Izvještaj sa 118. plenuma, 2. ožujka 2011.

Na 118. plenumu održanom 2. ožujka raspravljalo se o sedam točaka dnevnog reda. Sljedeći plenum održat će se u utorak, 8. ožujka u 20h u dvorani D7. Prijedloge za dnevni red možete slati na plenum.tehnikalije[at]gmail.com. Moderatori će biti dostupni od 19h u A-001 na grupi za tehnička pitanja plenuma.


U A-001 je dostupan novi broj časopisa studenata Ekonomskog fakulteta u Zagrebu Manager, uzmite i čitajte. Tamo se nalaze i molbe koje su danas urudžbirane.

Povjerenstva za izradu Zakona o znanosti i Zakona o visokom obrazovanju gotova su s radom; očekuje se da u sljedeća dva tjedna izađu u javnu raspravu, još kraću od posljednje.

Kupljene su boje, oprema za snimanje i ostale izglasane potrepštine, od donacije plenumu.

U srijedu je još jedan u nizu prosvjeda koji će se održati na Cvjetnom trgu u 18:00, zainteresirani studenti najavili su zajednički polazak s Fakulteta u 17:30. Plenumu ne smeta da prisutni pojedinci dovrše bojanje transparenata dok traje plenum, no ne želi se očitovati.


1. Žalba na rezultate izbora za Studentski zbor i odgovor na žalbu Arhitektonskog fakulteta

Podnesena je žalba studenata Arhitektonskog fakulteta povjerenstvu za prigovore na izbore za Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu u kojima se traži poništenje izbora. Zahtjevi su odbačeni a u odbijenici se uopće ne spominju ranije navedene nepravilnosti (njih 71). Nadležni očito ignoriraju ovaj problem.

Još se čeka odgovor na prigovor udruga koje su nadgledale izbore. Krajnji rok za konstituiranje Zbora je 14 dana, počevši od 3. ožujka, kad istječe rok za žalbe.


2. Ostavka predsjednika Studentskog zbora

Predsjednik SZ-a Filozofskog fakulteta ponudio je ostavku. Plenum je prihvatio. Izabrana je nova predsjednica.


3. Nova pravobraniteljica

Kako su studentski pravobranitelji pretrpani poslom, sudionica se javlja za pomoć u obavljanju dužnosti. Plenum je potvrdio sudionicu kao još jednu pravobraniteljicu.


4. Revizija fakulteta

Od zadnjeg plenuma došli smo u posjed cjelovitog teksta revizije koji još nije javan, a objavljeni su članci na Slobodnom Filozofskom, H-alteru i Net.hr na tu temu. Dekanu je Akademska solidarnost poslala poziv da objavi tekst na stranicama Fakulteta, na što su ga i delegati plenuma poticali na Fakultetskom vijeću. Plenum se pridružuje pozivu.

Seciranje teksta revizije je u četvrtak u 18:00.


5. Poziv na sastanak s predstavnicima EU-a

Nakon intervencije novinarki koju je supotpisao plenum sporni izlagači na konferenciji o korupciji u medijima izbačeni su s popisa izlagača. Delegacija EU je pozvala potpisnike pisma na sastanak. Plenum ne želi poslati delegata.


6. Proširenje mandata za Beograd

Kolege iz Beograda bi htjele da osim na predstavljanju Blokadnog kuvara u petak, 4. ožujka delegati plenuma sudjeluju i na diskusiji o besplatnom obrazovanju koja će se održati dan poslije u kulturnom centru REX. Plenum odobrava delegatima sudjelovanje i na diskusiji u ime plenuma.


7. Poziv na predavanja u Beogradu

Biblioteka arhiva je pozvala nekog tko bi govorio o Skripti, Kuharici i Slobodnom Filozofskom, u razdoblju 9-12. ožujka, a u sklopu ciklusa predavanja povodom izlaska prijevoda knjige Jacquesa Rancièrea Učitelj neznalica i pokretanja projekta Učitelj neznalica i njegovi komiteti – arhiva humanistike s područja bivše Jugoslavije namijenjenom samoobrazovanju. Plenum imenuje dvoje delegata, no jedan od njih neće moći ići pa se mole zainteresirani da se jave na plenum.tehnikalije[at]gmail.com.


Sljedeći plenum održat će se u utorak, 8. ožujka u 20h u dvorani D7. Prijedloge za dnevni red možete slati na plenum.tehnikalije[at]gmail.com. Moderatori će biti dostupni od 19h u A-001 na grupi za tehnička pitanja plenuma.

Vezani članci

  • 9. rujna 2023. Transfobija: reciklirana moralna panika u službi kapitalizma Bujajuća anti-trans propaganda sve glasnije i opasnije prijeti životima trans osoba. Ekstremno desne političke elite, kojima sekundiraju trans-isključujuće radikalne feministkinje, LGB savezi i drugi samoprozvani eksperti za „rodnu ideologiju“ ne prestaju ispunjavati javni prostor dezinformacijama i senzacionalizmom u svrhe širenja moralne panike. Normalizacija transfobije oslanja se na motive koji se osvjedočeno ciklički uprežu u intenziviranje i mejnstrimizaciju diskriminacije i opresije po različitim osnovama. Sistemski situirani konzervativizam u jeku socioekonomske krize ponovno zaoštrava rodne režime i podiže bedeme cisheteronormativne obitelji uime kapitala.
  • 27. lipnja 2023. Globalni kulturni ratovi i kakve veze pandemija ima s tim? (drugi dio) Osim što je ostavila traga na mnogobrojnim ljudskim životima, pandemija AIDS-a je krajem 20. stoljeća utjecala i na razvoj LGBT pokreta, kako u Sjedinjenim Državama, tako i globalno. Nekadašnji radikalni Pokret za oslobođenje gejeva i lezbijki napravio je zaokret prema bračnoj jednakosti kao osnovnom cilju, koji se zahvaljujući američkoj kulturnoj dominaciji i dalje nameće kao jedno od glavnih obilježja borbe za prava LGBT osoba. Dalekosežne posljedice ovakvog liberalnog razvodnjavanja i konzervativnog kooptiranja LGBT pokreta u kontekstu rješavanja AIDS krize konzervativnim biopolitikama braka i obitelji, ogledaju se i u današnjim borbama protiv (ultra)konzervativnih politika i praksi, koje u SAD-u i drugdje u svijetu izravno i neizravno ugrožavaju živote transrodne populacije.
  • 20. lipnja 2023. Materijalistička kritika građanske jugonostalgije Postoje različite jugonostalgije, među kojima je i ona (malo)građanskog ili liberalnog tipa. Osim fokusa na određeni (uži) period Jugoslavije, ideju socijalizma razmatra kroz pojednostavljenu predstavu povijesti kao sukoba „modernizma“ i „antimodernizma“, te „individualizma“ i „kolektivizma“. Socijalizam se zamišlja više kao „životni stil“, ispražnjen od emancipatornog političkog sadržaja, a nit vodilja zapravo je uklapanje u svjetski poredak slobodnog tržišta – ova kulturna imaginacija prije svega žali što je propuštena karta za „pravi“ kapitalizam. Za razliku od idealističkog historijskog pristupa, materijalistička analiza Jugoslaviji pristupa kroz analizu klasnih odnosa, a umjesto na potrošačke standarde, usredotočuje se na radničku participaciju u proizvodnji (samoupravne ekonomije, politike, tendencije, krize i neuspjehe). Materijalistička analiza državnog socijalizma utoliko nije nostalgična, nego kritička.
  • 15. lipnja 2023. Iz istorije borbe za socijalno stanovanje u Srbiji Neposredno nakon Prvog svjetskog rata, u Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca uvedene su regulativne mjere kojima je država ozbiljnije intervenirala u odnose zajmodavaca i podstanara: rekvizicija stanova, moratorij na iseljenje i ograničenja cijena najamnina. Iako je stambena bijeda nakon rata dosegla ogromne razmjere, državne politike kao pomoć najsiromašnijima bile su isključivo ustupak borbi i otporu, kojima je ritam udarala snažna Socijalistička radnička partija Jugoslavije (komunista). Partija je kreirala progresivni stambeni program, pozivala na bojkot, predvodila prosvjede i organizirala štrajkove protiv stambene oskudice i drugih pitanja, te aktivno pratila provođenje zakona i situaciju na terenu – osobito u Srbiji, najpogođenijoj ratnim razaranjima i stoga s najviše problema u polju stanovanja. Gotovo nepostojeća regulacija podstanarstva i neoliberalno socijalno stanovanje koje ne zadovoljava potrebe najugroženijih u našim današnjim državama, daju nam povoda da uzmemo ovakve historijske primjere i periode u kojima je izborena barem minimalna reforma stanovanja kao smjerokaz za aktualne i buduće borbe.
  • 29. svibnja 2023. Vampiri, zombiji i druga čudovišta kapitalizma Različite su paradigme strahova (strepnja, izgubljenost, otuđenost, jeza, tjelesna panika, apokaliptičnost) reflektirane u žanru horora tijekom povijesnog razvoja kapitalizma, kroz figure čudovišta koja odražavaju suštinske bojazni vezane uz reprodukciju života u tom sistemu. Komparativno se koristeći analizom popkulturne imaginacije u ovom žanru, te historijsko-materijalističkim pristupom, autor trasira genealogiju suvremenih čudovišta (zombija, vukodlaka, vještica, vampira, kanibala) i afektivnih struktura straha u period prvobitne akumulacije i uspostavljanja kapitalističkog društvenog okvira, izvlačeći na vidjelo neskriveno nasilje i monstruoznost sâmog kapitalizma, čija je eksploativna struktura danas umnogome normalizirana kao fetišizirana apstrakcija.
  • 29. travnja 2023. Antikapitalistički seminar Slobodni Filozofski i Subversive festival u sklopu Škole suvremene humanistike organiziraju treći po redu Antikapitalistički seminar, program političke edukacije koji će se i ove godine kroz predavanja, rasprave i radionice kritički osvrnuti na isprepletenost teorije i prakse te važnost proizvodnje kolektivnog znanja. Bavit ćemo se kapitalističkim obrazovanjem, odnosom eksploatacije i opresivnih ejblističkih režima, orodnjenim nasiljem, pitanjem nacionalizma, slijepim pjegama u primjenama pojmova roda, spola i klase, političkom ofenzivom na transrodnu zajednicu, umjetničkim radom te kritičkim čitanjem popularne kulture. Prijave traju do 10. svibnja 2023. godine, a program će se održavati u prostoru SKD „Prosvjeta“ u Zagrebu od 15. do 20. svibnja. Vidimo se!
  • 27. prosinca 2022. Inflacija i prikrivena nejednakost Jedinstvena stopa inflacije nema smisla, jer inflacija na različite načine pogađa kućanstva s različitim prihodima i potrošnjama. Odredba inflacije kao općeg rasta cijena stoga prikriva porast nejednakosti, dok je redefinicija inflacije ekonomista Johna Weeksa ‒ kao procesa u kojem nejednaka povećanja cijena roba i usluga imaju različite posljedice na potrošačke skupine ovisno o obrascima njihove potrošnje ‒ ispravnija. Nove metodologije razvijaju mjerenja indikatora troškova specifičnih kućanstva, pa se pokazuje kako je u kućanstvima u najnižem dohodovnom kvintilu inflacija najveća za hranu i energente, a u onima u najvišem kvintilu za rekreaciju i transport. Međutim, politiziranje inflacije ne tiče se samo promjena statistike, već i boljeg razumijevanja uzroka, kao i društvenih odgovora na inflacijsku nejednakost.
  • 26. prosinca 2022. Redefiniranje muzeja 21. stoljeća: karike koje nedostaju Muzeji kao hijerarhizirani zapadnocentrični prostori moći, znanja i historije ne samo da brišu povijest kolonizacije i imperijalnih porobljavanja, nego uglavnom i postoje zahvaljujući ovim dinamikama i pljački artefakata autohtonih kultura, dok u svojim postavima i programima perpetuiraju nacionalizam i identitetske teme. Muzeji, ipak, mogu biti građeni i kao mjesta društvene pravednosti i jednakosti, kao što na jugoslavenskim prostorima svjedoči uspostavljanje brojnih revolucionarnih muzeja nakon oslobodilačke borbe i tijekom izgradnje socijalizma. U suvremenim raspravama koje vode konzervativni i reformski muzealci_ke, novi val zahtjeva za dekolonizacijom i restitucijom muzeja (što ne uključuje samo prakse vraćanja artefakata opljačkanim zajednicama) ocrtava tragove na kojima bi se mogli graditi novi progresivni muzeji ‒ za sve.
  • 25. prosinca 2022. „Ako to želiš, budi i ti“: klasa u animiranim dječjim filmovima U dječjim animiranim filmovima, a osobito u individualističkim reprezentacijama dispozicija i postignuća likova, zanemaruju se prikazi socioekonomske stratifikacije i klasnih podjela, a djeca i njihovi kapaciteti za razumijevanje sadržaja (pa i korijena nejednakosti) uporno podcjenjuju. Prema još uvijek prevladavajućoj viktorijanskoj optici, djeca su nevina i krhka bića koja treba štititi od svijeta, dok djeca u realnom svijetu vrlo brzo uviđaju pravila i implikacije klasnih pozicija, a rano dožive i vršnjačko nasilje upravo na tim osnovama. Klasa je, za razliku od orodnjenog, rasiziranog i seksualnog identiteta, u animiranim filmovima prikazana sporedno, uglavnom kroz nekoliko okvira: dobroćudni (narativi u kojima se siromaštvo i klasna nejednakost ili ne prikazuju ili se radnička klasa prikazuje kao da nikada nije prijetnja višoj, već s njom dijeli interese), zloćudni (klasna mobilnost je određena moralnim zaslugama protagonista), konsenzualni (bogati se prikazuju kao obični ljudi s kojima je moguće suosjećati), okvir divljenja (bogati su divni jer nesebično pomažu svijetu) i oponašanja (svi bi trebali imitirati stil i oznake bogatstva). Izbjegavajući nagovore na programatsko usmjerenje animiranog filma u buđenje klasne svijesti djece, autorica ističe značaj fiktivnog u senzibiliziranju za drugačije klasne pozicije, kao i revolucionarni potencijal dječje mašte.

Događanja

pogledaj sve

Bookmarks

pogledaj sve

Fusnote

pogledaj sve

Natječaji i prijave

pogledaj sve

Plenum FFZG-a

pogledaj sve