvopredmetnog studija, obuhvaća 50% programa.)
e) Plenum je odabrao model integriranog studija 0+5 umjesto dosadašnjeg modela 3+2 (Smatramo da tri godine nisu dovoljne za stjecanje potrebnog znanja i da bi studij trebao biti cjelovit, a ne rascjepkan na dva dijela.)
f) Plenum je odbacio prijedlog o modelu 0+5 uz mogućnost izlaska nakon 3., odnosno 4. godine studija zbog toga što ne vidi bitnu razliku između tog prijedloga i modela 3+2
g) Plenum se slaže s petom točkom prijedloga Povjerenstva za razvoj studija: “Nastavničke se kompetencije, ako ih student želi, stječu kao poseban modul tijekom cijeloga studija ili nakon njega. Student upisuje predmete iz modula kada izabere, od prve do pete godine ili poslije pete godine.”
(Praksa je do sada bila da se kolegije kojima se stječe nastavnička kompetencija može upisati samo u zadnje dvije godine studija, što je studenti(ca)ma diplomskog studija onemogućavalo slušanje dovoljnog broja stručnih predmeta sa svojih odsjeka.)

Izabrano je pet delegata koji idu na sljedeći sastanak Povjerenstva za razvoj studija. Sastanak će se održati u ponedjeljak, 6. srpnja.

Budući da medijska sekcija nije dobila detaljnije odgovore na upit o okruglom stolu u Europskom domu 15. srpnja, plenum delegate za sudjelovanje zbog manjka potrebnih informacija nije izglasao.

Plenum medijskoj sekciji daje mandat za sastavljanje otvorenog pisma o trenutnim događajima i stanju u državi te o mogućnosti dolaska Međunarodnog monetarnog fonda i njihovu utjecaju.

Sljedeći plenum održat će se u srijedu, 8. srpnja u 20 sati.
Izglasane su moderatorice.
Plenum je zaključen u 23:46.

Vezani članci

  • 9. svibnja 2024. Antikapitalistički seminar Slobodni Filozofski i Subversive festival u sklopu Škole suvremene humanistike organiziraju četvrti po redu Antikapitalistički seminar, program političke edukacije koji će se i ove godine kroz predavanja, rasprave i radionice kritički osvrnuti na isprepletenost teorije i prakse te važnost proizvodnje kolektivnog znanja. Prijave traju do 26. svibnja 2024. godine, a program će se održavati u prostoru SKD „Prosvjeta“ u Zagrebu od 3. do 9. lipnja 2024. Vidimo se!
  • 23. prosinca 2023. Ima li Gaza budućnost? Nakon napada palestinskih oružanih snaga pod vodstvom Hamasa na izraelsko stanovništvo, uslijedila je odmazda Izraela. Sukob se dogodio u kontekstu pragmatičnih geopolitičkih nastojanja normalizacije odnosa Izraela s arapskim državama (pod palicom SAD-a), te u situaciji sve većeg pomicanja izraelskog političkog spektra udesno. Neki od motiva za napad su okupacija i kontinuirana represija nad palestinskim stanovništvom, neprekidno naseljavanje Židova na palestinskim teritorijima i izbacivanje Palestinaca s njihove zemlje te međunarodna normalizacija režima aparthejda. Odgovor Izraela, uz prešutno savezništvo Zapada, dosegnuo je strahovite razmjere ljudskih žrtava i razaranja gradova u Gazi. Autor nudi tri moguća scenarija.
  • 22. prosinca 2023. Vazduh koji dišemo na kapitalističkoj periferiji Zagađenje zraka i životne sredine ogromni su problemi u Srbiji i drugim zemljama kapitalističke (polu)periferije, ali se to ili zanemaruje ili se problematika smješta u kvazi politički neutralne narative. Knjiga Vazduh kao zajedničko dobro Predraga Momčilovića je pregledna publikacija ‒ o historiji zagađenja zraka, o trenutnoj kvaliteti zraka, ključnim zagađivačima te njihovom utjecaju na zdravlje, o društveno-ekonomskim uzrocima zagađenja zraka i dominantnim narativima kroz koje se to predstavlja, kao i o politikama te borbama za čist zrak. Budući da polazi od suštinske veze kapitalizma i zagađenja, autor borbu protiv zagađenja odnosno privatizacije zraka misli u antikapitalističkom ključu: za čist zajednički zrak i druga dobra kojima ćemo upravljati demokratski.
  • 5. prosinca 2023. Čekaonica za detranziciju Medicinska i pravna tranzicija kompleksni su i dugotrajni procesi, čak i kada nisu predmet legislativnih napada diljem svijeta. Uz dijagnozu, neki od preduvjeta za zakonsko priznanje roda u brojnim su zemljama još uvijek prisilni razvod braka i sterilizacija. Pored niza birokratskih zavrzlama, nerijetko podrazumijevaju i beskonačne liste čekanja. Jaz između transmedikalističke perspektive i borbe za pravo na samoodređenje roda mogao bi navesti na propitivanje primjera drugačijih tranzicijskih modela, koji usmjeravaju borbu izvan skučenih okvira trenutnih rasprava i spinova.
  • 4. prosinca 2023. Psihologija kao potiskivanje politike, teorije i psihoanalize Emocije, afekti i mentalni fenomeni ujedno su društvene i kulturne prakse, ali njihova sveopća psihologizacija i privatizacija gura ih u polje koje je omeđeno kao individualno i kojem se pretežno pristupa kroz psihološka razvrstavanja i tipologizacije. Pritom se određeni psihološki pristupi nameću kao dominantni, dok se drugi istiskuju kao nepoželjni (posebice psihoanaliza). Kada se psihologija prelije i na druga društvena polja, te nastoji biti zamjena za teoriju i politiku, onda i psihologizirani aktivizam klizi u prikrivanje političke i teorijske impotencije, nerazumijevanja, neznanja i dezorganiziranosti, a kolektivno djelovanje brka se s kvazi-kolektivnom praksom razmjene osobnih iskustava. Prikriva se i ključni ulog psihologije i psihoterapije u reprodukciji kapitalizma, osobito kroz biznis temeljen na obećanju „popravljanja“ psihe, a onda i radnih tijela, te uvećanju njihove funkcionalnosti, a onda i produktivnosti. Psihologija i psihoterapija ipak ne mogu nadomjestiti posvećeno političko djelovanje i rigoroznu teorijsku proizvodnju. Ljevica bi brigu o mentalnom zdravlju prvenstveno trebala usmjeriti u borbu za podruštvljenje zdravstva i institucija mentalne skrbi koje će biti dostupne svima.
  • 2. prosinca 2023. Nevidljivi aspekt moći: nijema prinuda proizvodnih odnosa Unatoč nerazrješivim kontradikcijama i krizama, kapitalizam 21. stoljeća nastavlja opstajati. Kako bismo razumjeli paradoksalnu ekspanziju i opstojnost kapitala usred kriza i nemira, potrebno nam je razumijevanje specifičnih povijesnih oblika apstraktne i nepersonalne moći koja je pokrenuta podvrgavanjem društvenog života profitnom imperativu. Nadograđujući kritičku rekonstrukciju Marxove nedovršene kritike političke ekonomije i nadovezujući se na suvremenu marksističku teoriju, Søren Mau u svojoj knjizi obrazlaže kako kapital steže svoj obruč oko društvenog života, na način da stalno preoblikuje materijalne uvjete društvene reprodukcije.
  • 30. studenoga 2023. Usta puna djetetine U kratkom osvrtu na vlastito iskustvo trans djeteta, autor razmatra aktualni val legislativne transfobije.
  • 20. studenoga 2023. Lezbijke nisu žene: materijalistički lezbijski feminizam Monique Wittig Recepcija materijalističkog feminizma kod nas, koji nastaje sintetiziranjem marksističkih i radikalnofeminističkih tumačenja naravi, granica i funkcije roda, sužena je uglavnom na eseje Monique Wittig. Marksistička terminologija u njima je dekontekstualizirana iz Marxovih i Engelsovih pojašnjenja, gubeći svoja značenja u metaforama i analogijama kojima se nastojala prevladati nekomplementarnost s radikalnofeminističkim atomističkim viđenjima roda. No Wittigini eseji predstavljaju i iskorak iz toga korpusa, ukazujući na potrebu za strukturiranijim razmatranjem roda (kao režima) i povijesnom analizom njegova razvoja te, najvažnije, pozivajući na aboliciju roda, što i danas predstavljaju temeljni zahtjev kvir marksističkog feminizma. Učeći iz lezbijstva i drugih oblika koje rod stječe, Wittig podsjeća na relevantnost obuhvatne i razgranate empirijske analize da bi se kompleksni fenomeni koji strukturiraju našu svakodnevnicu mogli razumjeti.
  • 10. studenoga 2023. Pozornica kao moralna institucija Predstava „Možeš biti sve što želiš“ na dramaturško-režijsko-izvedbenom planu donosi avangardističku i subverzivnu jukstapoziciju raznorodnih prizora u kojima likovi dviju zaigranih djevojčica razgovaraju o društvenim fenomenima, demontirajući pritom artificijelnost oprirodnjenih društvenih uloga, ali i konvencionaliziranu samorazumljivost kazališnog stvaranja. Podrivajući elitističke i projektno-orijentirane norme teatra, a na tragu Schillerova razumijevanja kazališta kao estetskog, moralnog i društveno-političkog aparata, kroz ovu se predstavu vraća i dimenzija totaliteta, težnja da se obuhvati cjelinu, kroz koju se proizvodi kritika, provokacija i intervencija, ali i didaktika brehtijanskog tipa, odozdo, iz mjesta govora potlačenih.

Događanja

pogledaj sve

Bookmarks

pogledaj sve

Fusnote

pogledaj sve

Natječaji i prijave

pogledaj sve

Plenum FFZG-a

pogledaj sve