Izvještaj s 95. plenuma, 7. rujna 2010.

Na 95. plenumu raspravljalo se o četiri točke dnevnog reda. Fakultetsko vijeće bi do listopada trebalo izglasati kvote i školarine za akademsku godinu 2011./2012. Započeto je razrađivanje modela studentskih delegata na Vijeću fakulteta. Povjerenstvo za prehranu studenata donijelo je odluku da se promijeni subvencioniranje.

Na 95. plenumu, održanom u utorak, 8. rujna 2010. godine, raspravljalo se o četiri točke dnevnog reda.

Uskoro izlazi američko izdanje Blokadne kuharice koje će sadržavati predgovor Marca Bousqueta sa Sveučilišta Santa Clara.

Objavljena je završna verzija zajedničke izjave Međunarodnog studentskog pokreta koju možete pronaći na adresi http://emancipating-education-for-all.org/joint_statement_2010. Pozivamo zaiteresirane da pročitaju izjavu kako bi na sljedećem plenumu mogli raspraviti i eventualno podržati tu izjavu. Treba nam i netko tko će podnijeti detaljni izvještaj o sadržaju izjave.

Fakultetsko vijeće bi do listopada trebalo izglasati kvote i školarine za akademsku godinu 2011./2012. za studente koji su ove godine upisali fakultet. Podsjetimo, Ministarstvo će pokriti troškove financiranja svim studentima prve godine preddiplomskog, diplomskog i integriranog studija u akademskoj godini 2010./2011., ali se još ne zna po kojem će modelu oni dalje studirati, odnosno tko će plaćati upis u drugu godinu, a tko ne. Osim lineranog modela prema ECTS bodovima (tzv. model Rektorskog zbora) i lineranog modela prema izvrsnosti (tzv. Bjelišev model) pojavila se i ideja trećeg, tzv. flat modela po kojem bi svi studenti, osim eventualno onih najboljih, plaćali jednake školarine koje bi bile niže od prijašnjih. Takva odluka na Filozofskom fakultetu već vrijedi za diplomske studije, čije školarine iznose 4000 kn za sve studente, samo što je zbog studentskih pritisaka Ministarstvo pokrivalo troškove diplomskih studija.

Započeto je razrađivanje modela studentskih delegata na Vijeću fakulteta. S obzirom da će ubrzo isteći mandat dosadašnjeg Studentskog zbora, a novi je predao vlast plenumu, razgovaralo se o tome koliko bi dug mandat delegati trebali imati i kakva bi trebala biti njihova pozicija u Vijeću. Plenum će moći zamijeniti svakog delegata koji ne bude poštivao odluke većine zainteresiranih studenata. Za nekoliko tjedana delegati će biti izabrani pa ćemo još razgovarati o ovoj temi.

Donesena je nova verzija Zakona o sveučilištima, ali nije dostupna zainteresiranoj akademskoj i ostaloj javnosti.

Plenum je raspravljao i o potrebi da se počne planirati informiranje brucoša – predstavljanjem borbe za besplatno obrzovanje i principa direktne demokracije na uvodnim predavanjima, po odsjecima, na tribinama i radionicama…

Povjerenstvo za prehranu studenata donijelo je odluku da će se odsada subvencije dobivati na tjednoj, a ne na mjesečnoj bazi. Subvencije za menije kao i dosada iznose 73,65% dok za ostale proizvode (pizza, sokovi, mliječni proizvodi) subvencije iznose 50%. Na subvencioniranu prehranu imaju pravo samo studenti sa hrvatskim državljanstvom, a studenti privatnih sveučilišta je gube. Zlouporaba iksice kažnjavat će se blokiranjem, a fotografije će odsada biti kao i na službenim dokumentima.

Izabrano je dvoje sudionika plenuma koji će do studenog prikupljati podatke za dnevni red te ih proslijeđivati blogerima za najavu. Oni su dužni doći na sastanak tehnikalija i pomoći moderatorima u pripremi plenuma.

Dvoje dobrovoljaca osigurat će stalan termin plenuma. Plenum je odlučio da je to i dalje utorkom u 20h. Izabrani su moderatori. Plenum je zaključen u 22:02.

Vezani članci

  • 7. veljače 2021. Treba zauzdati milijardere poput Elona Muska "Prema jednoj procjeni, Elon Musk posjeduje više od četvrtine svih aktivnih satelita koji orbitiraju Zemljom. Iako se njegova fantazija o bivanju carem Marsa vjerojatno neće ostvariti, moramo obuzdati nekontroliranu moć pomahnitalih tipova poput Muska koji sve više nalikuju zlikovcima iz filmova o Jamesu Bondu, prije negoli se prometne sa Zemlje u nebesa."
  • 7. veljače 2021. Globalnom Jugu trebaju moć i resursi, ne reprezentacijski paravani Imenovanje Crne Afrikanke na čelo Svjetske trgovinske organizacije samo po sebi ne donosi previše. Ngozi Okonjo-Iweala je kao bivša ministrica financija i ministrica vanjskih poslova dobro poznata nigerijskom narodu, a njezina dugotrajna karijera u Svjetskoj banci i politike koje ne odstupaju od ekonomske ortodoksije naklonjene slobodnoj trgovini ne ostavljaju previše prostora optimizmu da bi njezina nova pozicija mogla pogodovati interesima afričkog radništva i seljaštva. Za periferne ekonomije neophodno je napuštanje dominantne, krajnje devastirajuće neoliberalne paradigme i zaokret prema osnaživanju industrijskih politika i prioriteta regionalnog razvoja – puka identitetska reprezentacija neće biti dovoljna.
  • 7. veljače 2021. Sikhi strahuju od nasilnih napada zbog seljačkih prosvjeda u Indiji Ekstremno desna vlada Narendre Modija nastoji nasilno ugušiti prosvjede desetaka tisuća seljakinja i seljaka u Indiji: preko stotinu ih je nestalo, ograđeni su žicom, uskraćena im je voda, hrana i internet, dok su aktivisti i aktivistkinje te kritički orijentirani novinari i novinarke ocrnjeni kao politički pobunjenici. Međutim, ne radi se samo o otporu reformama koje dereguliraju agrarni sektor, već i o vjerskom sukobu koji ima svoje duboke povijesne korijene. Veliki postotak prosvjednika_ca čine Sikhi, demonizirana vjerska zajednica koja je kontinuirano izložena pogromaškim napadima. Ako se rastući autoritarijanizam ne zaustavi, strategije vlade će nastavljati podupirati preobražaj Indije u hinduističku teokraciju.
  • 31. siječnja 2021. Višestruke opresije transrodnih Roma i Romkinja Diskriminacija trans osoba u kapitalističkim društvima još je dublja ako je povezana s marginalizacijom na osnovi etničke pripadnosti, kao i s podčinjenom klasnom pozicijom. U Srbiji još uvijek ne postoje statistike i istraživanja o siromašnim transrodnim Romkinjama i Romima, međutim oni_e svjedoče o vlastitom iskustvu složenih preplitanja opresija. Autorica skicira kako bi se ova isprepletenost opresija mogla misliti kroz konceptualiziranje spola/roda, heteronormativnosti, tradicionalnog i opozicijskog seksizma, seksualnih orijentacija, etniciteta i klase.
  • 31. siječnja 2021. O porastu sindikalne gustoće u SAD-u tijekom pandemije "Sindikalna gustoća – udio zaposlenih radnika i radnica koji pripadaju sindikalnom članstvu – porastao je 2020. godine po prvi put od 2007. i 2008. godine. Za porast sindikalne gustoće prije toga, morali biste se vratiti do 1979. godine. (...) Međutim, ovaj porast nažalost nije bio rezultat kakvog pobjedonosnog organiziranja. Sindikalno članstvo prošle se godine smanjilo za 2,2 posto – no pandemija je još više smanjila zaposlenost, za 6,7 posto. Posljedično se sindikalna gustoća povećala s 10,3 na 10,8 posto, i vratila tamo gdje je bila 2016. godine."
  • 24. siječnja 2021. Dvanaest značajnih posljedica globalnih klimatskih promjena u 2020. godini Radna verzija izvještaja o globalnoj klimi za 2020. godinu koji objavljuje Svjetska meteorološka organizacija upozorava na kontinuiranu prijetnju klimatskih promjena, bilježeći porast stakleničkih plinova i globalnih temperatura, podizanje morske razine, zagrijavanje oceana uz jake morske toplinske valove, nastavak smanjivanja površine ledenog pokrova, jake kiše i poplave, najveći broj sjevernoatlantskih oluja te žestoke udare drugih tropskih oluja i teške suše, što je sve dodatno potaknulo ogromne migracije i otežalo postojeće.
  • 22. siječnja 2021. Prema taksonomiji trolova "„Sreli smo još jednog Amerikanca u pubu. Mislim da je bio neki profesor, razvezao se o tome kako je Amerika ukradena od Indijanaca, i da je to strašno, i kako bi im je trebali vratiti. Na kraju je Brett rekao, ‘U redu, onda saznaj koje je indijansko pleme nekada živjelo tamo gdje ti sada živiš i predaj im vlasnički list od kuće.’ Siroti čovjek nije znao što reći.“ Kao što je jasno iz odlomka, Michelle ovo smatra nepobitnim argumentom. Čuo sam verzije ovog odgovora i prije – ako ste za imigraciju, otvorite svoj dom imigrantima, itd. – pri čemu se politička pozicija odnosno argument u vezi društva pretvara u individualni odgovor. Naravno, siroti čovjek trebao je uzvratiti da neki odgovori imaju smisla jedino ako su kolektivni. Ne postoji individualni odgovor na povijest genocida, ili na imigracijske politike, jednako kao što ne postoji individualni odgovor na klimatske promjene."
  • 22. siječnja 2021. Kako sam postala zagovornica prava seksualnih radnica_ka "Na jednoj od sesija, pod naslovom „Borba protiv nasilja nad ganskim seksualnim radnicama_ima“ gostovale su Bridget Dixon i Mariama Yusuf, koje rade sa Savezom za dostojanstvo žena. Govorile su o nasilju s kojim se suočavaju seksualne radnice u Gani, osobito onom policijskih službenika, koji ih uhićuju i siluju, da bi im potom oteli zaradu. Dixon i Yusuf jasno su naglasile da se ovi nasilni postupci usmjeravaju protiv seksualnih radnica zato što je njihov rad kriminaliziran."
  • 17. siječnja 2021. Rekordno visoke temperature gornjeg sloja oceana „Kako se sve više zemalja bude obavezivalo na ostvarivanje 'ugljične neutralnosti' ili 'nulte emisije ugljika' u nadolazećim desetljećima, treba obratiti posebnu pozornost na oceane. Bilo kakve aktivnosti ili sporazumi kojima se namjerava adresirati globalno zagrijavanje treba upariti s razumijevanjem da je ocean već apsorbirao ogromnu količinu topline i da će nastaviti apsorbirati višak energije Zemljinog sistema sve dok se atmosferske razine ugljika značajno ne smanje.“

Događanja

pogledaj sve

Bookmarks

pogledaj sve

Natječaji i prijave

pogledaj sve

Plenum FFZG-a

pogledaj sve