Poziv na prosvjedni stručno-znanstveni skup Akademska solidarnost

Inicijativa Akademska solidarnost poziva sve zainteresirane na prosvjedni stručno-znanstveni skup koji će započeti s radom na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu (Dvorana 7) na dan objave štrajka članova inicijative Akademska solidarnost. Prijave za skup se zaprimaju do 25. ožujka. Poziv Akademske solidarnosti pročitajte u nastavku.


Poštovane kolegice i kolege, znanstvenice i znanstvenici, profesorice i profesori, stručne suradnice i suradnici, predavačice i predavači, lektorice i lektori, knjižničarke i knjižničari, studentice i studenti diljem hrvatske akademske zajednice, a posebice poštovani potpisnici proglasa inicijative Akademska solidarnost, pozivamo vas na maratonski

Prosvjedni stručno-znanstveni skup
AKADEMSKA SOLIDARNOST

koji će započeti s radom na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu (dvorana D-VII) na dan objave štrajka članova inicijative Akademska solidarnost. Skup će se održavati svaki dan u formi plenarnih predavanja s trajanjem u pravilu do 15 minuta i po sljedećem orijentacijskom dnevnom rasporedu:

9.00-9.30 Registracija sudionika skupa

9.30-10.30 Prva jutarnja sesija (tri izlaganja i rasprava)
10.30-11.00 Pauza za kavu
11.00-12.00 Druga jutarnja sesija (tri izlaganja i rasprava)
12.00-13.00 Plenarna rasprava

13.00-14.30 Pauza za radni ručak

14.30-15.30 Popodnevna sesija (tri izlaganja i rasprava)
15.30-16.30 Plenarna rasprava

18.00 Druge prosvjedne aktivnosti

Predlažemo vam da pronađete interes svojega izlaganja u okviru sljedećih tematskih krugova:

– suradnja znanstvenih instituta i sveučilišta
– neodvojivost znanstvenog od predavačkog rada
– različitost institucionalnih zahtjeva i prosudbenih mjerila u znanosti i visokoj naobrazbi
– autonomija sveučilišta i autonomija znanstvenih instituta: zašto potonja nije zajamčena Ustavom?
– svrhovitost i utrživost znanstvenog i predavačkog rada
– etika, poetika, politika i tehnika u akademskom radu
– uvjeti prijave i raznoliki diktati europskih i inih međunarodnih projekata: uskladivost s nacionalnom strategijom i znanstveno-predavačkim prioritetima
– ideja javno financiranog obrazovanja: socijalne i financijske pretpostavke te provedbene zamke
– opravdanost i razine podjele na prirodne, tehničke, društvene i humanističke, napose znanosti o umjetnosti: ima li prostora za dijalog?
– znanost i otpor
– eksploatacija “ljudskih resursa” u znanosti i visokom obrazovanju
– urušavanje znanstvene infrastrukture (knjižnice, časopisi, znanstvene knjige, znanstveni skupovi)
– međunarodna i nacionalna afirmacija znanstvenika i profesora: procijep između zahtjeva i uvjeta njezina ostvarivanja
– sadržaj pojma “akademska solidarnost”: transsdisciplinarna, transinstitucionalna i transgeneracijska suradnja, bitka protiv načela isplative konkurentnosti ili zaštita nerada?
– politički angažman i odgovornost akademskih intelektualaca: institucijske, psihološke i medijske prepreke
– artikulacija svih navedenih tema iz očišta pojedinih disciplina

Napominjemo međutim da predloženi načelni tematski krugovi nipošto ne isključuju mogućnost da se odlučite za uže fokusirano izlaganje iz tema svojih dosadašnjih istraživanja, kojim ćete prezentirati svoj rad akademskom auditoriju kojemu on iz različitih razloga nije dosad bio ili neće biti dostupan, te tako aktivno doprinesete premošćivanju jaza između “dviju kultura” – produkcije mjerljivih i nemjerljivih, egzaktnih i neegzaktnih, iskoristivih i neiskoristivih znanja!

Apeliramo da se ovome pozivu odazovu svi potpisnici proglasa inicijative Akademska solidarnost, jer će tako potvrditi da inicijativu podržavaju ne samo svojim potpisom nego i aktivnim sudioništvom u najavljenom štrajku, koji će se time obilježiti kao “bijeli štrajk”. To dakako ne znači da skup nije otvoren za sve druge pripadnike akademske zajednice, pa i one koji se s načelima rada Inicijative u svemu (a možda i ni u čemu) ne slažu, te žele argumentirano ponuditi i suprotna stajališta.

Molimo da prijave naslova i kratkih sažetaka svojih izlaganja (do 100 riječi), uz naznaku autora i pripadnost instituciji, pošaljete na adresu: akad.solidarnost[at]gmail.com najkasnije do 25. ožujka 2011. kako bismo na vrijeme pripremili raspored skupa.


Akademska solidarnost
www.akadsolid.com

Vezani članci

  • 10. listopada 2019. Rosa Luxemburg i Clara Zetkin – Politička suradnja kao revolucionarna praksa Zajednička borba Luxemburg i Zetkin za revolucionarnu poziciju i ciljeve socijalističkog pokreta, a protiv revizionizma u njemačkom i međunarodnom radničkom pokretu, najuočljivija kroz kritiku oportunističkih praksi socijaldemokratskih partija s kraja 19. i početka 20. stoljeća, trajala je više od dva desetljeća. Zbog česte razdvojenosti, represije sustava i zdravstvenih tegoba, dvije su revolucionarke svoje prijateljstvo održavale putem pisama, čija analiza ukazuje na dodirne točke i intenzitet njihove suradnje.
  • 30. rujna 2019. Paradoks neplaćenog umjetničkog rada: ljubav u ritmu eksploatacije Na tragu naturalizacije kućanskog rada i umjetnost se percipira kao „rad iz ljubavi“. Narativi koji svode umjetnost na emanaciju individualnog kreativnog genija, prikrivajući njezin status kao rada u navodno autonomnom umjetničkom polju, sprečavaju, odnosno otežavaju borbu umjetnica i umjetnika za bolje uvjete rada, te ih prepuštaju prekarnim, potplaćenim i neplaćenim pseudopoduzetničkim aranžmanima.
  • 31. kolovoza 2019. Ulančavanje umetničkih i političkih borbi u međuraću U okviru šireg ilegalnog i legalnog djelovanja revolucionarnog pokreta, a u dodiru sa zenitističkim i nadrealističkim praksama te sve dostupnijom marksističkom literaturom, u međuratnoj Jugoslaviji dolazi do proliferacije progresivnih umjetničkih udruženja, među kojima se isticala i beogradska grupa Život. Njihove strategije i taktike preuzimanja ključnih umjetničkih institucija toga vremena bile su i nakon rata strukturno važne za daljnji razvoj umjetničke scene, a danas su dio revizionističkog zaborava.
  • 7. kolovoza 2019. Spomenik nacionalističkoj pomirbi Revizionističkim konceptom narodne, odnosno nacionalne pomirbe nastoji se prekrojiti povijest zemalja s iskustvom građanskog rata. Bilo da je riječ o SAD-u, Rusiji, Španjolskoj ili zemljama bivše Jugoslavije, primjena ovog načela je neumoljiva. U Sloveniji, gdje je ideja narodne pomirbe dobila zalet u liberalno-disidentskim krugovima osamdesetih, partizanske borce odnedavno se „Spomenikom žrtvama svih ratova“ komemorira zajedno s fašističkim kolaboracionistima protiv kojih su se borili, po ključu „nije bitno jesmo li komunisti ili nacionalisti, sve dok je nacija na prvom mjestu“.
  • 31. srpnja 2019. Skvotiranje je deo stambenog pokreta Teorijska i politička razmatranja praksi skvotiranja moraju uzeti u obzir sve veći broj ljudi koji ostaje bez krova nad glavom zbog nemogućnosti otplate stambenih kredita, preniskih plaća te vrtoglavog rasta cijena najma, kao i historijske borbe za stanovanje te organiziranje u lokalnim zajednicama. Izostanak adekvatne socijalne raspodjele stambenog prostora i sve učestalije deložacijske prijetnje u Srbiji su pokrenule val recentnih borbi koje ukazuju na važnost uspostavljanja saveza militantnih i drugih oblika skvoterskih praksi te politički snažnog stambenog pokreta.
  • 31. srpnja 2019. Igra prijestolja i Khaleesi od liberala Jesu li kraljevi i kraljice češće bili nositelji emancipatornih ili retrogradnih tendencija? Jesu li usporedbe između Daenerys Targaryen i današnjih političkih liderica nakon dramatičnog završetka Igre prijestolja izgubile ili dobile na težini? Pozivajući se na karakteristike feudalnih vlastodržaca iz stvarne povijesti, James Crossley, profesor na Sveučilištu u Twickenhamu koji se bavi temama politike i religije, ističe kako je kraj serije barem u historijsko-političkom smislu očekivan, a bijes dijela obožavatelja neopravdan.
  • 31. srpnja 2019. Tko su ultrakonzervativci? Djelovanje ultrakonzervativnih inicijativa, udruga i stranaka u Hrvatskoj, ali i diljem Europe i svijeta, govori nam da se ne radi o vjerskim organizacijama, već o sve snažnijim elementima dobro umreženih političkih pokreta čiji štetni, protusocijalni i antidemokratski programi udaraju po najslabijim društvenim grupama. Sa stranice društvenog kolektiva za demokraciju i socijalizam ISKRA prenosimo FAQ o ultrakonzervativcima.
  • 30. srpnja 2019. Spiritualnost kapitalizma Iako new age spiritualnom šminkom zakriva društvene koordinate kapitalizma kao sustava proizvodnje fokusiranog na oplođivanje novca, njegove tehnike i prakse korespondiraju potrebi da se pojedinačno nosimo s nestalnošću i prolaznošću u razvijenom kapitalizmu, odnosno napustimo ideju o trajnom vezivanju uz stvari i ljude uime vježbanja spremnosti za neprestane promjene i odricanja.
  • 19. srpnja 2019. Na braniku kluba, kvarta i antifašizma Solidarnost s lokalnom zajednicom, napadački nogomet, rezultatski usponi i padovi, politički angažman i podrška vjernih ultrasa Bukanerosa, sukobi s upravom – sve ovo dio je svakodnevnice španjolskog drugoligaša Raya Vallecana, jednog od simbola antisistemske borbe u sportu, koji uskoro kreće u novu sezonu. Koegzistencija progresivnih vrijednosti, navijača i kluba nastalog usred siromašnog madridskog kvarta Vallecasa u vrijeme revolucionarnih previranja, opetovano apostrofira da su borbe i inicijative van terena barem jednako bitne kao i nadmetanje igrača na njemu.

Događanja

pogledaj sve

Bookmarks

pogledaj sve

Natječaji i prijave

pogledaj sve

Plenum FFZG-a

pogledaj sve