Čitaonica studenata FPZG: predavanje Tomislava Medaka

U petak 14.3. 2014., u 18.00 sati u dvorišnoj dvorani Fakulteta političkih znanosti u sklopu Čitaonice predavanje će održati Tomislav Medak iz Multimedijalnog instituta na temu “Civilno društvo i politički rad na ljevici – strukturne i historijske kontradikcije”. Čitaonica je neformalna skupina koja promiče kritičku politiku i borbu, a čine je studenti i profesori Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu, kao i oni koji dolaze sa zagrebačke teorijske i aktivističke scene. Projekt Čitaonica odvija se jednom mjesečno i to petkom od 18 sati u prostorijama Fakulteta u obliku predavanja koje prati jedan do dva komentatora izlagača, a potom slijedi rasprava.

Čitaonica je do sada ugostila Antona Tomičića iz udruge Pravo na grad koji je izlagao na temu Političko nasilje u liberalnoj demokraciji, Leonarda Kovačevića s Hrvatskog radija koji je obrazložio Rancierevo shvaćanje politike, Mateju Horvata s Fakulteta političkih znanosti koji je izlagao je na temu Manifest za demokratski socijalizam te Milana Živkovića, savjetnika za medije u Ministarstvu kulture, koji je predstavio temu Mediji: nevolje s tržištem.
Snimke Čitaonica emitiraju se na Radio Studentu.

Tomislav Medak će razmotriti neke sistemske tenzije u radu ljevice unutar okvira civilnog društva. Iako se često pripisuje inherentna vrijednost samoorganiziranju i autonomiji u uvjetima političke represije, društvenog isključivanja i šovinizma, pridaje im se taktički značaj u uvjetima gdje su društvene institucije i politički sistem blokirani za konstitutivne procese, djelovanje unutar okvira civilnog društva suočeno je sa strukturnim ograničenjima. Prvo ima veze sa sistemskom ‘podjelom rada’ u liberalnim demokracijama između tri sektora, gdje su dometi civilnog društva diktirani izvana regulativom i potporom države te ekonomskom moći poslovnog sektora. Što god civilno društvo može postići moguće je u velikoj mjeri unutar pravila igre koja postavljaju država i kapital.
Druga opasnost je da civilno društvo ima slabu društvenu bazu, što mu daje dosta manevarskog prostora i prilike za političke iskorake, koje recimo sindikati nemaju, ali ih i čini slabima.
Treća opasnost je dominacija organizacijskih procesa, birokratizacija i dominacija financijerskih prioriteta zbog nužnosti održavanja prihoda i socijalne stablinosti rada aktivista. Kao polazište za razgovor nakon izlaganja poslužit će tekst Ellen Meiksins Wood: “The Uses and Abuses of Civil Society” (Socialist Register, vol. 26, 1990.). U ulogama komentatora će se ovog puta naći profesori Šalaj i Vujeva, predavači Fakulteta političkih zanosti.

Tomislav Medak koordinira teorijski i izdavački program Multimedijalnog instituta/MaMa. Njegov istraživački interes su kriza kapitalizma, zajednička dobra i socijalna pravdu, pogotovo po pitanjima kulture i digitalnoga. Paralelno radi i s kazališnim kolektivom BADco.

Vezani članci

  • 17. srpnja 2019. Syriza je poražena, ali Tsiprasov pohod na lijevi centar se nastavlja Na nedavnim prijevremenim grčkim općim izborima pobijedila je desna stranka Nova demokracija. Stranka Alexisa Tsiprasa, Syriza, napušta vlast, ali na osnovu izbornog rezultata od 31,5% ostaje u parlamentu, gdje će svoj imidž pokušati graditi hegemonizacijom lijevog centra, u svrhu čega su već implementirana određena kadrovska rješenja te marketinško-ideološki rebrending. Najveći izazov predstavlja joj iznalaženje kompenzacije za aktivnost u stranačkoj bazi, koju je ova „kartel-stranka“ neutralizirala još tijekom Tsiprasova konsolidiranja unutarstranačke moći oko uskog kruga suradnika.
  • 9. srpnja 2019. Tragovima devedeset devete: između imperijalizma i nacionalizma Nedavno je navršeno 20 godina od završetka rata na Kosovu, posljednjeg poglavlja tragičnih devedesetih. Dugogodišnji napori srpskih i jugoslavenskih političkih elita da Albancima oduzmu pravo na samoopredjeljenje stvorili su napete međuetničke odnose koji se otada nisu bitno poboljšavali, a samim ratom i imperijalističkom agresijom na Srbiju već dugi niz godina uspješno manipuliraju vladajuće nacionalističke garniture. Naši sugovornici_ce razmatraju kako bi se progresivne snage trebale suprotstaviti dominantnim narativima i zauzeti stav naspram dobro poznatih neprijatelja ljevice na ovim prostorima: imperijalizma i nacionalizma.
  • 30. lipnja 2019. O povijesnoj genezi autorskih prava Naturalizacija legalističkog pristupa pitanju autorstva, koja u javnom diskursu i danas hrani mit o umjetniku kao geniju, počiva na marginalizaciji historijata konceptualnih prijepora i društveno-političkih borbi koje su još u 18. stoljeću oblikovale i iznjedrile institut autora i autorskih prava.
  • 30. lipnja 2019. Stariti dostojanstveno Brutalistički centar kulture, londonski Barbican, nedavno je u jednoj od svojih slabije eksponiranih prostorija ugostio malu izložbu posvećenu iskustvu starenja i starosti u kapitalizmu. Segmenti multimedijalnog postava, baziranog na intervjuima s dvije tisuće osoba starijih od sedamdeset godina, na različitim su razinama progovorili o načinu na koji klasni položaj utječe na dužinu života i kvalitetu starenja u društvima koja počivaju na sistemskim nejednakostima.
  • 27. svibnja 2019. Država je poput ljepenke sastavljena struktura Na okruglom stolu s ciljem strateškog pozicioniranja rasprave o naprednim politikama i alternativnom društvenom razvoju u Sloveniji i šire, Močnik je u izlaganju ukazao na ograničenja koja stoje pred parlamentarnom strankom u pokušaju vođenja lijeve politike, kako u odnosu na državu, tako i s obzirom na europske institucije, odnosno aparate pojedinih frakcija globalnog kapitala.
  • 4. svibnja 2019. Neoliberalizam, migrantkinje i komodifikacija brige Statistički podaci jasno ukazuju da je europsko tržište rada strogo rodno i rasno uvjetovano. Istovremeno s rastom nezaposlenosti među muškarcima, ona je među ženama u padu. Međutim, ovi naizgled suprotni učinci krize ne ukazuju na privilegirani položaj radnica, već na proces ubrzane feminizacije migracija, kao rezultat porasta potražnje za radnom snagom u tradicionalno „ženskim“ poljima kućanskog rada i rada brige. Autorica objašnjava što nam sudbina migrantkinja može reći o sve lošijem položaju radništva u cjelini. Sara R. Farris održat će 7. svibnja u 19h u kinu Europa predavanje pod naslovom „U ime ženskih prava: uspon femonacionalizma“, u sklopu ovogodišnjeg 12. Subversive festivala.
  • 31. prosinca 2018. Institucionalni patrijarhat kao zakonitost kapitalizma Donosimo kratak pregled knjige „Restavracija kapitalizma: repatriarhalizacija družbe,“ autorice Lilijane Burcar, koja uskoro izlazi i u hrvatskom prijevodu. Razmatrajući niz tema, od pojma patrijarhata, uloge i strukture obitelji te statusa žena u društvu, do analize institucionalnih mjera koje uokviruju reproduktivnu sferu, Burcar naglašava da su odnosi moći unutar obitelji i društva uvjetovani materijalnom podlogom na kojoj se društvo temelji i poručuje da je „institucionalni patrijarhat jedna od središnjih operativnih zakonitosti kapitalističkog sistema“.
  • 31. prosinca 2018. Bogdan Jerković: nekoliko crtica o sistemskom brisanju Slabljenje društvenog značaja kreativnih umjetničkih disciplina velikim je dijelom posljedica njihove hermetičnosti koju, u svijetu kazališne proizvodnje, možemo pripisati konzervativnom karakteru tzv. kazališne aristokracije. O svrsi kazališnog stvaralaštva te njegovu političkom i radikalno-demokratskom potencijalu, pročitajte u tekstu Gorana Pavlića koji problematizira sistemski (akademski i politički) zaborav Bogdana Jerkovića, avangardnog zagrebačkog kazališnog redatelja i ljevičara, čija se karijera od 1946. godine bazirala na pokušaju deelitizacije vlastite struke i kreiranja društveno angažiranog teatra, odnosno približavanja kazališne umjetnosti radničkoj klasi.
  • 31. prosinca 2018. Ekonomski liberalizam u sukobu s principima demokracije Brojni zagovaratelji liberalizma i dalje sugeriraju postojanje idealtipskog kapitalističkog tržišnog društva unatoč jasnoj diskrepanciji s praksom realno postojećih kapitalizama. O definicijama i historizaciji liberalizma, pretpostavkama i račvanju njegovih struja, odnosu slobode i demokracije u kapitalizmu te liberalnom i socijalističkom guvernmentalitetu razgovarali smo s Mislavom Žitkom.

Događanja

pogledaj sve

Bookmarks

pogledaj sve

Natječaji i prijave

pogledaj sve

Plenum FFZG-a

pogledaj sve