Izvještaj sa 106. plenuma, 9. studenog 2010.

Na 106. plenumu održanom 10. studenog 2010. godine raspravljalo se o 5 točaka dnevnog reda. Najavljen je početak prikazivanja filmova srijedom. Počele su prijave za studentske pravobranitelje. Izabrani su delegati za Povjerenstvo za unaprjeđivanje kvalitete nastave. Raspravljalo se o mogućnostima projektnog financiranja aktivnosti radnih grupa plenuma.


Pozivaju se svi zainteresirani na dijeljenje Skripti na Interliberu koji traje do nedjelje, 14. studenog. Ovo izdanje sadrži i tekst Crvene akcije o kršenju radničkih prava u izdavačkoj kući Profil.

Zaposlenici Glasa Istre štrajkaju zbog smanjenja radničkih prava. Istovremeno su zaposlenici Radija 101 održali štrajk upozorenja jer mjesecima ne primaju plaće.

Sudionica plenuma najavila je da od četvrtka do nedjelja ide u Irsku. Želi se sastati s irskim studentima koji trenutno prosvjeduju zbog rezova u proračunima za obrazovanje i moli posredovanje plenuma u ostvarivanju te veze. Zainteresirani za pomoć oko ove akcije neka se jave zapisničarki ili na plenum.tehnikalije[at]gmail.com.

Ponovljeni izbori za Studentski zbor preostale četiri sastavnice Sveučilišta u Zagrebu na Šumarskom, Pravnom i Ekonomskom fakultetu i Muzičkoj akademiji održat će se 15. i 16. prosina 2010.

Ekipa emisije Mijenjam svijet obavijestila je plenum o novijim detaljima produkcije svog projekta. Ukoliko medijski tim ili studente s plenuma zanima film BLOKADA, moguće je dogovoriti gledanje kod njih u montaži. Također, ako je plenum ili neka radna grupa zainteresirana za analizu njihovog ugovora s HTV-om ili je potrebno bilo kakvo dodatno objašnjenje, moguće se javiti ekipi.

Programska radna grupa izvijestila je plenum o radu. Od sljedeće srijede kreće prikazivanje filmova.

Studenti koji su sudjelovali na Skupštini Studentskog zbora podnijeli su izvješće.

Prošli tjedan su se u Beogradu održavali izbori za studentske predstavnike. Plenum je pogledao kratki film o ovoj temi i izglasao podršku u pokušaju formiranja plenuma FFBG.

Plenum je za potpisivanje nabavke uredskog materijala iz Ekonomata ovlastio dobrovoljca.

Primaju se kandidature za studentskog pravobranitelja ili pravobraniteljicu FFZG-a. Potiče se što više studenata da se jave, ured će biti direktnodemokratski organiziran a u prvim mjesecima rada imat će podršku iskusnijih studenata. Za sad se javila jedna kandidatkinja, a potrebno ih je barem 5.

Sudionica plenuma izvijestila je plenum o istraživanju Eurostudent.

Potrebno je provesti izbor za studentske predstavnike na odsjecima. Dogovoreno je da će sudionici plenuma kontaktirati sve odsjeke i provjeriti jesu li održali izbore za studentske predstavnike, kojih bi na Fakultetu ukupno trebalo biti 220.

Plenum je raspravljao o mogućnostima pisanja projekata i dobivanja sredstava kojima bi se podržavale aktivnosti plenuma. Dogovoreno je da će radne grupe do sljedećeg plenuma prikupiti više informacija.

Izabrani su delegati za Povjerenstvo za unaprijeđenije kvalitete nastave. Delegati će nakon svakog sastanka podnositi izvješće plenumu te će im se na temelju njega potvrđivati mandat.

Potrebno je ispitati detalje oko tvrdnji knjižničarki da Fakultet nepotrebno troši sredstva na nabavku knjiga preko posrednika i o tome izvijestiti na sljedećem plenumu.

Izabrani su moderatori.

Plenum je zaključen u 00:02

Vezani članci

  • 9. svibnja 2024. Antikapitalistički seminar Slobodni Filozofski i Subversive festival u sklopu Škole suvremene humanistike organiziraju četvrti po redu Antikapitalistički seminar, program političke edukacije koji će se i ove godine kroz predavanja, rasprave i radionice kritički osvrnuti na isprepletenost teorije i prakse te važnost proizvodnje kolektivnog znanja. Prijave traju do 26. svibnja 2024. godine, a program će se održavati u prostoru SKD „Prosvjeta“ u Zagrebu od 3. do 9. lipnja 2024. Vidimo se!
  • 23. prosinca 2023. Ima li Gaza budućnost? Nakon napada palestinskih oružanih snaga pod vodstvom Hamasa na izraelsko stanovništvo, uslijedila je odmazda Izraela. Sukob se dogodio u kontekstu pragmatičnih geopolitičkih nastojanja normalizacije odnosa Izraela s arapskim državama (pod palicom SAD-a), te u situaciji sve većeg pomicanja izraelskog političkog spektra udesno. Neki od motiva za napad su okupacija i kontinuirana represija nad palestinskim stanovništvom, neprekidno naseljavanje Židova na palestinskim teritorijima i izbacivanje Palestinaca s njihove zemlje te međunarodna normalizacija režima aparthejda. Odgovor Izraela, uz prešutno savezništvo Zapada, dosegnuo je strahovite razmjere ljudskih žrtava i razaranja gradova u Gazi. Autor nudi tri moguća scenarija.
  • 22. prosinca 2023. Vazduh koji dišemo na kapitalističkoj periferiji Zagađenje zraka i životne sredine ogromni su problemi u Srbiji i drugim zemljama kapitalističke (polu)periferije, ali se to ili zanemaruje ili se problematika smješta u kvazi politički neutralne narative. Knjiga Vazduh kao zajedničko dobro Predraga Momčilovića je pregledna publikacija ‒ o historiji zagađenja zraka, o trenutnoj kvaliteti zraka, ključnim zagađivačima te njihovom utjecaju na zdravlje, o društveno-ekonomskim uzrocima zagađenja zraka i dominantnim narativima kroz koje se to predstavlja, kao i o politikama te borbama za čist zrak. Budući da polazi od suštinske veze kapitalizma i zagađenja, autor borbu protiv zagađenja odnosno privatizacije zraka misli u antikapitalističkom ključu: za čist zajednički zrak i druga dobra kojima ćemo upravljati demokratski.
  • 4. prosinca 2023. Psihologija kao potiskivanje politike, teorije i psihoanalize Emocije, afekti i mentalni fenomeni ujedno su društvene i kulturne prakse, ali njihova sveopća psihologizacija i privatizacija gura ih u polje koje je omeđeno kao individualno i kojem se pretežno pristupa kroz psihološka razvrstavanja i tipologizacije. Pritom se određeni psihološki pristupi nameću kao dominantni, dok se drugi istiskuju kao nepoželjni (posebice psihoanaliza). Kada se psihologija prelije i na druga društvena polja, te nastoji biti zamjena za teoriju i politiku, onda i psihologizirani aktivizam klizi u prikrivanje političke i teorijske impotencije, nerazumijevanja, neznanja i dezorganiziranosti, a kolektivno djelovanje brka se s kvazi-kolektivnom praksom razmjene osobnih iskustava. Prikriva se i ključni ulog psihologije i psihoterapije u reprodukciji kapitalizma, osobito kroz biznis temeljen na obećanju „popravljanja“ psihe, a onda i radnih tijela, te uvećanju njihove funkcionalnosti, a onda i produktivnosti. Psihologija i psihoterapija ipak ne mogu nadomjestiti posvećeno političko djelovanje i rigoroznu teorijsku proizvodnju. Ljevica bi brigu o mentalnom zdravlju prvenstveno trebala usmjeriti u borbu za podruštvljenje zdravstva i institucija mentalne skrbi koje će biti dostupne svima.
  • 2. prosinca 2023. Nevidljivi aspekt moći: nijema prinuda proizvodnih odnosa Unatoč nerazrješivim kontradikcijama i krizama, kapitalizam 21. stoljeća nastavlja opstajati. Kako bismo razumjeli paradoksalnu ekspanziju i opstojnost kapitala usred kriza i nemira, potrebno nam je razumijevanje specifičnih povijesnih oblika apstraktne i nepersonalne moći koja je pokrenuta podvrgavanjem društvenog života profitnom imperativu. Nadograđujući kritičku rekonstrukciju Marxove nedovršene kritike političke ekonomije i nadovezujući se na suvremenu marksističku teoriju, Søren Mau u svojoj knjizi obrazlaže kako kapital steže svoj obruč oko društvenog života, na način da stalno preoblikuje materijalne uvjete društvene reprodukcije.
  • 30. studenoga 2023. Usta puna djetetine U kratkom osvrtu na vlastito iskustvo trans djeteta, autor razmatra aktualni val legislativne transfobije.
  • 20. studenoga 2023. Lezbijke nisu žene: materijalistički lezbijski feminizam Monique Wittig Recepcija materijalističkog feminizma kod nas, koji nastaje sintetiziranjem marksističkih i radikalnofeminističkih tumačenja naravi, granica i funkcije roda, sužena je uglavnom na eseje Monique Wittig. Marksistička terminologija u njima je dekontekstualizirana iz Marxovih i Engelsovih pojašnjenja, gubeći svoja značenja u metaforama i analogijama kojima se nastojala prevladati nekomplementarnost s radikalnofeminističkim atomističkim viđenjima roda. No Wittigini eseji predstavljaju i iskorak iz toga korpusa, ukazujući na potrebu za strukturiranijim razmatranjem roda (kao režima) i povijesnom analizom njegova razvoja te, najvažnije, pozivajući na aboliciju roda, što i danas predstavljaju temeljni zahtjev kvir marksističkog feminizma. Učeći iz lezbijstva i drugih oblika koje rod stječe, Wittig podsjeća na relevantnost obuhvatne i razgranate empirijske analize da bi se kompleksni fenomeni koji strukturiraju našu svakodnevnicu mogli razumjeti.
  • 10. studenoga 2023. Pozornica kao moralna institucija Predstava „Možeš biti sve što želiš“ na dramaturško-režijsko-izvedbenom planu donosi avangardističku i subverzivnu jukstapoziciju raznorodnih prizora u kojima likovi dviju zaigranih djevojčica razgovaraju o društvenim fenomenima, demontirajući pritom artificijelnost oprirodnjenih društvenih uloga, ali i konvencionaliziranu samorazumljivost kazališnog stvaranja. Podrivajući elitističke i projektno-orijentirane norme teatra, a na tragu Schillerova razumijevanja kazališta kao estetskog, moralnog i društveno-političkog aparata, kroz ovu se predstavu vraća i dimenzija totaliteta, težnja da se obuhvati cjelinu, kroz koju se proizvodi kritika, provokacija i intervencija, ali i didaktika brehtijanskog tipa, odozdo, iz mjesta govora potlačenih.
  • 8. studenoga 2023. Iran – kratka istorija revolucija i nade U sedamdesetogodišnjici od iranskog puča i svrgavanja s vlasti sekularno-nacionalističkog premijera Muhameda Mosadeka, analitičko-političku pažnju valja usmjeriti šire, na društveno-historijski okvir koji ga je odredio, kao i na veze s drugim neuralgičnim elementima iranske historije i sadašnjice. Nacionalizacija naftne industrije koja je poljuljala britanske ekonomske interese u vrijeme Mosadekove vlade, u hladnoratovskom je kontekstu poslužila i kao apologija za spašavanje Irana od mogućeg posrnuća u komunizam. Nakon svrgavanja Mosadeka, iranski Šah Muhamed Reza Pahlavi nastavio je svoju represivnu vladavinu, gušeći radničke štrajkove i borbe, kao i pobune drugih opozicijskih elemenata, sve do Iranske revolucije iz 1979. godine (poznate i pod nazivom Islamska revolucija). Međutim, islamska demokracija te revolucije ‒ zamišljena kao antiteza imperijalnom projektu liberalne demokracije ‒ u osnovi nije izmijenila socioekonomske odnose, već je u interesu novonastale vladajuće klase učvrstila neoliberalnu ekonomiju. Historijsko-sociološki pregled Irana podcrtava to da su se revolucionarni elementi pojavljivali u proplamsajima, otvarajući daljnji horizont nade.

Događanja

pogledaj sve

Bookmarks

pogledaj sve

Fusnote

pogledaj sve

Natječaji i prijave

pogledaj sve

Plenum FFZG-a

pogledaj sve