Priopćenje Stožera za obranu Petrokemije

Radnici kutinske Petrokemije stoje na braniku radničkih prava i društvene imovine već petnaest godina. Najava privatizacije firme natjerala ih je da nakon četverogodišnje pauze reaktiviraju Stožer za obranu kompanije. Priopćenje Stožera prenosimo u cijelosti


Solidarnost kutinskih radnika i zagrebačkih studenata traje od blokadnih događanja na Filozofskom fakultetu 2009. godine kada je sindikalni povjerenik Petrokemije Željko Klaus održao izlaganje na temu borbe kutinskih radnika o čemu, kao i o kronologiji djelovanja Stožera možete čitati ovdje.

Kako je to izgledalo u zimu 2002. kad je razlog aktivacije Stožera bio plin, a dežurni negativci tadašnji ministar gospodarstva Goranko Fižulić i potpredsjednik Vlade Slavko Linić možete provjeriti ovdje.

Priopćenje Stožera za obranu Petrokemije:Kutina, 16.01.2013.

SREDSTVIMA JAVNOG PRIOPĆAVANJA

PRIOPĆENJE S TISKOVNE KONFERENCIJE

Danas u 10.00 sati Stožer za obranu održao je tiskovnu konferenciju na kojoj smo izvijestili javnost o razlozima aktiviranja Stožera. Stožer se prvi put aktivirao 1998. godine zbog pokušaja privatizacije Petrokemije. Nakon toga 2002., 2003., 2005., i 2009. godine Stožer je aktiviran zbog problema u isporuci ili cijenama plina kao glavne sirovine. Ove godine osnovni razlog za aktiviranje Stožera je ponovni pokušaj privatizacije Petrokemije, a koji je početkom godine (03.01.2013) najavljen na web stranicama Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom (DUUDI).

Situacija u Petrokemiji je takva da smo godinama plaćali 30-tak % skuplji plin od naše konkurencije u Europi unatoč činjenici da RH ima oko 70% vlastitoga plina. To nije spriječilo INA-u da nam po principu uzmi ili ostavi nameće ugovor kojim obračunava plin po formuli kao da je sav iz Rusije. To je ujedno i razlog za gubitke u 2012. godini.

U isto vrijeme Vlada RH je ograničila cijenu plina za industriju na način da je iz te zaštite izuzela Petrokemiju i HEP čime je izravno omogućila ekstra zaradu za INA-u.

Petrokemija ne živi na teret poreznih obveznika ili proračuna RH. Petrokemija godišnje izravno u proračun RH uplaćuje preko 200 mln.kn. U proračun grada Kutine uplaćujemo dodatnih 30 mln.kn što čini oko 50% izvornog gradskog proračuna.

Petrokemija je kolateralna žrtva loše privatizacije INA-e u kojoj su učestvovale sve Vlade od 2003. godine na ovamo. Petrokemija je na otvorenom tržištu bez ikakve zaštite od 2000. godine i mi takvu cijenu plina nismo ni na koji način mogli prevaliti na naše kupce. HEPu je u isto vrijeme omogućeno podizanje cijena struje za preko 20%.

Sadašnja situacija je takva da svi znaju da ćemo od 2014. godine imati slobodan pristup EU tržištu plina pod istim uvjetima kao i naša konkurencija čime se pozicija Petrokemije u mnogome poboljšava. Tek tada ćemo biti u mogućnosti pokazati što i kako možemo na tržištu te i zbog toga smatramo kako bi privatizacija Petrokemije u ovome trenutku bila velika pogreška. Zbog značaja Petrokemije za poslovanje HŽ-a, Luke šibenik i posebno cijelokupne hrvatske poljoprivrede protivimo se privatizaciji bez da dobijemo priliku u slobodnim tržišnim uvjetima pokazati svoje mogućnosti.

Isto tako razlog za aktiviranje Stožera jeste i činjenica da bi se daljnjom privatizacijom grubo prekršio Sporazum o načinu privatizacije Petrokemije kojega je tadašnja Vlada RH potpisala.

U ožujku prošle godine, nakon prve najave privatizacije, uputili smo pitanje o poštivanju Sporazuma Predsjednicima države, Vlade i Sabora kao i tadašnjem prvom podpredsjedniku Vlade. Odgovor smo dobili samo od predsjednika države koji nas je obavijestio da je upit o tome uputio Vladi te da će nas o ishodu izvijestiti. Od tada do danas više se nitko od njih o ničemu nije oglasio.

U travnju prošle godine organizirali smo izjašnjavanje radnika Petrokemije o podršci sindikatima i udruzi branitelja u aktivnostima koje za cilj imaju očuvanje većinskog državnog vlasništva u Petrokemiji. Odaziv na izjašnjavanje je bio 81,77%. Od tih koji su glasali njih 96,38% posto glasalo je „ZA“. To je ujedno i temelj naše odlučnosti da spriječimo ponovni pokušaj daljnje privatizacije Petrokemije.

U Petrokemiji i danas radi 786 hrvatskih branitelja (nekad ih je bilo 1162)i niti oni neće dopustiti rasprodaju jedne od posljednjih preostalih industrijski i izvoznih postrojenja u RH.

Branitelji Petrokemije sudjeluju u konstituiranju koordinacije braniteljskih udruga iz više javnih i državnih poduzeća i oštro ce se zajednički suprotstaviti ovakvim pokušajima privatizacije.

Događanja

pogledaj sve

Bookmarks

pogledaj sve

Fusnote

pogledaj sve

Natječaji i prijave

pogledaj sve

Plenum FFZG-a

pogledaj sve