Izvještaj s 93. plenuma, 26. lipnja 2010.

Na devedeset i trećem plenumu, održanom 23. lipnja 2010. raspravljalo se o pet točaka dnevnog reda. Podnesen je izvještaj o Danu ujedinjene simboličke akcije. Raspravljalo se o sjednici Senata Sveučilišta u Zagrebu koju su studenti Sveučilišta prekinuli te je naknadno održana. Sudionici plenuma će proučiti Etički kodeks našeg Sveučilišta te podnijeti izvještaj na sljedećem plenumu koji će se održati 2. srpnja u 20 sati u D7.Na devedeset i trećem plenumu, održanom 23. lipnja 2010. raspravljalo se o pet točaka dnevnog reda.

Na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu predložen je model po kojemu se plaćanje po ECTS bodu smanjuje, odnosno povećava ovisno o prosjeku ocjena.

Na sjednici Senata Sveučilišta u Zadru održanoj 17. lipnja razgovaralo se o zajedničkom studijskom programu pod nazivom Međunarodni odnosi i diplomacija tog sveučilišta i privatnog sveučilišta u Dubrovniku Miomira Žužula. Žužul je naglasio da je inicijativa o zajedničkom studiju privatnog i javnog sveučilišta bila uzajamna. Ministar Fuchs izjavio je da privatna i javna sveučilišta već surađuju.

Već nekoliko dana traje prosvjed seljaka koji su parkirali petstotinjak traktora uz slavonske ceste kako bi još jednom ukazali na težak položaj u kojemu se nalaze. Seljaci, unatoč obećanjima, nisu primili mjenice u iznosu duga za poticaje iz 2008. godine. Nakon novih obećanja premijerke Kosor, predstavnici seljačkih udruga najavili su prekid prosvjeda i micanje traktora sa ceste.

U Karlovcu se od 2. do 4. srpnja održava festival pod nazivom AnarKa kojim će se obilježiti 170. godišnjica slobodarske ideje. U programu festivala nude se različite radionice, predavanja, projekcije i sajam knjiga.

Radna grupa za analizu dokumenata predstavila je reakciju na dio teksta Rezolucije drugog svesindikalnog sabora koji je vezan uz obrazovanje. Medijska sekcija će u tekst unijeti izmjene do kojih se došlo raspravom na plenumu te će poslati reakciju sindikatima. Početkom iduće akademske godine na kružocima ćemo se detaljnije baviti problemom decentralizacije.

Na idućem sastanku grupe za analizu dokumenata, u ponedjeljak 5. srpnja u 20h u prostoriji A-001 secirat će se prijedlog Pravilnika o sustavu upravljanja kvalitetom obrazovanja na Sveučilištu u Zagrebu.

Radna grupa za širenje direktne demokracije sastat će se u ponedjeljak, 28. lipnja u 18h u A-001.

Radne grupe plenuma sastaju se u prostoriji A-001 na Filozofskom fakultetu (prizemlje desno, Ivana Lučića 3). Otvorene su za sve zainteresirane građane.

16. lipnja na Dan ujedinjenih simboličkih akcija protiv komercijalizacije obrazovanja u Njemačkoj je prosvjedovalo oko 85 000 ljudi. U Dresdenu su se studentima priključili profesori i nenastavno osoblje fakulteta. Povod prosvjedima bilo je rezanje budžetâ sveučilištima.

Prosvjedovalo se i u Rusiji – u Samari i Moskvi. U zabačenim djelovima Rusije roditelji moraju plaćati naknadu za osnovno obrazovanje svoje djece.

U Filipinima je po prvi put održan prosvjed za svima dostupno obrazovanje. Novoizabrani presjednik ignorirao je obećanje o većim ulaganjima u obrazovanje. Prošle godine tisućama djece nije bilo dostupno ni osnovnoškolsko obrazovanje.

U Velikoj Britaniji 21. lipnja održali su se masovni prosvjedi i simbolične akcije na stotinjak sveučilišta. U zadnjih par godina svake godine država smanjuje davanja za obrazovanje za oko 1,4 milijuna funti. Otpušteno je mnogo radnika, a kolegiji se ukidaju.

27. lipnja održat će se međunarodni chat.

Prekinuta sjednica Senata Sveučilišta u Zagrebu nastavila se prošlog utorka. Rektor je unajmio zaštitare koji su stajali ispred ulaza. Članovi Senata razgovarali su o tome kako su studenti nasilni i ne poštuju Senat te koriste neakademske metode. Izraženo je negodovanje zbog toga što su i mediji ušli u Vijećnicu bez dopuštenja. Rektor će pitati Etičko povjerenstvo za mišljenje o upadu na sjednicu.

Model po kojemu će brucoši na višim godinama plaćati studij bit će prezentiran na sjednici Senata u srpnju. Rektor Bjeliš je protiv modela Rektorskog zbora. Razgovaralo se o modelu prema kojemu će kriterij za plaćanje biti broj dobivenih ECTS bodova i prosjek ocjena.

Na plenumu se razgovaralo o mogućim reakcijama ukoliko rektor Bjeliš pošalje dopis Etičkom povjerenstvu. Izabrani su sudionici plenuma koji će na idućem plenumu predstaviti Etički kodeks Sveučilišta u Zagrebu i ostale relevantne dokumente. Raspravljat će se o budućim akcijama.

Na prošlotjednoj sjednici Vijeća Filozofskog fakulteta produžen je rok studentima starog sustava za godinu dana. Ovu obavijest treba staviti i na službene stranice fakulteta.

Stavljene su lozinke na dokumente i materijale za sjednice Fakultetskog vijeća. Dnevni red će biti javno dostupan, a ostali materijali, zbog zaštite privatnih podataka, bit će naknadno objavljeni i dostupni svima nakon sjednice.

U ponedjeljak, 28. lipnja na sjednici Povjerenstva za kvalitetu nastave reakreditirat će se novi studijski programi po kojima će se studirati od akademske godine 2012./2013. Kada svi programi budu dostupni, mandatirani sudionici plenuma će ih poslati svim studentima. Prije usvajanja novih studijskih programa, studentski predstavnici će izložiti primjedbe i komentare studenata.

Plenum ne želi poslati delegate u Međuresorno radno tijelo za praćenje potreba tržišta rada Agencije za znanost i visoko obrazovanje.

Sudionik plenuma izabran je u Povjerenstvo za prehranu. O radu povjerenstva izvještavat će na plenumu.

Kada medijska sekcija prikupi dodatne informacije o pobuni studenata Sveučilišta u Kopru zbog dobijanja otkaza nekolicine profesora i ukoliko se informacije iz njihovog pisma pokažu istinite, poslat će im se podrška.

Plenum neće poslati sugovornike novinarki Globusa jer se nikad nije izjasnio o ulasku Hrvatske u Europsku uniju.

Idući plenum održat će se u petak, 2. srpnja u 20h u D7. Izabrani su moderatori.

Plenum je zaključen u 22:43.

Vezani članci

  • 7. veljače 2021. Treba zauzdati milijardere poput Elona Muska "Prema jednoj procjeni, Elon Musk posjeduje više od četvrtine svih aktivnih satelita koji orbitiraju Zemljom. Iako se njegova fantazija o bivanju carem Marsa vjerojatno neće ostvariti, moramo obuzdati nekontroliranu moć pomahnitalih tipova poput Muska koji sve više nalikuju zlikovcima iz filmova o Jamesu Bondu, prije negoli se prometne sa Zemlje u nebesa."
  • 7. veljače 2021. Globalnom Jugu trebaju moć i resursi, ne reprezentacijski paravani Imenovanje Crne Afrikanke na čelo Svjetske trgovinske organizacije samo po sebi ne donosi previše. Ngozi Okonjo-Iweala je kao bivša ministrica financija i ministrica vanjskih poslova dobro poznata nigerijskom narodu, a njezina dugotrajna karijera u Svjetskoj banci i politike koje ne odstupaju od ekonomske ortodoksije naklonjene slobodnoj trgovini ne ostavljaju previše prostora optimizmu da bi njezina nova pozicija mogla pogodovati interesima afričkog radništva i seljaštva. Za periferne ekonomije neophodno je napuštanje dominantne, krajnje devastirajuće neoliberalne paradigme i zaokret prema osnaživanju industrijskih politika i prioriteta regionalnog razvoja – puka identitetska reprezentacija neće biti dovoljna.
  • 7. veljače 2021. Sikhi strahuju od nasilnih napada zbog seljačkih prosvjeda u Indiji Ekstremno desna vlada Narendre Modija nastoji nasilno ugušiti prosvjede desetaka tisuća seljakinja i seljaka u Indiji: preko stotinu ih je nestalo, ograđeni su žicom, uskraćena im je voda, hrana i internet, dok su aktivisti i aktivistkinje te kritički orijentirani novinari i novinarke ocrnjeni kao politički pobunjenici. Međutim, ne radi se samo o otporu reformama koje dereguliraju agrarni sektor, već i o vjerskom sukobu koji ima svoje duboke povijesne korijene. Veliki postotak prosvjednika_ca čine Sikhi, demonizirana vjerska zajednica koja je kontinuirano izložena pogromaškim napadima. Ako se rastući autoritarijanizam ne zaustavi, strategije vlade će nastavljati podupirati preobražaj Indije u hinduističku teokraciju.
  • 31. siječnja 2021. Višestruke opresije transrodnih Roma i Romkinja Diskriminacija trans osoba u kapitalističkim društvima još je dublja ako je povezana s marginalizacijom na osnovi etničke pripadnosti, kao i s podčinjenom klasnom pozicijom. U Srbiji još uvijek ne postoje statistike i istraživanja o siromašnim transrodnim Romkinjama i Romima, međutim oni_e svjedoče o vlastitom iskustvu složenih preplitanja opresija. Autorica skicira kako bi se ova isprepletenost opresija mogla misliti kroz konceptualiziranje spola/roda, heteronormativnosti, tradicionalnog i opozicijskog seksizma, seksualnih orijentacija, etniciteta i klase.
  • 31. siječnja 2021. O porastu sindikalne gustoće u SAD-u tijekom pandemije "Sindikalna gustoća – udio zaposlenih radnika i radnica koji pripadaju sindikalnom članstvu – porastao je 2020. godine po prvi put od 2007. i 2008. godine. Za porast sindikalne gustoće prije toga, morali biste se vratiti do 1979. godine. (...) Međutim, ovaj porast nažalost nije bio rezultat kakvog pobjedonosnog organiziranja. Sindikalno članstvo prošle se godine smanjilo za 2,2 posto – no pandemija je još više smanjila zaposlenost, za 6,7 posto. Posljedično se sindikalna gustoća povećala s 10,3 na 10,8 posto, i vratila tamo gdje je bila 2016. godine."
  • 24. siječnja 2021. Dvanaest značajnih posljedica globalnih klimatskih promjena u 2020. godini Radna verzija izvještaja o globalnoj klimi za 2020. godinu koji objavljuje Svjetska meteorološka organizacija upozorava na kontinuiranu prijetnju klimatskih promjena, bilježeći porast stakleničkih plinova i globalnih temperatura, podizanje morske razine, zagrijavanje oceana uz jake morske toplinske valove, nastavak smanjivanja površine ledenog pokrova, jake kiše i poplave, najveći broj sjevernoatlantskih oluja te žestoke udare drugih tropskih oluja i teške suše, što je sve dodatno potaknulo ogromne migracije i otežalo postojeće.
  • 22. siječnja 2021. Prema taksonomiji trolova "„Sreli smo još jednog Amerikanca u pubu. Mislim da je bio neki profesor, razvezao se o tome kako je Amerika ukradena od Indijanaca, i da je to strašno, i kako bi im je trebali vratiti. Na kraju je Brett rekao, ‘U redu, onda saznaj koje je indijansko pleme nekada živjelo tamo gdje ti sada živiš i predaj im vlasnički list od kuće.’ Siroti čovjek nije znao što reći.“ Kao što je jasno iz odlomka, Michelle ovo smatra nepobitnim argumentom. Čuo sam verzije ovog odgovora i prije – ako ste za imigraciju, otvorite svoj dom imigrantima, itd. – pri čemu se politička pozicija odnosno argument u vezi društva pretvara u individualni odgovor. Naravno, siroti čovjek trebao je uzvratiti da neki odgovori imaju smisla jedino ako su kolektivni. Ne postoji individualni odgovor na povijest genocida, ili na imigracijske politike, jednako kao što ne postoji individualni odgovor na klimatske promjene."
  • 22. siječnja 2021. Kako sam postala zagovornica prava seksualnih radnica_ka "Na jednoj od sesija, pod naslovom „Borba protiv nasilja nad ganskim seksualnim radnicama_ima“ gostovale su Bridget Dixon i Mariama Yusuf, koje rade sa Savezom za dostojanstvo žena. Govorile su o nasilju s kojim se suočavaju seksualne radnice u Gani, osobito onom policijskih službenika, koji ih uhićuju i siluju, da bi im potom oteli zaradu. Dixon i Yusuf jasno su naglasile da se ovi nasilni postupci usmjeravaju protiv seksualnih radnica zato što je njihov rad kriminaliziran."
  • 17. siječnja 2021. Rekordno visoke temperature gornjeg sloja oceana „Kako se sve više zemalja bude obavezivalo na ostvarivanje 'ugljične neutralnosti' ili 'nulte emisije ugljika' u nadolazećim desetljećima, treba obratiti posebnu pozornost na oceane. Bilo kakve aktivnosti ili sporazumi kojima se namjerava adresirati globalno zagrijavanje treba upariti s razumijevanjem da je ocean već apsorbirao ogromnu količinu topline i da će nastaviti apsorbirati višak energije Zemljinog sistema sve dok se atmosferske razine ugljika značajno ne smanje.“

Događanja

pogledaj sve

Bookmarks

pogledaj sve

Natječaji i prijave

pogledaj sve

Plenum FFZG-a

pogledaj sve