Poziv na prosvjedni stručno-znanstveni skup Akademska solidarnost

Inicijativa Akademska solidarnost poziva sve zainteresirane na prosvjedni stručno-znanstveni skup koji će započeti s radom na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu (Dvorana 7) na dan objave štrajka članova inicijative Akademska solidarnost. Prijave za skup se zaprimaju do 25. ožujka. Poziv Akademske solidarnosti pročitajte u nastavku.


Poštovane kolegice i kolege, znanstvenice i znanstvenici, profesorice i profesori, stručne suradnice i suradnici, predavačice i predavači, lektorice i lektori, knjižničarke i knjižničari, studentice i studenti diljem hrvatske akademske zajednice, a posebice poštovani potpisnici proglasa inicijative Akademska solidarnost, pozivamo vas na maratonski

Prosvjedni stručno-znanstveni skup
AKADEMSKA SOLIDARNOST

koji će započeti s radom na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu (dvorana D-VII) na dan objave štrajka članova inicijative Akademska solidarnost. Skup će se održavati svaki dan u formi plenarnih predavanja s trajanjem u pravilu do 15 minuta i po sljedećem orijentacijskom dnevnom rasporedu:

9.00-9.30 Registracija sudionika skupa

9.30-10.30 Prva jutarnja sesija (tri izlaganja i rasprava)
10.30-11.00 Pauza za kavu
11.00-12.00 Druga jutarnja sesija (tri izlaganja i rasprava)
12.00-13.00 Plenarna rasprava

13.00-14.30 Pauza za radni ručak

14.30-15.30 Popodnevna sesija (tri izlaganja i rasprava)
15.30-16.30 Plenarna rasprava

18.00 Druge prosvjedne aktivnosti

Predlažemo vam da pronađete interes svojega izlaganja u okviru sljedećih tematskih krugova:

– suradnja znanstvenih instituta i sveučilišta
– neodvojivost znanstvenog od predavačkog rada
– različitost institucionalnih zahtjeva i prosudbenih mjerila u znanosti i visokoj naobrazbi
– autonomija sveučilišta i autonomija znanstvenih instituta: zašto potonja nije zajamčena Ustavom?
– svrhovitost i utrživost znanstvenog i predavačkog rada
– etika, poetika, politika i tehnika u akademskom radu
– uvjeti prijave i raznoliki diktati europskih i inih međunarodnih projekata: uskladivost s nacionalnom strategijom i znanstveno-predavačkim prioritetima
– ideja javno financiranog obrazovanja: socijalne i financijske pretpostavke te provedbene zamke
– opravdanost i razine podjele na prirodne, tehničke, društvene i humanističke, napose znanosti o umjetnosti: ima li prostora za dijalog?
– znanost i otpor
– eksploatacija “ljudskih resursa” u znanosti i visokom obrazovanju
– urušavanje znanstvene infrastrukture (knjižnice, časopisi, znanstvene knjige, znanstveni skupovi)
– međunarodna i nacionalna afirmacija znanstvenika i profesora: procijep između zahtjeva i uvjeta njezina ostvarivanja
– sadržaj pojma “akademska solidarnost”: transsdisciplinarna, transinstitucionalna i transgeneracijska suradnja, bitka protiv načela isplative konkurentnosti ili zaštita nerada?
– politički angažman i odgovornost akademskih intelektualaca: institucijske, psihološke i medijske prepreke
– artikulacija svih navedenih tema iz očišta pojedinih disciplina

Napominjemo međutim da predloženi načelni tematski krugovi nipošto ne isključuju mogućnost da se odlučite za uže fokusirano izlaganje iz tema svojih dosadašnjih istraživanja, kojim ćete prezentirati svoj rad akademskom auditoriju kojemu on iz različitih razloga nije dosad bio ili neće biti dostupan, te tako aktivno doprinesete premošćivanju jaza između “dviju kultura” – produkcije mjerljivih i nemjerljivih, egzaktnih i neegzaktnih, iskoristivih i neiskoristivih znanja!

Apeliramo da se ovome pozivu odazovu svi potpisnici proglasa inicijative Akademska solidarnost, jer će tako potvrditi da inicijativu podržavaju ne samo svojim potpisom nego i aktivnim sudioništvom u najavljenom štrajku, koji će se time obilježiti kao “bijeli štrajk”. To dakako ne znači da skup nije otvoren za sve druge pripadnike akademske zajednice, pa i one koji se s načelima rada Inicijative u svemu (a možda i ni u čemu) ne slažu, te žele argumentirano ponuditi i suprotna stajališta.

Molimo da prijave naslova i kratkih sažetaka svojih izlaganja (do 100 riječi), uz naznaku autora i pripadnost instituciji, pošaljete na adresu: akad.solidarnost[at]gmail.com najkasnije do 25. ožujka 2011. kako bismo na vrijeme pripremili raspored skupa.


Akademska solidarnost
www.akadsolid.com

Vezani članci

  • 13. rujna 2020. Protiv britanske kozmičke desnice u usponu ljevica se mora boriti razumom "Jednom kada prihvatimo da smo svi uvučeni u probleme s kojima se suočava cijeli svijet, njihovo rješavanje postaje puno zahtjevniji zadatak od pukog svrgavanja neke tajne kabale. Međutim, to ipak znači da možemo adresirati i ponuditi bolja objašnjenja i rješenja za stvarne svjetske probleme i iskustva zbog kojih ljudi mogu završiti u zečjoj rupi ekstremno desnih teorija zavjere."
  • 13. rujna 2020. Darovna ili podatkovna platforma? Kapitalistička gostoljubivost i novi platni zid Couchsurfinga "Couchsurfing je od 2010. do 2011. godine prolazio transformaciju. Kasnije se ispostavilo da se korisnicima i korisnicama lagalo. Pretvara li se Couchsurfing.com u platformu za marketing i prikupljanje podataka kojima bi se trebalo puniti jedan drugi biznis? Važno je da budemo svjesni posljedica ako je ovaj scenarij točan. Vrijeme će pokazati kakva se podvala krije iza aktualne strategije."
  • 11. rujna 2020. Društvena zaraza: mikrobiološki klasni rat u Kini "Dok sekularna kriza kapitalizma poprima naizgled neekonomski karakter, nove epidemije, glad, poplave i druge „prirodne“ katastrofe koristit će se kao opravdanje za proširivanje državne kontrole, a odgovor na te krize sve će više funkcionirati kao prilika za vježbanje novih i neisprobanih protupobunjeničkih mjera. Dosljedna komunistička politika mora moći zajedno sagledati obje te činjenice. Na teorijskoj razini to znači razumijevanje činjenice da je kritika kapitalizma osiromašena ako se odvaja od prirodnih znanosti. No, na praktičnoj razini to također podrazumijeva da je jedini politički projekt koji je danas moguć onaj koji je sposoban orijentirati se na terenu definiranom globalnom ekološkom i mikrobiološkom katastrofom, kao i djelovati u ovom stanju neprestane krize i atomizacije."
  • 6. rujna 2020. Znati što je ispravno, a činiti suprotno: Asistentica i rad "Film Asistentica, redateljice Kitty Green, u startu je dočekan kao film #metoo pokreta. Teško je ne gledati ga na ovaj način. Film o kojem njegova redateljica/scenaristica govori kao „scenariziranoj ne-fikciji“ bavi se jednim danom u životu asistentice holivudskog producenta, koji se u svakom smislu doima kao tip sličan Harvey Weinsteinu, sve do zalihe injekcija alprostandila koju drži u uredu. Film je zanimljiv jer ni u jednom trenutku ne prikazuje ovog lika, zadržavajući se na zvuku njegova glasa dok se dere i na prikazu njegovih manipulativnih e-mailova. Film ne zanimaju poslovične „trule jabuke“, kako kaže Green, nego strukturni uvjeti koji omogućuju takve osobe."
  • 6. rujna 2020. Striptizete su radnice koje imaju moć sindikalnog udruživanja "Striptizetama i vozačima_cama Ubera zajednička je barem jedna stvar: žrtve su pogrešne klasifikacije svojih šefova, koja sve više uzima maha. Međutim, Brandi Campbell, plesačica za odrasle iz Ohia, borila se protiv takve prakse na sudu i pobijedila. Zakon je u tom pogledu jasan: striptizete su radnice koje imaju pravo na sindikalno udruživanje i štrajk."
  • 6. rujna 2020. Pesticidi ubrzavaju širenje smrtonosnih parazita "Čak i niske koncentracije pesticida mogu povećati transmisiju i oslabiti napore da se obuzda druga najčešća parazitska bolest"
  • 30. kolovoza 2020. Mreža seksualnih radnica koju smo gradile spašava nas tijekom COVID-19 pandemije "Seksualna sam radnica iz Argentine. Ne mogu raditi, i ne primam nikakvu naknadu od države, ali naša grassroots mreža pomaže nam preživjeti. #HumansofCOVID19"
  • 30. kolovoza 2020. Neoliberalno sveučilište pada na ispitu koronavirusa "Samo nekoliko dana prije jesenskog semestra, sveučilište Marquette izlaže opasnosti svoju radnu snagu te studentice i studente. Međutim, kako ne postoji sindikat sveučilišnog osoblja, administratori i povjerenici nisu odgovorni nikome za štetu koju čine."
  • 23. kolovoza 2020. Privatne škole oduvijek su omogućavale bogatim učenicima da upadnu na fakultet preko reda "Sveučilišni prijemni ispiti u Ujedinjenom Kraljevstvu moralno su prijeporni i u najboljim okolnostima, a ove godine očigledno ne živimo u najboljim okolnostima. Budući da nije moguće pisati ispite uživo, učenike se vrednovalo na temelju predviđanja, dosad ostvarenih rezultata i povijesnih postignuća njihove škole. Njihova obrazovna budućnost počiva na algoritmu."

Događanja

pogledaj sve

Bookmarks

pogledaj sve

Natječaji i prijave

pogledaj sve

Plenum FFZG-a

pogledaj sve