Izvještaj sa 145. plenuma, 10. listopada 2011.

Na 145. plenumu Filozofskog fakulteta u Zagrebu održanom 10. listopada 2011. godine raspravljalo se o pet točaka dnevnog reda. Jedna od točaka je bila sutrašnji sastanak s dekanom delegatkinja plenuma u svezi sazivanja izvanredne sjednice Fakultetskog vijeća FFZG-a. Podnesen je izvještaj o trenutnom stanju blokade referade. Blokada se nastavlja i sutra.Na 145. plenumu Filozofskog fakulteta u Zagrebu održanom 10. listopada 2011. godine raspravljalo se o pet točaka dnevnog reda.

Jedna od točaka je bila sutrašnji sastanak s dekanom delegatkinja plenuma u svezi sazivanja izvanredne sjednice Fakultetskog vijeća FFZG-a. Sudionica plenuma je izrazila svoje dojmove o mogućem ishodu sastanka te mišljenju nekih zaposlenika Fakulteta. Trebalo bi dati jasnije smjernice delegatkinjama.

Povela se iscrpna rasprava o tome kako pristupiti sastanku te što točno zahtijevati od dekana. Jasno je da se plenum uvijek borio za u potpunosti javno financirano obrazovanje te da je nužno povesti ozbiljnu raspravu o naplaćivanju školarina i participacija na FFZG-u.

Plenum želi slati delegate sutra na razgovor s Upravom FFZG-a.

Tijekom rasprave o smjenicama za sastanak, sudionici plenuma su izrazili strah da sastanak ne bi bio previše opušten te se iskristaliziralo da bi možda bilo dobro, s obzirom na princip rotacije i nove informacije koje smo dobili, izabrati nove delegate.

Plenum je isprva bio suzdržan po pitanju želi li izabrati nove delegate za sastanak s Upravom. Nakon toga je uslijedila rasprava tijekom koje su sudionici plenuma iznjedrili prijedlog da se na sastanak s Upravom Fakulteta pošalje više delegata plenuma koji su upućeni u problematiku. Predloženi delegati su potvrđeni.

Sljedeća točka se ticala neprovođenja odluke o naplaćivanju ECTS-a na preddiplomskom studiju.

Dobili smo molbu Ivane Sučić iz Obrazovnog programa Hrvatskog radija koja bi htjela voditi razgovor sa studentima koji su uključeni u blokadu referade. Sutra će doći na Fakultet kako bi izvijestila o znanstvenom skupu “Okvira za strategiju: Suvremene politike znanosti i obrazovanja” i slobodno može porazgovarati sa zainteresiranim studentima.

Podnesen je izvještaj o trenutnom stanju blokade referade. Nitko se ne upisuje. Moguće je dobiti potvrde za osiguravanje socijalnih prava.

Plenum nastavlja blokadu referade i sutra.

Za vrijeme radnog vremena pred referadu će se premjestiti dio programa znanstvenog skupa “Okvir za strategiju: Suvremene politike znanosti i obrazovanja” u organizaciji Akademske solidarnosti, točnije druga sesija.

Radna grupa za mini-akcije raspravljala je o organizaciji tribina i kružokâ.

U subotu se sastala radna grupa za širenje direktne demokracije povodom odluke plenuma da se podrži prosvjed 15. listopada. Sljedeći sastanak održat će se u četvrtak u 17 sati u A-001.

U nedjelju smo se sastali sa studentima Fakulteta političkih znanosti. Razgovaralo se o zajedničkim akcijama tijekom ovog tjedna. Do samih akcija bit će još plenuma i nastavit će se s raspravljanjem o suradnji.

Sljedeći plenum održat će se sutra u 16 sati u multimedijalnoj dvorani Knjižnice Filozofskog fakulteta (na 2. katu). Radna grupa za tehnička pitanja plenuma sastat će se u 15 sati u A-001. Prijedloge za dnevni red šaljite na plenum.tehnikalije[at]gmail.com

Izglasane su moderatorice.

Vezani članci

  • 9. svibnja 2024. Antikapitalistički seminar Slobodni Filozofski i Subversive festival u sklopu Škole suvremene humanistike organiziraju četvrti po redu Antikapitalistički seminar, program političke edukacije koji će se i ove godine kroz predavanja, rasprave i radionice kritički osvrnuti na isprepletenost teorije i prakse te važnost proizvodnje kolektivnog znanja. Prijave traju do 26. svibnja 2024. godine, a program će se održavati u prostoru SKD „Prosvjeta“ u Zagrebu od 3. do 9. lipnja 2024. Vidimo se!
  • 23. prosinca 2023. Ima li Gaza budućnost? Nakon napada palestinskih oružanih snaga pod vodstvom Hamasa na izraelsko stanovništvo, uslijedila je odmazda Izraela. Sukob se dogodio u kontekstu pragmatičnih geopolitičkih nastojanja normalizacije odnosa Izraela s arapskim državama (pod palicom SAD-a), te u situaciji sve većeg pomicanja izraelskog političkog spektra udesno. Neki od motiva za napad su okupacija i kontinuirana represija nad palestinskim stanovništvom, neprekidno naseljavanje Židova na palestinskim teritorijima i izbacivanje Palestinaca s njihove zemlje te međunarodna normalizacija režima aparthejda. Odgovor Izraela, uz prešutno savezništvo Zapada, dosegnuo je strahovite razmjere ljudskih žrtava i razaranja gradova u Gazi. Autor nudi tri moguća scenarija.
  • 22. prosinca 2023. Vazduh koji dišemo na kapitalističkoj periferiji Zagađenje zraka i životne sredine ogromni su problemi u Srbiji i drugim zemljama kapitalističke (polu)periferije, ali se to ili zanemaruje ili se problematika smješta u kvazi politički neutralne narative. Knjiga Vazduh kao zajedničko dobro Predraga Momčilovića je pregledna publikacija ‒ o historiji zagađenja zraka, o trenutnoj kvaliteti zraka, ključnim zagađivačima te njihovom utjecaju na zdravlje, o društveno-ekonomskim uzrocima zagađenja zraka i dominantnim narativima kroz koje se to predstavlja, kao i o politikama te borbama za čist zrak. Budući da polazi od suštinske veze kapitalizma i zagađenja, autor borbu protiv zagađenja odnosno privatizacije zraka misli u antikapitalističkom ključu: za čist zajednički zrak i druga dobra kojima ćemo upravljati demokratski.
  • 5. prosinca 2023. Čekaonica za detranziciju Medicinska i pravna tranzicija kompleksni su i dugotrajni procesi, čak i kada nisu predmet legislativnih napada diljem svijeta. Uz dijagnozu, neki od preduvjeta za zakonsko priznanje roda u brojnim su zemljama još uvijek prisilni razvod braka i sterilizacija. Pored niza birokratskih zavrzlama, nerijetko podrazumijevaju i beskonačne liste čekanja. Jaz između transmedikalističke perspektive i borbe za pravo na samoodređenje roda mogao bi navesti na propitivanje primjera drugačijih tranzicijskih modela, koji usmjeravaju borbu izvan skučenih okvira trenutnih rasprava i spinova.
  • 4. prosinca 2023. Psihologija kao potiskivanje politike, teorije i psihoanalize Emocije, afekti i mentalni fenomeni ujedno su društvene i kulturne prakse, ali njihova sveopća psihologizacija i privatizacija gura ih u polje koje je omeđeno kao individualno i kojem se pretežno pristupa kroz psihološka razvrstavanja i tipologizacije. Pritom se određeni psihološki pristupi nameću kao dominantni, dok se drugi istiskuju kao nepoželjni (posebice psihoanaliza). Kada se psihologija prelije i na druga društvena polja, te nastoji biti zamjena za teoriju i politiku, onda i psihologizirani aktivizam klizi u prikrivanje političke i teorijske impotencije, nerazumijevanja, neznanja i dezorganiziranosti, a kolektivno djelovanje brka se s kvazi-kolektivnom praksom razmjene osobnih iskustava. Prikriva se i ključni ulog psihologije i psihoterapije u reprodukciji kapitalizma, osobito kroz biznis temeljen na obećanju „popravljanja“ psihe, a onda i radnih tijela, te uvećanju njihove funkcionalnosti, a onda i produktivnosti. Psihologija i psihoterapija ipak ne mogu nadomjestiti posvećeno političko djelovanje i rigoroznu teorijsku proizvodnju. Ljevica bi brigu o mentalnom zdravlju prvenstveno trebala usmjeriti u borbu za podruštvljenje zdravstva i institucija mentalne skrbi koje će biti dostupne svima.
  • 2. prosinca 2023. Nevidljivi aspekt moći: nijema prinuda proizvodnih odnosa Unatoč nerazrješivim kontradikcijama i krizama, kapitalizam 21. stoljeća nastavlja opstajati. Kako bismo razumjeli paradoksalnu ekspanziju i opstojnost kapitala usred kriza i nemira, potrebno nam je razumijevanje specifičnih povijesnih oblika apstraktne i nepersonalne moći koja je pokrenuta podvrgavanjem društvenog života profitnom imperativu. Nadograđujući kritičku rekonstrukciju Marxove nedovršene kritike političke ekonomije i nadovezujući se na suvremenu marksističku teoriju, Søren Mau u svojoj knjizi obrazlaže kako kapital steže svoj obruč oko društvenog života, na način da stalno preoblikuje materijalne uvjete društvene reprodukcije.
  • 30. studenoga 2023. Usta puna djetetine U kratkom osvrtu na vlastito iskustvo trans djeteta, autor razmatra aktualni val legislativne transfobije.
  • 20. studenoga 2023. Lezbijke nisu žene: materijalistički lezbijski feminizam Monique Wittig Recepcija materijalističkog feminizma kod nas, koji nastaje sintetiziranjem marksističkih i radikalnofeminističkih tumačenja naravi, granica i funkcije roda, sužena je uglavnom na eseje Monique Wittig. Marksistička terminologija u njima je dekontekstualizirana iz Marxovih i Engelsovih pojašnjenja, gubeći svoja značenja u metaforama i analogijama kojima se nastojala prevladati nekomplementarnost s radikalnofeminističkim atomističkim viđenjima roda. No Wittigini eseji predstavljaju i iskorak iz toga korpusa, ukazujući na potrebu za strukturiranijim razmatranjem roda (kao režima) i povijesnom analizom njegova razvoja te, najvažnije, pozivajući na aboliciju roda, što i danas predstavljaju temeljni zahtjev kvir marksističkog feminizma. Učeći iz lezbijstva i drugih oblika koje rod stječe, Wittig podsjeća na relevantnost obuhvatne i razgranate empirijske analize da bi se kompleksni fenomeni koji strukturiraju našu svakodnevnicu mogli razumjeti.
  • 10. studenoga 2023. Pozornica kao moralna institucija Predstava „Možeš biti sve što želiš“ na dramaturško-režijsko-izvedbenom planu donosi avangardističku i subverzivnu jukstapoziciju raznorodnih prizora u kojima likovi dviju zaigranih djevojčica razgovaraju o društvenim fenomenima, demontirajući pritom artificijelnost oprirodnjenih društvenih uloga, ali i konvencionaliziranu samorazumljivost kazališnog stvaranja. Podrivajući elitističke i projektno-orijentirane norme teatra, a na tragu Schillerova razumijevanja kazališta kao estetskog, moralnog i društveno-političkog aparata, kroz ovu se predstavu vraća i dimenzija totaliteta, težnja da se obuhvati cjelinu, kroz koju se proizvodi kritika, provokacija i intervencija, ali i didaktika brehtijanskog tipa, odozdo, iz mjesta govora potlačenih.

Događanja

pogledaj sve

Bookmarks

pogledaj sve

Fusnote

pogledaj sve

Natječaji i prijave

pogledaj sve

Plenum FFZG-a

pogledaj sve