Iz medija: “(P)ostani student” i blokada referade (4.10.2011.)

Slobodni Filozofski donosi pregled medijskih napisa o protestnoj akciji “(P)ostani student”, blokadi referade Filozofskog fakulteta te o događanjima na osječkim fakultetima i odluci Skupštine Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu o kretanju u prosvjedne akcije zbog plaćanja školarina i participacija.

24 sata: ‘Nije na ministarstvu da brine oko blokade referade fakulteta’
“Ministar Radovan Fuchs nije se previše uzrujavao oko studentske blokade. Kazao je da pitanje blokade referade treba riješiti na razini fakulteta, javlja HRT.”

Danas.hr: I Politolozi kreću u akciju zbog naplate školarina!
“‘Skupština studenata FPZ-a bila je dosta posjećena i odlučili su krenuti u akcije sljedeći tjedan. Na FPZG-u i studenti sa 60 ECTS bodova plaćaju školovanje’, navode studenti nakon plenuma na kojemu je bilo riječi o nastavku blokade referade Filozofskog fakulteta.”

Danas.hr: Kako je ministarstvo ‘zeznulo’ studente
“Kad je ponestalo državnog novca, fakulteti su prebacili trošak na studente određujući da polovica njih mora platiti 6.000 kuna iako ih na to nitko unaprijed nije upozorio. Teoretski, da su znali da se pod tim uvjetima upisuju, mogli su izabrati neki drugi fakultet.”

Danas.hr: Ministarstvo mrcvari studente, počeli prosvjedi (foto)
“Parkiralište zagrebačkog Filozofskog fakulteta u srijedu ujutro bilo je poprište prvog od, čini se, mnogih ovojesenskih studentskih prosvjeda. Dvjestotinjak studenata se odazvalo prosvjedu pod nazivom (P)ostani student, dok se u zgradi Fakulteta održavala sjednica Vijeća.”

Danas.hr: Studentski plenum odlučio: Blokada se nastavlja!
“Smatraju da bi uprave fakulteta zajedno sa studentima trebale vršiti pritisak na Ministarstvo, a ne ići linijom manjeg otpora i uzimati novac od studenata. ‘Vrijeme je da pokažemo da se s našim sudbinama nitko neće poigravati. Želimo studirati – odbijamo plaćati!’, zaključili su.”

e-Zadar: Besplatno studiranje je propagandna laž ministarstva
“Nezadovoljni su studenti blokadu referade Filozofskog fakulteta počeli već u sedam sati simbolično poručujući odgovorima na svom fakultetu, Sveučilištu u Zagrebu, ali i Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa kako je ‘početak nove akademske godine srušio sve iluzije o besplatnom obrazovanju’.”

e-Zadar: Od zemalja Europske unije samo Bugarska ima lošije obrazovanje od Hrvatske
“No, analiza je isto tako pokazala kako Hrvatska relativno malo troši na javne obrazovne institucije, oko 40 posto manje od prosjeka promatranih zemalja.”

Glas Istre: Studiranje postaje privilegij bogatih
“Novi prosvjedi zagrebačkih studenata s Filozofskog fakulteta koji su jučer održani zbog troškova studiranja ponovno su aktualizirali pitanje školarina u Hrvatskoj, koje su, prema brojnim istraživanjima, među najvišima u Europi.”

Glas Slavonije: Studenti šokirani plaćanjem školarine: Besplatno školovanje vodi nas u bankrot
“Posljedice linearnog modela plaćanja studiranja, koji je od prošle akademske 2010./2011. godine uveden i na osječkom Sveučilištu, u praksi se počinju osjećati ove jeseni, pa su mnogi nastavnici izloženi velikim pritiscima studenata i roditelja.”

HRT: Studenti nastavljaju blokirati referadu (video)
“Studenti podsjećaju da su prošle akademske godine (2010./2011.) upisali prvu godinu preddiplomskog studija oslobođeni plaćanja školarina te im je tada, kažu, Ministarstvo javno obećalo da će tako biti sve dok budu redoviti studenti. Međutim, isti studenti sada upisuju drugu godinu i moraju platiti školarine. “

H-alter: Studenti prozvali Fuchsa zbog laži
“Nakon što su jučer studenti Filozofskog fakulteta blokirali referadu zbog uvođenja školarine za studente, koji su dosad besplatno studirali, slične reakcije prelile su se i na Fakultet političkih znanost. I dok na Filozofskom fakultetu nastavljaju s blokadom referade, budući politolozi i novinari najavljuju prosvjedne akcije.”

H-alter: Upisali besplatno, izvršili obaveze, a ipak će platiti?
“Studenti zagrebačkog Filozofskog fakulteta blokirali su danas referadu i na taj način onemogućili početak upisa u iduću akademsku godinu za studente viših godina kojima je rečeno da će plaćati neočekivanih šest tisuća kuna za školarine.”

H-alter: Želimo studirati, odbijamo platiti (foto)
“Velik broj studenata Filozofskog fakulteta ne zna hoće li tijekom listopada morati izdvojiti šest tisuća kuna za nastavak studiranja, upozorili su današnjim prosvjedom uoči sjednice Fakultetskog vijeća.”

Index: Ministar Fuchs o blokadi Filozofskog fakulteta: Pa nije to moj problem!
“Podsjećaju kako su prošle akademske godine brucoši zbog studentskog pritiska besplatno upisali preddiplomski studij s obećanjem da svi studenti koju redovito izvršavaju svoje obveze neće plaćati. Sada veliki dio studenata (npr. na FPZG-u i oni koju su položili sve kolegije) mora platiti drugu godinu studija po neutvrđenim kriterijima zbog toga što Ministarstvo fakultetima nije isplatilo potrebne financije.”

Jutarnji list: Prosvjed zbog plaćanja: Studenti Filozofskog nastavljaju s blokadom referade
“Predstavnici fakultetskog plenuma istaknuli su kako neće dopustiti da se likvidnost očituje financijskim udarom na studente te da je početak nove akademske godine srušio iluzije i nekolicini preostalih koji su uporno tvrdili da je besplatno obrazovanje već ostvareno te ga samo treba uvrstiti u predložene ‘Fuchsove zakone’.”

Novi list: Studenti traže besplatno obrazovanje
“‘Besplatno za brucoše nije besplatno obrazovanje’ – poručili su studenti na prosvjednoj akciji, napominjući da još, iako je kraj rujna, ne znaju po kojem će modelu plaćati studij i hoće li studenti po osobnim potrebama morati izdvojiti šest tisuća kuna za nastavak školovanja. Sigurno je, kažu, da će druga, kao i treća i četvrta godina plaćati, ali još ne znaju po kojem modelu.”

Osijek 031: Pali godinu, fakultet će ubuduće morati plaćati!
“Svi studenti koji ove jeseni na Pravnom fakultetu u Osijeku budu upisivali ponavljanje cijele ili djelomice prve i druge studijske godine, to će učiniti prema promijenjenim pravilima studiranja, a većina njih je revoltirana jer su im ti uvjeti nepovoljniji i, posebno, jer su, tvrde, za takvu odluku saznali doslovce u posljednji tren.”

Večernji list: I danas blokada na Filozofskom fakultetu, uz potporu s FPZ-a
“Najavljuju kako su spremni, kao i proteklih godina, djelovati u okvirima Ustavom nam zagarantirane autonomije. Blokadom studentske službe i sprečavanjem upisa i naplaćivanja participacija, želimo poručiti i upravi našeg fakulteta, a i rektoru i upravi Sveučilišta u Zagrebu, da naše savezništvo u rušenju Fuchsovih zakona nije bezuvjetno. “

Vezani članci

  • 31. prosinca 2019. Jugoslavija nije Galsko selo U javnim istupima kojima je cilj afirmacija antifašističkih vrijednosti i Narodnooslobodilačke borbe nerijetko imamo prilike čuti floskule koje prenaglašavaju posebnosti jugoslavenskog partizanskog pokreta. „Partizani su se oslobodili sami“ ili „Jugoslavija je bila jedina oslobođena država u okupiranoj Europi“ najčešće su formulacije ovakvih dezinformacija, a društvenim mrežama kruži i netočna karta koja ih potkrepljuje. Nasuprot takvim tvrdnjama, povijesna je činjenica da su domaći partizani mogli računati na solidarnost i konkretnu pomoć iz drugih zemalja i nikada nisu djelovali posve sami. Negacijom emancipatornih borbi širom svijeta ne činimo uslugu antirevizionističkim naporima u vlastitom dvorištu.
  • 31. prosinca 2019. O diferenciranom jedinstvu prirode i društva "Prije svega, nužno je da razumijemo na koji se način akumulacija kapitala historijski odvija kroz mrežu života, a ne na mreži života, kako se to uglavnom tumači. Priroda nije samo stvar, odnosno resurs ili, u slučaju ljudske prirode, izvor neplaćenog ili najamnog rada. Na djelu je puno aktivniji i dinamičniji proces. Kapitalizam prolazi kroz mrežu života i sudjeluje u stvaranju prirode, dok istovremeno mreža života prolazi kroz kapitalizam i oblikuje ga. Radi se o koprodukciji."
  • 31. prosinca 2019. Spašavanje klase od kulturnog zaokreta "Ako se cjelokupno društveno djelovanje fokusira na značenje, prijeti li materijalističkom razmatranju klase propast? Čini se da veliki broj, ako ne i većina društvenih teoretičarki i teoretičara smatra da je tome tako, te da su napustili strukturnu teoriju klase u prilog teoriji koja klasu predstavlja kao kulturni konstrukt. Ovaj rad pokazuje da je moguće prihvatiti temeljne uvide kulturnog zaokreta, istovremeno uvažavajući materijalističku teoriju klasne strukture i klasne formacije."
  • 31. prosinca 2019. Socijalni transferi na udaru fiskalnog konzervativizma U kontekstu jačanja privatizacijskih tendencija u sustavu primarne zdravstvene zaštite u Hrvatskoj i zemljama regije, donosimo intervju iz studenog 2017. godine s filozofom, aktivistom i članom kolektiva Gerusija, drugom i suborcem Ivanom Radenkovićem. Razgovarali smo o posljedicama komercijalizacije državnog apotekarskog sektora u Srbiji na dostupnost lijekova i farmaceutskih usluga te načinima na koje se restriktivna fiskalna politika srpskih vlada odrazila na sustav javnog zdravstva i ostalih socijalnih usluga.
  • 31. prosinca 2019. Seksualni rad nasuprot rada "Prepoznati seksualni rad kao rad za neke je liberalni čin koji se izjednačava s trgovanjem tijelima. Protivno takvoj, pogrešnoj ideji, Morgane Merteuil predlaže razmatranje seksualnog rada kao jednog aspekta reproduktivnog rada radne snage i uspostavlja poveznice koje ujedinjuju kapitalističku proizvodnju, eksploataciju najamnog rada i opresiju nad ženama. Ona zorno prikazuje kako je borba seksualnih radnica moćna poluga koja dovodi u pitanje rad u njegovoj cjelini, te kako represija putem seksualnog rada nije ništa drugo doli oruđe klasne dominacije u internacionalnoj (rasističkoj) podjeli rada i stigmatizaciji prostitutke, koje hrani patrijarhat." Prijevod ovoga teksta nastao je kao završni rad Ane Mrnarević u okviru ženskostudijskog obrazovnog programa Centra za ženske studije, studijske grupe 2019, uz mentorstvo dr. sc. Maje Solar.
  • 31. prosinca 2019. Foucault i revizija liberalizma "Foucaultova predavanja o liberalizmu i neoliberalizmu nisu teorijska slijepa ulica (poput njegovih ranijih eksperimentiranja s arheologijom znanja), dok nam produbljena historijska obrada, proizašla iz drugog vala recepcije, omogućuje da idemo onkraj samog Foucaulta, do ključnih pitanja za suvremenu ljevicu."
  • 31. prosinca 2019. Protiv recikliranja "Individualno recikliranje samo po sebi jednostavno nije dovoljno za spas planeta. Čak i najrevnosniji i najodgovorniji reciklatori, moderne Susan Spotlesses, suočavaju se sa strukturnim preprekama pri smanjivanju svojeg otpadnog otiska. Čak i ako smo svi Susan Spotlesses i sustavi za recikliranje rade besprijekorno, sredstva za proizvodnju američkog industrijskog kapitalizma i dalje će beskonačno generirati otpad koji će sudjelovati u procesu proizvodnje."
  • 31. prosinca 2019. Kurdsko pitanje nekada i danas "Politički kaos koji u posljednje vrijeme dominira Bliskim Istokom izražava se, između ostalog, i nasilnom reaktualizacijom kurdskog pitanja. Kako analizirati opseg kurdskih težnji za autonomijom, neovisnošću i jedinstvom u ovim novim uvjetima? Možemo li analizom zaključiti da ove težnje moraju podržati sve demokratske i progresivne snage u regiji i svijetu?"
  • 31. prosinca 2019. Ekosocijalizam ili klimatski barbarizam U vrijeme degradiranja osnovnih materijalnih uvjeta za uspostavu održivog i pravednog društva, socijalistička ljevica mora redefinirati svoj odnos prema prirodi i neljudskim životinjama, imajući istovremeno u vidu da je zahtjev za univerzalnošću različitih borbi otvorio politički prostor revolucionarnijem djelovanju, koje će moći ponuditi odgovore na trenutnu klimatsku krizu. Donosimo osvrt na 16. konferenciju Historical Materialism “Claps of Thunder: Disaster Communism, Extinction Capitalism and How to Survive Tomorrow”, održanu u studenom u Londonu, s programskim naglascima na promišljanju socijalističke budućnosti u kontekstu globalne ekološke krize.

Događanja

pogledaj sve

Bookmarks

pogledaj sve

Natječaji i prijave

pogledaj sve

Plenum FFZG-a

pogledaj sve