Izvještaj sa 155. plenuma, 27. listopada 2011.

Na 155. plenumu održanom 27. listopada 2011. godine raspravljalo se o 3 točke dnevnog reda. Donosimo izvještaj sa sjednice Fakultetskog vijeća održane u četvrtak 27. listopada. I ove godine plenum provodi izbore za studentske predstavnike u vijeća odsjeka na odsjecima koji izbor neće sami provoditi. Nova plenumska radna grupa za agitaciju i informiranje brucoša i ostalog studentskog tijela priprema tribinu “Zašto plenum” u KSFF-u 2. 11 u 19 sati.

Platforma Balkan Student organizira Balkanske susrete beogradske vrste koji se održavaju 4.—6. studenog. Plenum nije izglasao službene delegate, ali pozivamo sve zainteresirane da se jave na mail tehnikalija.

Peticija za besplatni javni gradski prijevoz traje do petka 28. 10.

Institut društvenih znanosti Ivan Pilar poziva na istraživanje društvenih i političkih stavova i aktivnosti mladih ljudi.

Pročitano je priopćenje za javnost Centra za ženske studije Zagreb povodom grubog fizičkog nasrtaja na studenticu FFZG-a.

Blokada na Filozofskog i Fililoškom fakultetu u Beogradu još traje. Filozofski fakultet u Beogradu traži od plenuma podršku i pozivaju sudionike plenuma da dođu u Beograd i pruže pomoć u vidu organizacijskih i teorijskih savjeta. Plenum će napisati podršku svim studentima iz Srbije koji se bore za svoja prava. Nisu izabrani delegati, ali će nekoliko sudionika plenuma ići u Beograd.

Priopćenje dekana i Uprave Filozofskog fakulteta vezano za događaje u povodu ponovne blokade dekanata na Filozofskom fakultetu 24. listopada 2011. plenum je ismijao.

Podnesen je izvještaj sa sjednice Fakultetskog vijeća. Prijedlog točke dnevnog reda studentskih delegata o traženju ostavke dekana Borasa je odbijena, kao i prijedlog sindikata AS, koji se ticao problema školarina i nedavnih događaja na fakultetu. Dekan Boras i prodekan Mikulić uporno odbijaju dati riječ studentskim delegatima koji imaju jednaka prava u vijeću kao i ostali članovi. Studentski delegati su napustili vijeće nakon što je dekan pročitao svoj izvještaj vezan uz napad na kolegicu i nije dopustio daljnje komentare. Zapisnik vijeća nećemo verificirati. Plenum će preispitati svoju ulogu u radu Fakultetskog vijeća.

Izvještaj sa sjednice SZZG-a donosimo u izvještaju sa sljedećeg plenuma jer delegat nije bio prisutan na plenumu.

Cijelu prošlu akademsku godinu studentski predstavnici na odsjeku za kroatistiku nisu bili pozivani na sjednice vijeća, te će stoga preko ureda studentskog pravobranitelja biti upućena žalba na legitimnost takvog vijeća kao i odluka donesenih na ilegalno konstituiranim vijećima. Plenum je delegirao studentskog pravobranitelja da provede hitne izbore na kroatistici, a izbore na ostalim odsjecima provest će delegati plenuma u nadolazećim tjednima.

Održana je radna grupa za agitaciju i informiranje brucoša. Dogovorena je tribina u KSFF-u za 2. studeni u 19 sati. Tema tribine je ideja o besplatnom obrazovanju, direktnoj demokraciji i plenumu.

Sazvana je radna grupa za procjenu trenutne situacije i daljnje djelovanje u četvrtak, 3.11. u prostoriji A001 na Filozofskom fakultetu. Na radnoj grupi će se razgovarati o akcijama blokade referade i uprave, poziciji studentskih delegata u Vijeću fakulteta te o daljnjim koracima. Radne grupe plenuma otvorene su za sve zainteresirane.

Izabrani su moderatori za sljedeći plenum. Plenum će se održati u četvrtak, 3. studenog u 20h u dvorani 7. Moderatori su dostupni od 19h u A001 na grupi za tehnička pitanja plenuma. Prijedloge za dnevni red možete slati na plenum.tehnikalije[at]gmail.com.

Vezani članci

  • 23. prosinca 2023. Ima li Gaza budućnost? Nakon napada palestinskih oružanih snaga pod vodstvom Hamasa na izraelsko stanovništvo, uslijedila je odmazda Izraela. Sukob se dogodio u kontekstu pragmatičnih geopolitičkih nastojanja normalizacije odnosa Izraela s arapskim državama (pod palicom SAD-a), te u situaciji sve većeg pomicanja izraelskog političkog spektra udesno. Neki od motiva za napad su okupacija i kontinuirana represija nad palestinskim stanovništvom, neprekidno naseljavanje Židova na palestinskim teritorijima i izbacivanje Palestinaca s njihove zemlje te međunarodna normalizacija režima aparthejda. Odgovor Izraela, uz prešutno savezništvo Zapada, dosegnuo je strahovite razmjere ljudskih žrtava i razaranja gradova u Gazi. Autor nudi tri moguća scenarija.
  • 22. prosinca 2023. Vazduh koji dišemo na kapitalističkoj periferiji Zagađenje zraka i životne sredine ogromni su problemi u Srbiji i drugim zemljama kapitalističke (polu)periferije, ali se to ili zanemaruje ili se problematika smješta u kvazi politički neutralne narative. Knjiga Vazduh kao zajedničko dobro Predraga Momčilovića je pregledna publikacija ‒ o historiji zagađenja zraka, o trenutnoj kvaliteti zraka, ključnim zagađivačima te njihovom utjecaju na zdravlje, o društveno-ekonomskim uzrocima zagađenja zraka i dominantnim narativima kroz koje se to predstavlja, kao i o politikama te borbama za čist zrak. Budući da polazi od suštinske veze kapitalizma i zagađenja, autor borbu protiv zagađenja odnosno privatizacije zraka misli u antikapitalističkom ključu: za čist zajednički zrak i druga dobra kojima ćemo upravljati demokratski.
  • 30. studenoga 2023. Usta puna djetetine U kratkom osvrtu na vlastito iskustvo trans djeteta, autor razmatra aktualni val legislativne transfobije.
  • 10. studenoga 2023. Pozornica kao moralna institucija Predstava „Možeš biti sve što želiš“ na dramaturško-režijsko-izvedbenom planu donosi avangardističku i subverzivnu jukstapoziciju raznorodnih prizora u kojima likovi dviju zaigranih djevojčica razgovaraju o društvenim fenomenima, demontirajući pritom artificijelnost oprirodnjenih društvenih uloga, ali i konvencionaliziranu samorazumljivost kazališnog stvaranja. Podrivajući elitističke i projektno-orijentirane norme teatra, a na tragu Schillerova razumijevanja kazališta kao estetskog, moralnog i društveno-političkog aparata, kroz ovu se predstavu vraća i dimenzija totaliteta, težnja da se obuhvati cjelinu, kroz koju se proizvodi kritika, provokacija i intervencija, ali i didaktika brehtijanskog tipa, odozdo, iz mjesta govora potlačenih.
  • 8. studenoga 2023. O čemu govorimo kada govorimo o trans genocidu Za kapitalističku nacionalnu državu važna je institucija obitelji, samostojna biološki i socijalno reproduktivna jedinica besplatnog socijalnorepoduktivnog rada te biološkog očuvanja nacije. Kvir ljude koji žive onkraj heteronormativne obitelji, i u svojim se zajednicama nužno ne prokreiraju, ne percipira se ni kao pripadnike_ce iste kulture, te postaju neka vrsta prijetnje očuvanju patrijarhalne nacije i jasno podijeljenim orodnjenim ulogama te strukturama moći. Na tom tragu, tekst donosi teorijske koncepte kojima se preispituje strukturna logika genocidnog nasilja, njegov diskurs i veza s nacionalizmom te normativni artikulacijski okvir koji previđa rod i seksualnost kao relevantne faktore genocida nad određenom društvenom skupinom.
  • 9. listopada 2023. Kad ti petsto zakonskih prijedloga radi o glavi Liberalna i neoliberalna legislativa te pravni okviri, kako u Europi tako i Americi, očekivano, uspješno i brzo apsorbiraju ultrakonzervativne pritiske i transfobnu artikulaciju koja direktno utječe na trans populaciju. Donose se diskriminatorni zakoni koji zatiru prava jedne društvene skupine i u sebi sadržavaju opasne eradikcionističke elemente koji prijete genocidnim nasiljem.
  • 17. rujna 2023. Barbie svijet, Ken carstvo, Stvarni svijet: fantazija do fantazije, a nigde utopije Estetski prilično zanimljiv film Barbie na političkoj razini donosi poneki lucidni prikaz mansplaininga ili prezahtjevnog normiranja feminiteta i maskuliniteta, a i na strani je normaliziranja razlika te afirmiranja tjelesnosti. No, njegova dominantna optika ostavlja sistem proizvodnje koji kroji složeni preplet opresija i eksploatacija bez kritike – opresije na temelju roda prije svega se zamišljaju kao stvar identitetskog odnosa između žena i muškaraca, psihologizirano i potpuno oljušteno od klasnih odnosa, a izostaje i utopijski rad na zamišljanju nečeg drugačijeg. Film ukazuje na slijepe pjege onih feminizama čiji je pristup idealistički i koji se prvenstveno zasnivaju na idejama „osnaživanja“ i „rodne ravnopravnosti“.
  • 9. rujna 2023. Transfobija: reciklirana moralna panika u službi kapitalizma Bujajuća anti-trans propaganda sve glasnije i opasnije prijeti životima trans osoba. Ekstremno desne političke elite, kojima sekundiraju trans-isključujuće radikalne feministkinje, LGB savezi i drugi samoprozvani eksperti za „rodnu ideologiju“ ne prestaju ispunjavati javni prostor dezinformacijama i senzacionalizmom u svrhe širenja moralne panike. Normalizacija transfobije oslanja se na motive koji se osvjedočeno ciklički uprežu u intenziviranje i mejnstrimizaciju diskriminacije i opresije po različitim osnovama. Sistemski situirani konzervativizam u jeku socioekonomske krize ponovno zaoštrava rodne režime i podiže bedeme cisheteronormativne obitelji uime kapitala.
  • 29. lipnja 2023. Politički dosezi serijala RuPaul’s Drag Race U kritičkom osvrtu na popularni američki reality show RuPaul's Drag Race, autorica teksta preispituje njegove komodifikacijske okvire i ukalupljenost u kapitalistički realizam odnosno suženu reprezentaciju draga, te historizira moderni drag: od ballroom scene Crnih kvir osoba iz Harlema tijekom 1920-ih, preko paralelnih struktura i jačanja Pokreta za oslobođenje gejeva i lezbijki tijekom šezdesetih i sedamdesetih godina, sve do recentnih aproprijacija drag i kvir kulture. Oštrica kritike cisheteronormativnog društva i njegovih artificijelnih patrijarhalnih rodnih uloga – opresivnih kako za žene, tako i za kvir ljude, ali i same muškarce – u popularnim je reprezentacijama vidno oslabjela. Primjer toga je i Drag Race, koji drag, ali i kvir, svodi na performativnu zabavu za široku publiku. Namjesto kritike, horizontalnosti i solidarnosti, show promiče agresivnu kompeticiju i snažni individualizam, koji tobože nadilazi sve strukturne opresije.

Događanja

pogledaj sve

Bookmarks

pogledaj sve

Fusnote

pogledaj sve

Natječaji i prijave

pogledaj sve

Plenum FFZG-a

pogledaj sve