Iz medija: “(P)ostani student” i blokada referade (4.10.2011.)

Slobodni Filozofski donosi pregled medijskih napisa o protestnoj akciji “(P)ostani student”, blokadi referade Filozofskog fakulteta te o događanjima na osječkim fakultetima i odluci Skupštine Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu o kretanju u prosvjedne akcije zbog plaćanja školarina i participacija.

24 sata: ‘Nije na ministarstvu da brine oko blokade referade fakulteta’
“Ministar Radovan Fuchs nije se previše uzrujavao oko studentske blokade. Kazao je da pitanje blokade referade treba riješiti na razini fakulteta, javlja HRT.”

Danas.hr: I Politolozi kreću u akciju zbog naplate školarina!
“‘Skupština studenata FPZ-a bila je dosta posjećena i odlučili su krenuti u akcije sljedeći tjedan. Na FPZG-u i studenti sa 60 ECTS bodova plaćaju školovanje’, navode studenti nakon plenuma na kojemu je bilo riječi o nastavku blokade referade Filozofskog fakulteta.”

Danas.hr: Kako je ministarstvo ‘zeznulo’ studente
“Kad je ponestalo državnog novca, fakulteti su prebacili trošak na studente određujući da polovica njih mora platiti 6.000 kuna iako ih na to nitko unaprijed nije upozorio. Teoretski, da su znali da se pod tim uvjetima upisuju, mogli su izabrati neki drugi fakultet.”

Danas.hr: Ministarstvo mrcvari studente, počeli prosvjedi (foto)
“Parkiralište zagrebačkog Filozofskog fakulteta u srijedu ujutro bilo je poprište prvog od, čini se, mnogih ovojesenskih studentskih prosvjeda. Dvjestotinjak studenata se odazvalo prosvjedu pod nazivom (P)ostani student, dok se u zgradi Fakulteta održavala sjednica Vijeća.”

Danas.hr: Studentski plenum odlučio: Blokada se nastavlja!
“Smatraju da bi uprave fakulteta zajedno sa studentima trebale vršiti pritisak na Ministarstvo, a ne ići linijom manjeg otpora i uzimati novac od studenata. ‘Vrijeme je da pokažemo da se s našim sudbinama nitko neće poigravati. Želimo studirati – odbijamo plaćati!’, zaključili su.”

e-Zadar: Besplatno studiranje je propagandna laž ministarstva
“Nezadovoljni su studenti blokadu referade Filozofskog fakulteta počeli već u sedam sati simbolično poručujući odgovorima na svom fakultetu, Sveučilištu u Zagrebu, ali i Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa kako je ‘početak nove akademske godine srušio sve iluzije o besplatnom obrazovanju’.”

e-Zadar: Od zemalja Europske unije samo Bugarska ima lošije obrazovanje od Hrvatske
“No, analiza je isto tako pokazala kako Hrvatska relativno malo troši na javne obrazovne institucije, oko 40 posto manje od prosjeka promatranih zemalja.”

Glas Istre: Studiranje postaje privilegij bogatih
“Novi prosvjedi zagrebačkih studenata s Filozofskog fakulteta koji su jučer održani zbog troškova studiranja ponovno su aktualizirali pitanje školarina u Hrvatskoj, koje su, prema brojnim istraživanjima, među najvišima u Europi.”

Glas Slavonije: Studenti šokirani plaćanjem školarine: Besplatno školovanje vodi nas u bankrot
“Posljedice linearnog modela plaćanja studiranja, koji je od prošle akademske 2010./2011. godine uveden i na osječkom Sveučilištu, u praksi se počinju osjećati ove jeseni, pa su mnogi nastavnici izloženi velikim pritiscima studenata i roditelja.”

HRT: Studenti nastavljaju blokirati referadu (video)
“Studenti podsjećaju da su prošle akademske godine (2010./2011.) upisali prvu godinu preddiplomskog studija oslobođeni plaćanja školarina te im je tada, kažu, Ministarstvo javno obećalo da će tako biti sve dok budu redoviti studenti. Međutim, isti studenti sada upisuju drugu godinu i moraju platiti školarine. “

H-alter: Studenti prozvali Fuchsa zbog laži
“Nakon što su jučer studenti Filozofskog fakulteta blokirali referadu zbog uvođenja školarine za studente, koji su dosad besplatno studirali, slične reakcije prelile su se i na Fakultet političkih znanost. I dok na Filozofskom fakultetu nastavljaju s blokadom referade, budući politolozi i novinari najavljuju prosvjedne akcije.”

H-alter: Upisali besplatno, izvršili obaveze, a ipak će platiti?
“Studenti zagrebačkog Filozofskog fakulteta blokirali su danas referadu i na taj način onemogućili početak upisa u iduću akademsku godinu za studente viših godina kojima je rečeno da će plaćati neočekivanih šest tisuća kuna za školarine.”

H-alter: Želimo studirati, odbijamo platiti (foto)
“Velik broj studenata Filozofskog fakulteta ne zna hoće li tijekom listopada morati izdvojiti šest tisuća kuna za nastavak studiranja, upozorili su današnjim prosvjedom uoči sjednice Fakultetskog vijeća.”

Index: Ministar Fuchs o blokadi Filozofskog fakulteta: Pa nije to moj problem!
“Podsjećaju kako su prošle akademske godine brucoši zbog studentskog pritiska besplatno upisali preddiplomski studij s obećanjem da svi studenti koju redovito izvršavaju svoje obveze neće plaćati. Sada veliki dio studenata (npr. na FPZG-u i oni koju su položili sve kolegije) mora platiti drugu godinu studija po neutvrđenim kriterijima zbog toga što Ministarstvo fakultetima nije isplatilo potrebne financije.”

Jutarnji list: Prosvjed zbog plaćanja: Studenti Filozofskog nastavljaju s blokadom referade
“Predstavnici fakultetskog plenuma istaknuli su kako neće dopustiti da se likvidnost očituje financijskim udarom na studente te da je početak nove akademske godine srušio iluzije i nekolicini preostalih koji su uporno tvrdili da je besplatno obrazovanje već ostvareno te ga samo treba uvrstiti u predložene ‘Fuchsove zakone’.”

Novi list: Studenti traže besplatno obrazovanje
“‘Besplatno za brucoše nije besplatno obrazovanje’ – poručili su studenti na prosvjednoj akciji, napominjući da još, iako je kraj rujna, ne znaju po kojem će modelu plaćati studij i hoće li studenti po osobnim potrebama morati izdvojiti šest tisuća kuna za nastavak školovanja. Sigurno je, kažu, da će druga, kao i treća i četvrta godina plaćati, ali još ne znaju po kojem modelu.”

Osijek 031: Pali godinu, fakultet će ubuduće morati plaćati!
“Svi studenti koji ove jeseni na Pravnom fakultetu u Osijeku budu upisivali ponavljanje cijele ili djelomice prve i druge studijske godine, to će učiniti prema promijenjenim pravilima studiranja, a većina njih je revoltirana jer su im ti uvjeti nepovoljniji i, posebno, jer su, tvrde, za takvu odluku saznali doslovce u posljednji tren.”

Večernji list: I danas blokada na Filozofskom fakultetu, uz potporu s FPZ-a
“Najavljuju kako su spremni, kao i proteklih godina, djelovati u okvirima Ustavom nam zagarantirane autonomije. Blokadom studentske službe i sprečavanjem upisa i naplaćivanja participacija, želimo poručiti i upravi našeg fakulteta, a i rektoru i upravi Sveučilišta u Zagrebu, da naše savezništvo u rušenju Fuchsovih zakona nije bezuvjetno. “

Vezani članci

  • 14. veljače 2021. Kako mirovinski fondovi oblikuju financijalizaciju u Kolumbiji i Peruu "U ekonomijama u nastajanju koje su podvrgnute podređenim oblicima ekonomske i financijske integracije, i gdje su zastupljeni interesi visoko koncentrirane financijske industrije, takvi mirovinski fondovi mogu podbaciti kao katalizator dubokih, likvidnih i stabilnih domaćih tržišta kapitala. Umjesto toga, mogli bi doprinijeti financiranju privatiziranih oblika infrastrukture i nekretnina te ojačati hijerarhije globalnog financijskog svijeta."
  • 7. veljače 2021. Treba zauzdati milijardere poput Elona Muska "Prema jednoj procjeni, Elon Musk posjeduje više od četvrtine svih aktivnih satelita koji orbitiraju Zemljom. Iako se njegova fantazija o bivanju carem Marsa vjerojatno neće ostvariti, moramo obuzdati nekontroliranu moć pomahnitalih tipova poput Muska koji sve više nalikuju zlikovcima iz filmova o Jamesu Bondu, prije negoli se prometne sa Zemlje u nebesa."
  • 7. veljače 2021. Globalnom Jugu trebaju moć i resursi, ne reprezentacijski paravani Imenovanje Crne Afrikanke na čelo Svjetske trgovinske organizacije samo po sebi ne donosi previše. Ngozi Okonjo-Iweala je kao bivša ministrica financija i ministrica vanjskih poslova dobro poznata nigerijskom narodu, a njezina dugotrajna karijera u Svjetskoj banci i politike koje ne odstupaju od ekonomske ortodoksije naklonjene slobodnoj trgovini ne ostavljaju previše prostora optimizmu da bi njezina nova pozicija mogla pogodovati interesima afričkog radništva i seljaštva. Za periferne ekonomije neophodno je napuštanje dominantne, krajnje devastirajuće neoliberalne paradigme i zaokret prema osnaživanju industrijskih politika i prioriteta regionalnog razvoja – puka identitetska reprezentacija neće biti dovoljna.
  • 7. veljače 2021. Sikhi strahuju od nasilnih napada zbog seljačkih prosvjeda u Indiji Ekstremno desna vlada Narendre Modija nastoji nasilno ugušiti prosvjede desetaka tisuća seljakinja i seljaka u Indiji: preko stotinu ih je nestalo, ograđeni su žicom, uskraćena im je voda, hrana i internet, dok su aktivisti i aktivistkinje te kritički orijentirani novinari i novinarke ocrnjeni kao politički pobunjenici. Međutim, ne radi se samo o otporu reformama koje dereguliraju agrarni sektor, već i o vjerskom sukobu koji ima svoje duboke povijesne korijene. Veliki postotak prosvjednika_ca čine Sikhi, demonizirana vjerska zajednica koja je kontinuirano izložena pogromaškim napadima. Ako se rastući autoritarijanizam ne zaustavi, strategije vlade će nastavljati podupirati preobražaj Indije u hinduističku teokraciju.
  • 31. siječnja 2021. Višestruke opresije transrodnih Roma i Romkinja Diskriminacija trans osoba u kapitalističkim društvima još je dublja ako je povezana s marginalizacijom na osnovi etničke pripadnosti, kao i s podčinjenom klasnom pozicijom. U Srbiji još uvijek ne postoje statistike i istraživanja o siromašnim transrodnim Romkinjama i Romima, međutim oni_e svjedoče o vlastitom iskustvu složenih preplitanja opresija. Autorica skicira kako bi se ova isprepletenost opresija mogla misliti kroz konceptualiziranje spola/roda, heteronormativnosti, tradicionalnog i opozicijskog seksizma, seksualnih orijentacija, etniciteta i klase.
  • 31. siječnja 2021. O porastu sindikalne gustoće u SAD-u tijekom pandemije "Sindikalna gustoća – udio zaposlenih radnika i radnica koji pripadaju sindikalnom članstvu – porastao je 2020. godine po prvi put od 2007. i 2008. godine. Za porast sindikalne gustoće prije toga, morali biste se vratiti do 1979. godine. (...) Međutim, ovaj porast nažalost nije bio rezultat kakvog pobjedonosnog organiziranja. Sindikalno članstvo prošle se godine smanjilo za 2,2 posto – no pandemija je još više smanjila zaposlenost, za 6,7 posto. Posljedično se sindikalna gustoća povećala s 10,3 na 10,8 posto, i vratila tamo gdje je bila 2016. godine."
  • 24. siječnja 2021. Dvanaest značajnih posljedica globalnih klimatskih promjena u 2020. godini Radna verzija izvještaja o globalnoj klimi za 2020. godinu koji objavljuje Svjetska meteorološka organizacija upozorava na kontinuiranu prijetnju klimatskih promjena, bilježeći porast stakleničkih plinova i globalnih temperatura, podizanje morske razine, zagrijavanje oceana uz jake morske toplinske valove, nastavak smanjivanja površine ledenog pokrova, jake kiše i poplave, najveći broj sjevernoatlantskih oluja te žestoke udare drugih tropskih oluja i teške suše, što je sve dodatno potaknulo ogromne migracije i otežalo postojeće.
  • 22. siječnja 2021. Prema taksonomiji trolova "„Sreli smo još jednog Amerikanca u pubu. Mislim da je bio neki profesor, razvezao se o tome kako je Amerika ukradena od Indijanaca, i da je to strašno, i kako bi im je trebali vratiti. Na kraju je Brett rekao, ‘U redu, onda saznaj koje je indijansko pleme nekada živjelo tamo gdje ti sada živiš i predaj im vlasnički list od kuće.’ Siroti čovjek nije znao što reći.“ Kao što je jasno iz odlomka, Michelle ovo smatra nepobitnim argumentom. Čuo sam verzije ovog odgovora i prije – ako ste za imigraciju, otvorite svoj dom imigrantima, itd. – pri čemu se politička pozicija odnosno argument u vezi društva pretvara u individualni odgovor. Naravno, siroti čovjek trebao je uzvratiti da neki odgovori imaju smisla jedino ako su kolektivni. Ne postoji individualni odgovor na povijest genocida, ili na imigracijske politike, jednako kao što ne postoji individualni odgovor na klimatske promjene."
  • 22. siječnja 2021. Kako sam postala zagovornica prava seksualnih radnica_ka "Na jednoj od sesija, pod naslovom „Borba protiv nasilja nad ganskim seksualnim radnicama_ima“ gostovale su Bridget Dixon i Mariama Yusuf, koje rade sa Savezom za dostojanstvo žena. Govorile su o nasilju s kojim se suočavaju seksualne radnice u Gani, osobito onom policijskih službenika, koji ih uhićuju i siluju, da bi im potom oteli zaradu. Dixon i Yusuf jasno su naglasile da se ovi nasilni postupci usmjeravaju protiv seksualnih radnica zato što je njihov rad kriminaliziran."

Događanja

pogledaj sve

Bookmarks

pogledaj sve

Natječaji i prijave

pogledaj sve

Plenum FFZG-a

pogledaj sve