Novi pokušaj discipliniranja „neposlušnog“ fakulteta

Inicijativa predstavnika i zamjenika Fakultetskog vijeća Filozofskog fakulteta te Studentski zbor FFZG-a oglasili su se povodom recentnog poništavanja odluke o razrješenju dekana Previšića. Senat Sveučilišta na čelu s rektorom Borasom jasno se pozicionirao uz bok s Previšićem, proglasivši odluke Fakultetskog vijeća nezakonitima zbog navodne nepravilnosti u izboru studentskih predstavnika. Nastavno na događanja vezana uz odbijanje ugovora o suradnji KBF-a i FFZG-a, kao i nedavnih tužbi pomoću kojih dekan pokušava zastrašiti članove Vijeća, riječ je o još jednom pokušaju utišavanja akademske većine koja odbija pristati na autoritarno upravljanje Fakultetom.

Svečano otvaranje službenih prostorija Hrvatskog generalskog zbora u ulici Jurja Habdelića u Zagrebu. Na slici Damir Boras. (Izvor: HINA/ Dario GRZELJ/ dag/ 2.9.2016 - autorska prava su zaštićena, nije dozvoljeno preuzimanje, prenošenje i redistribuiranje sadržaja Hine)

Priopćenje (raspuštenog) Studentskog zbora Filozofskog fakulteta u Zagrebu i studentskih predstavnika u Fakultetskom vijeću

 
Povodom odluke Senata Sveučilišta u Zagrebu od 13. 9. Studentski zbor Filozofskog fakulteta i studentski predstavnici u Fakultetskom vijeću ukazuju na to da je raspuštanje Studentskog zbora još jedan u nizu pokušaja zaustavljanja legitimno pokrenutog postupka razrješenja dekana Filozofskog fakulteta Vlatka Previšića.
 
Takva nas odluka posebno iznenađuje s obzirom na to da je rektor Boras bio taj koji je raspisao izbore za Studentski zbor upravo za 13 mjesta, a dekan Previšić taj koji je potvrdio 13 studentskih predstavnika kao jednakopravne članove Fakultetskog vijeća. Gotovo godinu i pol nakon provedenih izbora za Studentski zbor, kao i godinu dana nakon početka mandata studentskih predstavnika u Fakultetskom vijeću, dekan i rektor zaključili su da su oba postupka bila nelegalna. Pitanje je zašto onda zbog njih odgovaraju studenti, a ne oni koji su ih raspisali i potvrdili? Studentski zbor pritom tijekom cijelog trajanja tog razdoblja nije zaprimio nikakva upozorenja glede nepravilnosti prilikom njegovog izbora ili glede podzastupljenosti studenata u Fakultetskom vijeću, što se uostalom moglo riješiti i raspisivanjem dodatnih izbora za slobodna mjesta kako u Studentskom zboru, tako i u Fakultetskom vijeću, a što je u potpunosti u ingerenciji i odgovornosti dekana i rektora.
 
Zbog svega toga, teško je povjerovati da su prilikom svojeg čina dekan i rektor imali na umu obranu interesa i prava studenata. Dapače, teško je reći da su im na umu bili i interesi svojeg fakulteta, odnosno Sveučilišta u cjelini, jer takva odluka može imati dalekosežne posljedice. Budući da omjer studentskih predstavnika u posljednih nekoliko saziva Fakultetskog vijeća, a možda i više, zasigurno nije dostizao famoznih 15,00%, sve odluke tog vrhovnog tijela mogu se dovesti u pitanje, uključujući i odluku o izboru Vlatka Previšića za dekana. Osim toga, izgledno je da i na brojnim drugim fakultetima postoji upravo identičan „problem“, što pravno gledajući ugrožava legalnost funkcioniranja Sveučilišta kao cjeline.
 
Jasno je dakle da se cijeli smisao te odluke mora shvatiti kao očajnički pokušaj dekana i rektora da spriječe dovršetak demokratski i legitimno pokrenutog postupka o razrješenju dekana Previšića koji je svoj epilog trebao dobiti upravo na rujanskoj sjednici Fakultetskog vijeća. Dekan je pritom ponovno dokazao svoj stav da je on, a ne Fakultetsko vijeće, vrhovno tijelo Fakulteta te nam je dao vjerovati da mu je stalo samo do svoje funkcije, a ne i do ugleda i dobrog funkcioniranja ustanove kojom ravna, dok je rektor instrumentalizirao Senat i institucije Sveučilišta kako bi sačuvao dekana Previšića.
 
Studentski predstavnici u Fakultetskom vijeću te članovi raspuštenog Studentskog zbora Filozofskog fakulteta kao legitimni predstavnici svih studenata Filozofskog fakulteta, poduprti od strane svojih kolega, izjavljuju ovom prilikom da će poduzeti sve što je u njihovoj moći kako bi obranili demokratske procedure na svojem fakultetu te kako bi sačuvali ono malo ugleda što je toj instituciji ostalo otkako je Vlatko Previšić zasjeo na mjesto dekana, a Damir Boras na mjesto rektora Sveučilišta u Zagrebu.
 
Studentski zbor Filozofskog fakulteta u Zagrebu
 
Predstavnici studenata u Fakultetskom vijeću Filozofskog fakulteta u Zagrebu
 
Zagreb, 14. rujna 2016. godine
 

Izjava Inicijative članova/zamjenika Vijeća Filozofskog fakulteta

 
Poštovane kolegice i kolege,
 
budući da je jučerašnjom odlukom Senata Sveučilišta u Zagrebu raspušten Studentski zbor Filozofskog fakulteta, a postupak razrješenja dekana proglašen nezakonitim zbog nepravilnosti u izboru studentskih predstavnika u Vijeće Filozofskog fakulteta, dužni smo podsjetiti sve studente i zaposlenike Filozofskog fakulteta na pravni kaos i njegove posljedice izazvane brutalnom opstrukcijom odluka i rada Vijeća Filozofskog fakulteta:
 
1) U razdoblju nakon kvalificiranom većinom izglasanog pokretanja postupka razrješenja, dekan je protustatutarno blokirao provođenje tog procesa, kojim prema Statutu rukovodi Vijeće, odlučivši da sam “vodi” vlastiti postupak razrješenja tako što ga opstruira, kao što je sam sa sobom potpisao Dodatak ugovora o radu na određeno vrijeme, čime si je, uz blagoslov sveučilišnih vlasti, pokušao omogućiti protuzakonito produljenje rada nakon navršene 70. godine života.
 
2) Fakultet od travnja 2016. i ostavke Vlaste Erdeljac nema prodekanicu za nastavu i studente, a prodekanici za znanost i međunarodnu suradnju Branki Galić onemogućen je rad i sudjelovanje u upravljanju Filozofskim fakultetom. Za razliku od 0,4 posto studentske podzastupljenosti, takva situacija već mjesecima ne zanima nadležna tijela Sveučilišta u Zagrebu.
 
3) Dekan je proces razrješenja u skladu s odredbama Statuta pretvorio u farsu “kaznenom prijavom” pokrenutom protiv Nadežde Čačinović i Branke Galić, i o tome najprije obavijestio medije, a tek zatim zaposlenike Filozofskog fakulteta. “Kaznenu prijavu” podnio je navodno i stoga što je pridržavanje Statuta Filozofskog fakulteta izazvalo “zbunjenost i ogorčenje velikog broja kolegica i kolega koji su zatražili poduzimanje energičnih mjera protiv onih koji dovode u pitanje zakonito i statutarno funkcioniranje Fakulteta”. “Zbunjenost i ogorčenje” mogu se pokazivati bilo gdje, ali “traženje energičnih mjera” moguće je isključivo argumentiranom raspravom na sjednici Vijeća. Taktika zastrašivanja nije dekanu pomogla dosad, pa neće ni u ovom slučaju. S punim uvjerenjem, odlučno i solidarno podupiremo naše kolegice i ovom prilikom.
 
4) Međutim, “energične mjere” vidljive su danas na Filozofskom fakultetu prisutnošću unajmljenjih radnika jedne zaštitarske tvrtke koji, vjerojatno za javni novac, štite dekana od njegovih studenata i nastavnika. Čelnik javne institucije koji poduzima takav korak posebno ne zaslužuje biti na njezinu čelu.
 
5) Obnašajući dužnost dekana u razdoblju protuzakonite podzastupljenosti studenata u Vijeću od 0,4 posto, Vlatko Previšić izazvao je najozbiljniju institucionalnu krizu s nesagledivim pravnim posljedicama po odluke Vijeća Filozofskog fakulteta i funkcioniranje naše ustanove od ožujka 2015, budući da je poništavanjem odluke o pokretanju postupka razrješenja dekana – zato što je Fakultetsko vijeće Filozofskog fakulteta koje ju je donijelo sastavljeno protivno odredbi članka 9. stavka 2. Zakona o studentskom zboru i drugim studentskim organizacijama te protivno odredbi čl. 33. st. 6. Statuta Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu – dovedena u pitanje zakonitost svih odluka koje je Vijeće donijelo u tom razdoblju. Odgovornost za ovo snosi isključivo dekan Previšić jer je za poštivanje zakona, u dijelu koji se odnosi na studentski zbor, nadležan i odgovoran čelnik visokoškolske ustanove: “Čelnici visokih učilišta dužni su osigurati zakonitost rada studentskog zbora i drugih studentskih organizacija koje djeluju na visokom učilištu, osigurati zakonito i pravodobno provođenje studentskih izbora i omogućiti svim studentima ravnopravno sudjelovanje u izborima.”
 
Ostavka dekana Previšića jedino je rješenje izlaska iz krize upravljanja u koju je samovoljom i opstrukcijom demokratskog odlučivanja doveo Filozofski fakultet.
 
Poštovane kolegice i kolege ne dozvolite samovolju, zloporabu procedura, narušavanje studentskih i naših prava i sloboda.
 
Zagreb, 14. rujna 2016. godine

Vezani članci

 • 19. svibnja 2016. Rezultati istraživanja studentskog mnijenja o ugovorima o zajedničkim dvopredmetnim studijima između FFZG-a i KBF-a Studentsko vijeće Filozofskog fakulteta u Zagrebu uz pomoć nastavnika provelo je istraživanje studentskog mnijenja o ugovorima o zajedničkim dvopredmetnim studijima između FFZG-a i KBF-a. U nastavku donosimo informacije o metodologiji istraživanja, anketna pitanja i rezultate ankete (link).
 • 20. travnja 2016. Skripta 80 U Skripti br. 80 koja je izašla 19. travnja 2016. možete pročitati „Odgovor Plenuma na izjavu Uprave za javnost i medije“, tekst „Analiza dosadašnjeg rada Uprave iliti ima li kraja ovakvom načinu funkcioniranja FFZG-a?“ , članak Igora Lasića „Tko s Crkvom tikve sadi“, tekst „FFZG protiv suradnje?“ koji možete pročitati u nastavku i poziv na 205. plenum FFZG-a koji će se održati 20. travnja 2016. godine. Skriptu možete skinuti ovdje (arhiva).
 • 27. travnja 2016. Skripta 81 U Skripti br. 81 koja je izašla 26. travnja 2016. možete pročitati Izjavu Plenuma Filozofskog fakulteta u Zagrebu za javnost i medije od 21. travnja, tekst "Od cenzure do vlastite propasti", podršku Plenuma Filozofskog fakulteta radnicima povodom Praznika rada, tekst "U laži su kratke noge" te najnoviju Izjavu Plenuma povodom neprihvaćanja dekanove odluke o razrješenju Branke Galić na Fakultetskom vijeću 25. travnja. Skriptu možete skinuti ovdje (arhiva).
 • 15. svibnja 2016. Skripta 82 U Skripti br. 82 koja je izašla 11. svibnja 2016. možete pročitati Izjavu Plenuma Filozofskog fakulteta u Zagrebu za javnost i medije od 28. travnja, tekst "Lako je tuđim u koprive, kad smiješi ti se penzija i vesele ti se unuci" te tekst "Zreo za penziju" koji donosimo u nastavku. Skriptu možete skinuti ovdje (arhiva).
 • 2. lipnja 2016. Skripta 83/84 U Skriptama br. 83 i 84. koje su izašle 18. svibnja 2016. možete pročitati intervju s Borislavom Mikulićem „Vrag je u institucijama“, tekst „Da nam živi radnička i studentska solidarnost!“, podršku Inicijativi liječnika za reguliranje priziva svijesti u medicini, podršku Studentskom pokretu u Novom Sadu, rezultate istraživanja studentskog mnijenja o ugovorima o zajedničkim dvopredmetnim studijima između FFZG-a i KBF-a te tekst „Povijest jedne ankete iliti kako je previše Previšića“. Skriptu 83 možete skinuti ovdje, a Skriptu 84 ovdje (arhiva).
 • 14. travnja 2016. Skripta 79 U Skripti br. 79 koja je izašla 13. travnja 2016. možete pročitati tekst „Protiv koga, čega i za što se borimo?“ u kojem se adresiraju razlozi borbe protiv ugovora između FFZG-a i KBF-a, članak Ivane Jandrić „Amenovanje ugovora na neodređeno“ te izbor članaka iz predloženog Ugovora o zajedničkim dvopredmetnim studijima i ostaloj nastavnoj i znanstveno-istraživačkoj suradnji FFZG-a i KBF-a. Skriptu možete skinuti ovdje (arhiva).
 • 15. ožujka 2016. Amenovanje ugovora na neodređeno U jeku neokonzervativizacije hrvatskog društva ponovno je iskrsnulo pitanje uspostave formalne suradnje Katoličkog bogoslovnog fakulteta i Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Trenutna Uprava FFZG-a još žustrije nego prije pokušava osigurati pristanak za novi prijedlog ugovora koji nije ništa manje sporan od svoje prethodne verzije. Problemi koje pritom identificiramo jasno ukazuju kako se i u prostoru obrazovanja otvara svjetonazorsko bojno polje. S obzirom na to, itekako je nužno razvoj situacije držati pod povećalom i pokušati formirati kritičku javnu svijest o potrebi pružanja otpora navedenome planu.
 • 28. travnja 2016. Izjava Plenuma FFZG-a za javnost i medije Vlatko Previšić, dekan Filozofskog fakulteta u Zagrebu nastavlja sa statutarno i etički neprihvatljivim praksama u svojem djelovanju. Zbog neprimjerenog ponašanja koje ometa obavljanje radnih zadataka i smanjuje kvalitetu rada institucije, plenum FFZG-a nakon provedene rasprave na 206. zasjedanju odlučno traži razrješenje prof. dr. sc. Vlatka Previšića s dužnosti dekana.
 • 21. travnja 2016. Izjava Plenuma Filozofskog fakulteta u Zagrebu za javnost i medije Na sjednici Fakultetskog vijeća 21. travnja 2016. dekanov pokušaj onemogućavanja otvorene rasprave izazvao je revolt među članovima Fakultetskog vijeća koji su većinski demonstrativno napustili sjednicu pokazavši da neće pristati na nedemokratske standarde koje se pokušava nametnuti. Plenum Filozofskog fakulteta izglasao je nepovjerenje Upravi fakulteta zbog cenzure te nepoštivanja zakona i propisa.
 • 18. travnja 2016. Analiza dosadašnjeg rada Uprave – ima li kraja ovakvom načinu funkcioniranja FFZG-a? Sa službene Facebook stranice Plenuma FFZG-a preuzeli smo osvrt anonimnog/e studenta/ice na dosadašnje funkcioniranje Uprave FFZG-a. Osim što na netransparentan način pokušava progurati potpisivanje Ugovora s KBF-om, Uprava je nelegitimno suspendirala prodekanicu Galić te provodi cenzuru na mailing listama.
 • 14. travnja 2016. Odgovor Plenuma na izjavu Uprave za javnost i medije Na sinoćnjem 204. plenumu FFZG-a, sudionici su analizirali, doradili i izglasali odgovor medijske sekcije na ''Priopćenje za medije i javnost'' objavljeno na službenim stranicama Filozofskog fakulteta od strane njegove Uprave - institucije odnedavno, a nelegitimno i upitne legalnosti, krnjeg sastava. Uz prokazivanje netransparentnosti procesa izrade spornog ugovora, plenum se osvrnuo i na niz spinova, neistina i uzdržavanja informacija od strane Uprave fakulteta vezanih uz ovu temu.
 • 9. travnja 2016. Prilog borbi protiv klerikalizacije obrazovanja Pročitajte drugarsku kritiku koju studentima angažiranima protiv klerikalizacije obrazovanja, s čijom se borbom solidarizira, upućuje teolog Branko Sekulić, referirajući pritom na društveno progresivne nedogmatske teološke tendencije poput teologije oslobođenja, koje domicilna okoštala klerikalna struktura, ista ona koja stoji iza uprave KBF-a, uporno minorizira i cenzurira. Ili, kako to vidi Boris Buden: "Religija jest politička stvar, da li je ona lijeva ili desna - to je za mene pravo pitanje!"
 • 4. travnja 2016. Skripta 78, plenum 6.4., peticija AkadSolida Nakon poduže stanke danas je iz tiska izašla nova Skripta br. 78 (arhiva) u kojoj možete naći FAQ o problematičnim ugovorima Filozofskog fakulteta s KBF-om, podrške borbi protiv klerikalizacije obrazovanja koje šalju kolegice i kolege iz Rijeke i Slovenije, kao i definiciju, pravila, smjernice te dnevni red plenuma FFZG, koji će se održati 6. travnja 2016. godine na Filozofskom fakultetu u dvorani 7 i na koji su svi pozvani. Ustajući protiv klerikalizacije obrazovanja i znanosti, iz Akademske solidarnosti pokrenuli su peticiju koju možete potpisati ovdje.
 • 24. travnja 2016. Izvještaj s 205. plenuma Filozofskog fakulteta Na 205. plenumu FFZG-a, koji se održao 20. travnja 2016. raspravljalo se o revidiranju odluke o povjerenju novinaru za snimanje dokumentarca, zatim o pravnim aspektima slučaja prodekanice Galić, o najavljenoj cenzuri rasprave na Fakultetskome vijeću, o Prijedlogu novoga Pravilnika o postupku vrednovanja studijskih programa sveučilišnih preddiplomskih, diplomskih, integriranih preddiplomskih i diplomskih te stručnih studija Sveučilišta u Zagrebu koji je predložen na Senatu Sveučilišta u Zagrebu te o potpori radnicima za Praznik rada.
 • 14. travnja 2016. Izvještaj s 204. plenuma, 13. travnja 2016. Sinoć ste u Dvorani 7, između ostaloga, mogli saznati ponešto o pravnim aspektima suspenzije prodekanice Galić, čuti u kojem su obliku FFZG i KBF dosad surađivali i na koji način se ta suradnja razlikuje od nove sporne "suradnje" te koje su još suradnje, osim aktualne s KBF-om, potencijalno sporne i zašto. Još jednom se moglo čuti da plenumaši ne žele podjele niti diskriminacije u ikojem obliku te da je problem ugovora iznad svega politički problem, a rad Plenuma FFZG-a trenutno je većinom usmjeren na borbu unutar Filozofskog fakulteta. Prenosimo službeni izvještaj.
 • 7. travnja 2016. Izvještaj s 203. plenuma Filozofskog fakulteta u Zagrebu, 6. travnja 2016. Na 203. plenumu Filozofskog fakulteta u Zagrebu raspravljalo se o provedbenim koracima u realizaciji službene suradnje s KBF-om te kako u njih efikasno intervenirati da bi se spriječilo sklapanje ugovora. Raspravljalo se i o prijetnji autonomiji FFZG-a te suspenziji prodekanice za znanost i međunarodnu suradnju prof. dr. sc. Branke Galić. Sazvana je radna grupa za medije i radna grupa za procjenu trenutne situacije. Idući plenum održat će se 13. travnja 2016. godine u 20h, D7.
 • 8. travnja 2016. Izjava za medije Plenuma FFZG, 7. travnja 2016. Radna grupa za medije, delegirana na 203. plenumu Filozofskog fakulteta u Zagrebu, u svojem priopćenju za javnost izražava izglasani stav o ugovorima s Katoličkim bogoslovnim fakultetom te najavljenoj nelegitimnoj suspenziji prodekanice Branke Galić: ''Ključna razlika između teorije utemeljene u kritičkoj misli i teorije ograničene dogmom čini ova dva fakulteta nespojivima. Pravna i svjetonazorska neusklađenost otvara prostor cenzuri nastavnih sadržaja, a samim time i zatomljivanju kritičke misli na Filozofskom fakultetu.''

Događanja

pogledaj sve

Bookmarks

pogledaj sve

Fusnote

pogledaj sve

Natječaji i prijave

pogledaj sve

Plenum FFZG-a

pogledaj sve