Izvještaj sa 191. plenuma, 19. veljače 2013.

Na 191. plenumu Filozofskog fakulteta u Zagrebu održanom 19. veljače 2013. raspravljalo se o četiri točaka dnevnog reda. Nakon oduže rasprave o načinu pristupa izborima za SZ na fakultetskoj i sveučilišnoj razini te o tehnikalijama, plenum je izglasao da podržava incijalnu platformu za funkcioniranje Studentskog zbora Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Plenum će poslati pismo podrške i pokriti troškove plenumskih delegata koji će se uputiti u Mađarsku.


Na 191. plenumu Filozofskog fakulteta u Zagrebu održanom 19. veljače 2013. raspravljalo se o četiri točaka dnevnog reda.

Pristigao je Pravilnik o plaćanju participacija na Sveučilištu u Zagrebu koji se naslanja na svog rujanskog prethodnika. Prvo treba informirati studente i analizirati dokumente.

Radna grupa za Studentski zbor se sastala. Sastavljena je inicijalna platforma za funkcioniranje Studentskog zbora FFZG-a:

Studentski zbor Filozofskog fakulteta će nastaviti djelovati po direktnodemokratskim principima usvojenima još u prošlom mandatu uz određene tehničke preinake koje će omogućiti efikasniji rad, preciznije i sustavnije delegiranje mandata, zadataka i obaveza kao i veću demokratsku kontrolu u donošenju odluka:

U skladu s tim: sve sjednice novog saziva SZ-a legalno izabranog na neposrednim izborima bit će otvorene za sve studente FFZG-a koji će imati jednako pravo glasa (kao i legalno izabrani članovi SZ-a) prilikom donošenja svih odluka koje su u nadležnosti ovog tijela uključujući i mandatiranje delegata za sjednice Vijeća FFZG-a, skupštine sveučilišnog Zbora, područna vijeća i sl.

Tako određene sjednice SZ-a funkcionirat će po principima postojećih sekcija plenuma te u zajedničkoj koordinaciji i suradnji provoditi odluke plenuma.

Na sjednicama SZ-a bit će, u skladu s postojećom procedurom (nakon rasprave i glasanja) moguće sazivati i plenume s tim da se postojeća pravila ne mijenjaju – radna grupa za tehnikalije će zadržati istu mogućnost.

Sjednice SZ-a će se održavati najmanje jednom mjesečno, a u slučaju potrebe za izvanrednom sjednicom primijenit će se postojeća plenumska procedura: Prijedlog za sazivanjem (uz obrazloženje izvanrednosti situacije i točke dnevnog reda) šalje se na e-mail adresu radne grupe.

Studentski zbor Filozofskog fakulteta nastaviti će se zalagati za demokratizaciju obrazovnog procesa i akademskih upravljačkih struktura, za svima dostupno i potpuno javno financirano obrazovanje, a protiv tendencija komercijalizacije visokog školstva: sveučilišta, instituta, trgovačkih društava pod ingerencijom sveučilišta te pripadajuće im imovine.

Studentski zbor Filozofskog fakulteta nastavit će djelovati u skladu s principima solidarnosti sa svim podređenim skupinama u društvu te aktivno sudjelovati u borbi za njihova prava.

Studentski zbor Filozofskog fakulteta u Zagrebu surađivat će sa svim strukovnim studentskim organizacijama na našem fakultetu kao i drugim organizacijama i studentskim zborovima koji poštuju gore spomenute principe djelovanja.

Nakon oduže rasprave o načinu pristupa izborima za SZ na fakultetskoj i sveučilišnoj razini te o tehnikalijama, plenum je izglasao da podržava incijalnu platformu za funkcioniranje Studentskog zbora Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Kolega je izvijestio plenum o sastanku rektora Bjeliša sa studentskim predstavnicima o situaciji u Studentskom centru. Sanacija koju se provodi zbog dugovanja MZOS-a bit če napravljena prema Zakonu o sanaciji iz 2001. Čime se otvara mogućnost djelomične privatizacije SC-a. Plenum se mora uključiti u borbu za SC, KSFF je već u kontaktu s njima.

Podnesen je izvještaj o borbi studenata u Mađarskoj koju je ohrabila projekcija filma “Blokada” o čemu će se održati tribina u KSFF-u 6. ožujka. Plenum će poslati pismo podrške i pokriti troškove plenumskih delegata koji će se uputiti u Mađarsku.

Sljedeći plenum će se održati u utorak 26. veljače u 20 sati u D7. Radna grupa za tehnička pitanja plenuma sastat će se istog dana u 19 sati u A-001. Prijedloge za dnevni red možete slati na plenum.tehnikalije[at]gmail.com.
Izabrane su moderatorice.

Pod točkom “Razno” plenum je obaviješten da se u srijedu 20. veljače 2013. u 17 sati u Društvu sveučilišnih nastavnika i drugih znanstvenika održava tribina “Socijalni identiteti, pristup visokom obrazovanju i odabir studija” na kojoj će govoriti Branislava Baranović, Karin Doolan i Ivana Jugović.

Plenum je zaključen u 23 sata.

Vezani članci

  • 14. veljače 2021. Kako mirovinski fondovi oblikuju financijalizaciju u Kolumbiji i Peruu "U ekonomijama u nastajanju koje su podvrgnute podređenim oblicima ekonomske i financijske integracije, i gdje su zastupljeni interesi visoko koncentrirane financijske industrije, takvi mirovinski fondovi mogu podbaciti kao katalizator dubokih, likvidnih i stabilnih domaćih tržišta kapitala. Umjesto toga, mogli bi doprinijeti financiranju privatiziranih oblika infrastrukture i nekretnina te ojačati hijerarhije globalnog financijskog svijeta."
  • 7. veljače 2021. Treba zauzdati milijardere poput Elona Muska "Prema jednoj procjeni, Elon Musk posjeduje više od četvrtine svih aktivnih satelita koji orbitiraju Zemljom. Iako se njegova fantazija o bivanju carem Marsa vjerojatno neće ostvariti, moramo obuzdati nekontroliranu moć pomahnitalih tipova poput Muska koji sve više nalikuju zlikovcima iz filmova o Jamesu Bondu, prije negoli se prometne sa Zemlje u nebesa."
  • 7. veljače 2021. Globalnom Jugu trebaju moć i resursi, ne reprezentacijski paravani Imenovanje Crne Afrikanke na čelo Svjetske trgovinske organizacije samo po sebi ne donosi previše. Ngozi Okonjo-Iweala je kao bivša ministrica financija i ministrica vanjskih poslova dobro poznata nigerijskom narodu, a njezina dugotrajna karijera u Svjetskoj banci i politike koje ne odstupaju od ekonomske ortodoksije naklonjene slobodnoj trgovini ne ostavljaju previše prostora optimizmu da bi njezina nova pozicija mogla pogodovati interesima afričkog radništva i seljaštva. Za periferne ekonomije neophodno je napuštanje dominantne, krajnje devastirajuće neoliberalne paradigme i zaokret prema osnaživanju industrijskih politika i prioriteta regionalnog razvoja – puka identitetska reprezentacija neće biti dovoljna.
  • 7. veljače 2021. Sikhi strahuju od nasilnih napada zbog seljačkih prosvjeda u Indiji Ekstremno desna vlada Narendre Modija nastoji nasilno ugušiti prosvjede desetaka tisuća seljakinja i seljaka u Indiji: preko stotinu ih je nestalo, ograđeni su žicom, uskraćena im je voda, hrana i internet, dok su aktivisti i aktivistkinje te kritički orijentirani novinari i novinarke ocrnjeni kao politički pobunjenici. Međutim, ne radi se samo o otporu reformama koje dereguliraju agrarni sektor, već i o vjerskom sukobu koji ima svoje duboke povijesne korijene. Veliki postotak prosvjednika_ca čine Sikhi, demonizirana vjerska zajednica koja je kontinuirano izložena pogromaškim napadima. Ako se rastući autoritarijanizam ne zaustavi, strategije vlade će nastavljati podupirati preobražaj Indije u hinduističku teokraciju.
  • 31. siječnja 2021. Višestruke opresije transrodnih Roma i Romkinja Diskriminacija trans osoba u kapitalističkim društvima još je dublja ako je povezana s marginalizacijom na osnovi etničke pripadnosti, kao i s podčinjenom klasnom pozicijom. U Srbiji još uvijek ne postoje statistike i istraživanja o siromašnim transrodnim Romkinjama i Romima, međutim oni_e svjedoče o vlastitom iskustvu složenih preplitanja opresija. Autorica skicira kako bi se ova isprepletenost opresija mogla misliti kroz konceptualiziranje spola/roda, heteronormativnosti, tradicionalnog i opozicijskog seksizma, seksualnih orijentacija, etniciteta i klase.
  • 31. siječnja 2021. O porastu sindikalne gustoće u SAD-u tijekom pandemije "Sindikalna gustoća – udio zaposlenih radnika i radnica koji pripadaju sindikalnom članstvu – porastao je 2020. godine po prvi put od 2007. i 2008. godine. Za porast sindikalne gustoće prije toga, morali biste se vratiti do 1979. godine. (...) Međutim, ovaj porast nažalost nije bio rezultat kakvog pobjedonosnog organiziranja. Sindikalno članstvo prošle se godine smanjilo za 2,2 posto – no pandemija je još više smanjila zaposlenost, za 6,7 posto. Posljedično se sindikalna gustoća povećala s 10,3 na 10,8 posto, i vratila tamo gdje je bila 2016. godine."
  • 24. siječnja 2021. Dvanaest značajnih posljedica globalnih klimatskih promjena u 2020. godini Radna verzija izvještaja o globalnoj klimi za 2020. godinu koji objavljuje Svjetska meteorološka organizacija upozorava na kontinuiranu prijetnju klimatskih promjena, bilježeći porast stakleničkih plinova i globalnih temperatura, podizanje morske razine, zagrijavanje oceana uz jake morske toplinske valove, nastavak smanjivanja površine ledenog pokrova, jake kiše i poplave, najveći broj sjevernoatlantskih oluja te žestoke udare drugih tropskih oluja i teške suše, što je sve dodatno potaknulo ogromne migracije i otežalo postojeće.
  • 22. siječnja 2021. Prema taksonomiji trolova "„Sreli smo još jednog Amerikanca u pubu. Mislim da je bio neki profesor, razvezao se o tome kako je Amerika ukradena od Indijanaca, i da je to strašno, i kako bi im je trebali vratiti. Na kraju je Brett rekao, ‘U redu, onda saznaj koje je indijansko pleme nekada živjelo tamo gdje ti sada živiš i predaj im vlasnički list od kuće.’ Siroti čovjek nije znao što reći.“ Kao što je jasno iz odlomka, Michelle ovo smatra nepobitnim argumentom. Čuo sam verzije ovog odgovora i prije – ako ste za imigraciju, otvorite svoj dom imigrantima, itd. – pri čemu se politička pozicija odnosno argument u vezi društva pretvara u individualni odgovor. Naravno, siroti čovjek trebao je uzvratiti da neki odgovori imaju smisla jedino ako su kolektivni. Ne postoji individualni odgovor na povijest genocida, ili na imigracijske politike, jednako kao što ne postoji individualni odgovor na klimatske promjene."
  • 22. siječnja 2021. Kako sam postala zagovornica prava seksualnih radnica_ka "Na jednoj od sesija, pod naslovom „Borba protiv nasilja nad ganskim seksualnim radnicama_ima“ gostovale su Bridget Dixon i Mariama Yusuf, koje rade sa Savezom za dostojanstvo žena. Govorile su o nasilju s kojim se suočavaju seksualne radnice u Gani, osobito onom policijskih službenika, koji ih uhićuju i siluju, da bi im potom oteli zaradu. Dixon i Yusuf jasno su naglasile da se ovi nasilni postupci usmjeravaju protiv seksualnih radnica zato što je njihov rad kriminaliziran."

Događanja

pogledaj sve

Bookmarks

pogledaj sve

Natječaji i prijave

pogledaj sve

Plenum FFZG-a

pogledaj sve