Iz medija – prosvjed 30. ožujka

Kao i inače nakon prosvjeda i drugih studentskih aktivnosti, donosimo kratak pregled medijskih napisa. Ovoga puta, većina je članaka posvećena prosvjednoj akciji “Stop školarine – SVEučilište SVIMA” kojeg su 30. ožujka održali studenti Ekonomskog, Filozofskog, Prirodoslovno-matematičkog fakulteta te studenti Fakulteta političkih znanosti pred Rektoratom Sveučilišta u Zagrebu


Business.hr:
“Studenti nemaju razloga za prosvjed” (video)

Danas.hr:
Ogorčeni studenti najavili borbu do kraja (fotogalerija)

Glas Istre:
Prosvjedovali zagrebački studenti
Studenti su se okupili pred HNK-om noseći transparente s već poznatim porukama, među ostalim, “Stop školarine – Sveučilište svima”, “EUtanazija obrazovanja”, “Bauk blokade kruži Hrvatskom”. Potom su se, uz glasne zvižduke i pozive vozačima da zatrube u znak potpore, preselili ispred Sveučilišta gdje je trajala sjednica Senata.

Glas Slavonije:
Studenti na ulici zbog školarina
“I rezanje upisnih kvota za diplomske studije i naplaćivanje školarina oblik su uskraćivanja prava na obrazovanje. Ustav ove države kaže da je pravo na obrazovanje dostupno svima, ali nadležni ministar se ne slaže. Brucošima je rečeno kako o školarinama ne moraju voditi brigu, no nije im rečeno pod kojim uvjetima će morati početi voditi računa o tome. I dalje se ne zna ništa, premda su upisi za nekoliko mjeseci”, istaknuli su studenti.

HRT:
Prosvjed zagrebačkih studenata (video)

H-alter:
Video: Bauk blokade i dalje kruži Hrvatskom
Ovakvim odredbama Hrvatska je daleko od zamišljenog koncepta “izvrsnosti” i rado prizivane “zemlje znanja”. A da je novi ministar obrazovanja Radovan Fuchs od svog prethodnika osim ministarske fotelje naslijedio i dozu bahatosti potvrđuje i jučerašnja izjava kojom je studentski prosvjed nazvao “kazalištem ispred kazališta”.

Jutarnji list:
Studenti prosvjedovali ispred Sveučilišta u Zagrebu
Studenti Ekonomije ističu da su školarine na njihovom fakultetu čak 6,5 tisuća kuna, te da je samo pet posto studenata upisano uz potporu Ministarstva. Prema njima se tragedija komercijalizacije obrazovanja najbolje očituje u činjenici da je nekad ugledni fakultet danas postao temom crne kronike.

Osijek 031:
“Bolonja” povećala prolaznost i smanjila kvalitetu studija
Zbrka je, kaže, i na tržištu rada. Poslodavci i dalje ne shvaćaju nove nazive i titule, pa prvostupnike (završen trogodišnji preddiplomski studij) doživljavaju kao nekadašnju višu stručnu spremu, a tek magistre (završen diplomski, odnosno petogodišnji studij), gledaju kao osobe s visokom stručnom spremom.

Novi list:
Bjeliš na mukama
Bota je objasnio da je suspenzivni veto uložen zato što studenti Filozofskoga fakulteta traže besplatno studiranje za sve, a ne samo za studente prve godine studija koji će, u skladu s vladinom odlukom, upisati prvu godinu studija u akademskoj godini 2010./2011. bez participacija. Dodao je da studenti Filozofskoga fakulteta nemaju ozbiljnije primjedbe na predložene upisne kvote.

Slobodna Dalmacija:
Prosvjed studenata: Tražimo besplatno obrazovanje za sve
Ja ne vidim razlog za studentski prosvjed, ali ako smatraju da trebaju raditi kazalište ispred kazališta neka ga naprave. Ja sam apsolutno siguran da najveći broj studenata definitivno podržava ovu odluku Vlade o jednakim startnim pozicijama za sve studente koji upisuju godinu, rekao je jučer Fuchs.

T-portal:
Država želi uzimati iz džepova studenata (video)
Studenti se žale da nije definirano kako će izgledati novi model financiranja: koliki će postotak studenata plaćati nakon prve godine, što će biti s izvanrednim studentima, što će biti s plaćanjem ECTS-bodova, kolike će biti školarine…

Vjesnik:
Školarine pokrivaju 27 posto troškova Sveučilišta
Rektor Aleksa Bjeliš izrazio je zabrinutost zbog najava smanjenja izdvajanja za istraživačke djelatnosti, što dovodi u pitanje konkurentnost naših istraživača. “Ovakve redukcije otvaraju pitanje politike prema visokom obrazovanju i istraživanju. Druge zemlje koje su također u recesiji teže pojačati financiranje znanstvenih istraživanja, jer u jačanju toga segmenta vide najbržu mogućnost izlaska iz krize”, poručio je rektor.

ZaMirZine:
Studenti prosvjedovali pred zgradom Sveučilišta
Zahvaljujući prosvjedima, već dvije godine diplomski je besplatan, no vlast očito čini sve što može da sredstva koja izdvaja za obrazovanje odu negdje drugdje.

Vezani članci

  • 28. lipnja 2020. Izbori 2020: Budućnost parlamentarne političke diskusije U prvom su planu nadolazećih parlamentarnih izbora u Hrvatskoj dvije najveće stranke, obje izašle iz procesa unutarnje konsolidacije oko figura svojih lidera. Ekstremna desnica, koju je HDZ proteklih godina odbacio, prijeti ostvariti povijesno dobar rezultat i trajno poremetiti dugogodišnju političku ravnotežu. Međutim, u Sabor bi mogla ući i lijevo-zelena koalicija te konačno uvesti nove političke modele i koncepte u hrvatski parlamentarizam.
  • 28. lipnja 2020. Nemiri Stonewalla "Danas je prvi dan Mjeseca ponosa, proslave Stonewallskih nemira iz 1969. godine. Ustanci trenutno izbijaju diljem zemlje. Današnji bogati bijeli gej muškarci možda se protive „nasilju“, ali povijest LBGTQ+ pokreta pokazuje da se neredi ugnjetavanih ljudi tiču oslobođenja."
  • 21. lipnja 2020. Martin Luther King znao je da nema ničega mirnog u nenasilju ako se provodi kako spada Daleko od srednjostrujaške aklamacije nenasilnog djelovanja svedenog na moralni nagovor, širenje utjecaja u postojećim institucijama i pristojne, pacifizirane prosvjede, Kingov zagovor nenasilja kao metode gnjevnog, ali staloženog suprotstavljanja sistemskom nasilju kroz kolektivnu direktnu akciju koja remeti normalno funkcioniranje društva, taktičke je prirode. Radikalna rekonstrukcija američkog društva na kakvoj je radio iziskivala je da se gnjev transformira u moć putem angažmana duljeg trajanja, umjesto da se opravdano, ali reaktivno troši u neredima.
  • 21. lipnja 2020. Voziti automobil u doba nejednakosti "Kada časopis poznatiji po recenzijama stranih superautomobila i domaćih nabrijanih vozila te uredničkoj politici koja izaziva kontroverze jedino kada napada terence (u prilog monovolumenima i automobilima) istakne priču o Oliveru, obiteljskom automobilu Jasona M. Vaughna marke Subaru, koji je prešao 418 000 kilometara, u članku pod naslovom “The Fear of Failure” („Strah od neuspjeha“), to je svakako znak da živimo u vremenima opscene nejednakosti."
  • 21. lipnja 2020. Prava definicija „privatnog vlasništva“ "Elite se pribojavaju uništenja vlastite imovine, ali još više strahuju od uništenja društvenih odnosa koji čine privatno vlasništvo mogućim. Dakle, strepe od svijeta bez policije."
  • 14. lipnja 2020. Neka vas „preispisivanje povijesti“ ne zabrinjava: upravo je to historičarski posao Rušenje spomenika britanskom robovlasniku Edwardu Colstonu u bristolsku luku dočekano je, između ostalog, reakcijama koje hine zabrinutost za historiografiju. Međutim, svako je postavljanje spomenika i politički čin, a kada je omjer komemoracije eksponenata trgovine robljem i imperijalizma naspram njihovih žrtava toliko jednostran, upravo se obaranje ovakvog spomenika ispostavlja kao predugo odgađani prilog historijskoj reevaluaciji.
  • 14. lipnja 2020. Trudeauov odgovor na rad policije i rasnu pravdu samo je prazna gesta Platitude centrističkih političara poput kanadskog premijera Justina Trudeaua i njihovo korištenje prilika za simboličku kooptaciju antirasističkih društvenih pokreta slaba su zamjena za strukturno adresiranje mehanizama i institucija koje potiču i održavaju rasizam, fenomen koji nikako nije ograničen na kontekst SAD-a.
  • 14. lipnja 2020. Rezervna armija – pandemijsko izdanje "Zbog načina na koji je američka ekonomija trenutno konfigurirana, privatna poduzeća počet će zapošljavati radnice i radnike i smanjivati rezervnu armiju tek kada im to postane profitabilno. Radnici i radnice će pak biti prepušteni na milost i nemilost tih odluka i, posljedično, na agregatnoj razini nastaviti gubiti naspram njihova suparnika, korporacija koje neovisno o ikome donose odluke o zapošljavanju."
  • 7. lipnja 2020. Rad od kuće nakon korona virusa osigurat će šefovima veću kontrolu nad radničkim životima Korist koju korporacijama donosi rad od kuće daleko nadilazi pogodnosti koje od takvog aranžmana imaju radnici i radnice. Unatoč tome što istraživanja pokazuju da ih većina jedva čeka vratiti se na tradicionalno radno mjesto, uštede koje se mogu ostvariti eksternaliziranjem nekretninskih i režijskih troškova na individualna kućanstva, uspješno provedeni eksperiment rada na daljinu tijekom pandemije i pritom zabilježeni porast učinkovitosti pružile su upravama velikih kompanija dovoljno povoda da krenu najavljivati prebacivanje na „digitalni standard“, koji radništvu predstavljaju kao povlasticu.

Događanja

pogledaj sve

Bookmarks

pogledaj sve

Natječaji i prijave

pogledaj sve

Plenum FFZG-a

pogledaj sve