Izvještaj s 98. plenuma, 28. rujna 2010.

Na 98. plenumu odlučeno je da će se sazvati plenum u petak, 1. listopada. Na plenumu u petak odlučivat će se o načinu konstituiranja novog Studentskog zbora. Izglasana su nova pravila i smjernice plenuma koja će tijekom dana biti objavljena na Slobodnom Filozofskom. Plenum nastavlja podržavati radnice Kamenskog d.d.


Sudionik plenuma je imao prigovor na dnevni red. Predložio je da se izvještaj radne grupe za tehnička pitanja plenuma podnese prije izvještaja drugih radnih grupa, budući da rasprava o novim pravilima i smjernicama iziskuje punu koncentraciju sudionika plenuma. Plenum je podržao prijedlog.

Sindikat hrvatskih željezničara 29.9.2010. organizirat će javni prosvjed članova Sindikata hrvatskih željezničara i ostalih radnika. (op. ur. prosvjed je u međuvremenu otkazan)

Šest radnika splitske Željezare se popelo na dimnjak tvornice te nije htjelo sići dok Vlada ne poduzme nešto konkretno i omogući novom strateškom partneru ulazak u tvornicu te pokretanje proizvodnje.

Za splitsku Željezaru navodno ima interesanata, no cijeli postupak nakon raskidanja sa poljskim Zlomrexom ide za njih – presporo. Jučer su sišli s dimnjaka nakon što im je ministar gospodarstva Popijač obećao pomoći.

Izglasana su nova pravila i smjernice plenuma koja će biti objavljena na Slobodnom Filozofskom.

Radna grupa za informiranje je podnijela izvještaj. Sudionici plenuma su na sebe preuzeli organizaciju radionica i tribina. Iskristaliziralo se da se programska sekcija također mora sastati. Javile su se dobrovoljke za držanje govora na uvodnom predavanju te pisanje istog tog govora.

Sudionici plenuma marljivo rade na tekstovima za brošure za brucoše. Plenum je odlučio da će u brošuri biti predstavljeni plenum, besplatno obrazovanje, direktna demokracija, studentske udruge na Fakultetu i eventualno Klub studenata Filozofskog fakulteta i novi Studentski zbor.

Podnesen je izvještaj s radne grupe za direktnu birokraciju. Zapisničar je zagubio zapisnik. Iznjedrena su dva prijedloga za način konstituiranja novog Studentskog zbora. Odluka će se donijeti na plenumu u petak, 1. listopada u 20 sati u D7.

Sudionik plenuma je zamolio plenum da se na dnevni red doda točka koja se tiče financiranja udruga preko Rosa-Luxemburg-Stiftung. Predložio je da se sastanu blogerska sekcija, radna grupa za širenje direktne demokracije te svi zainteresirani. Određivanje točnog termina sastanka je prebačeno na neki od sljedećih plenuma.

Kolega s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta je priveden prilikom slušanja ispita čime su grubo prekršena njegova prava. Kolegi je predloženo da napiše tekst koji će se proslijediti uredništvu Slobodnog Filozofskog na razmatranje.

Delegati su podnijeli izvještaj sa sjednica Povjerenstva za razvoj studija i Fakultetskog vijeća Filozofskog fakulteta.

Sutra počinje legalni štrajk u Kamenskom d.d. U srijedu, 29. rujna nakon kraja radnog vremena, u 14.30, radnice organiziraju prosvjednu povorku od Reljkovićeve ulice u kojoj se nalazi Kamensko preko Ilice do Trga bana Jelačića i natrag.

Izabrani su moderatori.

Plenum je zaključen u 23:12.

Vezani članci

  • 9. svibnja 2024. Antikapitalistički seminar Slobodni Filozofski i Subversive festival u sklopu Škole suvremene humanistike organiziraju četvrti po redu Antikapitalistički seminar, program političke edukacije koji će se i ove godine kroz predavanja, rasprave i radionice kritički osvrnuti na isprepletenost teorije i prakse te važnost proizvodnje kolektivnog znanja. Prijave traju do 26. svibnja 2024. godine, a program će se održavati u prostoru SKD „Prosvjeta“ u Zagrebu od 3. do 9. lipnja 2024. Vidimo se!
  • 23. prosinca 2023. Ima li Gaza budućnost? Nakon napada palestinskih oružanih snaga pod vodstvom Hamasa na izraelsko stanovništvo, uslijedila je odmazda Izraela. Sukob se dogodio u kontekstu pragmatičnih geopolitičkih nastojanja normalizacije odnosa Izraela s arapskim državama (pod palicom SAD-a), te u situaciji sve većeg pomicanja izraelskog političkog spektra udesno. Neki od motiva za napad su okupacija i kontinuirana represija nad palestinskim stanovništvom, neprekidno naseljavanje Židova na palestinskim teritorijima i izbacivanje Palestinaca s njihove zemlje te međunarodna normalizacija režima aparthejda. Odgovor Izraela, uz prešutno savezništvo Zapada, dosegnuo je strahovite razmjere ljudskih žrtava i razaranja gradova u Gazi. Autor nudi tri moguća scenarija.
  • 22. prosinca 2023. Vazduh koji dišemo na kapitalističkoj periferiji Zagađenje zraka i životne sredine ogromni su problemi u Srbiji i drugim zemljama kapitalističke (polu)periferije, ali se to ili zanemaruje ili se problematika smješta u kvazi politički neutralne narative. Knjiga Vazduh kao zajedničko dobro Predraga Momčilovića je pregledna publikacija ‒ o historiji zagađenja zraka, o trenutnoj kvaliteti zraka, ključnim zagađivačima te njihovom utjecaju na zdravlje, o društveno-ekonomskim uzrocima zagađenja zraka i dominantnim narativima kroz koje se to predstavlja, kao i o politikama te borbama za čist zrak. Budući da polazi od suštinske veze kapitalizma i zagađenja, autor borbu protiv zagađenja odnosno privatizacije zraka misli u antikapitalističkom ključu: za čist zajednički zrak i druga dobra kojima ćemo upravljati demokratski.
  • 5. prosinca 2023. Čekaonica za detranziciju Medicinska i pravna tranzicija kompleksni su i dugotrajni procesi, čak i kada nisu predmet legislativnih napada diljem svijeta. Uz dijagnozu, neki od preduvjeta za zakonsko priznanje roda u brojnim su zemljama još uvijek prisilni razvod braka i sterilizacija. Pored niza birokratskih zavrzlama, nerijetko podrazumijevaju i beskonačne liste čekanja. Jaz između transmedikalističke perspektive i borbe za pravo na samoodređenje roda mogao bi navesti na propitivanje primjera drugačijih tranzicijskih modela, koji usmjeravaju borbu izvan skučenih okvira trenutnih rasprava i spinova.
  • 4. prosinca 2023. Psihologija kao potiskivanje politike, teorije i psihoanalize Emocije, afekti i mentalni fenomeni ujedno su društvene i kulturne prakse, ali njihova sveopća psihologizacija i privatizacija gura ih u polje koje je omeđeno kao individualno i kojem se pretežno pristupa kroz psihološka razvrstavanja i tipologizacije. Pritom se određeni psihološki pristupi nameću kao dominantni, dok se drugi istiskuju kao nepoželjni (posebice psihoanaliza). Kada se psihologija prelije i na druga društvena polja, te nastoji biti zamjena za teoriju i politiku, onda i psihologizirani aktivizam klizi u prikrivanje političke i teorijske impotencije, nerazumijevanja, neznanja i dezorganiziranosti, a kolektivno djelovanje brka se s kvazi-kolektivnom praksom razmjene osobnih iskustava. Prikriva se i ključni ulog psihologije i psihoterapije u reprodukciji kapitalizma, osobito kroz biznis temeljen na obećanju „popravljanja“ psihe, a onda i radnih tijela, te uvećanju njihove funkcionalnosti, a onda i produktivnosti. Psihologija i psihoterapija ipak ne mogu nadomjestiti posvećeno političko djelovanje i rigoroznu teorijsku proizvodnju. Ljevica bi brigu o mentalnom zdravlju prvenstveno trebala usmjeriti u borbu za podruštvljenje zdravstva i institucija mentalne skrbi koje će biti dostupne svima.
  • 2. prosinca 2023. Nevidljivi aspekt moći: nijema prinuda proizvodnih odnosa Unatoč nerazrješivim kontradikcijama i krizama, kapitalizam 21. stoljeća nastavlja opstajati. Kako bismo razumjeli paradoksalnu ekspanziju i opstojnost kapitala usred kriza i nemira, potrebno nam je razumijevanje specifičnih povijesnih oblika apstraktne i nepersonalne moći koja je pokrenuta podvrgavanjem društvenog života profitnom imperativu. Nadograđujući kritičku rekonstrukciju Marxove nedovršene kritike političke ekonomije i nadovezujući se na suvremenu marksističku teoriju, Søren Mau u svojoj knjizi obrazlaže kako kapital steže svoj obruč oko društvenog života, na način da stalno preoblikuje materijalne uvjete društvene reprodukcije.
  • 30. studenoga 2023. Usta puna djetetine U kratkom osvrtu na vlastito iskustvo trans djeteta, autor razmatra aktualni val legislativne transfobije.
  • 20. studenoga 2023. Lezbijke nisu žene: materijalistički lezbijski feminizam Monique Wittig Recepcija materijalističkog feminizma kod nas, koji nastaje sintetiziranjem marksističkih i radikalnofeminističkih tumačenja naravi, granica i funkcije roda, sužena je uglavnom na eseje Monique Wittig. Marksistička terminologija u njima je dekontekstualizirana iz Marxovih i Engelsovih pojašnjenja, gubeći svoja značenja u metaforama i analogijama kojima se nastojala prevladati nekomplementarnost s radikalnofeminističkim atomističkim viđenjima roda. No Wittigini eseji predstavljaju i iskorak iz toga korpusa, ukazujući na potrebu za strukturiranijim razmatranjem roda (kao režima) i povijesnom analizom njegova razvoja te, najvažnije, pozivajući na aboliciju roda, što i danas predstavljaju temeljni zahtjev kvir marksističkog feminizma. Učeći iz lezbijstva i drugih oblika koje rod stječe, Wittig podsjeća na relevantnost obuhvatne i razgranate empirijske analize da bi se kompleksni fenomeni koji strukturiraju našu svakodnevnicu mogli razumjeti.
  • 10. studenoga 2023. Pozornica kao moralna institucija Predstava „Možeš biti sve što želiš“ na dramaturško-režijsko-izvedbenom planu donosi avangardističku i subverzivnu jukstapoziciju raznorodnih prizora u kojima likovi dviju zaigranih djevojčica razgovaraju o društvenim fenomenima, demontirajući pritom artificijelnost oprirodnjenih društvenih uloga, ali i konvencionaliziranu samorazumljivost kazališnog stvaranja. Podrivajući elitističke i projektno-orijentirane norme teatra, a na tragu Schillerova razumijevanja kazališta kao estetskog, moralnog i društveno-političkog aparata, kroz ovu se predstavu vraća i dimenzija totaliteta, težnja da se obuhvati cjelinu, kroz koju se proizvodi kritika, provokacija i intervencija, ali i didaktika brehtijanskog tipa, odozdo, iz mjesta govora potlačenih.

Događanja

pogledaj sve

Bookmarks

pogledaj sve

Fusnote

pogledaj sve

Natječaji i prijave

pogledaj sve

Plenum FFZG-a

pogledaj sve