Izvještaj s plenuma, 14. rujna 2009. godine

Ministru Radovanu Fuchsu studenti su uručili novi broj SkripteNa četrdeset i petom plenumu, održanom 14. rujna 2009. godine raspravljalo se o šest točaka dnevnoga reda. Pročitane su obavijesti o Mirovnim studijima i poziv na predavanje na Arhitektonskom fakultetu. Plenum je obavješten o akcijama proteklih dana u kojima su sudjelovali studenti, te narednim događajima za koje je plenum dobio poziv za sudjelovanje. Detaljnije pročitajte u nastavku.


Na četrdeset i petom plenumu, održanom 14. rujna 2009. godine raspravljalo se o šest točaka dnevnoga reda.

Mirovni studiji – jednogodišnji neformalni program obrazovanja za mir, nenasilje i aktivne građane i građanke objavljuju upise u radnu godinu 2009/2010. Više informacija na www.cms.hr.

Nekolicina splitskih studenata jutros je podržala radnike Salonita u njihovom prosvjedu pred splitskim Trgovačkim sudom.

Arhitekti iz Pule pozivaju zainteresirane na predavanje u petak, 18. 9. u 19:30 u dvorište Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu i na tulum nakon predavanja u Mediku.

Plenumu je pročitan odgovor HUS-a na prošlotjedno priopćenje za javnost.

Ministru Radovanu Fuchsu studenti su uručili novi broj Skripte
Ministru Fuchsu studenti su uručili novi broj Skripte
U petak je održana panel diskusija na temu “Joseph Beuys – borba za slobodni sistem obrazovanja i direktnu demokraciju” na kojoj je sludjelovao i izaslanik plenuma.

U subotu je održana mini akcija 5 do 12 na Trgu u suradnji s Omnibusom za direktnu demokraciju. Nakon akcije podijeljeno je oko 3000 Skripti.

U nedjelju je u Botaničkom vrtu održana Sveučilišna vrtna zabava povodom 340 godina Sveučilišta. Rektor i supruga pozvali su sve zainteresirane na druženje uz čašicu Chardonnaya. Nekolicina studenata, odjevenih u majice nezavisne studentske inicijative, pridružila se svečanosti te uručila novi broj Skripte rektoru, ministru obrazovanja i mnogim drugim uglednicima. Potom su nazdravili kvalitetnim vinom za besplatno obrazovanje.

Radna grupa za međuplenumsku suradnju sastat će se u srijedu, 16. 9. u 16h u A002. Na sastanku će se raspravljati o mogućim izmjenama pravilnika o stegovnoj odgovornosti na visokoškolskim ustanovama, a koje bi mogle ići nauštrb studenata.

Plenum je odlučio da ne želi sudjelovati u reportaži za emisiju “Dobro jutro Hrvatska”. Naš zahtjev za potpuno javno financiranim obrazovanjem je odavno artikuliran i nebrojeno puta ponovljen i, između ostalog, nalazi se na našem portalu. Sve odluke vezane uz nove akcije donosit će se na plenumima koji su otvoreni za sve građane.

Plenum će poslati dva delegata na javnu tribinu o izravnoj demokraciji u organizaciji Centra za civilne inicijative Karlovac. Tribina će se održati u sklopu Tjedna sudjelovanja građana.

Plenum je odlučio da ne želi sudjelovati u raspravi na okruglom stolu “Pravo na obrazovanje kao jedno od temeljnih socijalnih prava” u organizaciji udruge Novo društvo i zaklade Friedrich Ebert. S obzirom da je plenum stranački neoprijedjeljeno tijelo, a okrugli stol je osmišljen u suorganizaciji s jednom političkom strankom, morali smo odbiti sudjelovanje.

Pročitana je dekanova odluka iz ožujka 2008. o plaćanju ECTS bodova prilikom ponovnog upisa kolegija.

Zagreb, 27. ožujka 2008.

Na temelju članka 22. Statuta Filozofskog fakulteta i mišljenja Dekanskog kolegija, dekan donosi sljedeću
ODLUKU

Sukladno čl. 71 st. 4. Statuta Sveučilišta u Zagrebu student koji ponovno upisuje isti kolegij plaća ponovni upis, pri čemu se visina iznosa određuje brojem ECTS bodova upisanog kolegija. Vrijednost jednog ECTS boda iznosi 150,00 kn.

Ova odluka primjenjuje se na sve studente koji upišu prvu godinu preddiplomskih ili diplomskih studija Filozofskog fakulteta u akademskoj godini 2008./2009.

Dekan
dr.sc. Miljenko Jurković, red.prof. Zagreb, 27. ožujka 2008.

Fakultetsko vijeće nikada nije potvrdilo ovu odluku. U slučaju da se na Dekanskom kolegiju ne opozove, plenum će članovima Vijeća prije izvanredne sjednice uručiti dopis u kojem osuđuje odluku o plaćanju ECTS bodova prilikom ponovnog upisa kolegija.

Plenumu je predstavljena Odluka o završnim radovima i ispitima na diplomskim studijima. Primjećeno je da na web stranici fakulteta ne postoji zapisnik sa zadnje sjednice Vijeća. Dopisom ćemo podsjetiti Vijeće na naš već izrečen stav o ovoj temi.

Izabrani su moderatori za idući plenum koji će se održati u utorak, 22. rujna u 19 h. Odlučeno je da će se prije početka dnevnog reda odslušati jednosatna radio drama snimana na plenumima tokom blokade.

Plenum je zaključen u 22:41.

Vezani članci

  • 10. studenoga 2023. Pozornica kao moralna institucija Predstava „Možeš biti sve što želiš“ na dramaturško-režijsko-izvedbenom planu donosi avangardističku i subverzivnu jukstapoziciju raznorodnih prizora u kojima likovi dviju zaigranih djevojčica razgovaraju o društvenim fenomenima, demontirajući pritom artificijelnost oprirodnjenih društvenih uloga, ali i konvencionaliziranu samorazumljivost kazališnog stvaranja. Podrivajući elitističke i projektno-orijentirane norme teatra, a na tragu Schillerova razumijevanja kazališta kao estetskog, moralnog i društveno-političkog aparata, kroz ovu se predstavu vraća i dimenzija totaliteta, težnja da se obuhvati cjelinu, kroz koju se proizvodi kritika, provokacija i intervencija, ali i didaktika brehtijanskog tipa, odozdo, iz mjesta govora potlačenih.
  • 17. rujna 2023. Barbie svijet, Ken carstvo, Stvarni svijet: fantazija do fantazije, a nigde utopije Estetski prilično zanimljiv film Barbie na političkoj razini donosi poneki lucidni prikaz mansplaininga ili prezahtjevnog normiranja feminiteta i maskuliniteta, a i na strani je normaliziranja razlika te afirmiranja tjelesnosti. No, njegova dominantna optika ostavlja sistem proizvodnje koji kroji složeni preplet opresija i eksploatacija bez kritike – opresije na temelju roda prije svega se zamišljaju kao stvar identitetskog odnosa između žena i muškaraca, psihologizirano i potpuno oljušteno od klasnih odnosa, a izostaje i utopijski rad na zamišljanju nečeg drugačijeg. Film ukazuje na slijepe pjege onih feminizama čiji je pristup idealistički i koji se prvenstveno zasnivaju na idejama „osnaživanja“ i „rodne ravnopravnosti“.
  • 9. rujna 2023. Transfobija: reciklirana moralna panika u službi kapitalizma Bujajuća anti-trans propaganda sve glasnije i opasnije prijeti životima trans osoba. Ekstremno desne političke elite, kojima sekundiraju trans-isključujuće radikalne feministkinje, LGB savezi i drugi samoprozvani eksperti za „rodnu ideologiju“ ne prestaju ispunjavati javni prostor dezinformacijama i senzacionalizmom u svrhe širenja moralne panike. Normalizacija transfobije oslanja se na motive koji se osvjedočeno ciklički uprežu u intenziviranje i mejnstrimizaciju diskriminacije i opresije po različitim osnovama. Sistemski situirani konzervativizam u jeku socioekonomske krize ponovno zaoštrava rodne režime i podiže bedeme cisheteronormativne obitelji uime kapitala.
  • 29. lipnja 2023. Politički dosezi serijala RuPaul’s Drag Race U kritičkom osvrtu na popularni američki reality show RuPaul's Drag Race, autorica teksta preispituje njegove komodifikacijske okvire i ukalupljenost u kapitalistički realizam odnosno suženu reprezentaciju draga, te historizira moderni drag: od ballroom scene Crnih kvir osoba iz Harlema tijekom 1920-ih, preko paralelnih struktura i jačanja Pokreta za oslobođenje gejeva i lezbijki tijekom šezdesetih i sedamdesetih godina, sve do recentnih aproprijacija drag i kvir kulture. Oštrica kritike cisheteronormativnog društva i njegovih artificijelnih patrijarhalnih rodnih uloga – opresivnih kako za žene, tako i za kvir ljude, ali i same muškarce – u popularnim je reprezentacijama vidno oslabjela. Primjer toga je i Drag Race, koji drag, ali i kvir, svodi na performativnu zabavu za široku publiku. Namjesto kritike, horizontalnosti i solidarnosti, show promiče agresivnu kompeticiju i snažni individualizam, koji tobože nadilazi sve strukturne opresije.
  • 27. lipnja 2023. Globalni kulturni ratovi i kakve veze pandemija ima s tim? (drugi dio) Osim što je ostavila traga na mnogobrojnim ljudskim životima, pandemija AIDS-a je krajem 20. stoljeća utjecala i na razvoj LGBT pokreta, kako u Sjedinjenim Državama, tako i globalno. Nekadašnji radikalni Pokret za oslobođenje gejeva i lezbijki napravio je zaokret prema bračnoj jednakosti kao osnovnom cilju, koji se zahvaljujući američkoj kulturnoj dominaciji i dalje nameće kao jedno od glavnih obilježja borbe za prava LGBT osoba. Dalekosežne posljedice ovakvog liberalnog razvodnjavanja i konzervativnog kooptiranja LGBT pokreta u kontekstu rješavanja AIDS krize konzervativnim biopolitikama braka i obitelji, ogledaju se i u današnjim borbama protiv (ultra)konzervativnih politika i praksi, koje u SAD-u i drugdje u svijetu izravno i neizravno ugrožavaju živote transrodne populacije.
  • 20. lipnja 2023. Materijalistička kritika građanske jugonostalgije Postoje različite jugonostalgije, među kojima je i ona (malo)građanskog ili liberalnog tipa. Osim fokusa na određeni (uži) period Jugoslavije, ideju socijalizma razmatra kroz pojednostavljenu predstavu povijesti kao sukoba „modernizma“ i „antimodernizma“, te „individualizma“ i „kolektivizma“. Socijalizam se zamišlja više kao „životni stil“, ispražnjen od emancipatornog političkog sadržaja, a nit vodilja zapravo je uklapanje u svjetski poredak slobodnog tržišta – ova kulturna imaginacija prije svega žali što je propuštena karta za „pravi“ kapitalizam. Za razliku od idealističkog historijskog pristupa, materijalistička analiza Jugoslaviji pristupa kroz analizu klasnih odnosa, a umjesto na potrošačke standarde, usredotočuje se na radničku participaciju u proizvodnji (samoupravne ekonomije, politike, tendencije, krize i neuspjehe). Materijalistička analiza državnog socijalizma utoliko nije nostalgična, nego kritička.
  • 15. lipnja 2023. Iz istorije borbe za socijalno stanovanje u Srbiji Neposredno nakon Prvog svjetskog rata, u Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca uvedene su regulativne mjere kojima je država ozbiljnije intervenirala u odnose zajmodavaca i podstanara: rekvizicija stanova, moratorij na iseljenje i ograničenja cijena najamnina. Iako je stambena bijeda nakon rata dosegla ogromne razmjere, državne politike kao pomoć najsiromašnijima bile su isključivo ustupak borbi i otporu, kojima je ritam udarala snažna Socijalistička radnička partija Jugoslavije (komunista). Partija je kreirala progresivni stambeni program, pozivala na bojkot, predvodila prosvjede i organizirala štrajkove protiv stambene oskudice i drugih pitanja, te aktivno pratila provođenje zakona i situaciju na terenu – osobito u Srbiji, najpogođenijoj ratnim razaranjima i stoga s najviše problema u polju stanovanja. Gotovo nepostojeća regulacija podstanarstva i neoliberalno socijalno stanovanje koje ne zadovoljava potrebe najugroženijih u našim današnjim državama, daju nam povoda da uzmemo ovakve historijske primjere i periode u kojima je izborena barem minimalna reforma stanovanja kao smjerokaz za aktualne i buduće borbe.
  • 29. svibnja 2023. Vampiri, zombiji i druga čudovišta kapitalizma Različite su paradigme strahova (strepnja, izgubljenost, otuđenost, jeza, tjelesna panika, apokaliptičnost) reflektirane u žanru horora tijekom povijesnog razvoja kapitalizma, kroz figure čudovišta koja odražavaju suštinske bojazni vezane uz reprodukciju života u tom sistemu. Komparativno se koristeći analizom popkulturne imaginacije u ovom žanru, te historijsko-materijalističkim pristupom, autor trasira genealogiju suvremenih čudovišta (zombija, vukodlaka, vještica, vampira, kanibala) i afektivnih struktura straha u period prvobitne akumulacije i uspostavljanja kapitalističkog društvenog okvira, izvlačeći na vidjelo neskriveno nasilje i monstruoznost sâmog kapitalizma, čija je eksploativna struktura danas umnogome normalizirana kao fetišizirana apstrakcija.
  • 29. travnja 2023. Antikapitalistički seminar Slobodni Filozofski i Subversive festival u sklopu Škole suvremene humanistike organiziraju treći po redu Antikapitalistički seminar, program političke edukacije koji će se i ove godine kroz predavanja, rasprave i radionice kritički osvrnuti na isprepletenost teorije i prakse te važnost proizvodnje kolektivnog znanja. Bavit ćemo se kapitalističkim obrazovanjem, odnosom eksploatacije i opresivnih ejblističkih režima, orodnjenim nasiljem, pitanjem nacionalizma, slijepim pjegama u primjenama pojmova roda, spola i klase, političkom ofenzivom na transrodnu zajednicu, umjetničkim radom te kritičkim čitanjem popularne kulture. Prijave traju do 10. svibnja 2023. godine, a program će se održavati u prostoru SKD „Prosvjeta“ u Zagrebu od 15. do 20. svibnja. Vidimo se!

Događanja

pogledaj sve

Bookmarks

pogledaj sve

Fusnote

pogledaj sve

Natječaji i prijave

pogledaj sve

Plenum FFZG-a

pogledaj sve