Izvještaj s 58. plenuma, 26. studenog 2009.

Na 58. plenumu raspravljalo se o trinaest točaka dnevnog reda. Raspravljalo se o izjavama ministra Fuchsa te uručivanju zahtjeva premijerki. Podnesen je izvještaj s današnje izvanredne sjednice Vijeća Filozofskog fakulteta, a radne grupe su izvjestile o svojim aktivnostima. Studentima je upućen poziv da aktivnije sudjeluju u alternativnom programu, kao i da se priključe radnoj grupi za učenje koja je objavila termine za idući tjedan. Detaljnije u nastavku.


Na pedeset i osmom plenumu održanom 26. studenog 2009. godine raspravljalo se o trinaest točaka dnevnog reda.

Željezara Split je sudionicima plenuma dala svoju podršku.

Oliver Frljić bi organizirao performans na platou ispred zgrade fakulteta. Očekujemo da nam se javi s konkretnim prijedlogom.

Sastanak Povjerenstva za izradu promjene zakonske regulative o visokom obrazovanju održat će se u ponedjeljak, 30. studenoga u 11 h u Vijećnici Filozofskog fakulteta.

Plenum se osvrnuo na izjave ministra Fuchsa iz kojih je moguće pročitati da ministar naše zahtjeve nije, ili se pretvara da ih nije shvatio. Plenum je nakon rasprave odlučio da neće premijerki osobno uručiti naš zahtjev koji je svima dostupan u svakodnevnim izjavama za medije.

Plenumu je podnesen izvještaj s današnje izvanredne sjednice Vijeća Filozofskog fakulteta. Veći dio članova Vijeća odbio je raspravljati o besplatnom obrazovanju. Vijeće je odbilo priznati valjanost referenduma koji su se, s pitanjem podržavaju li studenti blokadu nastave, proveli ili planirali provesti unutar pojedinih odsjeka te je pozvalo studente da prekinu blokadu nastavnog procesa. Nasilje profesorâ spram pojedinih studenata koji su blokirali nastavu na Vijeću nije spomenuto.

Plenum je odlučio da se neće očitovati o rezultatima nelegitimnog referenduma kojeg je sproveo Odsjek za arheologiju i potom zatražio očitovanje plenuma čiju legitimnost ne priznaje.

Nije bilo zainteresiranih za odlazak na internacionalni plenum koji će se održati ovaj vikend u Münchenu te se plenum odlučio ispričati.

Plenum nije imao prigovora na kandidaturu nezavisne studentske inicijative za nagradu za promicanje mirotvorstva, nenasilja i ljudskih prava “Krunoslav Sukić” koju dodjeljuje CMS iz Osijeka, no istaknuto je kako je problematično kandidiranje skupine koja ne postoji kao registrirana udruga te da bi CMS-u valjalo napomenuti da bi se s kandidaturom trebali složiti plenumi svih fakulteta.

Radne grupe su podnijele izvještaje.

Redarska služba dobro funkcionira.

Mini akcije pripremaju performans za ponedjeljak. Sastanak radne grupe je sutra u 17h u A001.

Radna grupa za informiranje zatražit će od Fakulteta besplatno printanje, odnosno fotokopiranje Skripti. Grupa će se sastati sutra u 15h u A002.

Radna grupa za međuplenumsku suradnju izvijestila je o situaciji na drugim fakultetima. Na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti blokirana su sva predavanja i seminari, a blokadu nastavljaju i sutra. Blokiran je i splitski Filozofski fakultet, a u Puli i dalje traje blokada Sveučilišta. Na zadarskim se plenumima raspravljalo o mogućnosti blokade. U Osijeku je održana tribina o direktnoj demokraciji i plenumu koji će se održati u bliskoj budućnosti. I Hrvatski studiji uskoro održavaju plenum na koji smo svi pozvani. Plenum je pogledao i kratak film s blokiranja u Rijeci.

Kolege s Fakulteta političkih znanosti sutra pred Ministarstvom znanosti, obrazovanja i športa organiziraju mini akciju pod nazivom “Bdijenje za oživljenje”. Akcija počinje u 19 sati, a s njihovog se fakulteta kreće u 18:30 h.

Grupe za učenje kreću s radom. Na grupe su pozvani svi, a termine potražite u auli Fakulteta i na portalu.

Grupa za tehnička pitanja plenuma podsjetila je da se prijedlozi za dnevni red tijekom blokade zaprimaju do sat vremena prije početka plenuma, kao i da se se nebitni i nejasni prijedlozi (ilitiga gluposti) ne uvrštavaju na dnevni red.

Programska sekcija s ponosom je izvijestila plenum da je sutrašnji program već sastavljen. Preporučeno je da studenti na fakultet ne dolaze samo na plenum već i tijekom dana te prisustvuju tribinama i sastancima radnih grupa. Mnoge teme možemo diskutirati na tribinama i radionicama.

Plenum je odlučio da neće promijeniti politiku blokiranja parkirališta i izglasao nastavak blokade i sutra.

Nakon odabira moderatorâ za sutrašnji plenum koji će početi sutra u 20h i novih glasnogovornica, plenum je zaključen oko 23 sata.

Vezani članci

  • 9. svibnja 2024. Antikapitalistički seminar Slobodni Filozofski i Subversive festival u sklopu Škole suvremene humanistike organiziraju četvrti po redu Antikapitalistički seminar, program političke edukacije koji će se i ove godine kroz predavanja, rasprave i radionice kritički osvrnuti na isprepletenost teorije i prakse te važnost proizvodnje kolektivnog znanja. Prijave traju do 26. svibnja 2024. godine, a program će se održavati u prostoru SKD „Prosvjeta“ u Zagrebu od 3. do 9. lipnja 2024. Vidimo se!
  • 23. prosinca 2023. Ima li Gaza budućnost? Nakon napada palestinskih oružanih snaga pod vodstvom Hamasa na izraelsko stanovništvo, uslijedila je odmazda Izraela. Sukob se dogodio u kontekstu pragmatičnih geopolitičkih nastojanja normalizacije odnosa Izraela s arapskim državama (pod palicom SAD-a), te u situaciji sve većeg pomicanja izraelskog političkog spektra udesno. Neki od motiva za napad su okupacija i kontinuirana represija nad palestinskim stanovništvom, neprekidno naseljavanje Židova na palestinskim teritorijima i izbacivanje Palestinaca s njihove zemlje te međunarodna normalizacija režima aparthejda. Odgovor Izraela, uz prešutno savezništvo Zapada, dosegnuo je strahovite razmjere ljudskih žrtava i razaranja gradova u Gazi. Autor nudi tri moguća scenarija.
  • 22. prosinca 2023. Vazduh koji dišemo na kapitalističkoj periferiji Zagađenje zraka i životne sredine ogromni su problemi u Srbiji i drugim zemljama kapitalističke (polu)periferije, ali se to ili zanemaruje ili se problematika smješta u kvazi politički neutralne narative. Knjiga Vazduh kao zajedničko dobro Predraga Momčilovića je pregledna publikacija ‒ o historiji zagađenja zraka, o trenutnoj kvaliteti zraka, ključnim zagađivačima te njihovom utjecaju na zdravlje, o društveno-ekonomskim uzrocima zagađenja zraka i dominantnim narativima kroz koje se to predstavlja, kao i o politikama te borbama za čist zrak. Budući da polazi od suštinske veze kapitalizma i zagađenja, autor borbu protiv zagađenja odnosno privatizacije zraka misli u antikapitalističkom ključu: za čist zajednički zrak i druga dobra kojima ćemo upravljati demokratski.
  • 5. prosinca 2023. Čekaonica za detranziciju Medicinska i pravna tranzicija kompleksni su i dugotrajni procesi, čak i kada nisu predmet legislativnih napada diljem svijeta. Uz dijagnozu, neki od preduvjeta za zakonsko priznanje roda u brojnim su zemljama još uvijek prisilni razvod braka i sterilizacija. Pored niza birokratskih zavrzlama, nerijetko podrazumijevaju i beskonačne liste čekanja. Jaz između transmedikalističke perspektive i borbe za pravo na samoodređenje roda mogao bi navesti na propitivanje primjera drugačijih tranzicijskih modela, koji usmjeravaju borbu izvan skučenih okvira trenutnih rasprava i spinova.
  • 4. prosinca 2023. Psihologija kao potiskivanje politike, teorije i psihoanalize Emocije, afekti i mentalni fenomeni ujedno su društvene i kulturne prakse, ali njihova sveopća psihologizacija i privatizacija gura ih u polje koje je omeđeno kao individualno i kojem se pretežno pristupa kroz psihološka razvrstavanja i tipologizacije. Pritom se određeni psihološki pristupi nameću kao dominantni, dok se drugi istiskuju kao nepoželjni (posebice psihoanaliza). Kada se psihologija prelije i na druga društvena polja, te nastoji biti zamjena za teoriju i politiku, onda i psihologizirani aktivizam klizi u prikrivanje političke i teorijske impotencije, nerazumijevanja, neznanja i dezorganiziranosti, a kolektivno djelovanje brka se s kvazi-kolektivnom praksom razmjene osobnih iskustava. Prikriva se i ključni ulog psihologije i psihoterapije u reprodukciji kapitalizma, osobito kroz biznis temeljen na obećanju „popravljanja“ psihe, a onda i radnih tijela, te uvećanju njihove funkcionalnosti, a onda i produktivnosti. Psihologija i psihoterapija ipak ne mogu nadomjestiti posvećeno političko djelovanje i rigoroznu teorijsku proizvodnju. Ljevica bi brigu o mentalnom zdravlju prvenstveno trebala usmjeriti u borbu za podruštvljenje zdravstva i institucija mentalne skrbi koje će biti dostupne svima.
  • 2. prosinca 2023. Nevidljivi aspekt moći: nijema prinuda proizvodnih odnosa Unatoč nerazrješivim kontradikcijama i krizama, kapitalizam 21. stoljeća nastavlja opstajati. Kako bismo razumjeli paradoksalnu ekspanziju i opstojnost kapitala usred kriza i nemira, potrebno nam je razumijevanje specifičnih povijesnih oblika apstraktne i nepersonalne moći koja je pokrenuta podvrgavanjem društvenog života profitnom imperativu. Nadograđujući kritičku rekonstrukciju Marxove nedovršene kritike političke ekonomije i nadovezujući se na suvremenu marksističku teoriju, Søren Mau u svojoj knjizi obrazlaže kako kapital steže svoj obruč oko društvenog života, na način da stalno preoblikuje materijalne uvjete društvene reprodukcije.
  • 30. studenoga 2023. Usta puna djetetine U kratkom osvrtu na vlastito iskustvo trans djeteta, autor razmatra aktualni val legislativne transfobije.
  • 20. studenoga 2023. Lezbijke nisu žene: materijalistički lezbijski feminizam Monique Wittig Recepcija materijalističkog feminizma kod nas, koji nastaje sintetiziranjem marksističkih i radikalnofeminističkih tumačenja naravi, granica i funkcije roda, sužena je uglavnom na eseje Monique Wittig. Marksistička terminologija u njima je dekontekstualizirana iz Marxovih i Engelsovih pojašnjenja, gubeći svoja značenja u metaforama i analogijama kojima se nastojala prevladati nekomplementarnost s radikalnofeminističkim atomističkim viđenjima roda. No Wittigini eseji predstavljaju i iskorak iz toga korpusa, ukazujući na potrebu za strukturiranijim razmatranjem roda (kao režima) i povijesnom analizom njegova razvoja te, najvažnije, pozivajući na aboliciju roda, što i danas predstavljaju temeljni zahtjev kvir marksističkog feminizma. Učeći iz lezbijstva i drugih oblika koje rod stječe, Wittig podsjeća na relevantnost obuhvatne i razgranate empirijske analize da bi se kompleksni fenomeni koji strukturiraju našu svakodnevnicu mogli razumjeti.
  • 10. studenoga 2023. Pozornica kao moralna institucija Predstava „Možeš biti sve što želiš“ na dramaturško-režijsko-izvedbenom planu donosi avangardističku i subverzivnu jukstapoziciju raznorodnih prizora u kojima likovi dviju zaigranih djevojčica razgovaraju o društvenim fenomenima, demontirajući pritom artificijelnost oprirodnjenih društvenih uloga, ali i konvencionaliziranu samorazumljivost kazališnog stvaranja. Podrivajući elitističke i projektno-orijentirane norme teatra, a na tragu Schillerova razumijevanja kazališta kao estetskog, moralnog i društveno-političkog aparata, kroz ovu se predstavu vraća i dimenzija totaliteta, težnja da se obuhvati cjelinu, kroz koju se proizvodi kritika, provokacija i intervencija, ali i didaktika brehtijanskog tipa, odozdo, iz mjesta govora potlačenih.

Događanja

pogledaj sve

Bookmarks

pogledaj sve

Fusnote

pogledaj sve

Natječaji i prijave

pogledaj sve

Plenum FFZG-a

pogledaj sve