Izvještaj sa 108. plenuma, 23. studenog 2010.

Na 108. plenumu, održanom u utorak, 23. studenog 2010. raspravljalo se o tri točke dnevnog reda. Sudionica plenuma izvijestila je o borbi za besplatno obrazovanje u drugim državama. Plenum je primio i dva mejla podrške, jedan od Anarhosindikalističke inicijative i Sindikata obrazovanja beogradske lokalne grupe, a drugi od studenata iz Bristola. Skupinama koje su izrazile solidarnost toplo se zahvaljujemo i nudimo svoju pomoć i suradnju.


Na 108. plenumu, održanom u utorak, 23. studenog 2010. raspravljalo se o tri točke dnevnog reda. Izvještaje su ponijele radne grupe.

Plenum je obaviješten da je međunarodni blog u posljednjih nekoliko mjeseci zapušten. Nisu se javili dobrovoljci za uređivanje pa ovim putem zainteresirane molimo da pošalju mail na plenum[at]ffzg.hr ili slobodnifilozofski[at]gmail.com.

Ponovno su poskupili vrtići širom Hrvatske. Plenum je izglasao podršku roditeljima koji se bore protiv poskupljenja. To je dio i našeg zahtjeva za besplatnim obrazovanjem na svim razinama. Iako se vrtići vode samo kao odgojne ustanove, a ne poput škola kao odgojno obrazovne ustanove, smatramo vrtiće ključnima za socijalizaciju i izjednačavanje prilika budućih generacija.

Prosvjed seljaka najavljen za petak dopodne u Bošnjacima u Vukovarsko-srijemskoj županiji, održao se u utorak, potvrdio je predsjednik Sindikata hrvatskih seljaka Tomislav Pokrovac. Sindikat hrvatskih seljaka najavio je prosvjed kako bi upozorio na nezakonite radnje u raspodjeli tamošnjeg državnog poljoprivrednog zemljišta, a najavljeno je da će s prosvjeda biti upućen zahtjev za hitnom isplatom sredstava za elementarne nepogode.

Izvještaje su podnijele i radne grupe. Prva je radna grupa za direktnu birokraciju koja je sa sjednice Vijeća Filozofskog fakulteta prenijela da se govorilo o izvještaju dekana te da je odlučeno da se ad hoc formira savjetodavno tijelo u kojemu po svemu sudeći neće biti studentskih predstavnika. Plenum je odlučio poslati službeni dopis dekanu vezan uz formiranje”proširenog dekanskog kolegija” i zahtijevati da barem jedan student bude u njemu.

Radna grupa za izbore na drugoj godini sastavila je tekstove sa svojim sugestijama za buduće predstavnike. Izbori na Odsjeku za arheologiju već su počeli i vjerojatno će biti gotovi za nekoliko tjedana. Pozvali su sve zainteresirane za provedbu izbora (na svojim odsjecima) da se jave na plenumski e-mail: plenum[at]ffzg.hr.

Radna grupa za širenje direktne demokracije izvijestila je da je u ponedjeljak, 22. studenog održan sastanak s radnicama Kamenskog d.d. koje su zainteresirane za suradnju s udrugama Pravo na grad i Zelena akcija. U petak radnicama ističe otkazni rok, ali one su zainteresirane za osnivanje svoga plenuma ukoliko dobiju prostor za njegovo održavanje.

Sudionica plenuma izvijestila je o borbi za besplatno obrazovanje u drugim državama. Na Filipinima i u Austriji najavljene su akcije koje su dio Globalnog vala akcija za besplatno obrazovanje. U Velikoj Britaniji već dva tjedna traju prosvjedi protiv poskupljenja školarina. Prema istraživanjima samo će si jedan od pet budućih studenata moći priuštiti visoko obrazovanje. Provode se strašni rezovi po pitanju kadrova, literature, kolegija a gdjegdje i čitavih odsjeka. U Njemačkoj je 26. studenog najavljen prosvjed učenika srednjih škola pred Bundestagom. Njemački su aktivisti jako dobro organizirani, no mediji ih od početka njihove borbe blokiraju, prenoseći spinove umjesto istine.

Sudionici plenuma pozvani su na regionalnu suradnju sa studentima iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Bugarske i Makedonije. Makedonska inicijativa Sloboden indeks predlaže međunarodni sastanak u Beogradu u veljači sljedeće godine. Zainteresirani za sastančenje mogu se javiti na plenum[at]ffzg.hr.

Plenum je primio i dva e-maila podrške, jedan od Anarhosindikalističke inicijative i Sindikata obrazovanja beogradske lokalne grupe, a drugi od studenata iz Bristola. Skupinama koje su izrazile solidarnost toplo se zahvaljujemo i nudimo svoju pomoć i suradnju.

Plenum je prihvatio ostavku prošlog i izabrao novog predsjednika Studentskog zbora.

Još uvijek je otvoren natječaj za izbor studentskog pravobranitelja. Javilo se nekoliko ljudi voljnih obavljati taj posao. Prijedloženo je da se oformi grupa koja bi se interno ustrojila nakon nekog vremena uhodavanja.

Plenum je potvrdio delegate za sljedeću sjednicu Fakultetskog vijeća. Produžen je mandat onima koji su bili izabrani na plenumu koji je prethodio prošloj sjednici.

Nekoliko studentskih udruga i KSFF zatražili su na korištenje prostoriju A-016 koja trenutno služi kao ostava. Plenum je ustupio prostoriju rečenim udrugama.

Sljedeći plenum održat će se u utorak, 30. studenog 2010. u 20h u dvorani 7. Prijedloge za dnevni red šaljite na plenum.tehnikalije[at]gmail.com. Svi su pozvani!

Vezani članci

  • 23. prosinca 2023. Ima li Gaza budućnost? Nakon napada palestinskih oružanih snaga pod vodstvom Hamasa na izraelsko stanovništvo, uslijedila je odmazda Izraela. Sukob se dogodio u kontekstu pragmatičnih geopolitičkih nastojanja normalizacije odnosa Izraela s arapskim državama (pod palicom SAD-a), te u situaciji sve većeg pomicanja izraelskog političkog spektra udesno. Neki od motiva za napad su okupacija i kontinuirana represija nad palestinskim stanovništvom, neprekidno naseljavanje Židova na palestinskim teritorijima i izbacivanje Palestinaca s njihove zemlje te međunarodna normalizacija režima aparthejda. Odgovor Izraela, uz prešutno savezništvo Zapada, dosegnuo je strahovite razmjere ljudskih žrtava i razaranja gradova u Gazi. Autor nudi tri moguća scenarija.
  • 22. prosinca 2023. Vazduh koji dišemo na kapitalističkoj periferiji Zagađenje zraka i životne sredine ogromni su problemi u Srbiji i drugim zemljama kapitalističke (polu)periferije, ali se to ili zanemaruje ili se problematika smješta u kvazi politički neutralne narative. Knjiga Vazduh kao zajedničko dobro Predraga Momčilovića je pregledna publikacija ‒ o historiji zagađenja zraka, o trenutnoj kvaliteti zraka, ključnim zagađivačima te njihovom utjecaju na zdravlje, o društveno-ekonomskim uzrocima zagađenja zraka i dominantnim narativima kroz koje se to predstavlja, kao i o politikama te borbama za čist zrak. Budući da polazi od suštinske veze kapitalizma i zagađenja, autor borbu protiv zagađenja odnosno privatizacije zraka misli u antikapitalističkom ključu: za čist zajednički zrak i druga dobra kojima ćemo upravljati demokratski.
  • 2. prosinca 2023. Nevidljivi aspekt moći: nijema prinuda proizvodnih odnosa Unatoč nerazrješivim kontradikcijama i krizama, kapitalizam 21. stoljeća nastavlja opstajati. Kako bismo razumjeli paradoksalnu ekspanziju i opstojnost kapitala usred kriza i nemira, potrebno nam je razumijevanje specifičnih povijesnih oblika apstraktne i nepersonalne moći koja je pokrenuta podvrgavanjem društvenog života profitnom imperativu. Nadograđujući kritičku rekonstrukciju Marxove nedovršene kritike političke ekonomije i nadovezujući se na suvremenu marksističku teoriju, Søren Mau u svojoj knjizi obrazlaže kako kapital steže svoj obruč oko društvenog života, na način da stalno preoblikuje materijalne uvjete društvene reprodukcije.
  • 30. studenoga 2023. Usta puna djetetine U kratkom osvrtu na vlastito iskustvo trans djeteta, autor razmatra aktualni val legislativne transfobije.
  • 20. studenoga 2023. Lezbijke nisu žene: materijalistički lezbijski feminizam Monique Wittig Recepcija materijalističkog feminizma kod nas, koji nastaje sintetiziranjem marksističkih i radikalnofeminističkih tumačenja naravi, granica i funkcije roda, sužena je uglavnom na eseje Monique Wittig. Marksistička terminologija u njima je dekontekstualizirana iz Marxovih i Engelsovih pojašnjenja, gubeći svoja značenja u metaforama i analogijama kojima se nastojala prevladati nekomplementarnost s radikalnofeminističkim atomističkim viđenjima roda. No Wittigini eseji predstavljaju i iskorak iz toga korpusa, ukazujući na potrebu za strukturiranijim razmatranjem roda (kao režima) i povijesnom analizom njegova razvoja te, najvažnije, pozivajući na aboliciju roda, što i danas predstavljaju temeljni zahtjev kvir marksističkog feminizma. Učeći iz lezbijstva i drugih oblika koje rod stječe, Wittig podsjeća na relevantnost obuhvatne i razgranate empirijske analize da bi se kompleksni fenomeni koji strukturiraju našu svakodnevnicu mogli razumjeti.
  • 10. studenoga 2023. Pozornica kao moralna institucija Predstava „Možeš biti sve što želiš“ na dramaturško-režijsko-izvedbenom planu donosi avangardističku i subverzivnu jukstapoziciju raznorodnih prizora u kojima likovi dviju zaigranih djevojčica razgovaraju o društvenim fenomenima, demontirajući pritom artificijelnost oprirodnjenih društvenih uloga, ali i konvencionaliziranu samorazumljivost kazališnog stvaranja. Podrivajući elitističke i projektno-orijentirane norme teatra, a na tragu Schillerova razumijevanja kazališta kao estetskog, moralnog i društveno-političkog aparata, kroz ovu se predstavu vraća i dimenzija totaliteta, težnja da se obuhvati cjelinu, kroz koju se proizvodi kritika, provokacija i intervencija, ali i didaktika brehtijanskog tipa, odozdo, iz mjesta govora potlačenih.
  • 8. studenoga 2023. O čemu govorimo kada govorimo o trans genocidu Za kapitalističku nacionalnu državu važna je institucija obitelji, samostojna biološki i socijalno reproduktivna jedinica besplatnog socijalnorepoduktivnog rada te biološkog očuvanja nacije. Kvir ljude koji žive onkraj heteronormativne obitelji, i u svojim se zajednicama nužno ne prokreiraju, ne percipira se ni kao pripadnike_ce iste kulture, te postaju neka vrsta prijetnje očuvanju patrijarhalne nacije i jasno podijeljenim orodnjenim ulogama te strukturama moći. Na tom tragu, tekst donosi teorijske koncepte kojima se preispituje strukturna logika genocidnog nasilja, njegov diskurs i veza s nacionalizmom te normativni artikulacijski okvir koji previđa rod i seksualnost kao relevantne faktore genocida nad određenom društvenom skupinom.
  • 9. listopada 2023. Kad ti petsto zakonskih prijedloga radi o glavi Liberalna i neoliberalna legislativa te pravni okviri, kako u Europi tako i Americi, očekivano, uspješno i brzo apsorbiraju ultrakonzervativne pritiske i transfobnu artikulaciju koja direktno utječe na trans populaciju. Donose se diskriminatorni zakoni koji zatiru prava jedne društvene skupine i u sebi sadržavaju opasne eradikcionističke elemente koji prijete genocidnim nasiljem.
  • 17. rujna 2023. Barbie svijet, Ken carstvo, Stvarni svijet: fantazija do fantazije, a nigde utopije Estetski prilično zanimljiv film Barbie na političkoj razini donosi poneki lucidni prikaz mansplaininga ili prezahtjevnog normiranja feminiteta i maskuliniteta, a i na strani je normaliziranja razlika te afirmiranja tjelesnosti. No, njegova dominantna optika ostavlja sistem proizvodnje koji kroji složeni preplet opresija i eksploatacija bez kritike – opresije na temelju roda prije svega se zamišljaju kao stvar identitetskog odnosa između žena i muškaraca, psihologizirano i potpuno oljušteno od klasnih odnosa, a izostaje i utopijski rad na zamišljanju nečeg drugačijeg. Film ukazuje na slijepe pjege onih feminizama čiji je pristup idealistički i koji se prvenstveno zasnivaju na idejama „osnaživanja“ i „rodne ravnopravnosti“.

Događanja

pogledaj sve

Bookmarks

pogledaj sve

Fusnote

pogledaj sve

Natječaji i prijave

pogledaj sve

Plenum FFZG-a

pogledaj sve