Razgovor s belgijskim sindikalistom Lucienom Perpetteom

Prenosimo razgovor s Lucienom Perpetteom, dugogodišnjim belgijskim sindikalnim aktivistom, s kojim je razgovarao Srećko Pulig na drugom Forumu otpora u Ljubljani. Razgovor o zadnjih 50 godina radničke borbe u Belgiji kao i današnjim radničkim i sindikalnim problemima te izostanku lijeve alternative objavljen je 31. prosinca 2009. u 524. broju Novosti.


S belgijskim sindikalistom u penziji Lucienom Perpetteom razgovarali smo u Ljubljani, na drugom Forumu otpora, u čijem je radu i organizaciji imao istaknutu ulogu. Ovaj borbeni, a staloženi čovjek posvetio je svoj život radničkoj borbi i socijalističkom pokretu, a u takvom angažmanu nema penzije ni nacionalnih granica. Član je Četvrte internacionale, one trockističke, za čije glasilo “International Viewpoint” piše i snima izvještaje s područja bivše Jugoslavije. Da na šubari nema male petokrake, teško biste ga po izgledu razlikovali od vašeg mirnog susjeda. No on to sigurno nije.

Možete li u grubim crtama opisati mlađim generacijama kako je izgledala sindikalna borba u vašoj mladosti, dakle oko šezdesetih godina prošloga stoljeća?

– Naravno. U tvornici sam počeo raditi kao 23-godišnjak. Isti tren pridružio sam se sindikatu i pokušavao se pronaći u sindikalnom aktivizmu. Sve to događalo se u industrijskoj zoni grada Liegea u Belgiji. Tvornica je imala oko 35 radnika, a moj posao bio je u laboratoriju. Ispitivali smo kvalitetu raznih žica. Bio je to rad u smjenama, danju i noću, a svaki tjedan mijenjali smo smjenu. Postojale su dvije vrste radnika, zvali smo ih bijeli i plavi ovratnici, a situacija je, naravno i po ugovorima, bila povoljnija za bijele. No većina su, uključujući i mene, bili plavi ovratnici. A obavljali smo baš isti posao kao i bijeli. Tu je nas nekolicina aktivista zametnulo moj prvi štrajk, u kojem smo pobijedili.

Borba za nacionalizaciju energetskog sektora

Je li vaš sindikat imao političku boju?

– Tada su postojala dva-tri jaka sindikata u Belgiji. Moj je bio socijalistički orijentiran, no postojao je i kršćanski, tada najveći, te jedan mali liberalni. Po novom statutu i ja sam postao bijeli ovratnik, no menadžment laboratorija nije me simpatizirao. U svom strahu od mene htjeli su me se riješiti. A ja sam htio napustiti smjenski rad. Tako da je rješenje pronađeno u nečem potpuno drugom. Premješten sam u prodajni odjel. U sljedećih nekoliko godina postao sam prodavač u ime tvornice. Prodavao sam uglavnom žice za potrebe željeznica, no i dalje sam se, u tom velikom prodajnom odjeljenju, bavio sindikalnim aktivizmom. Tako da mi je došla ponuda da postanem dio tima sindikalnih povjerenika. A pošto sam stekao ugled među radnicima kao sindikalist, na izborima je većina njih davala svoje glasove socijalističkoj opciji za koju sam agitirao.

Je li to općenito bilo razdoblje velikih radničkih borbi i štrajkova u Belgiji?

– Ispočetka nije bilo velikih štrajkova, no vodila se velika kampanja, predvodili su je socijalistički sindikati, da se nacionalizira energetski sektor i tako smanji moć kapitalističkih kompanija. Isto tako mnogo se radilo ne samo na inovativnim energetskim modelima, već i na novoj ekonomskoj politici uopće, pošto je industrija regije, koja je izrađivala poluproizvode i postajala tehnološki zaostala, zapala u dugoročnu krizu. Prvi veliki štrajk zbio se 1960-61. godine. Bio sam član štrajkačkog komiteta, koji je praktički preuzeo kontrolu u cijelom tom industrijskom području. Tako da je na udaru bila i policija. Bio je to naš veliki uspjeh!

Kakva je bila vaša povezanost s drugim akterima otpora iz toga vremena?

– Ne naročita. Promjene su bile vidljive tek nakon studentskog ustanka 1968. Tada su neki radikalni flamanski studenti došli u moje prostorije, s molbom da distribuiraju svoj materijal radnicima. Praktički odmah policija ih je hapsila, a neke i dugoročno zadržala, učinivši sve da ne dođe do komunikacije između studenata i radnika.

U Belgiji nije bilo revolucije

Kad uspoređujete ta vremena s današnjim, koje sličnosti i koje razlike u sindikalnoj borbi uočavate?

– Moja mladost bila je vrijeme rasta sindikalnog pokreta, naročito među tzv. srednjim staležom, među bijelim ovratnicima. Kad sam počeo raditi u tvornici, samo je 17 posto radnika bijelih ovratnika bilo sindikalno organizirano. Nakon 30 godina aktivizma, različitih štrajkova i sl. broj takvih članova popeo se na čak 95 do 96 posto. Veliki štrajk bijelih ovratnika ponovio se u zimi 1970-71 godine. Sada je razlog bio što je nakon preuzimanja naše firme od strane druge, veće, način obračuna plaća omogućavao radničku kontrolu tog procesa. No, opet je to vrijedilo samo za bijele ovratnike, a mi smo htjeli proširiti takav sistem na sve radnike. Izazvali smo težak štrajk, trajao je mjesec-dva, što smo si tada, zbog svoje snage, mogli priuštiti.

Je li to i doba uvođenja radničke participacije u upravljanje poduzećima u Belgiji?

– Ne, sistem u Belgiji bio je poput onoga u Njemačkoj. A to znači da je menadžment imao samo dužnost da obavještava radničke predstavnike o poslovanju poduzeća. Radnici nemaju mogućnost da kontroliraju te informacije, tako da je sve to prilično formalistički i neefikasno, s obzirom na mogućnost stvarne kontrole ekonomskog vođenja poduzeća. Tako da je naš pokret za radničku kontrolu makar nadnica bio korak naprijed za radnički pokret u Belgiji.

U teoriji, pa i onoj lijevih partija, a ne samo slobodnolebdećih intelektualaca, istovremeno se vodila diskusija na temu reforma ili revolucija. Je li njezin odjek dopirao do tvornica?

– Nakon štrajka s početka šezdesetih, koji sam spominjao, intervjuirali su me popularni belgijski filmski redatelji, braća Jean-Pierre i Luc Dardenne, dvostruki pobjednici Cannesa. Već sam tada bio dijelom trockističkog pokreta, lijeve socijalističke partije u Belgiji. U razgovoru sa mnom predložili su vodstvu sindikata da promijeni strategiju štrajka, da organizira marš na Bruxelles. Da pošaljemo tisuće i tisuće štrajkača, koje smo pokrenuli, da izvrše pritisak na vladu. Govorili su da je na djelu revolucija. No, po mome mišljenju nije se radilo o revoluciji. Bila je to samo taktika da se sruši vlada, koja bi podnijela ostavku, nakon čega bi na vlast došla nova, koja isto tako ne bi bila revolucionarna. Naprosto, nisu postojali revolucionarna stranka i pokret sposobni da sruše buržoaski poredak. A to je po meni definicija revolucije.

Puno vaših u sindikatu

Kako vidite današnje međuodnose političkih stranaka, sindikata i drugih organizacija civilnog društva?

– Sindikat moga doba u Liegeu čuvao se političkih stranaka. Htjeli su biti principijelni, a to znači neovisni od socijalističkih stranaka. Prvi štrajk u koji sam bio umiješan, onaj iz 1957., pokrenut je zato da bi za godišnje odmore bila isplaćena dvostruka nadnica. No, provaljeno je da iza svega stoji politička opozicija. Bio je to štrajk metalskih radnika, uključivo s radnicima željezara. Sindikati su bili optuženi da su u dogovoru sa socijalističkim ministrima u vladi, što je protumačeno kao sukob interesa. Svi smo proglašeni anarhistima, ali i u tom štrajku smo pobijedili! Svejedno, ideja je bila da socijalističke stranke ne zavladaju sindikatima. Primjerice, u sindikatu metalaca nije bilo i još uvijek nije prihvatljivo da ste istovremeno sindikalni povjerenik i stranački funkcioner u vlasti. Možete biti član neke političke stranke, ali ne i funkcioner tj. predstavnik.

Kako sada stoji s popularnošću sindikata u Belgiji? Koliko je članstvo?

– Oko 70 posto radnika je učlanjeno u neki sindikat. Postotak je dakle još uvijek visok. Ali, status radnika, pa i bijelih ovratnika, posvuda se srozava. No, i bijeli i plavi polako shvaćaju da se moraju držati skupa žele li uspjeti u svojoj sindikalnoj borbi.

U nas je problem što kategorija trajno zaposlenih rapidno opada pa će, nastavi li se taj trend, takva radna mjesta brzo odumrijeti. Je li tako i u Belgiji?

– I u nas je sve više onih koji rade na određeno. Postoji dakle fenomen prekarijata, onih s lošim radnim ugovorima, zaposlenih a siromašnih itd. Uz to imamo i fenomen migranata. Nekada smo govorili gastarbajtera. Puno je Talijana, ljudi iz jugoslavenskih zemalja. I oni su se brzo integrirali u sindikalnu borbu. Tako da je iz njihovih redova sada puno sindikalnih povjerenika. Predsjednik jednog velikog sindikata je talijanskih korijena.

Sindikalna slava naših zemljaka na Zapadu ne stiže do nas, samo ona poduzetnička. Na kraju, ima li ljevica u Belgiji, po vašem mišljenju, sada svoju značajnu političku stranku, jednu ili više njih?

– Ne. Osjeća se nedostatak, ali i potreba za jednom snažnom i radikalnom radničkom strankom, antikapitalističkom strankom. Umjesto toga, radikalna ljevica je rascjepkana na mnoge grupe, različite tendencije, a jedinstvo se uopće ne nazire.

Hoće li takvo stanje biti prevladano u stranačkom ili nekom drugom obliku?

– Nadam se da će se pronaći novi oblici. Sindikat je od krucijalne važnosti zato što organizira radnike, a radnička snaga je po sebi društvena, dakle i politička sila. No, politički problemi društva u cjelini su vrlo složeni, često specifični i teški. Nije to samo pitanje nadnica, već i npr. položaja žene u društvu, statusa obrazovanja, odnosa među crkvama itd. Sve to ne mogu riješiti samo sindikati.

Razgovor vodio: Srećko Pulig

Vezani članci

  • 9. rujna 2023. Transfobija: reciklirana moralna panika u službi kapitalizma Bujajuća anti-trans propaganda sve glasnije i opasnije prijeti životima trans osoba. Ekstremno desne političke elite, kojima sekundiraju trans-isključujuće radikalne feministkinje, LGB savezi i drugi samoprozvani eksperti za „rodnu ideologiju“ ne prestaju ispunjavati javni prostor dezinformacijama i senzacionalizmom u svrhe širenja moralne panike. Normalizacija transfobije oslanja se na motive koji se osvjedočeno ciklički uprežu u intenziviranje i mejnstrimizaciju diskriminacije i opresije po različitim osnovama. Sistemski situirani konzervativizam u jeku socioekonomske krize ponovno zaoštrava rodne režime i podiže bedeme cisheteronormativne obitelji uime kapitala.
  • 27. lipnja 2023. Globalni kulturni ratovi i kakve veze pandemija ima s tim? (drugi dio) Osim što je ostavila traga na mnogobrojnim ljudskim životima, pandemija AIDS-a je krajem 20. stoljeća utjecala i na razvoj LGBT pokreta, kako u Sjedinjenim Državama, tako i globalno. Nekadašnji radikalni Pokret za oslobođenje gejeva i lezbijki napravio je zaokret prema bračnoj jednakosti kao osnovnom cilju, koji se zahvaljujući američkoj kulturnoj dominaciji i dalje nameće kao jedno od glavnih obilježja borbe za prava LGBT osoba. Dalekosežne posljedice ovakvog liberalnog razvodnjavanja i konzervativnog kooptiranja LGBT pokreta u kontekstu rješavanja AIDS krize konzervativnim biopolitikama braka i obitelji, ogledaju se i u današnjim borbama protiv (ultra)konzervativnih politika i praksi, koje u SAD-u i drugdje u svijetu izravno i neizravno ugrožavaju živote transrodne populacije.
  • 20. lipnja 2023. Materijalistička kritika građanske jugonostalgije Postoje različite jugonostalgije, među kojima je i ona (malo)građanskog ili liberalnog tipa. Osim fokusa na određeni (uži) period Jugoslavije, ideju socijalizma razmatra kroz pojednostavljenu predstavu povijesti kao sukoba „modernizma“ i „antimodernizma“, te „individualizma“ i „kolektivizma“. Socijalizam se zamišlja više kao „životni stil“, ispražnjen od emancipatornog političkog sadržaja, a nit vodilja zapravo je uklapanje u svjetski poredak slobodnog tržišta – ova kulturna imaginacija prije svega žali što je propuštena karta za „pravi“ kapitalizam. Za razliku od idealističkog historijskog pristupa, materijalistička analiza Jugoslaviji pristupa kroz analizu klasnih odnosa, a umjesto na potrošačke standarde, usredotočuje se na radničku participaciju u proizvodnji (samoupravne ekonomije, politike, tendencije, krize i neuspjehe). Materijalistička analiza državnog socijalizma utoliko nije nostalgična, nego kritička.
  • 15. lipnja 2023. Iz istorije borbe za socijalno stanovanje u Srbiji Neposredno nakon Prvog svjetskog rata, u Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca uvedene su regulativne mjere kojima je država ozbiljnije intervenirala u odnose zajmodavaca i podstanara: rekvizicija stanova, moratorij na iseljenje i ograničenja cijena najamnina. Iako je stambena bijeda nakon rata dosegla ogromne razmjere, državne politike kao pomoć najsiromašnijima bile su isključivo ustupak borbi i otporu, kojima je ritam udarala snažna Socijalistička radnička partija Jugoslavije (komunista). Partija je kreirala progresivni stambeni program, pozivala na bojkot, predvodila prosvjede i organizirala štrajkove protiv stambene oskudice i drugih pitanja, te aktivno pratila provođenje zakona i situaciju na terenu – osobito u Srbiji, najpogođenijoj ratnim razaranjima i stoga s najviše problema u polju stanovanja. Gotovo nepostojeća regulacija podstanarstva i neoliberalno socijalno stanovanje koje ne zadovoljava potrebe najugroženijih u našim današnjim državama, daju nam povoda da uzmemo ovakve historijske primjere i periode u kojima je izborena barem minimalna reforma stanovanja kao smjerokaz za aktualne i buduće borbe.
  • 29. svibnja 2023. Vampiri, zombiji i druga čudovišta kapitalizma Različite su paradigme strahova (strepnja, izgubljenost, otuđenost, jeza, tjelesna panika, apokaliptičnost) reflektirane u žanru horora tijekom povijesnog razvoja kapitalizma, kroz figure čudovišta koja odražavaju suštinske bojazni vezane uz reprodukciju života u tom sistemu. Komparativno se koristeći analizom popkulturne imaginacije u ovom žanru, te historijsko-materijalističkim pristupom, autor trasira genealogiju suvremenih čudovišta (zombija, vukodlaka, vještica, vampira, kanibala) i afektivnih struktura straha u period prvobitne akumulacije i uspostavljanja kapitalističkog društvenog okvira, izvlačeći na vidjelo neskriveno nasilje i monstruoznost sâmog kapitalizma, čija je eksploativna struktura danas umnogome normalizirana kao fetišizirana apstrakcija.
  • 29. travnja 2023. Antikapitalistički seminar Slobodni Filozofski i Subversive festival u sklopu Škole suvremene humanistike organiziraju treći po redu Antikapitalistički seminar, program političke edukacije koji će se i ove godine kroz predavanja, rasprave i radionice kritički osvrnuti na isprepletenost teorije i prakse te važnost proizvodnje kolektivnog znanja. Bavit ćemo se kapitalističkim obrazovanjem, odnosom eksploatacije i opresivnih ejblističkih režima, orodnjenim nasiljem, pitanjem nacionalizma, slijepim pjegama u primjenama pojmova roda, spola i klase, političkom ofenzivom na transrodnu zajednicu, umjetničkim radom te kritičkim čitanjem popularne kulture. Prijave traju do 10. svibnja 2023. godine, a program će se održavati u prostoru SKD „Prosvjeta“ u Zagrebu od 15. do 20. svibnja. Vidimo se!
  • 27. prosinca 2022. Inflacija i prikrivena nejednakost Jedinstvena stopa inflacije nema smisla, jer inflacija na različite načine pogađa kućanstva s različitim prihodima i potrošnjama. Odredba inflacije kao općeg rasta cijena stoga prikriva porast nejednakosti, dok je redefinicija inflacije ekonomista Johna Weeksa ‒ kao procesa u kojem nejednaka povećanja cijena roba i usluga imaju različite posljedice na potrošačke skupine ovisno o obrascima njihove potrošnje ‒ ispravnija. Nove metodologije razvijaju mjerenja indikatora troškova specifičnih kućanstva, pa se pokazuje kako je u kućanstvima u najnižem dohodovnom kvintilu inflacija najveća za hranu i energente, a u onima u najvišem kvintilu za rekreaciju i transport. Međutim, politiziranje inflacije ne tiče se samo promjena statistike, već i boljeg razumijevanja uzroka, kao i društvenih odgovora na inflacijsku nejednakost.
  • 26. prosinca 2022. Redefiniranje muzeja 21. stoljeća: karike koje nedostaju Muzeji kao hijerarhizirani zapadnocentrični prostori moći, znanja i historije ne samo da brišu povijest kolonizacije i imperijalnih porobljavanja, nego uglavnom i postoje zahvaljujući ovim dinamikama i pljački artefakata autohtonih kultura, dok u svojim postavima i programima perpetuiraju nacionalizam i identitetske teme. Muzeji, ipak, mogu biti građeni i kao mjesta društvene pravednosti i jednakosti, kao što na jugoslavenskim prostorima svjedoči uspostavljanje brojnih revolucionarnih muzeja nakon oslobodilačke borbe i tijekom izgradnje socijalizma. U suvremenim raspravama koje vode konzervativni i reformski muzealci_ke, novi val zahtjeva za dekolonizacijom i restitucijom muzeja (što ne uključuje samo prakse vraćanja artefakata opljačkanim zajednicama) ocrtava tragove na kojima bi se mogli graditi novi progresivni muzeji ‒ za sve.
  • 25. prosinca 2022. „Ako to želiš, budi i ti“: klasa u animiranim dječjim filmovima U dječjim animiranim filmovima, a osobito u individualističkim reprezentacijama dispozicija i postignuća likova, zanemaruju se prikazi socioekonomske stratifikacije i klasnih podjela, a djeca i njihovi kapaciteti za razumijevanje sadržaja (pa i korijena nejednakosti) uporno podcjenjuju. Prema još uvijek prevladavajućoj viktorijanskoj optici, djeca su nevina i krhka bića koja treba štititi od svijeta, dok djeca u realnom svijetu vrlo brzo uviđaju pravila i implikacije klasnih pozicija, a rano dožive i vršnjačko nasilje upravo na tim osnovama. Klasa je, za razliku od orodnjenog, rasiziranog i seksualnog identiteta, u animiranim filmovima prikazana sporedno, uglavnom kroz nekoliko okvira: dobroćudni (narativi u kojima se siromaštvo i klasna nejednakost ili ne prikazuju ili se radnička klasa prikazuje kao da nikada nije prijetnja višoj, već s njom dijeli interese), zloćudni (klasna mobilnost je određena moralnim zaslugama protagonista), konsenzualni (bogati se prikazuju kao obični ljudi s kojima je moguće suosjećati), okvir divljenja (bogati su divni jer nesebično pomažu svijetu) i oponašanja (svi bi trebali imitirati stil i oznake bogatstva). Izbjegavajući nagovore na programatsko usmjerenje animiranog filma u buđenje klasne svijesti djece, autorica ističe značaj fiktivnog u senzibiliziranju za drugačije klasne pozicije, kao i revolucionarni potencijal dječje mašte.

Događanja

pogledaj sve

Bookmarks

pogledaj sve

Fusnote

pogledaj sve

Natječaji i prijave

pogledaj sve

Plenum FFZG-a

pogledaj sve