Izvještaj s 58. plenuma, 26. studenog 2009.

Na 58. plenumu raspravljalo se o trinaest točaka dnevnog reda. Raspravljalo se o izjavama ministra Fuchsa te uručivanju zahtjeva premijerki. Podnesen je izvještaj s današnje izvanredne sjednice Vijeća Filozofskog fakulteta, a radne grupe su izvjestile o svojim aktivnostima. Studentima je upućen poziv da aktivnije sudjeluju u alternativnom programu, kao i da se priključe radnoj grupi za učenje koja je objavila termine za idući tjedan. Detaljnije u nastavku.


Na pedeset i osmom plenumu održanom 26. studenog 2009. godine raspravljalo se o trinaest točaka dnevnog reda.

Željezara Split je sudionicima plenuma dala svoju podršku.

Oliver Frljić bi organizirao performans na platou ispred zgrade fakulteta. Očekujemo da nam se javi s konkretnim prijedlogom.

Sastanak Povjerenstva za izradu promjene zakonske regulative o visokom obrazovanju održat će se u ponedjeljak, 30. studenoga u 11 h u Vijećnici Filozofskog fakulteta.

Plenum se osvrnuo na izjave ministra Fuchsa iz kojih je moguće pročitati da ministar naše zahtjeve nije, ili se pretvara da ih nije shvatio. Plenum je nakon rasprave odlučio da neće premijerki osobno uručiti naš zahtjev koji je svima dostupan u svakodnevnim izjavama za medije.

Plenumu je podnesen izvještaj s današnje izvanredne sjednice Vijeća Filozofskog fakulteta. Veći dio članova Vijeća odbio je raspravljati o besplatnom obrazovanju. Vijeće je odbilo priznati valjanost referenduma koji su se, s pitanjem podržavaju li studenti blokadu nastave, proveli ili planirali provesti unutar pojedinih odsjeka te je pozvalo studente da prekinu blokadu nastavnog procesa. Nasilje profesorâ spram pojedinih studenata koji su blokirali nastavu na Vijeću nije spomenuto.

Plenum je odlučio da se neće očitovati o rezultatima nelegitimnog referenduma kojeg je sproveo Odsjek za arheologiju i potom zatražio očitovanje plenuma čiju legitimnost ne priznaje.

Nije bilo zainteresiranih za odlazak na internacionalni plenum koji će se održati ovaj vikend u Münchenu te se plenum odlučio ispričati.

Plenum nije imao prigovora na kandidaturu nezavisne studentske inicijative za nagradu za promicanje mirotvorstva, nenasilja i ljudskih prava “Krunoslav Sukić” koju dodjeljuje CMS iz Osijeka, no istaknuto je kako je problematično kandidiranje skupine koja ne postoji kao registrirana udruga te da bi CMS-u valjalo napomenuti da bi se s kandidaturom trebali složiti plenumi svih fakulteta.

Radne grupe su podnijele izvještaje.

Redarska služba dobro funkcionira.

Mini akcije pripremaju performans za ponedjeljak. Sastanak radne grupe je sutra u 17h u A001.

Radna grupa za informiranje zatražit će od Fakulteta besplatno printanje, odnosno fotokopiranje Skripti. Grupa će se sastati sutra u 15h u A002.

Radna grupa za međuplenumsku suradnju izvijestila je o situaciji na drugim fakultetima. Na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti blokirana su sva predavanja i seminari, a blokadu nastavljaju i sutra. Blokiran je i splitski Filozofski fakultet, a u Puli i dalje traje blokada Sveučilišta. Na zadarskim se plenumima raspravljalo o mogućnosti blokade. U Osijeku je održana tribina o direktnoj demokraciji i plenumu koji će se održati u bliskoj budućnosti. I Hrvatski studiji uskoro održavaju plenum na koji smo svi pozvani. Plenum je pogledao i kratak film s blokiranja u Rijeci.

Kolege s Fakulteta političkih znanosti sutra pred Ministarstvom znanosti, obrazovanja i športa organiziraju mini akciju pod nazivom “Bdijenje za oživljenje”. Akcija počinje u 19 sati, a s njihovog se fakulteta kreće u 18:30 h.

Grupe za učenje kreću s radom. Na grupe su pozvani svi, a termine potražite u auli Fakulteta i na portalu.

Grupa za tehnička pitanja plenuma podsjetila je da se prijedlozi za dnevni red tijekom blokade zaprimaju do sat vremena prije početka plenuma, kao i da se se nebitni i nejasni prijedlozi (ilitiga gluposti) ne uvrštavaju na dnevni red.

Programska sekcija s ponosom je izvijestila plenum da je sutrašnji program već sastavljen. Preporučeno je da studenti na fakultet ne dolaze samo na plenum već i tijekom dana te prisustvuju tribinama i sastancima radnih grupa. Mnoge teme možemo diskutirati na tribinama i radionicama.

Plenum je odlučio da neće promijeniti politiku blokiranja parkirališta i izglasao nastavak blokade i sutra.

Nakon odabira moderatorâ za sutrašnji plenum koji će početi sutra u 20h i novih glasnogovornica, plenum je zaključen oko 23 sata.

Vezani članci

  • 10. studenoga 2023. Pozornica kao moralna institucija Predstava „Možeš biti sve što želiš“ na dramaturško-režijsko-izvedbenom planu donosi avangardističku i subverzivnu jukstapoziciju raznorodnih prizora u kojima likovi dviju zaigranih djevojčica razgovaraju o društvenim fenomenima, demontirajući pritom artificijelnost oprirodnjenih društvenih uloga, ali i konvencionaliziranu samorazumljivost kazališnog stvaranja. Podrivajući elitističke i projektno-orijentirane norme teatra, a na tragu Schillerova razumijevanja kazališta kao estetskog, moralnog i društveno-političkog aparata, kroz ovu se predstavu vraća i dimenzija totaliteta, težnja da se obuhvati cjelinu, kroz koju se proizvodi kritika, provokacija i intervencija, ali i didaktika brehtijanskog tipa, odozdo, iz mjesta govora potlačenih.
  • 17. rujna 2023. Barbie svijet, Ken carstvo, Stvarni svijet: fantazija do fantazije, a nigde utopije Estetski prilično zanimljiv film Barbie na političkoj razini donosi poneki lucidni prikaz mansplaininga ili prezahtjevnog normiranja feminiteta i maskuliniteta, a i na strani je normaliziranja razlika te afirmiranja tjelesnosti. No, njegova dominantna optika ostavlja sistem proizvodnje koji kroji složeni preplet opresija i eksploatacija bez kritike – opresije na temelju roda prije svega se zamišljaju kao stvar identitetskog odnosa između žena i muškaraca, psihologizirano i potpuno oljušteno od klasnih odnosa, a izostaje i utopijski rad na zamišljanju nečeg drugačijeg. Film ukazuje na slijepe pjege onih feminizama čiji je pristup idealistički i koji se prvenstveno zasnivaju na idejama „osnaživanja“ i „rodne ravnopravnosti“.
  • 9. rujna 2023. Transfobija: reciklirana moralna panika u službi kapitalizma Bujajuća anti-trans propaganda sve glasnije i opasnije prijeti životima trans osoba. Ekstremno desne političke elite, kojima sekundiraju trans-isključujuće radikalne feministkinje, LGB savezi i drugi samoprozvani eksperti za „rodnu ideologiju“ ne prestaju ispunjavati javni prostor dezinformacijama i senzacionalizmom u svrhe širenja moralne panike. Normalizacija transfobije oslanja se na motive koji se osvjedočeno ciklički uprežu u intenziviranje i mejnstrimizaciju diskriminacije i opresije po različitim osnovama. Sistemski situirani konzervativizam u jeku socioekonomske krize ponovno zaoštrava rodne režime i podiže bedeme cisheteronormativne obitelji uime kapitala.
  • 29. lipnja 2023. Politički dosezi serijala RuPaul’s Drag Race U kritičkom osvrtu na popularni američki reality show RuPaul's Drag Race, autorica teksta preispituje njegove komodifikacijske okvire i ukalupljenost u kapitalistički realizam odnosno suženu reprezentaciju draga, te historizira moderni drag: od ballroom scene Crnih kvir osoba iz Harlema tijekom 1920-ih, preko paralelnih struktura i jačanja Pokreta za oslobođenje gejeva i lezbijki tijekom šezdesetih i sedamdesetih godina, sve do recentnih aproprijacija drag i kvir kulture. Oštrica kritike cisheteronormativnog društva i njegovih artificijelnih patrijarhalnih rodnih uloga – opresivnih kako za žene, tako i za kvir ljude, ali i same muškarce – u popularnim je reprezentacijama vidno oslabjela. Primjer toga je i Drag Race, koji drag, ali i kvir, svodi na performativnu zabavu za široku publiku. Namjesto kritike, horizontalnosti i solidarnosti, show promiče agresivnu kompeticiju i snažni individualizam, koji tobože nadilazi sve strukturne opresije.
  • 27. lipnja 2023. Globalni kulturni ratovi i kakve veze pandemija ima s tim? (drugi dio) Osim što je ostavila traga na mnogobrojnim ljudskim životima, pandemija AIDS-a je krajem 20. stoljeća utjecala i na razvoj LGBT pokreta, kako u Sjedinjenim Državama, tako i globalno. Nekadašnji radikalni Pokret za oslobođenje gejeva i lezbijki napravio je zaokret prema bračnoj jednakosti kao osnovnom cilju, koji se zahvaljujući američkoj kulturnoj dominaciji i dalje nameće kao jedno od glavnih obilježja borbe za prava LGBT osoba. Dalekosežne posljedice ovakvog liberalnog razvodnjavanja i konzervativnog kooptiranja LGBT pokreta u kontekstu rješavanja AIDS krize konzervativnim biopolitikama braka i obitelji, ogledaju se i u današnjim borbama protiv (ultra)konzervativnih politika i praksi, koje u SAD-u i drugdje u svijetu izravno i neizravno ugrožavaju živote transrodne populacije.
  • 20. lipnja 2023. Materijalistička kritika građanske jugonostalgije Postoje različite jugonostalgije, među kojima je i ona (malo)građanskog ili liberalnog tipa. Osim fokusa na određeni (uži) period Jugoslavije, ideju socijalizma razmatra kroz pojednostavljenu predstavu povijesti kao sukoba „modernizma“ i „antimodernizma“, te „individualizma“ i „kolektivizma“. Socijalizam se zamišlja više kao „životni stil“, ispražnjen od emancipatornog političkog sadržaja, a nit vodilja zapravo je uklapanje u svjetski poredak slobodnog tržišta – ova kulturna imaginacija prije svega žali što je propuštena karta za „pravi“ kapitalizam. Za razliku od idealističkog historijskog pristupa, materijalistička analiza Jugoslaviji pristupa kroz analizu klasnih odnosa, a umjesto na potrošačke standarde, usredotočuje se na radničku participaciju u proizvodnji (samoupravne ekonomije, politike, tendencije, krize i neuspjehe). Materijalistička analiza državnog socijalizma utoliko nije nostalgična, nego kritička.
  • 15. lipnja 2023. Iz istorije borbe za socijalno stanovanje u Srbiji Neposredno nakon Prvog svjetskog rata, u Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca uvedene su regulativne mjere kojima je država ozbiljnije intervenirala u odnose zajmodavaca i podstanara: rekvizicija stanova, moratorij na iseljenje i ograničenja cijena najamnina. Iako je stambena bijeda nakon rata dosegla ogromne razmjere, državne politike kao pomoć najsiromašnijima bile su isključivo ustupak borbi i otporu, kojima je ritam udarala snažna Socijalistička radnička partija Jugoslavije (komunista). Partija je kreirala progresivni stambeni program, pozivala na bojkot, predvodila prosvjede i organizirala štrajkove protiv stambene oskudice i drugih pitanja, te aktivno pratila provođenje zakona i situaciju na terenu – osobito u Srbiji, najpogođenijoj ratnim razaranjima i stoga s najviše problema u polju stanovanja. Gotovo nepostojeća regulacija podstanarstva i neoliberalno socijalno stanovanje koje ne zadovoljava potrebe najugroženijih u našim današnjim državama, daju nam povoda da uzmemo ovakve historijske primjere i periode u kojima je izborena barem minimalna reforma stanovanja kao smjerokaz za aktualne i buduće borbe.
  • 29. svibnja 2023. Vampiri, zombiji i druga čudovišta kapitalizma Različite su paradigme strahova (strepnja, izgubljenost, otuđenost, jeza, tjelesna panika, apokaliptičnost) reflektirane u žanru horora tijekom povijesnog razvoja kapitalizma, kroz figure čudovišta koja odražavaju suštinske bojazni vezane uz reprodukciju života u tom sistemu. Komparativno se koristeći analizom popkulturne imaginacije u ovom žanru, te historijsko-materijalističkim pristupom, autor trasira genealogiju suvremenih čudovišta (zombija, vukodlaka, vještica, vampira, kanibala) i afektivnih struktura straha u period prvobitne akumulacije i uspostavljanja kapitalističkog društvenog okvira, izvlačeći na vidjelo neskriveno nasilje i monstruoznost sâmog kapitalizma, čija je eksploativna struktura danas umnogome normalizirana kao fetišizirana apstrakcija.
  • 29. travnja 2023. Antikapitalistički seminar Slobodni Filozofski i Subversive festival u sklopu Škole suvremene humanistike organiziraju treći po redu Antikapitalistički seminar, program političke edukacije koji će se i ove godine kroz predavanja, rasprave i radionice kritički osvrnuti na isprepletenost teorije i prakse te važnost proizvodnje kolektivnog znanja. Bavit ćemo se kapitalističkim obrazovanjem, odnosom eksploatacije i opresivnih ejblističkih režima, orodnjenim nasiljem, pitanjem nacionalizma, slijepim pjegama u primjenama pojmova roda, spola i klase, političkom ofenzivom na transrodnu zajednicu, umjetničkim radom te kritičkim čitanjem popularne kulture. Prijave traju do 10. svibnja 2023. godine, a program će se održavati u prostoru SKD „Prosvjeta“ u Zagrebu od 15. do 20. svibnja. Vidimo se!

Događanja

pogledaj sve

Bookmarks

pogledaj sve

Fusnote

pogledaj sve

Natječaji i prijave

pogledaj sve

Plenum FFZG-a

pogledaj sve