Izvještaj s plenuma, 8. srpnja 2009.

Na četrdeset i prvom plenumu, održanom u srijedu, 8. srpnja 2009. godine, raspravljalo se o šest točaka dnevnog reda.

Postavlja se kazališna predstava “Zanat gospođe Warren” (G. B. Shaw). Potrebna su četiri glumca i dvije glumice, prevoditelji (engleski) i volonteri – zainteresirani neka se jave Tijani (Kontakt: tijanagojic[at]yahoo.co.uk, br. mob: 095 89 29 451)

Prosvjedu “Fer nije fer” prisustvovalo je dvjestotinjak ljudi. Više o razlozima prosvjeda možete saznati u prethodnim člancima objavljenima na našemu portalu (tag: FER) i ovdje.

U ponedjeljak je održana sjednica Povjerenstva za razvoj studija na kojemu su delegati plenuma iznijeli naše zaključke.

Nezavisna studentska inicijativa Pula nastavlja s radom. U četvrtak, 9.7., održat će se sastanak za zadnji performans u ovoj akademskoj godini. Performans će se održati u subotu, 11.7. Osim toga, 17.7. će se održati i sastanak sa svim zainteresiranim aktivistima iz Pule i šire, a koji ne studiraju u Puli. Zainteresirani, saznajte više na: http://drustvoznanja.org/.

Grupa za informiranje održat će sastanak u četvrtak, 9. srpnja u 16 sati u A 002. Na sastanku će se dovršiti skripta za brucoše. Potrebni su dobrovoljci za presavijanje i dijeljenje. Dobrovoljci koji će dijeliti skriptu tijekom prijemnih neka dođu u petak u 15h ispred faksa.
Radna grupa za radio SC održat će sastanak u četvrtak u 18h u A002.

Studenti PMF-a su napravili skriptu za brucoše fizike.

Studenti s Fakulteta političkih znanosti rade skriptu za svoje brucoše o skupštini i besplatnom obrazovanju. Skripta će sadržavati i informacije o sâmom studiranju na Fakultetu te o Bolonjskom sustavu. Imaju ideju studenata – mentora koji upoznaje brucoše sa radom Fakulteta, Skupštine i studentskih udruga.

Plenum je grupi za forum dao mandat za izradu pravilnika foruma.

Studentski centar naplaćuje pristojbu od 100 kn za prijavu za dom. Kolege su pokušali saznati koji su to točno troškovi obrade na koje odlazi novac, ali nisu uspjeli doći do ravnatelja SC-a. Dobrovoljci mogu napisati mail na ured[at]sczg.hr i tražiti sastanak s ravnateljem.

Plenum je izglasao potpisivanje reakcije Mreže mladih Hrvatske na Kriterije za raspodjelu mjesta u studentskim domovima studentskih centara i učeničkim domovima u Republici Hrvatskoj u akademskoj godini 2009./2010. Kompletni tekst reakcije MMH možete pročitati u nastavku izvještaja s plenuma (“pročitajte ostatak”).

Idući plenum održat će se u srijedu, 15. srpnja u 20h.
Izabrani su moderatori.
Plenum je zaključen u 22:12.


Reakcija Mreže mladih Hrvatske na Kriterije za raspodjelu mjesta u studentskim domovima studentskih centara i učeničkim domovima u Republici Hrvatskoj u akademskoj godini 2009./2010.
Mreža mladih Hrvatske, kao krovna organizacija mladih koja okuplja 56 organizacija mladih i za mlade iz cijele Hrvatske i članica Europskog foruma mladih, upozorava na nepravičnu i arbitrarnu odredbu pod rednim brojem 8.2. u naslovu spomentih Kriterija za raspodjelu mjesta u studentskim domovima studentskih centara i učeničkim domovima u Republici Hrvatskoj u akademskoj godini 2009./2010. (u daljnjem tekstu Kriteriji).

Sukladno spornoj odredbi 8.2. pravo na smještaj u studentskim domovima gube studenti koji su akademske godine 2007./2008. odslušali posljednji semestar dodiplomskog studija, točnije, takvim studentima se uopće onemogućava pravo sudjelovanja u natječaju za dodjelu mjesta u studentskim domovima.

Mi u Mreži mladih Hrvatske smatramo ovu odrebu novim udarom na već ionako nizak studentski standard u Republici Hrvatskoj te na nastavak trenda sužavanja studentskih prava. Nadalje, spomenta generacija je dodatno oštećena zbog činjenice da su joj, kao posljednjoj generaciji koja studira po „starom“ (točnije, koja ne studira po Bolonjskom sustavu) uskraćena prava koja su prethodne generacije u istom statusu uživale. Ne samo da takav princip donošenja odluka podriva temelje pravne sigurnosti u smislu jednakosti pred zakonom, već je stanje dodatno pogoršano činjenicom da su studenti koje ova odluka pogađa o njenom sadržaju bili potpuno neobaviješteni i bez mogućnosti da se na vrijeme pripreme za njene reperkusije.

Stoga, Mreža mladih Hrvatske putem ovog priopćenja upućuje dva zahtjeva. Prvi zahtjev upućujemo Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa (u daljnjem tekstu MZOŠ) da izmijeni spornu odredbu 8.2. Kriterija i dopusti studentima kojima je akademska godina 2009./2010. druga apsolventska sudjelovanje u natječaju pod istim uvjetima kakvi su bili prethodnih godina. Drugi zahtjev upućujemo MZOŠ-u, Vladi, odgovornim tijelima svih sveučilišta te odgovornim tijelima jedinica lokalne i regionalne samouprave kojih se ovo pitanje tiče da ulože dodatne napore u što brži dovršetak i otvaranje smještajnih kapaciteta novih sveučilišnih kampusa u svim sveučilišnim gradovima u Republici Hrvatskoj. To smatramo presudnim za održanje i poboljšanje zasad nezadovoljavajućeg studentskog standarda, posebno u kontekstu potpuno kontradiktornih situacija u koje se politički čelnici zaklinju u zemlju znanja na jednoj strani, dok s druge strane slavodobitno režu vrpce otvarajući nove skupe i ne u tolikoj mjeri potrebne infrastrukturne projekte.

Vezani članci

  • 10. studenoga 2023. Pozornica kao moralna institucija Predstava „Možeš biti sve što želiš“ na dramaturško-režijsko-izvedbenom planu donosi avangardističku i subverzivnu jukstapoziciju raznorodnih prizora u kojima likovi dviju zaigranih djevojčica razgovaraju o društvenim fenomenima, demontirajući pritom artificijelnost oprirodnjenih društvenih uloga, ali i konvencionaliziranu samorazumljivost kazališnog stvaranja. Podrivajući elitističke i projektno-orijentirane norme teatra, a na tragu Schillerova razumijevanja kazališta kao estetskog, moralnog i društveno-političkog aparata, kroz ovu se predstavu vraća i dimenzija totaliteta, težnja da se obuhvati cjelinu, kroz koju se proizvodi kritika, provokacija i intervencija, ali i didaktika brehtijanskog tipa, odozdo, iz mjesta govora potlačenih.
  • 17. rujna 2023. Barbie svijet, Ken carstvo, Stvarni svijet: fantazija do fantazije, a nigde utopije Estetski prilično zanimljiv film Barbie na političkoj razini donosi poneki lucidni prikaz mansplaininga ili prezahtjevnog normiranja feminiteta i maskuliniteta, a i na strani je normaliziranja razlika te afirmiranja tjelesnosti. No, njegova dominantna optika ostavlja sistem proizvodnje koji kroji složeni preplet opresija i eksploatacija bez kritike – opresije na temelju roda prije svega se zamišljaju kao stvar identitetskog odnosa između žena i muškaraca, psihologizirano i potpuno oljušteno od klasnih odnosa, a izostaje i utopijski rad na zamišljanju nečeg drugačijeg. Film ukazuje na slijepe pjege onih feminizama čiji je pristup idealistički i koji se prvenstveno zasnivaju na idejama „osnaživanja“ i „rodne ravnopravnosti“.
  • 9. rujna 2023. Transfobija: reciklirana moralna panika u službi kapitalizma Bujajuća anti-trans propaganda sve glasnije i opasnije prijeti životima trans osoba. Ekstremno desne političke elite, kojima sekundiraju trans-isključujuće radikalne feministkinje, LGB savezi i drugi samoprozvani eksperti za „rodnu ideologiju“ ne prestaju ispunjavati javni prostor dezinformacijama i senzacionalizmom u svrhe širenja moralne panike. Normalizacija transfobije oslanja se na motive koji se osvjedočeno ciklički uprežu u intenziviranje i mejnstrimizaciju diskriminacije i opresije po različitim osnovama. Sistemski situirani konzervativizam u jeku socioekonomske krize ponovno zaoštrava rodne režime i podiže bedeme cisheteronormativne obitelji uime kapitala.
  • 29. lipnja 2023. Politički dosezi serijala RuPaul’s Drag Race U kritičkom osvrtu na popularni američki reality show RuPaul's Drag Race, autorica teksta preispituje njegove komodifikacijske okvire i ukalupljenost u kapitalistički realizam odnosno suženu reprezentaciju draga, te historizira moderni drag: od ballroom scene Crnih kvir osoba iz Harlema tijekom 1920-ih, preko paralelnih struktura i jačanja Pokreta za oslobođenje gejeva i lezbijki tijekom šezdesetih i sedamdesetih godina, sve do recentnih aproprijacija drag i kvir kulture. Oštrica kritike cisheteronormativnog društva i njegovih artificijelnih patrijarhalnih rodnih uloga – opresivnih kako za žene, tako i za kvir ljude, ali i same muškarce – u popularnim je reprezentacijama vidno oslabjela. Primjer toga je i Drag Race, koji drag, ali i kvir, svodi na performativnu zabavu za široku publiku. Namjesto kritike, horizontalnosti i solidarnosti, show promiče agresivnu kompeticiju i snažni individualizam, koji tobože nadilazi sve strukturne opresije.
  • 27. lipnja 2023. Globalni kulturni ratovi i kakve veze pandemija ima s tim? (drugi dio) Osim što je ostavila traga na mnogobrojnim ljudskim životima, pandemija AIDS-a je krajem 20. stoljeća utjecala i na razvoj LGBT pokreta, kako u Sjedinjenim Državama, tako i globalno. Nekadašnji radikalni Pokret za oslobođenje gejeva i lezbijki napravio je zaokret prema bračnoj jednakosti kao osnovnom cilju, koji se zahvaljujući američkoj kulturnoj dominaciji i dalje nameće kao jedno od glavnih obilježja borbe za prava LGBT osoba. Dalekosežne posljedice ovakvog liberalnog razvodnjavanja i konzervativnog kooptiranja LGBT pokreta u kontekstu rješavanja AIDS krize konzervativnim biopolitikama braka i obitelji, ogledaju se i u današnjim borbama protiv (ultra)konzervativnih politika i praksi, koje u SAD-u i drugdje u svijetu izravno i neizravno ugrožavaju živote transrodne populacije.
  • 20. lipnja 2023. Materijalistička kritika građanske jugonostalgije Postoje različite jugonostalgije, među kojima je i ona (malo)građanskog ili liberalnog tipa. Osim fokusa na određeni (uži) period Jugoslavije, ideju socijalizma razmatra kroz pojednostavljenu predstavu povijesti kao sukoba „modernizma“ i „antimodernizma“, te „individualizma“ i „kolektivizma“. Socijalizam se zamišlja više kao „životni stil“, ispražnjen od emancipatornog političkog sadržaja, a nit vodilja zapravo je uklapanje u svjetski poredak slobodnog tržišta – ova kulturna imaginacija prije svega žali što je propuštena karta za „pravi“ kapitalizam. Za razliku od idealističkog historijskog pristupa, materijalistička analiza Jugoslaviji pristupa kroz analizu klasnih odnosa, a umjesto na potrošačke standarde, usredotočuje se na radničku participaciju u proizvodnji (samoupravne ekonomije, politike, tendencije, krize i neuspjehe). Materijalistička analiza državnog socijalizma utoliko nije nostalgična, nego kritička.
  • 15. lipnja 2023. Iz istorije borbe za socijalno stanovanje u Srbiji Neposredno nakon Prvog svjetskog rata, u Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca uvedene su regulativne mjere kojima je država ozbiljnije intervenirala u odnose zajmodavaca i podstanara: rekvizicija stanova, moratorij na iseljenje i ograničenja cijena najamnina. Iako je stambena bijeda nakon rata dosegla ogromne razmjere, državne politike kao pomoć najsiromašnijima bile su isključivo ustupak borbi i otporu, kojima je ritam udarala snažna Socijalistička radnička partija Jugoslavije (komunista). Partija je kreirala progresivni stambeni program, pozivala na bojkot, predvodila prosvjede i organizirala štrajkove protiv stambene oskudice i drugih pitanja, te aktivno pratila provođenje zakona i situaciju na terenu – osobito u Srbiji, najpogođenijoj ratnim razaranjima i stoga s najviše problema u polju stanovanja. Gotovo nepostojeća regulacija podstanarstva i neoliberalno socijalno stanovanje koje ne zadovoljava potrebe najugroženijih u našim današnjim državama, daju nam povoda da uzmemo ovakve historijske primjere i periode u kojima je izborena barem minimalna reforma stanovanja kao smjerokaz za aktualne i buduće borbe.
  • 29. svibnja 2023. Vampiri, zombiji i druga čudovišta kapitalizma Različite su paradigme strahova (strepnja, izgubljenost, otuđenost, jeza, tjelesna panika, apokaliptičnost) reflektirane u žanru horora tijekom povijesnog razvoja kapitalizma, kroz figure čudovišta koja odražavaju suštinske bojazni vezane uz reprodukciju života u tom sistemu. Komparativno se koristeći analizom popkulturne imaginacije u ovom žanru, te historijsko-materijalističkim pristupom, autor trasira genealogiju suvremenih čudovišta (zombija, vukodlaka, vještica, vampira, kanibala) i afektivnih struktura straha u period prvobitne akumulacije i uspostavljanja kapitalističkog društvenog okvira, izvlačeći na vidjelo neskriveno nasilje i monstruoznost sâmog kapitalizma, čija je eksploativna struktura danas umnogome normalizirana kao fetišizirana apstrakcija.
  • 29. travnja 2023. Antikapitalistički seminar Slobodni Filozofski i Subversive festival u sklopu Škole suvremene humanistike organiziraju treći po redu Antikapitalistički seminar, program političke edukacije koji će se i ove godine kroz predavanja, rasprave i radionice kritički osvrnuti na isprepletenost teorije i prakse te važnost proizvodnje kolektivnog znanja. Bavit ćemo se kapitalističkim obrazovanjem, odnosom eksploatacije i opresivnih ejblističkih režima, orodnjenim nasiljem, pitanjem nacionalizma, slijepim pjegama u primjenama pojmova roda, spola i klase, političkom ofenzivom na transrodnu zajednicu, umjetničkim radom te kritičkim čitanjem popularne kulture. Prijave traju do 10. svibnja 2023. godine, a program će se održavati u prostoru SKD „Prosvjeta“ u Zagrebu od 15. do 20. svibnja. Vidimo se!

Događanja

pogledaj sve

Bookmarks

pogledaj sve

Fusnote

pogledaj sve

Natječaji i prijave

pogledaj sve

Plenum FFZG-a

pogledaj sve