Izvještaj s 94. plenuma, 2. srpnja 2010.

Na 94. plenumu, održanom u petak 2. srpnja 2010. godine, raspravljalo se o pet točaka dnevnog reda. Sindikatima je poslana reakcija plenuma povodom rezolucije Drugog svesindikalnog sabora, a koja se tiče dijela rezolucije o politici obrazovanja. Sljedeći plenum održat će se 7. rujna 2010. godine u 20 sati u D7. Sekcije i radne grupe će nastaviti s radom i preko ljeta putem mailing lista.


Na 94. plenumu, održanom u petak 2. srpnja 2010. godine, raspravljalo se o pet točaka dnevnog reda.

Oko šest tisuća zaposlenih u osnovnim i srednjim školama od njih ukupno 66 tisuća moglo bi, ako Sabor prihvati predložene izmjene Zakona o odgoju i obrazovanju, u sljedećih nekoliko mjeseci dobiti otkaz.

Plenumu je sugerirano da se raspravi o novom Prijedlogu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi s konačnim prijedlogom zakona. Prvo će se o prethodno spomenutom Prijedlogu raspraviti na nekom od sastanaka radne grupe za analizu dokumenata.

Povjerenstvo za kvalitetu nastave razmatralo je 14 dobivenih recenzija studijskih programa za akademsku godinu 2011./2012. Povjerenstvo je prihvatilo samo dva programa, a ostalih 12 je poslano na doradu prema prepuruci recenzenata. Sljedeća sjednica održat će se 7. srpnja.

Iz Austrije smo dobili poziv u Weißenbach am Attersee gdje će se između ostalog organizirati rasprave o studentskim protestima diljem Europe. Ljetni kamp traje od 18. do 22. kolovoza te su organizatori voljni podmiriti troškove smještaja i puta. Sudionica plenuma se već javila organizatorima te će obavijestiti sve zainteresirane preko mailing lista.

Radna grupa za širenje direktne demokracije podnijela je izvještaj. Sudionici plenuma su sudjelovali u međunarodnom chatu te će se pobrinuti da se i naš glas čuje. Na sastanku su raspravljali i o sindikatima i multimedijalnim paketima.

Sindikatima je poslana reakcija plenuma povodom rezolucije Drugog svesindikalnog sabora, a koja se tiče dijela rezolucije o politici obrazovanja.

Sudionici plenuma koji su se javili da će proučiti Etički kodeks Sveučilišta u Zagreb nisu podnijeli izvještaj. Sudionica plenuma je samoinicijativno prošla Kodeks. Studente se tehnički može prozvati za uznemiravanje po čl. 12. Etičkog kodeksa Sveučilišta, ali budući da je metoda protesta nenasilna, a načela zbog kojih se prosvjedovalo na puno višoj razini od “neprimjerenog ponašanja prema drugoj osobi koje ometa njezino obavljanje radnih zadataka”, ne očekuje se početak bilo kakvog stegovnog postupka.

Izabrani su delegati plenuma za Povjerenstvo za razvoj studija.

Sudionici plenuma su se neformalno dogovorili da će i preko ljeta redovito pratiti sve odluke i vijesti iz nadležnog Ministarstva.

Sljedeći plenum održat će se 7. rujna 2010. godine u 20 sati u D7.

Izabrane su moderatorice.

Plenum je zaključen u 21:35.

Vezani članci

  • 7. veljače 2021. Treba zauzdati milijardere poput Elona Muska "Prema jednoj procjeni, Elon Musk posjeduje više od četvrtine svih aktivnih satelita koji orbitiraju Zemljom. Iako se njegova fantazija o bivanju carem Marsa vjerojatno neće ostvariti, moramo obuzdati nekontroliranu moć pomahnitalih tipova poput Muska koji sve više nalikuju zlikovcima iz filmova o Jamesu Bondu, prije negoli se prometne sa Zemlje u nebesa."
  • 7. veljače 2021. Globalnom Jugu trebaju moć i resursi, ne reprezentacijski paravani Imenovanje Crne Afrikanke na čelo Svjetske trgovinske organizacije samo po sebi ne donosi previše. Ngozi Okonjo-Iweala je kao bivša ministrica financija i ministrica vanjskih poslova dobro poznata nigerijskom narodu, a njezina dugotrajna karijera u Svjetskoj banci i politike koje ne odstupaju od ekonomske ortodoksije naklonjene slobodnoj trgovini ne ostavljaju previše prostora optimizmu da bi njezina nova pozicija mogla pogodovati interesima afričkog radništva i seljaštva. Za periferne ekonomije neophodno je napuštanje dominantne, krajnje devastirajuće neoliberalne paradigme i zaokret prema osnaživanju industrijskih politika i prioriteta regionalnog razvoja – puka identitetska reprezentacija neće biti dovoljna.
  • 7. veljače 2021. Sikhi strahuju od nasilnih napada zbog seljačkih prosvjeda u Indiji Ekstremno desna vlada Narendre Modija nastoji nasilno ugušiti prosvjede desetaka tisuća seljakinja i seljaka u Indiji: preko stotinu ih je nestalo, ograđeni su žicom, uskraćena im je voda, hrana i internet, dok su aktivisti i aktivistkinje te kritički orijentirani novinari i novinarke ocrnjeni kao politički pobunjenici. Međutim, ne radi se samo o otporu reformama koje dereguliraju agrarni sektor, već i o vjerskom sukobu koji ima svoje duboke povijesne korijene. Veliki postotak prosvjednika_ca čine Sikhi, demonizirana vjerska zajednica koja je kontinuirano izložena pogromaškim napadima. Ako se rastući autoritarijanizam ne zaustavi, strategije vlade će nastavljati podupirati preobražaj Indije u hinduističku teokraciju.
  • 31. siječnja 2021. Višestruke opresije transrodnih Roma i Romkinja Diskriminacija trans osoba u kapitalističkim društvima još je dublja ako je povezana s marginalizacijom na osnovi etničke pripadnosti, kao i s podčinjenom klasnom pozicijom. U Srbiji još uvijek ne postoje statistike i istraživanja o siromašnim transrodnim Romkinjama i Romima, međutim oni_e svjedoče o vlastitom iskustvu složenih preplitanja opresija. Autorica skicira kako bi se ova isprepletenost opresija mogla misliti kroz konceptualiziranje spola/roda, heteronormativnosti, tradicionalnog i opozicijskog seksizma, seksualnih orijentacija, etniciteta i klase.
  • 31. siječnja 2021. O porastu sindikalne gustoće u SAD-u tijekom pandemije "Sindikalna gustoća – udio zaposlenih radnika i radnica koji pripadaju sindikalnom članstvu – porastao je 2020. godine po prvi put od 2007. i 2008. godine. Za porast sindikalne gustoće prije toga, morali biste se vratiti do 1979. godine. (...) Međutim, ovaj porast nažalost nije bio rezultat kakvog pobjedonosnog organiziranja. Sindikalno članstvo prošle se godine smanjilo za 2,2 posto – no pandemija je još više smanjila zaposlenost, za 6,7 posto. Posljedično se sindikalna gustoća povećala s 10,3 na 10,8 posto, i vratila tamo gdje je bila 2016. godine."
  • 24. siječnja 2021. Dvanaest značajnih posljedica globalnih klimatskih promjena u 2020. godini Radna verzija izvještaja o globalnoj klimi za 2020. godinu koji objavljuje Svjetska meteorološka organizacija upozorava na kontinuiranu prijetnju klimatskih promjena, bilježeći porast stakleničkih plinova i globalnih temperatura, podizanje morske razine, zagrijavanje oceana uz jake morske toplinske valove, nastavak smanjivanja površine ledenog pokrova, jake kiše i poplave, najveći broj sjevernoatlantskih oluja te žestoke udare drugih tropskih oluja i teške suše, što je sve dodatno potaknulo ogromne migracije i otežalo postojeće.
  • 22. siječnja 2021. Prema taksonomiji trolova "„Sreli smo još jednog Amerikanca u pubu. Mislim da je bio neki profesor, razvezao se o tome kako je Amerika ukradena od Indijanaca, i da je to strašno, i kako bi im je trebali vratiti. Na kraju je Brett rekao, ‘U redu, onda saznaj koje je indijansko pleme nekada živjelo tamo gdje ti sada živiš i predaj im vlasnički list od kuće.’ Siroti čovjek nije znao što reći.“ Kao što je jasno iz odlomka, Michelle ovo smatra nepobitnim argumentom. Čuo sam verzije ovog odgovora i prije – ako ste za imigraciju, otvorite svoj dom imigrantima, itd. – pri čemu se politička pozicija odnosno argument u vezi društva pretvara u individualni odgovor. Naravno, siroti čovjek trebao je uzvratiti da neki odgovori imaju smisla jedino ako su kolektivni. Ne postoji individualni odgovor na povijest genocida, ili na imigracijske politike, jednako kao što ne postoji individualni odgovor na klimatske promjene."
  • 22. siječnja 2021. Kako sam postala zagovornica prava seksualnih radnica_ka "Na jednoj od sesija, pod naslovom „Borba protiv nasilja nad ganskim seksualnim radnicama_ima“ gostovale su Bridget Dixon i Mariama Yusuf, koje rade sa Savezom za dostojanstvo žena. Govorile su o nasilju s kojim se suočavaju seksualne radnice u Gani, osobito onom policijskih službenika, koji ih uhićuju i siluju, da bi im potom oteli zaradu. Dixon i Yusuf jasno su naglasile da se ovi nasilni postupci usmjeravaju protiv seksualnih radnica zato što je njihov rad kriminaliziran."
  • 17. siječnja 2021. Rekordno visoke temperature gornjeg sloja oceana „Kako se sve više zemalja bude obavezivalo na ostvarivanje 'ugljične neutralnosti' ili 'nulte emisije ugljika' u nadolazećim desetljećima, treba obratiti posebnu pozornost na oceane. Bilo kakve aktivnosti ili sporazumi kojima se namjerava adresirati globalno zagrijavanje treba upariti s razumijevanjem da je ocean već apsorbirao ogromnu količinu topline i da će nastaviti apsorbirati višak energije Zemljinog sistema sve dok se atmosferske razine ugljika značajno ne smanje.“

Događanja

pogledaj sve

Bookmarks

pogledaj sve

Natječaji i prijave

pogledaj sve

Plenum FFZG-a

pogledaj sve