Izvještaj s plenuma, 14. rujna 2009. godine

Ministru Radovanu Fuchsu studenti su uručili novi broj SkripteNa četrdeset i petom plenumu, održanom 14. rujna 2009. godine raspravljalo se o šest točaka dnevnoga reda. Pročitane su obavijesti o Mirovnim studijima i poziv na predavanje na Arhitektonskom fakultetu. Plenum je obavješten o akcijama proteklih dana u kojima su sudjelovali studenti, te narednim događajima za koje je plenum dobio poziv za sudjelovanje. Detaljnije pročitajte u nastavku.


Na četrdeset i petom plenumu, održanom 14. rujna 2009. godine raspravljalo se o šest točaka dnevnoga reda.

Mirovni studiji – jednogodišnji neformalni program obrazovanja za mir, nenasilje i aktivne građane i građanke objavljuju upise u radnu godinu 2009/2010. Više informacija na www.cms.hr.

Nekolicina splitskih studenata jutros je podržala radnike Salonita u njihovom prosvjedu pred splitskim Trgovačkim sudom.

Arhitekti iz Pule pozivaju zainteresirane na predavanje u petak, 18. 9. u 19:30 u dvorište Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu i na tulum nakon predavanja u Mediku.

Plenumu je pročitan odgovor HUS-a na prošlotjedno priopćenje za javnost.

Ministru Radovanu Fuchsu studenti su uručili novi broj Skripte
Ministru Fuchsu studenti su uručili novi broj Skripte
U petak je održana panel diskusija na temu “Joseph Beuys – borba za slobodni sistem obrazovanja i direktnu demokraciju” na kojoj je sludjelovao i izaslanik plenuma.

U subotu je održana mini akcija 5 do 12 na Trgu u suradnji s Omnibusom za direktnu demokraciju. Nakon akcije podijeljeno je oko 3000 Skripti.

U nedjelju je u Botaničkom vrtu održana Sveučilišna vrtna zabava povodom 340 godina Sveučilišta. Rektor i supruga pozvali su sve zainteresirane na druženje uz čašicu Chardonnaya. Nekolicina studenata, odjevenih u majice nezavisne studentske inicijative, pridružila se svečanosti te uručila novi broj Skripte rektoru, ministru obrazovanja i mnogim drugim uglednicima. Potom su nazdravili kvalitetnim vinom za besplatno obrazovanje.

Radna grupa za međuplenumsku suradnju sastat će se u srijedu, 16. 9. u 16h u A002. Na sastanku će se raspravljati o mogućim izmjenama pravilnika o stegovnoj odgovornosti na visokoškolskim ustanovama, a koje bi mogle ići nauštrb studenata.

Plenum je odlučio da ne želi sudjelovati u reportaži za emisiju “Dobro jutro Hrvatska”. Naš zahtjev za potpuno javno financiranim obrazovanjem je odavno artikuliran i nebrojeno puta ponovljen i, između ostalog, nalazi se na našem portalu. Sve odluke vezane uz nove akcije donosit će se na plenumima koji su otvoreni za sve građane.

Plenum će poslati dva delegata na javnu tribinu o izravnoj demokraciji u organizaciji Centra za civilne inicijative Karlovac. Tribina će se održati u sklopu Tjedna sudjelovanja građana.

Plenum je odlučio da ne želi sudjelovati u raspravi na okruglom stolu “Pravo na obrazovanje kao jedno od temeljnih socijalnih prava” u organizaciji udruge Novo društvo i zaklade Friedrich Ebert. S obzirom da je plenum stranački neoprijedjeljeno tijelo, a okrugli stol je osmišljen u suorganizaciji s jednom političkom strankom, morali smo odbiti sudjelovanje.

Pročitana je dekanova odluka iz ožujka 2008. o plaćanju ECTS bodova prilikom ponovnog upisa kolegija.

Zagreb, 27. ožujka 2008.

Na temelju članka 22. Statuta Filozofskog fakulteta i mišljenja Dekanskog kolegija, dekan donosi sljedeću
ODLUKU

Sukladno čl. 71 st. 4. Statuta Sveučilišta u Zagrebu student koji ponovno upisuje isti kolegij plaća ponovni upis, pri čemu se visina iznosa određuje brojem ECTS bodova upisanog kolegija. Vrijednost jednog ECTS boda iznosi 150,00 kn.

Ova odluka primjenjuje se na sve studente koji upišu prvu godinu preddiplomskih ili diplomskih studija Filozofskog fakulteta u akademskoj godini 2008./2009.

Dekan
dr.sc. Miljenko Jurković, red.prof. Zagreb, 27. ožujka 2008.

Fakultetsko vijeće nikada nije potvrdilo ovu odluku. U slučaju da se na Dekanskom kolegiju ne opozove, plenum će članovima Vijeća prije izvanredne sjednice uručiti dopis u kojem osuđuje odluku o plaćanju ECTS bodova prilikom ponovnog upisa kolegija.

Plenumu je predstavljena Odluka o završnim radovima i ispitima na diplomskim studijima. Primjećeno je da na web stranici fakulteta ne postoji zapisnik sa zadnje sjednice Vijeća. Dopisom ćemo podsjetiti Vijeće na naš već izrečen stav o ovoj temi.

Izabrani su moderatori za idući plenum koji će se održati u utorak, 22. rujna u 19 h. Odlučeno je da će se prije početka dnevnog reda odslušati jednosatna radio drama snimana na plenumima tokom blokade.

Plenum je zaključen u 22:41.

Vezani članci

  • 9. svibnja 2024. Antikapitalistički seminar Slobodni Filozofski i Subversive festival u sklopu Škole suvremene humanistike organiziraju četvrti po redu Antikapitalistički seminar, program političke edukacije koji će se i ove godine kroz predavanja, rasprave i radionice kritički osvrnuti na isprepletenost teorije i prakse te važnost proizvodnje kolektivnog znanja. Prijave traju do 26. svibnja 2024. godine, a program će se održavati u prostoru SKD „Prosvjeta“ u Zagrebu od 3. do 9. lipnja 2024. Vidimo se!
  • 23. prosinca 2023. Ima li Gaza budućnost? Nakon napada palestinskih oružanih snaga pod vodstvom Hamasa na izraelsko stanovništvo, uslijedila je odmazda Izraela. Sukob se dogodio u kontekstu pragmatičnih geopolitičkih nastojanja normalizacije odnosa Izraela s arapskim državama (pod palicom SAD-a), te u situaciji sve većeg pomicanja izraelskog političkog spektra udesno. Neki od motiva za napad su okupacija i kontinuirana represija nad palestinskim stanovništvom, neprekidno naseljavanje Židova na palestinskim teritorijima i izbacivanje Palestinaca s njihove zemlje te međunarodna normalizacija režima aparthejda. Odgovor Izraela, uz prešutno savezništvo Zapada, dosegnuo je strahovite razmjere ljudskih žrtava i razaranja gradova u Gazi. Autor nudi tri moguća scenarija.
  • 22. prosinca 2023. Vazduh koji dišemo na kapitalističkoj periferiji Zagađenje zraka i životne sredine ogromni su problemi u Srbiji i drugim zemljama kapitalističke (polu)periferije, ali se to ili zanemaruje ili se problematika smješta u kvazi politički neutralne narative. Knjiga Vazduh kao zajedničko dobro Predraga Momčilovića je pregledna publikacija ‒ o historiji zagađenja zraka, o trenutnoj kvaliteti zraka, ključnim zagađivačima te njihovom utjecaju na zdravlje, o društveno-ekonomskim uzrocima zagađenja zraka i dominantnim narativima kroz koje se to predstavlja, kao i o politikama te borbama za čist zrak. Budući da polazi od suštinske veze kapitalizma i zagađenja, autor borbu protiv zagađenja odnosno privatizacije zraka misli u antikapitalističkom ključu: za čist zajednički zrak i druga dobra kojima ćemo upravljati demokratski.
  • 5. prosinca 2023. Čekaonica za detranziciju Medicinska i pravna tranzicija kompleksni su i dugotrajni procesi, čak i kada nisu predmet legislativnih napada diljem svijeta. Uz dijagnozu, neki od preduvjeta za zakonsko priznanje roda u brojnim su zemljama još uvijek prisilni razvod braka i sterilizacija. Pored niza birokratskih zavrzlama, nerijetko podrazumijevaju i beskonačne liste čekanja. Jaz između transmedikalističke perspektive i borbe za pravo na samoodređenje roda mogao bi navesti na propitivanje primjera drugačijih tranzicijskih modela, koji usmjeravaju borbu izvan skučenih okvira trenutnih rasprava i spinova.
  • 4. prosinca 2023. Psihologija kao potiskivanje politike, teorije i psihoanalize Emocije, afekti i mentalni fenomeni ujedno su društvene i kulturne prakse, ali njihova sveopća psihologizacija i privatizacija gura ih u polje koje je omeđeno kao individualno i kojem se pretežno pristupa kroz psihološka razvrstavanja i tipologizacije. Pritom se određeni psihološki pristupi nameću kao dominantni, dok se drugi istiskuju kao nepoželjni (posebice psihoanaliza). Kada se psihologija prelije i na druga društvena polja, te nastoji biti zamjena za teoriju i politiku, onda i psihologizirani aktivizam klizi u prikrivanje političke i teorijske impotencije, nerazumijevanja, neznanja i dezorganiziranosti, a kolektivno djelovanje brka se s kvazi-kolektivnom praksom razmjene osobnih iskustava. Prikriva se i ključni ulog psihologije i psihoterapije u reprodukciji kapitalizma, osobito kroz biznis temeljen na obećanju „popravljanja“ psihe, a onda i radnih tijela, te uvećanju njihove funkcionalnosti, a onda i produktivnosti. Psihologija i psihoterapija ipak ne mogu nadomjestiti posvećeno političko djelovanje i rigoroznu teorijsku proizvodnju. Ljevica bi brigu o mentalnom zdravlju prvenstveno trebala usmjeriti u borbu za podruštvljenje zdravstva i institucija mentalne skrbi koje će biti dostupne svima.
  • 2. prosinca 2023. Nevidljivi aspekt moći: nijema prinuda proizvodnih odnosa Unatoč nerazrješivim kontradikcijama i krizama, kapitalizam 21. stoljeća nastavlja opstajati. Kako bismo razumjeli paradoksalnu ekspanziju i opstojnost kapitala usred kriza i nemira, potrebno nam je razumijevanje specifičnih povijesnih oblika apstraktne i nepersonalne moći koja je pokrenuta podvrgavanjem društvenog života profitnom imperativu. Nadograđujući kritičku rekonstrukciju Marxove nedovršene kritike političke ekonomije i nadovezujući se na suvremenu marksističku teoriju, Søren Mau u svojoj knjizi obrazlaže kako kapital steže svoj obruč oko društvenog života, na način da stalno preoblikuje materijalne uvjete društvene reprodukcije.
  • 30. studenoga 2023. Usta puna djetetine U kratkom osvrtu na vlastito iskustvo trans djeteta, autor razmatra aktualni val legislativne transfobije.
  • 20. studenoga 2023. Lezbijke nisu žene: materijalistički lezbijski feminizam Monique Wittig Recepcija materijalističkog feminizma kod nas, koji nastaje sintetiziranjem marksističkih i radikalnofeminističkih tumačenja naravi, granica i funkcije roda, sužena je uglavnom na eseje Monique Wittig. Marksistička terminologija u njima je dekontekstualizirana iz Marxovih i Engelsovih pojašnjenja, gubeći svoja značenja u metaforama i analogijama kojima se nastojala prevladati nekomplementarnost s radikalnofeminističkim atomističkim viđenjima roda. No Wittigini eseji predstavljaju i iskorak iz toga korpusa, ukazujući na potrebu za strukturiranijim razmatranjem roda (kao režima) i povijesnom analizom njegova razvoja te, najvažnije, pozivajući na aboliciju roda, što i danas predstavljaju temeljni zahtjev kvir marksističkog feminizma. Učeći iz lezbijstva i drugih oblika koje rod stječe, Wittig podsjeća na relevantnost obuhvatne i razgranate empirijske analize da bi se kompleksni fenomeni koji strukturiraju našu svakodnevnicu mogli razumjeti.
  • 10. studenoga 2023. Pozornica kao moralna institucija Predstava „Možeš biti sve što želiš“ na dramaturško-režijsko-izvedbenom planu donosi avangardističku i subverzivnu jukstapoziciju raznorodnih prizora u kojima likovi dviju zaigranih djevojčica razgovaraju o društvenim fenomenima, demontirajući pritom artificijelnost oprirodnjenih društvenih uloga, ali i konvencionaliziranu samorazumljivost kazališnog stvaranja. Podrivajući elitističke i projektno-orijentirane norme teatra, a na tragu Schillerova razumijevanja kazališta kao estetskog, moralnog i društveno-političkog aparata, kroz ovu se predstavu vraća i dimenzija totaliteta, težnja da se obuhvati cjelinu, kroz koju se proizvodi kritika, provokacija i intervencija, ali i didaktika brehtijanskog tipa, odozdo, iz mjesta govora potlačenih.

Događanja

pogledaj sve

Bookmarks

pogledaj sve

Fusnote

pogledaj sve

Natječaji i prijave

pogledaj sve

Plenum FFZG-a

pogledaj sve