Izvještaj sa 112. plenuma, 18. siječnja 2011.

Na 112. plenumu održanom 18. siječnja 2011. godine raspravljalo se o pet točaka dnevnog reda. Pročitana je radna verzija javnog zahtjeva za potpuno poništavanje izbora za Studentski zbor Sveučilišta koje će studentski zborovi više fakulteta uputiti rektoru Sveučilišta u Zagrebu, Aleksi Bjelišu. Na idućoj sjednici Fakultetskoj vijeća raspravljat će se o financijskoj reviziji Fakulteta. Na idućem plenumu proći će se kroz dnevni red sjednice koji još nije dostupan delegatima.Na 112. plenumu održanom 18. siječnja 2011. godine raspravljalo se o pet točaka dnevnog reda.

Tijekom zimskih praznika u Puli, Zadru i Zagrebu održana je akcija solidarnosti s talijanskim i engleskim studentima koji se bore protiv štetnih reformi visokog obrazovanja.

Prošlog tjedna napravljen je transparent “upisnine=školarine za sve”.

U subotu, 5. veljače na Filozofskom fakultetu održat će se predavanje Tonija Pruga pod nazivom “Politički pokret: Kada i kako?”. Termin i prostorija u kojoj će se održati predavanje bit će naknadno objavljeni na Slobodnom Filozofskom.

Voditelj kantine na Filozofskom fakultetu obavijestio je plenum da je unatoč zadovoljenim uvjetima MZOŠ odbio zahtjev da se u kantini koristi iksica pod isprikom da nema dovoljno novca pa nove menze nisu u planu. Naglašeno je da se taj novac već nalazi na studentskim iksicama i da nisu potrebna dodatna izdvajanja, već samo dozvola da studenti mogu koristiti iksice u novoj kantini.

55 nastavnika Filozofskog fakulteta u suradnji sa zaposlenicima s drugih fakulteta te instituta organizirani u otporu prema prijedlozima zakona o visokom obrazovanju, sveučilištu i studentima, 13. siječnja pozvali su svoje kolege na štrajk protiv prijedloga zakona Ministarstva obrazovanja i športa koje se ocijenili “nepopravljivima”.

Plenum podržava inicijativu nastavnika protiv predloženih zakona o visokom obrazovanju, sveučilištu i znanosti. Medijska sekcija napisat će pismo podrške, a o mogućim budućim akcijama razgovarat će se na sastancima s profesorima te raspravljati i odlučivati na narednim plenumima.

Na idućoj sjednici Fakultetskoj vijeća raspravljat će se o financijskoj reviziji Fakulteta. Na idućem plenumu proći će se kroz dnevni red sjednice koji još nije dostupan delegatima.

Studenti i dalje ne znaju na što se točno troše novci od školarina.

HRT dolazi u srijedu ujutro na fakultet snimiti prilog za emisiju “Hrvatska uživo” i želi da i delegat plenuma dâ izjavu o pozivu na štrajk nastavnika Filozofskog fakulteta. Plenum izabire delegata koji će članicu inicijative Akademska solidarnost dati izjavu.

Pročitana je radna verzija javnog zahtjeva za potpuno poništavanje izbora za Studentski zbor Sveučilišta koje će studentski zborovi Arhitektonskog fakulteta, Fakulteta elektrotehnike i računarstva, Fakulteta političkih znanosti i Prirodoslovno-matematičkog fakulteta te plenum Filozofskog fakulteta uputiti rektoru Sveučilišta u Zagrebu, Aleksi Bjelišu. Sudionici plenuma nisu imali zamjerki na sadržaj, ali će se o zahtjevu glasati na idućem plenumu kada dobiju na uvid njegovu završnu verziju.

Index.hr će u 2011. godini humanitarnim udrugama besplatno ustupiti oglasni prostor. Plenum pristaje da uredništvo portala Slobodni Filozofski pošalje prijavu.

Na radnoj grupi za širenje direktne demokracije raspravljalo se o novostima vezanim uz Kamensko. Dobrovoljac će kontaktirati Nezavisni hrvatski sindikat koji o najeksponiranijem slučaju kršenja radničkih prava na svojim stranicama ima tek jednu agencijsku vijest, iako su radnice članice tog sindikata. Pokušat će se organizirati tribina u Kući ljudskih prava na koju će biti pozvane sve radnice, njihovi odvjetnici, članovi udruga B.a.b.e., Pravo na grad i Zelene akcije te studenti koji su aktivno sudjelovali u slučaju Kamensko.

Programska grupa sastat će se u četvrtak, 20. siječnja u 19 sati. Radne grupe plenuma otvorene su za sve zainteresirane. Sastanci se održavaju u A-001.

Idući plenum održat će se u ponedjeljak, 24. siječnja u 20h sati s obzirom na to da je u utorak sjednica Fakultetskog vijeća. Na plenumu će se proći kroz dnevni red sjednice.

Izabrani su moderatori. Grupa za tehnička pitanja plenuma na kojoj će se sastaviti dnevni red sastat će se 19 sati u A-001.

Plenum je zaključen u 22:01.

Vezani članci

  • 10. studenoga 2023. Pozornica kao moralna institucija Predstava „Možeš biti sve što želiš“ na dramaturško-režijsko-izvedbenom planu donosi avangardističku i subverzivnu jukstapoziciju raznorodnih prizora u kojima likovi dviju zaigranih djevojčica razgovaraju o društvenim fenomenima, demontirajući pritom artificijelnost oprirodnjenih društvenih uloga, ali i konvencionaliziranu samorazumljivost kazališnog stvaranja. Podrivajući elitističke i projektno-orijentirane norme teatra, a na tragu Schillerova razumijevanja kazališta kao estetskog, moralnog i društveno-političkog aparata, kroz ovu se predstavu vraća i dimenzija totaliteta, težnja da se obuhvati cjelinu, kroz koju se proizvodi kritika, provokacija i intervencija, ali i didaktika brehtijanskog tipa, odozdo, iz mjesta govora potlačenih.
  • 17. rujna 2023. Barbie svijet, Ken carstvo, Stvarni svijet: fantazija do fantazije, a nigde utopije Estetski prilično zanimljiv film Barbie na političkoj razini donosi poneki lucidni prikaz mansplaininga ili prezahtjevnog normiranja feminiteta i maskuliniteta, a i na strani je normaliziranja razlika te afirmiranja tjelesnosti. No, njegova dominantna optika ostavlja sistem proizvodnje koji kroji složeni preplet opresija i eksploatacija bez kritike – opresije na temelju roda prije svega se zamišljaju kao stvar identitetskog odnosa između žena i muškaraca, psihologizirano i potpuno oljušteno od klasnih odnosa, a izostaje i utopijski rad na zamišljanju nečeg drugačijeg. Film ukazuje na slijepe pjege onih feminizama čiji je pristup idealistički i koji se prvenstveno zasnivaju na idejama „osnaživanja“ i „rodne ravnopravnosti“.
  • 9. rujna 2023. Transfobija: reciklirana moralna panika u službi kapitalizma Bujajuća anti-trans propaganda sve glasnije i opasnije prijeti životima trans osoba. Ekstremno desne političke elite, kojima sekundiraju trans-isključujuće radikalne feministkinje, LGB savezi i drugi samoprozvani eksperti za „rodnu ideologiju“ ne prestaju ispunjavati javni prostor dezinformacijama i senzacionalizmom u svrhe širenja moralne panike. Normalizacija transfobije oslanja se na motive koji se osvjedočeno ciklički uprežu u intenziviranje i mejnstrimizaciju diskriminacije i opresije po različitim osnovama. Sistemski situirani konzervativizam u jeku socioekonomske krize ponovno zaoštrava rodne režime i podiže bedeme cisheteronormativne obitelji uime kapitala.
  • 29. lipnja 2023. Politički dosezi serijala RuPaul’s Drag Race U kritičkom osvrtu na popularni američki reality show RuPaul's Drag Race, autorica teksta preispituje njegove komodifikacijske okvire i ukalupljenost u kapitalistički realizam odnosno suženu reprezentaciju draga, te historizira moderni drag: od ballroom scene Crnih kvir osoba iz Harlema tijekom 1920-ih, preko paralelnih struktura i jačanja Pokreta za oslobođenje gejeva i lezbijki tijekom šezdesetih i sedamdesetih godina, sve do recentnih aproprijacija drag i kvir kulture. Oštrica kritike cisheteronormativnog društva i njegovih artificijelnih patrijarhalnih rodnih uloga – opresivnih kako za žene, tako i za kvir ljude, ali i same muškarce – u popularnim je reprezentacijama vidno oslabjela. Primjer toga je i Drag Race, koji drag, ali i kvir, svodi na performativnu zabavu za široku publiku. Namjesto kritike, horizontalnosti i solidarnosti, show promiče agresivnu kompeticiju i snažni individualizam, koji tobože nadilazi sve strukturne opresije.
  • 27. lipnja 2023. Globalni kulturni ratovi i kakve veze pandemija ima s tim? (drugi dio) Osim što je ostavila traga na mnogobrojnim ljudskim životima, pandemija AIDS-a je krajem 20. stoljeća utjecala i na razvoj LGBT pokreta, kako u Sjedinjenim Državama, tako i globalno. Nekadašnji radikalni Pokret za oslobođenje gejeva i lezbijki napravio je zaokret prema bračnoj jednakosti kao osnovnom cilju, koji se zahvaljujući američkoj kulturnoj dominaciji i dalje nameće kao jedno od glavnih obilježja borbe za prava LGBT osoba. Dalekosežne posljedice ovakvog liberalnog razvodnjavanja i konzervativnog kooptiranja LGBT pokreta u kontekstu rješavanja AIDS krize konzervativnim biopolitikama braka i obitelji, ogledaju se i u današnjim borbama protiv (ultra)konzervativnih politika i praksi, koje u SAD-u i drugdje u svijetu izravno i neizravno ugrožavaju živote transrodne populacije.
  • 20. lipnja 2023. Materijalistička kritika građanske jugonostalgije Postoje različite jugonostalgije, među kojima je i ona (malo)građanskog ili liberalnog tipa. Osim fokusa na određeni (uži) period Jugoslavije, ideju socijalizma razmatra kroz pojednostavljenu predstavu povijesti kao sukoba „modernizma“ i „antimodernizma“, te „individualizma“ i „kolektivizma“. Socijalizam se zamišlja više kao „životni stil“, ispražnjen od emancipatornog političkog sadržaja, a nit vodilja zapravo je uklapanje u svjetski poredak slobodnog tržišta – ova kulturna imaginacija prije svega žali što je propuštena karta za „pravi“ kapitalizam. Za razliku od idealističkog historijskog pristupa, materijalistička analiza Jugoslaviji pristupa kroz analizu klasnih odnosa, a umjesto na potrošačke standarde, usredotočuje se na radničku participaciju u proizvodnji (samoupravne ekonomije, politike, tendencije, krize i neuspjehe). Materijalistička analiza državnog socijalizma utoliko nije nostalgična, nego kritička.
  • 15. lipnja 2023. Iz istorije borbe za socijalno stanovanje u Srbiji Neposredno nakon Prvog svjetskog rata, u Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca uvedene su regulativne mjere kojima je država ozbiljnije intervenirala u odnose zajmodavaca i podstanara: rekvizicija stanova, moratorij na iseljenje i ograničenja cijena najamnina. Iako je stambena bijeda nakon rata dosegla ogromne razmjere, državne politike kao pomoć najsiromašnijima bile su isključivo ustupak borbi i otporu, kojima je ritam udarala snažna Socijalistička radnička partija Jugoslavije (komunista). Partija je kreirala progresivni stambeni program, pozivala na bojkot, predvodila prosvjede i organizirala štrajkove protiv stambene oskudice i drugih pitanja, te aktivno pratila provođenje zakona i situaciju na terenu – osobito u Srbiji, najpogođenijoj ratnim razaranjima i stoga s najviše problema u polju stanovanja. Gotovo nepostojeća regulacija podstanarstva i neoliberalno socijalno stanovanje koje ne zadovoljava potrebe najugroženijih u našim današnjim državama, daju nam povoda da uzmemo ovakve historijske primjere i periode u kojima je izborena barem minimalna reforma stanovanja kao smjerokaz za aktualne i buduće borbe.
  • 29. svibnja 2023. Vampiri, zombiji i druga čudovišta kapitalizma Različite su paradigme strahova (strepnja, izgubljenost, otuđenost, jeza, tjelesna panika, apokaliptičnost) reflektirane u žanru horora tijekom povijesnog razvoja kapitalizma, kroz figure čudovišta koja odražavaju suštinske bojazni vezane uz reprodukciju života u tom sistemu. Komparativno se koristeći analizom popkulturne imaginacije u ovom žanru, te historijsko-materijalističkim pristupom, autor trasira genealogiju suvremenih čudovišta (zombija, vukodlaka, vještica, vampira, kanibala) i afektivnih struktura straha u period prvobitne akumulacije i uspostavljanja kapitalističkog društvenog okvira, izvlačeći na vidjelo neskriveno nasilje i monstruoznost sâmog kapitalizma, čija je eksploativna struktura danas umnogome normalizirana kao fetišizirana apstrakcija.
  • 29. travnja 2023. Antikapitalistički seminar Slobodni Filozofski i Subversive festival u sklopu Škole suvremene humanistike organiziraju treći po redu Antikapitalistički seminar, program političke edukacije koji će se i ove godine kroz predavanja, rasprave i radionice kritički osvrnuti na isprepletenost teorije i prakse te važnost proizvodnje kolektivnog znanja. Bavit ćemo se kapitalističkim obrazovanjem, odnosom eksploatacije i opresivnih ejblističkih režima, orodnjenim nasiljem, pitanjem nacionalizma, slijepim pjegama u primjenama pojmova roda, spola i klase, političkom ofenzivom na transrodnu zajednicu, umjetničkim radom te kritičkim čitanjem popularne kulture. Prijave traju do 10. svibnja 2023. godine, a program će se održavati u prostoru SKD „Prosvjeta“ u Zagrebu od 15. do 20. svibnja. Vidimo se!

Događanja

pogledaj sve

Bookmarks

pogledaj sve

Fusnote

pogledaj sve

Natječaji i prijave

pogledaj sve

Plenum FFZG-a

pogledaj sve