Izvještaj s plenuma, 8. srpnja 2009.

Na četrdeset i prvom plenumu, održanom u srijedu, 8. srpnja 2009. godine, raspravljalo se o šest točaka dnevnog reda.

Postavlja se kazališna predstava “Zanat gospođe Warren” (G. B. Shaw). Potrebna su četiri glumca i dvije glumice, prevoditelji (engleski) i volonteri – zainteresirani neka se jave Tijani (Kontakt: tijanagojic[at]yahoo.co.uk, br. mob: 095 89 29 451)

Prosvjedu “Fer nije fer” prisustvovalo je dvjestotinjak ljudi. Više o razlozima prosvjeda možete saznati u prethodnim člancima objavljenima na našemu portalu (tag: FER) i ovdje.

U ponedjeljak je održana sjednica Povjerenstva za razvoj studija na kojemu su delegati plenuma iznijeli naše zaključke.

Nezavisna studentska inicijativa Pula nastavlja s radom. U četvrtak, 9.7., održat će se sastanak za zadnji performans u ovoj akademskoj godini. Performans će se održati u subotu, 11.7. Osim toga, 17.7. će se održati i sastanak sa svim zainteresiranim aktivistima iz Pule i šire, a koji ne studiraju u Puli. Zainteresirani, saznajte više na: http://drustvoznanja.org/.

Grupa za informiranje održat će sastanak u četvrtak, 9. srpnja u 16 sati u A 002. Na sastanku će se dovršiti skripta za brucoše. Potrebni su dobrovoljci za presavijanje i dijeljenje. Dobrovoljci koji će dijeliti skriptu tijekom prijemnih neka dođu u petak u 15h ispred faksa.
Radna grupa za radio SC održat će sastanak u četvrtak u 18h u A002.

Studenti PMF-a su napravili skriptu za brucoše fizike.

Studenti s Fakulteta političkih znanosti rade skriptu za svoje brucoše o skupštini i besplatnom obrazovanju. Skripta će sadržavati i informacije o sâmom studiranju na Fakultetu te o Bolonjskom sustavu. Imaju ideju studenata – mentora koji upoznaje brucoše sa radom Fakulteta, Skupštine i studentskih udruga.

Plenum je grupi za forum dao mandat za izradu pravilnika foruma.

Studentski centar naplaćuje pristojbu od 100 kn za prijavu za dom. Kolege su pokušali saznati koji su to točno troškovi obrade na koje odlazi novac, ali nisu uspjeli doći do ravnatelja SC-a. Dobrovoljci mogu napisati mail na ured[at]sczg.hr i tražiti sastanak s ravnateljem.

Plenum je izglasao potpisivanje reakcije Mreže mladih Hrvatske na Kriterije za raspodjelu mjesta u studentskim domovima studentskih centara i učeničkim domovima u Republici Hrvatskoj u akademskoj godini 2009./2010. Kompletni tekst reakcije MMH možete pročitati u nastavku izvještaja s plenuma (“pročitajte ostatak”).

Idući plenum održat će se u srijedu, 15. srpnja u 20h.
Izabrani su moderatori.
Plenum je zaključen u 22:12.


Reakcija Mreže mladih Hrvatske na Kriterije za raspodjelu mjesta u studentskim domovima studentskih centara i učeničkim domovima u Republici Hrvatskoj u akademskoj godini 2009./2010.
Mreža mladih Hrvatske, kao krovna organizacija mladih koja okuplja 56 organizacija mladih i za mlade iz cijele Hrvatske i članica Europskog foruma mladih, upozorava na nepravičnu i arbitrarnu odredbu pod rednim brojem 8.2. u naslovu spomentih Kriterija za raspodjelu mjesta u studentskim domovima studentskih centara i učeničkim domovima u Republici Hrvatskoj u akademskoj godini 2009./2010. (u daljnjem tekstu Kriteriji).

Sukladno spornoj odredbi 8.2. pravo na smještaj u studentskim domovima gube studenti koji su akademske godine 2007./2008. odslušali posljednji semestar dodiplomskog studija, točnije, takvim studentima se uopće onemogućava pravo sudjelovanja u natječaju za dodjelu mjesta u studentskim domovima.

Mi u Mreži mladih Hrvatske smatramo ovu odrebu novim udarom na već ionako nizak studentski standard u Republici Hrvatskoj te na nastavak trenda sužavanja studentskih prava. Nadalje, spomenta generacija je dodatno oštećena zbog činjenice da su joj, kao posljednjoj generaciji koja studira po „starom“ (točnije, koja ne studira po Bolonjskom sustavu) uskraćena prava koja su prethodne generacije u istom statusu uživale. Ne samo da takav princip donošenja odluka podriva temelje pravne sigurnosti u smislu jednakosti pred zakonom, već je stanje dodatno pogoršano činjenicom da su studenti koje ova odluka pogađa o njenom sadržaju bili potpuno neobaviješteni i bez mogućnosti da se na vrijeme pripreme za njene reperkusije.

Stoga, Mreža mladih Hrvatske putem ovog priopćenja upućuje dva zahtjeva. Prvi zahtjev upućujemo Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa (u daljnjem tekstu MZOŠ) da izmijeni spornu odredbu 8.2. Kriterija i dopusti studentima kojima je akademska godina 2009./2010. druga apsolventska sudjelovanje u natječaju pod istim uvjetima kakvi su bili prethodnih godina. Drugi zahtjev upućujemo MZOŠ-u, Vladi, odgovornim tijelima svih sveučilišta te odgovornim tijelima jedinica lokalne i regionalne samouprave kojih se ovo pitanje tiče da ulože dodatne napore u što brži dovršetak i otvaranje smještajnih kapaciteta novih sveučilišnih kampusa u svim sveučilišnim gradovima u Republici Hrvatskoj. To smatramo presudnim za održanje i poboljšanje zasad nezadovoljavajućeg studentskog standarda, posebno u kontekstu potpuno kontradiktornih situacija u koje se politički čelnici zaklinju u zemlju znanja na jednoj strani, dok s druge strane slavodobitno režu vrpce otvarajući nove skupe i ne u tolikoj mjeri potrebne infrastrukturne projekte.

Vezani članci

  • 9. svibnja 2024. Antikapitalistički seminar Slobodni Filozofski i Subversive festival u sklopu Škole suvremene humanistike organiziraju četvrti po redu Antikapitalistički seminar, program političke edukacije koji će se i ove godine kroz predavanja, rasprave i radionice kritički osvrnuti na isprepletenost teorije i prakse te važnost proizvodnje kolektivnog znanja. Prijave traju do 26. svibnja 2024. godine, a program će se održavati u prostoru SKD „Prosvjeta“ u Zagrebu od 3. do 9. lipnja 2024. Vidimo se!
  • 23. prosinca 2023. Ima li Gaza budućnost? Nakon napada palestinskih oružanih snaga pod vodstvom Hamasa na izraelsko stanovništvo, uslijedila je odmazda Izraela. Sukob se dogodio u kontekstu pragmatičnih geopolitičkih nastojanja normalizacije odnosa Izraela s arapskim državama (pod palicom SAD-a), te u situaciji sve većeg pomicanja izraelskog političkog spektra udesno. Neki od motiva za napad su okupacija i kontinuirana represija nad palestinskim stanovništvom, neprekidno naseljavanje Židova na palestinskim teritorijima i izbacivanje Palestinaca s njihove zemlje te međunarodna normalizacija režima aparthejda. Odgovor Izraela, uz prešutno savezništvo Zapada, dosegnuo je strahovite razmjere ljudskih žrtava i razaranja gradova u Gazi. Autor nudi tri moguća scenarija.
  • 22. prosinca 2023. Vazduh koji dišemo na kapitalističkoj periferiji Zagađenje zraka i životne sredine ogromni su problemi u Srbiji i drugim zemljama kapitalističke (polu)periferije, ali se to ili zanemaruje ili se problematika smješta u kvazi politički neutralne narative. Knjiga Vazduh kao zajedničko dobro Predraga Momčilovića je pregledna publikacija ‒ o historiji zagađenja zraka, o trenutnoj kvaliteti zraka, ključnim zagađivačima te njihovom utjecaju na zdravlje, o društveno-ekonomskim uzrocima zagađenja zraka i dominantnim narativima kroz koje se to predstavlja, kao i o politikama te borbama za čist zrak. Budući da polazi od suštinske veze kapitalizma i zagađenja, autor borbu protiv zagađenja odnosno privatizacije zraka misli u antikapitalističkom ključu: za čist zajednički zrak i druga dobra kojima ćemo upravljati demokratski.
  • 4. prosinca 2023. Psihologija kao potiskivanje politike, teorije i psihoanalize Emocije, afekti i mentalni fenomeni ujedno su društvene i kulturne prakse, ali njihova sveopća psihologizacija i privatizacija gura ih u polje koje je omeđeno kao individualno i kojem se pretežno pristupa kroz psihološka razvrstavanja i tipologizacije. Pritom se određeni psihološki pristupi nameću kao dominantni, dok se drugi istiskuju kao nepoželjni (posebice psihoanaliza). Kada se psihologija prelije i na druga društvena polja, te nastoji biti zamjena za teoriju i politiku, onda i psihologizirani aktivizam klizi u prikrivanje političke i teorijske impotencije, nerazumijevanja, neznanja i dezorganiziranosti, a kolektivno djelovanje brka se s kvazi-kolektivnom praksom razmjene osobnih iskustava. Prikriva se i ključni ulog psihologije i psihoterapije u reprodukciji kapitalizma, osobito kroz biznis temeljen na obećanju „popravljanja“ psihe, a onda i radnih tijela, te uvećanju njihove funkcionalnosti, a onda i produktivnosti. Psihologija i psihoterapija ipak ne mogu nadomjestiti posvećeno političko djelovanje i rigoroznu teorijsku proizvodnju. Ljevica bi brigu o mentalnom zdravlju prvenstveno trebala usmjeriti u borbu za podruštvljenje zdravstva i institucija mentalne skrbi koje će biti dostupne svima.
  • 2. prosinca 2023. Nevidljivi aspekt moći: nijema prinuda proizvodnih odnosa Unatoč nerazrješivim kontradikcijama i krizama, kapitalizam 21. stoljeća nastavlja opstajati. Kako bismo razumjeli paradoksalnu ekspanziju i opstojnost kapitala usred kriza i nemira, potrebno nam je razumijevanje specifičnih povijesnih oblika apstraktne i nepersonalne moći koja je pokrenuta podvrgavanjem društvenog života profitnom imperativu. Nadograđujući kritičku rekonstrukciju Marxove nedovršene kritike političke ekonomije i nadovezujući se na suvremenu marksističku teoriju, Søren Mau u svojoj knjizi obrazlaže kako kapital steže svoj obruč oko društvenog života, na način da stalno preoblikuje materijalne uvjete društvene reprodukcije.
  • 30. studenoga 2023. Usta puna djetetine U kratkom osvrtu na vlastito iskustvo trans djeteta, autor razmatra aktualni val legislativne transfobije.
  • 20. studenoga 2023. Lezbijke nisu žene: materijalistički lezbijski feminizam Monique Wittig Recepcija materijalističkog feminizma kod nas, koji nastaje sintetiziranjem marksističkih i radikalnofeminističkih tumačenja naravi, granica i funkcije roda, sužena je uglavnom na eseje Monique Wittig. Marksistička terminologija u njima je dekontekstualizirana iz Marxovih i Engelsovih pojašnjenja, gubeći svoja značenja u metaforama i analogijama kojima se nastojala prevladati nekomplementarnost s radikalnofeminističkim atomističkim viđenjima roda. No Wittigini eseji predstavljaju i iskorak iz toga korpusa, ukazujući na potrebu za strukturiranijim razmatranjem roda (kao režima) i povijesnom analizom njegova razvoja te, najvažnije, pozivajući na aboliciju roda, što i danas predstavljaju temeljni zahtjev kvir marksističkog feminizma. Učeći iz lezbijstva i drugih oblika koje rod stječe, Wittig podsjeća na relevantnost obuhvatne i razgranate empirijske analize da bi se kompleksni fenomeni koji strukturiraju našu svakodnevnicu mogli razumjeti.
  • 10. studenoga 2023. Pozornica kao moralna institucija Predstava „Možeš biti sve što želiš“ na dramaturško-režijsko-izvedbenom planu donosi avangardističku i subverzivnu jukstapoziciju raznorodnih prizora u kojima likovi dviju zaigranih djevojčica razgovaraju o društvenim fenomenima, demontirajući pritom artificijelnost oprirodnjenih društvenih uloga, ali i konvencionaliziranu samorazumljivost kazališnog stvaranja. Podrivajući elitističke i projektno-orijentirane norme teatra, a na tragu Schillerova razumijevanja kazališta kao estetskog, moralnog i društveno-političkog aparata, kroz ovu se predstavu vraća i dimenzija totaliteta, težnja da se obuhvati cjelinu, kroz koju se proizvodi kritika, provokacija i intervencija, ali i didaktika brehtijanskog tipa, odozdo, iz mjesta govora potlačenih.
  • 8. studenoga 2023. Iran – kratka istorija revolucija i nade U sedamdesetogodišnjici od iranskog puča i svrgavanja s vlasti sekularno-nacionalističkog premijera Muhameda Mosadeka, analitičko-političku pažnju valja usmjeriti šire, na društveno-historijski okvir koji ga je odredio, kao i na veze s drugim neuralgičnim elementima iranske historije i sadašnjice. Nacionalizacija naftne industrije koja je poljuljala britanske ekonomske interese u vrijeme Mosadekove vlade, u hladnoratovskom je kontekstu poslužila i kao apologija za spašavanje Irana od mogućeg posrnuća u komunizam. Nakon svrgavanja Mosadeka, iranski Šah Muhamed Reza Pahlavi nastavio je svoju represivnu vladavinu, gušeći radničke štrajkove i borbe, kao i pobune drugih opozicijskih elemenata, sve do Iranske revolucije iz 1979. godine (poznate i pod nazivom Islamska revolucija). Međutim, islamska demokracija te revolucije ‒ zamišljena kao antiteza imperijalnom projektu liberalne demokracije ‒ u osnovi nije izmijenila socioekonomske odnose, već je u interesu novonastale vladajuće klase učvrstila neoliberalnu ekonomiju. Historijsko-sociološki pregled Irana podcrtava to da su se revolucionarni elementi pojavljivali u proplamsajima, otvarajući daljnji horizont nade.

Događanja

pogledaj sve

Bookmarks

pogledaj sve

Fusnote

pogledaj sve

Natječaji i prijave

pogledaj sve

Plenum FFZG-a

pogledaj sve