Izvještaj sa 159. plenuma, 22. studenog 2011.

Na 159. plenumu održanom 22. studenog 2011. raspravljalo se o 5 točaka dnevnog reda. Plenum je raspravljao kako će se studentski delegati postaviti prema pojedinim točkama dnevnog reda na Fakultetskom vijeću u četvrtak. Izabrali smo delegate u Povjerenstvo za razvoj studija. I dalje traju izbori za funkciju studentskog pravobranitelja, svi zainteresirani mogu se kandidirati na sljedećem plenumu.


Na 159. plenumu održanom 22. studenog 2011. raspravljalo se o pet točaka dnevnog reda.

Dobili smo poziv od Udruge mladih antifašista grada Zagreba na Marš solidarnosti 26. studenog povodom zaustavljanja povećanja policijskih ovlasti, a pod krinkom borbe protiv prometnih prekršaja i to metodom postavljanja kamera po Zagrebu bez javne rasprave ili pravovremenog obavještavanja građanstva.

Provode se izbori za predsjedništvo Saveza studentskih udruga na Filozofskom fakultetu.

Na Filozofskom fakultetu u Ljubljani započela je blokada. Plenum je dao nalog medijskoj sekciji da napiše pismo podrške.

Plenumu je predstavljen projekt „Babel“ koji traje od 23. studenog do 3. prosinca. Ideja projekta je da građani šalju svoje poruke (max. 150 znakova) koje će zatim kronološkim slijedom biti objavljene na LED fasadi, pročelju Muzeja suvremene umjetnosti u Novom Zagrebu. Plenum je odlučio da neće slati poruke pod svojim potpisom, ali pozivamo sve zainteresirane da šalju svoje poruke.

Plenum je izabrao delegate za Fakultetsko vijeće u četvrtak 24.11.2011. Na Vijeću će uprava podnijeti izvještaj o radu u prošloj akademskoj godini.

Plenum je izglasao dvoje delegata za odlazak na Povjerenstvo za razvoj studija Filozofskog fakulteta.

Ponavljamo da su u tijeku izbori za nove studentske pravobranitelje, kandidirati se možete na sljedećem plenumu. Veći broj izabranih ljudi će olakšati i razdijeliti posao. Na plenumu je dano izvješće o radu pravobranitelja iz akademske godine 2010./2011. U vezi ove točke zaključeno je da treba poraditi na boljoj suradnji među službama na fakultetu koje rješavaju studentske probleme i upite.

Radna grupa za tehnička pitanja plenuma je predložila uvođenje novih pravila i smjernica za funkcioniranje plenuma. Rasprava se prenijela na plenum i bilo je dosta prijedloga koji će se pokušati sistematizirati na novom sastanku ove radne grupe kako bi plenum lakše donio odluku o promjeni smjernica i pravila.

Radna grupa za infomiranje i agitaciju radi na FAQ-u koji bi pomogao delegatima plenuma na predavanjima na našem Fakultetu koji skupljaju informacije od studenata o plenumu, direktnoj demokraciji i studentskom organiziranju. Izrađuje se i anketa.

Radna grupa za širenje direktne demokracije kreće s organizacijom predavanja po srednjim školama. Također, uskoro počinju nove prijave za majice sa printom šaka (jedna drži alat, druga olovku, a treća klas žita). Započet će se i s radom na drugom izdanju Blokadne kuharice koja će sadržavati iskustva novih momenata u organizaciji plenuma, blokada, s posebnim naglaskom na stvaranje direktnodemokratskog sindikata Akademska solidarnost.

Izabrani su moderatori za sljedeći plenum.

Naredni plenum će se održati u utorak, 29. studenog u 20h u Dvorani 7.

Moderatori su dostupni od 19h u A-001 na radnoj grupi za tehnička pitanja plenuma. Prijedloge za dnevni red možete slati na plenum.tehnikalije[at]gmail.com.

Vezani članci

  • 23. prosinca 2023. Ima li Gaza budućnost? Nakon napada palestinskih oružanih snaga pod vodstvom Hamasa na izraelsko stanovništvo, uslijedila je odmazda Izraela. Sukob se dogodio u kontekstu pragmatičnih geopolitičkih nastojanja normalizacije odnosa Izraela s arapskim državama (pod palicom SAD-a), te u situaciji sve većeg pomicanja izraelskog političkog spektra udesno. Neki od motiva za napad su okupacija i kontinuirana represija nad palestinskim stanovništvom, neprekidno naseljavanje Židova na palestinskim teritorijima i izbacivanje Palestinaca s njihove zemlje te međunarodna normalizacija režima aparthejda. Odgovor Izraela, uz prešutno savezništvo Zapada, dosegnuo je strahovite razmjere ljudskih žrtava i razaranja gradova u Gazi. Autor nudi tri moguća scenarija.
  • 22. prosinca 2023. Vazduh koji dišemo na kapitalističkoj periferiji Zagađenje zraka i životne sredine ogromni su problemi u Srbiji i drugim zemljama kapitalističke (polu)periferije, ali se to ili zanemaruje ili se problematika smješta u kvazi politički neutralne narative. Knjiga Vazduh kao zajedničko dobro Predraga Momčilovića je pregledna publikacija ‒ o historiji zagađenja zraka, o trenutnoj kvaliteti zraka, ključnim zagađivačima te njihovom utjecaju na zdravlje, o društveno-ekonomskim uzrocima zagađenja zraka i dominantnim narativima kroz koje se to predstavlja, kao i o politikama te borbama za čist zrak. Budući da polazi od suštinske veze kapitalizma i zagađenja, autor borbu protiv zagađenja odnosno privatizacije zraka misli u antikapitalističkom ključu: za čist zajednički zrak i druga dobra kojima ćemo upravljati demokratski.
  • 30. studenoga 2023. Usta puna djetetine U kratkom osvrtu na vlastito iskustvo trans djeteta, autor razmatra aktualni val legislativne transfobije.
  • 10. studenoga 2023. Pozornica kao moralna institucija Predstava „Možeš biti sve što želiš“ na dramaturško-režijsko-izvedbenom planu donosi avangardističku i subverzivnu jukstapoziciju raznorodnih prizora u kojima likovi dviju zaigranih djevojčica razgovaraju o društvenim fenomenima, demontirajući pritom artificijelnost oprirodnjenih društvenih uloga, ali i konvencionaliziranu samorazumljivost kazališnog stvaranja. Podrivajući elitističke i projektno-orijentirane norme teatra, a na tragu Schillerova razumijevanja kazališta kao estetskog, moralnog i društveno-političkog aparata, kroz ovu se predstavu vraća i dimenzija totaliteta, težnja da se obuhvati cjelinu, kroz koju se proizvodi kritika, provokacija i intervencija, ali i didaktika brehtijanskog tipa, odozdo, iz mjesta govora potlačenih.
  • 8. studenoga 2023. O čemu govorimo kada govorimo o trans genocidu Za kapitalističku nacionalnu državu važna je institucija obitelji, samostojna biološki i socijalno reproduktivna jedinica besplatnog socijalnorepoduktivnog rada te biološkog očuvanja nacije. Kvir ljude koji žive onkraj heteronormativne obitelji, i u svojim se zajednicama nužno ne prokreiraju, ne percipira se ni kao pripadnike_ce iste kulture, te postaju neka vrsta prijetnje očuvanju patrijarhalne nacije i jasno podijeljenim orodnjenim ulogama te strukturama moći. Na tom tragu, tekst donosi teorijske koncepte kojima se preispituje strukturna logika genocidnog nasilja, njegov diskurs i veza s nacionalizmom te normativni artikulacijski okvir koji previđa rod i seksualnost kao relevantne faktore genocida nad određenom društvenom skupinom.
  • 9. listopada 2023. Kad ti petsto zakonskih prijedloga radi o glavi Liberalna i neoliberalna legislativa te pravni okviri, kako u Europi tako i Americi, očekivano, uspješno i brzo apsorbiraju ultrakonzervativne pritiske i transfobnu artikulaciju koja direktno utječe na trans populaciju. Donose se diskriminatorni zakoni koji zatiru prava jedne društvene skupine i u sebi sadržavaju opasne eradikcionističke elemente koji prijete genocidnim nasiljem.
  • 17. rujna 2023. Barbie svijet, Ken carstvo, Stvarni svijet: fantazija do fantazije, a nigde utopije Estetski prilično zanimljiv film Barbie na političkoj razini donosi poneki lucidni prikaz mansplaininga ili prezahtjevnog normiranja feminiteta i maskuliniteta, a i na strani je normaliziranja razlika te afirmiranja tjelesnosti. No, njegova dominantna optika ostavlja sistem proizvodnje koji kroji složeni preplet opresija i eksploatacija bez kritike – opresije na temelju roda prije svega se zamišljaju kao stvar identitetskog odnosa između žena i muškaraca, psihologizirano i potpuno oljušteno od klasnih odnosa, a izostaje i utopijski rad na zamišljanju nečeg drugačijeg. Film ukazuje na slijepe pjege onih feminizama čiji je pristup idealistički i koji se prvenstveno zasnivaju na idejama „osnaživanja“ i „rodne ravnopravnosti“.
  • 9. rujna 2023. Transfobija: reciklirana moralna panika u službi kapitalizma Bujajuća anti-trans propaganda sve glasnije i opasnije prijeti životima trans osoba. Ekstremno desne političke elite, kojima sekundiraju trans-isključujuće radikalne feministkinje, LGB savezi i drugi samoprozvani eksperti za „rodnu ideologiju“ ne prestaju ispunjavati javni prostor dezinformacijama i senzacionalizmom u svrhe širenja moralne panike. Normalizacija transfobije oslanja se na motive koji se osvjedočeno ciklički uprežu u intenziviranje i mejnstrimizaciju diskriminacije i opresije po različitim osnovama. Sistemski situirani konzervativizam u jeku socioekonomske krize ponovno zaoštrava rodne režime i podiže bedeme cisheteronormativne obitelji uime kapitala.
  • 29. lipnja 2023. Politički dosezi serijala RuPaul’s Drag Race U kritičkom osvrtu na popularni američki reality show RuPaul's Drag Race, autorica teksta preispituje njegove komodifikacijske okvire i ukalupljenost u kapitalistički realizam odnosno suženu reprezentaciju draga, te historizira moderni drag: od ballroom scene Crnih kvir osoba iz Harlema tijekom 1920-ih, preko paralelnih struktura i jačanja Pokreta za oslobođenje gejeva i lezbijki tijekom šezdesetih i sedamdesetih godina, sve do recentnih aproprijacija drag i kvir kulture. Oštrica kritike cisheteronormativnog društva i njegovih artificijelnih patrijarhalnih rodnih uloga – opresivnih kako za žene, tako i za kvir ljude, ali i same muškarce – u popularnim je reprezentacijama vidno oslabjela. Primjer toga je i Drag Race, koji drag, ali i kvir, svodi na performativnu zabavu za široku publiku. Namjesto kritike, horizontalnosti i solidarnosti, show promiče agresivnu kompeticiju i snažni individualizam, koji tobože nadilazi sve strukturne opresije.

Događanja

pogledaj sve

Bookmarks

pogledaj sve

Fusnote

pogledaj sve

Natječaji i prijave

pogledaj sve

Plenum FFZG-a

pogledaj sve