Izvještaj sa 116. plenuma, 15. veljače 2011.

Na 116. plenumu održanom 15. veljače raspravljalo se o šest točaka dnevnog reda. Sljedeći plenum održat će se u ponedjeljak, 21. veljače u 20h. O prostoriji ćete biti naknadno obaviješteni na Slobodnom Filozofskom. Moderatori su dostupni od 19h u A-001 na grupi za tehnička pitanja plenuma.


Na 116. plenumu održanom 15. veljače raspravljalo se o šest točaka dnevnog reda.

U srijedu 9. veljače studenti Sveučilišta u Utrechtu zauzeli su zgradu sveučilišta u borbi protiv rezova u visokom obrazovanju koje pokušava progurati nizozemska vlada. Vlada predlaže 3000 eura kazne i gubitak prava na beplatni javni prijevoz za studente koji jednu godinu kasne s bakalaueratom, ukidanje financiranja magisterija, te rezove u financiranju visokoobrazovnih institucija s vjerojatnim ukidanjem 4000 radnih mjesta. Studenti u blokadi šalju pozdrave prijateljima u Hrvatskoj i kažu da su ih naše akcije inspirirale, te da su nam jako zahvalni i da su primijenili većinu naših savjeta. Podsjećamo da su delegati plenuma svojedobno u Utrechtu održali predavanja/radionice o blokadi. Informacija o trenutnom stanju u Utrechtu nema, ali uskoro očekujemo izvještaj kolege koji je tamo.

Javni zahtjev za poništenje izbora za Studentski zbor nije se našao na dnevnom redu sjednice Senata Sveučilišta 15. veljače jer je rektor Bjeliš tražio od studentskog izbornog povjerenstva očitovanje nakon njihovog sastanka koji će se održati krajem ovoga tjedna.

Studenti s posebnim potrebama danas su izabrali svog predstavnika i zamjenika predstavnika u Povjerenstvu za upravljanje kvalitetom nastave. Predsjednik Zbora treba do petka 18. veljače urudžbirati dopis s imenima. Studenti su upozorili na nedostatak fakultetske evidencije o broju studenata s posebnim potrebama te će pokušati do sazivanja Povjerenstva prikupiti što više kontakata za mailing listu na koju bi se, između ostalog, stavljalo sve vezano za kvalitetu nastave. Također, upozorili su da upravo zbog invaliditeta neće moći na svakom sastanku sjediti predstavnik pa su izabrali i zamjenicu.

Ravnateljica IRB-a (Institut Ruđer Bošković) prijeti jednom zaposleniku otkazom zbog njegovih istupa u javnosti o novim zakonima i ulozi te ravnateljice u njima. Problem nije samo u prijetnji jednom pojedincu, već u zabrani javnog istupanja svim zaposlenicima Instituta. Plenum će se koordinirati s incijativom Akademska solidarnost oko oblika eventualne podrške.

Plenum je načeo temu javne rasprave o prijedlozima novih zakona o sveučilištu, visokom obrazovanju i znanosti. Predložena je suradnja s kolegama iz drugih gradova. Rasprave bi se trebale održati što prije. Studenti bi se trebali sami organizirati po ovom pitanju jer HSZ više ne postoji. Više o ovoj temi biti će rečeno na sljedećem plenumu.

Nakon primljenog poziva za sudjelovanjem na Prvomajskoj školi političke ekonomije koja traje od 28. travnja do 2. svibnja ove godine u Ljubljani, a koju organizira Delavsko-punkerska univerza, plenum je izrazio načelnu zainteresiranost te će se oko detalja koordinirati s organizatorima.

Došao je poziv novinara s 3. programa Hrvatskog radija koji u svojoj emisiji želi ugostiti jednu radnicu Kamenskog i jednog studenta da popričaju o suradnji radnica i studenata. Zainteresirana studentica se javila.

Sljedeća sjednica Fakultetskog vijeća se održava u utorak 22. veljače, ali plenum još nema dnevnog reda Vijeća pa će se o točkama raspravljati na plenumu u ponedjeljak.

Na plenumu je pročitano i podržano pismo inicijative “OKO” koja se obratila plenumu za podršku. Inicijativa je pokrenuta zbog skorog održavanja edukativne konferencije pod nazivom Hrvatski mediji protiv korupcije. Plenum će potpisom na pismo podržati ovu inicijativu.

Izabrani su moderatori za sljedeći plenum. Plenum će se održati u ponedjeljak, 21. veljače u 20h. O prostoriji ćete biti naknadno obaviješteni na Slobodnom Filozofskom. Moderatori su dostupni od 19h u A-001 na grupi za tehnička pitanja plenuma. Prijedloge za dnevni red možete slati na plenum.tehnikalije[at]gmail.com.

Vezani članci

  • 23. prosinca 2023. Ima li Gaza budućnost? Nakon napada palestinskih oružanih snaga pod vodstvom Hamasa na izraelsko stanovništvo, uslijedila je odmazda Izraela. Sukob se dogodio u kontekstu pragmatičnih geopolitičkih nastojanja normalizacije odnosa Izraela s arapskim državama (pod palicom SAD-a), te u situaciji sve većeg pomicanja izraelskog političkog spektra udesno. Neki od motiva za napad su okupacija i kontinuirana represija nad palestinskim stanovništvom, neprekidno naseljavanje Židova na palestinskim teritorijima i izbacivanje Palestinaca s njihove zemlje te međunarodna normalizacija režima aparthejda. Odgovor Izraela, uz prešutno savezništvo Zapada, dosegnuo je strahovite razmjere ljudskih žrtava i razaranja gradova u Gazi. Autor nudi tri moguća scenarija.
  • 22. prosinca 2023. Vazduh koji dišemo na kapitalističkoj periferiji Zagađenje zraka i životne sredine ogromni su problemi u Srbiji i drugim zemljama kapitalističke (polu)periferije, ali se to ili zanemaruje ili se problematika smješta u kvazi politički neutralne narative. Knjiga Vazduh kao zajedničko dobro Predraga Momčilovića je pregledna publikacija ‒ o historiji zagađenja zraka, o trenutnoj kvaliteti zraka, ključnim zagađivačima te njihovom utjecaju na zdravlje, o društveno-ekonomskim uzrocima zagađenja zraka i dominantnim narativima kroz koje se to predstavlja, kao i o politikama te borbama za čist zrak. Budući da polazi od suštinske veze kapitalizma i zagađenja, autor borbu protiv zagađenja odnosno privatizacije zraka misli u antikapitalističkom ključu: za čist zajednički zrak i druga dobra kojima ćemo upravljati demokratski.
  • 4. prosinca 2023. Psihologija kao potiskivanje politike, teorije i psihoanalize Emocije, afekti i mentalni fenomeni ujedno su društvene i kulturne prakse, ali njihova sveopća psihologizacija i privatizacija gura ih u polje koje je omeđeno kao individualno i kojem se pretežno pristupa kroz psihološka razvrstavanja i tipologizacije. Pritom se određeni psihološki pristupi nameću kao dominantni, dok se drugi istiskuju kao nepoželjni (posebice psihoanaliza). Kada se psihologija prelije i na druga društvena polja, te nastoji biti zamjena za teoriju i politiku, onda i psihologizirani aktivizam klizi u prikrivanje političke i teorijske impotencije, nerazumijevanja, neznanja i dezorganiziranosti, a kolektivno djelovanje brka se s kvazi-kolektivnom praksom razmjene osobnih iskustava. Prikriva se i ključni ulog psihologije i psihoterapije u reprodukciji kapitalizma, osobito kroz biznis temeljen na obećanju „popravljanja“ psihe, a onda i radnih tijela, te uvećanju njihove funkcionalnosti, a onda i produktivnosti. Psihologija i psihoterapija ipak ne mogu nadomjestiti posvećeno političko djelovanje i rigoroznu teorijsku proizvodnju. Ljevica bi brigu o mentalnom zdravlju prvenstveno trebala usmjeriti u borbu za podruštvljenje zdravstva i institucija mentalne skrbi koje će biti dostupne svima.
  • 2. prosinca 2023. Nevidljivi aspekt moći: nijema prinuda proizvodnih odnosa Unatoč nerazrješivim kontradikcijama i krizama, kapitalizam 21. stoljeća nastavlja opstajati. Kako bismo razumjeli paradoksalnu ekspanziju i opstojnost kapitala usred kriza i nemira, potrebno nam je razumijevanje specifičnih povijesnih oblika apstraktne i nepersonalne moći koja je pokrenuta podvrgavanjem društvenog života profitnom imperativu. Nadograđujući kritičku rekonstrukciju Marxove nedovršene kritike političke ekonomije i nadovezujući se na suvremenu marksističku teoriju, Søren Mau u svojoj knjizi obrazlaže kako kapital steže svoj obruč oko društvenog života, na način da stalno preoblikuje materijalne uvjete društvene reprodukcije.
  • 30. studenoga 2023. Usta puna djetetine U kratkom osvrtu na vlastito iskustvo trans djeteta, autor razmatra aktualni val legislativne transfobije.
  • 20. studenoga 2023. Lezbijke nisu žene: materijalistički lezbijski feminizam Monique Wittig Recepcija materijalističkog feminizma kod nas, koji nastaje sintetiziranjem marksističkih i radikalnofeminističkih tumačenja naravi, granica i funkcije roda, sužena je uglavnom na eseje Monique Wittig. Marksistička terminologija u njima je dekontekstualizirana iz Marxovih i Engelsovih pojašnjenja, gubeći svoja značenja u metaforama i analogijama kojima se nastojala prevladati nekomplementarnost s radikalnofeminističkim atomističkim viđenjima roda. No Wittigini eseji predstavljaju i iskorak iz toga korpusa, ukazujući na potrebu za strukturiranijim razmatranjem roda (kao režima) i povijesnom analizom njegova razvoja te, najvažnije, pozivajući na aboliciju roda, što i danas predstavljaju temeljni zahtjev kvir marksističkog feminizma. Učeći iz lezbijstva i drugih oblika koje rod stječe, Wittig podsjeća na relevantnost obuhvatne i razgranate empirijske analize da bi se kompleksni fenomeni koji strukturiraju našu svakodnevnicu mogli razumjeti.
  • 10. studenoga 2023. Pozornica kao moralna institucija Predstava „Možeš biti sve što želiš“ na dramaturško-režijsko-izvedbenom planu donosi avangardističku i subverzivnu jukstapoziciju raznorodnih prizora u kojima likovi dviju zaigranih djevojčica razgovaraju o društvenim fenomenima, demontirajući pritom artificijelnost oprirodnjenih društvenih uloga, ali i konvencionaliziranu samorazumljivost kazališnog stvaranja. Podrivajući elitističke i projektno-orijentirane norme teatra, a na tragu Schillerova razumijevanja kazališta kao estetskog, moralnog i društveno-političkog aparata, kroz ovu se predstavu vraća i dimenzija totaliteta, težnja da se obuhvati cjelinu, kroz koju se proizvodi kritika, provokacija i intervencija, ali i didaktika brehtijanskog tipa, odozdo, iz mjesta govora potlačenih.
  • 8. studenoga 2023. Iran – kratka istorija revolucija i nade U sedamdesetogodišnjici od iranskog puča i svrgavanja s vlasti sekularno-nacionalističkog premijera Muhameda Mosadeka, analitičko-političku pažnju valja usmjeriti šire, na društveno-historijski okvir koji ga je odredio, kao i na veze s drugim neuralgičnim elementima iranske historije i sadašnjice. Nacionalizacija naftne industrije koja je poljuljala britanske ekonomske interese u vrijeme Mosadekove vlade, u hladnoratovskom je kontekstu poslužila i kao apologija za spašavanje Irana od mogućeg posrnuća u komunizam. Nakon svrgavanja Mosadeka, iranski Šah Muhamed Reza Pahlavi nastavio je svoju represivnu vladavinu, gušeći radničke štrajkove i borbe, kao i pobune drugih opozicijskih elemenata, sve do Iranske revolucije iz 1979. godine (poznate i pod nazivom Islamska revolucija). Međutim, islamska demokracija te revolucije ‒ zamišljena kao antiteza imperijalnom projektu liberalne demokracije ‒ u osnovi nije izmijenila socioekonomske odnose, već je u interesu novonastale vladajuće klase učvrstila neoliberalnu ekonomiju. Historijsko-sociološki pregled Irana podcrtava to da su se revolucionarni elementi pojavljivali u proplamsajima, otvarajući daljnji horizont nade.
  • 8. studenoga 2023. O čemu govorimo kada govorimo o trans genocidu Za kapitalističku nacionalnu državu važna je institucija obitelji, samostojna biološki i socijalno reproduktivna jedinica besplatnog socijalnorepoduktivnog rada te biološkog očuvanja nacije. Kvir ljude koji žive onkraj heteronormativne obitelji, i u svojim se zajednicama nužno ne prokreiraju, ne percipira se ni kao pripadnike_ce iste kulture, te postaju neka vrsta prijetnje očuvanju patrijarhalne nacije i jasno podijeljenim orodnjenim ulogama te strukturama moći. Na tom tragu, tekst donosi teorijske koncepte kojima se preispituje strukturna logika genocidnog nasilja, njegov diskurs i veza s nacionalizmom te normativni artikulacijski okvir koji previđa rod i seksualnost kao relevantne faktore genocida nad određenom društvenom skupinom.

Događanja

pogledaj sve

Bookmarks

pogledaj sve

Fusnote

pogledaj sve

Natječaji i prijave

pogledaj sve

Plenum FFZG-a

pogledaj sve