Privatizacija distribucije

Po razdvajanju južnoafričke elektroprivredne kompanije u javnom vlasništvu Eskom na tri dijela – proizvodni, transmisijski i distribucijski – proces privatizacije usmjerava se u dio prodaje. Ovakvo koncentriranje privatnog kapitala u distribuciju događa se i u javnim željeznicama, gdje se slijeva u sektor prodaje karata, dok se u samu željezničku infrastrukturu ne ulaže. I dok su vodovodne cijevi, sustav kanalizacije, sistemi za pročišćavanje, lokalne ceste i ostala infrastruktura u većini mjesta u raspadu, jedini odgovor vlade Južne Afrike jest da ulaže tamo gdje je unosno za krupni kapital i klasu bogatih, primjerice, u „pametne gradove“.

Prosvjed Nacionalnog sindikata rudara (The National Union of Mineworkers, NUM) i Nacionalnog sindikata metalskih radnika Južne Afrike (The National Union of Metalworkers of South Africa, NUMSA) protiv komadanja južnoafričke elektroprivredne kompanije u javnom vlasništvu Eskom, Johannesburg, Južna Afrika, 15. siječnja 2020. godine (izvor: IndustriALL Global Union)
Južnoj Africi predstoji važan korak u privatizaciji prodaje električne energije. Proces u koji se vlada upustila u suštini je privatizacija sektora prodaje, kao što je to slučaj s bilo kakvom privatizacijom javne imovine. Privatna ulaganja moraju proizvesti stabilan i siguran tok prihoda za dioničare, a to se, naravno, postiže prodajom struje na tržištu.Selektivna privatizacija

Vlada i upravni odbor Eskoma su 9. lipnja obznanili da će „razdvajanje“ Eskoma na tri dijela – proizvodnju, transmisiju i distribuciju – započeti stvaranjem „Nacionalne transmisijske tvrtke Južne Afrike“ (NTCSA), koja će upravljati električnom mrežom. Ovo je najzahtjevniji i najskuplji dio Eskoma, osobito imamo li u vidu prijelaz u proizvodnji električne energije od ugljena i nafte prema obnovljivim izvorima energije (OE), poput vjetra i solarne energije. Dakle, ovaj dio Eskoma ostat će u javnom vlasništvu i snosit će sve nove infrastrukturne troškove.
 
Također, distribucijski dio Eskoma mnogo je unosniji, pogotovo u područjima gdje ima dovoljno novca da računi budu plaćeni. Dakle, privatni kapital će se sjatiti oko distribucije električne energije imućnim područjima kao što su Sandton, Constantia i općenito zatvorenim naseljima. Naravno, i članovima „Energy Intensive Users Group“ (Skupina energetski intenzivnih korisnika), poput skandaloznog Glencorea i Anglo Americana. U međuvremenu će Eskomovoj „razdvojenoj” distribucijskoj tvrtki u javnom vlasništvu laka srca biti prepušteno da se nosi s općinama u bankrotu i Sowetom, koji ovoj paradržavnoj tvrtki duguju više od 40 milijardi randa.
 
Sljedeći su na redu Prasa i Transnet. Politika javno-privatnog partnerstva (JPP) dogovorena je u „Okviru partnerstva s državom“ (CPF) sa Svjetskom bankom u lipnju prošle godine. A što se tiče vlakova, privatni kapital preferira prodavati karte. Odgovornost za ulaganja u željeznice i održavanje željeznica nesumnjivo će biti javna.
 
U gradovima, gradićima, naseljima i zaseocima raspadaju se cijevi, kanalizacijski sustavi i ceste. Primjerice, procjena je da se tijekom krize s vodom u općini Nelson Mandela Bay 29 posto svježe vode izlilo u tlo i teklo ulicama. Vladin odgovor? „Pametni gradovi“ za koje će trebati ulaganja od više desetina milijardi randa.
 
U Okviru partnerstva s državom stoji da će Svjetska banka „pomoći četiri grada u razvoju vjerodostojnih strategija pametnih gradova“. Zašto taj novac ne iskoristiti za popravak onoga što je u raspadu posvuda drugdje, poput obnove zajednica u provinciji KwaZulu-Natal nakon poplava?
 

Profit je jedini bitan

Odgovor leži u razlici između ulaganja za privatni profit i javnog ulaganja za društvene svrhe. Privatna, profitna logika koja uključuje milijarde randa zahtijeva profit istog trena. Da se kapital pita, posao države je stvoriti mu uvjete za ostvarivanje profita – dalekovode za profit od prodaje električne energije; funkcionalnu željezničku mrežu kako bi ostvario profit prodajom željezničkih karata.
 
Popravak vodovodnih cijevi, kanalizacijskih sustava, lokalnih cesta ili više od polovice naših propadajućih postrojenja za pročišćavanje voda tipični su projekti javnog sektora. Međutim, pokrajinske i lokalne vlasti više nemaju svojih radnika koji bi održavali javnu infrastrukturu, o kojoj ovisi i proizvodnja u kućanstvu i poslovna proizvodnja. To bi konkuriralo projektu izgradnje Crne poslovne klase putem natječaja i nabava. A širenje dosega javnog sektora nije dio ekonomske politike. Stoga se popravak i održavanje osnovne infrastrukture povjeravaju vanjskim tvrtkama, čime vlasti praktički preklinju da ih se opljačka.
 
Mala i srednja poduzeća mogu akumulirati kapital, a vlasnici mogu poduprijeti potrošnju pretjeranim naplaćivanjem usluga i korištenjem prečica. Međutim, kad se sve zbroji i oduzme, nema velikih para u održavanju i popravcima. Krupni kapital nije naklonjen ugovorima o krpanju rupa po cestama ili onih koji se tiču vodovoda u propalim gradovima.
 
Kada se milijarde privatnog kapitala ulože u „novi“ grad, može se generirati stabilan i siguran dotok prihoda. Povrat ulaganja bit će 15-20 posto. Investicija se isplaćuje za 5-7 godina. Zatim će dioničarima desetljećima donositi dividende od najamnina otmjenih stanova, kamate na stambene kredite, naknade za „pametni“ internet i osiguranje, profite od trgovačkih centara i svega ostalog što se može izvući iz više srednje klase i bogataša, koji to mogu platiti.
 
S jedne strane otpadne vode na ulicama. S druge strane vlada ushićena „pametnim gradovima“. Oboje postoje istovremeno, no oni na vlasti sanjaju o pametnim gradovima. A vele da će kapitalizam spasiti Južnu Afriku.

Dick Forslund je ekonomist u Alternativnom centru za informacije i razvoj (Alternative Information and Development Centre, AIDC), u Cape Townu, Južna Afrika.

Tekst je financiran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije za 2022. godinu.


Vezani članci

  • 9. svibnja 2024. Antikapitalistički seminar Slobodni Filozofski i Subversive festival u sklopu Škole suvremene humanistike organiziraju četvrti po redu Antikapitalistički seminar, program političke edukacije koji će se i ove godine kroz predavanja, rasprave i radionice kritički osvrnuti na isprepletenost teorije i prakse te važnost proizvodnje kolektivnog znanja. Prijave traju do 26. svibnja 2024. godine, a program će se održavati u prostoru SKD „Prosvjeta“ u Zagrebu od 3. do 9. lipnja 2024. Vidimo se!
  • 23. prosinca 2023. Ima li Gaza budućnost? Nakon napada palestinskih oružanih snaga pod vodstvom Hamasa na izraelsko stanovništvo, uslijedila je odmazda Izraela. Sukob se dogodio u kontekstu pragmatičnih geopolitičkih nastojanja normalizacije odnosa Izraela s arapskim državama (pod palicom SAD-a), te u situaciji sve većeg pomicanja izraelskog političkog spektra udesno. Neki od motiva za napad su okupacija i kontinuirana represija nad palestinskim stanovništvom, neprekidno naseljavanje Židova na palestinskim teritorijima i izbacivanje Palestinaca s njihove zemlje te međunarodna normalizacija režima aparthejda. Odgovor Izraela, uz prešutno savezništvo Zapada, dosegnuo je strahovite razmjere ljudskih žrtava i razaranja gradova u Gazi. Autor nudi tri moguća scenarija.
  • 22. prosinca 2023. Vazduh koji dišemo na kapitalističkoj periferiji Zagađenje zraka i životne sredine ogromni su problemi u Srbiji i drugim zemljama kapitalističke (polu)periferije, ali se to ili zanemaruje ili se problematika smješta u kvazi politički neutralne narative. Knjiga Vazduh kao zajedničko dobro Predraga Momčilovića je pregledna publikacija ‒ o historiji zagađenja zraka, o trenutnoj kvaliteti zraka, ključnim zagađivačima te njihovom utjecaju na zdravlje, o društveno-ekonomskim uzrocima zagađenja zraka i dominantnim narativima kroz koje se to predstavlja, kao i o politikama te borbama za čist zrak. Budući da polazi od suštinske veze kapitalizma i zagađenja, autor borbu protiv zagađenja odnosno privatizacije zraka misli u antikapitalističkom ključu: za čist zajednički zrak i druga dobra kojima ćemo upravljati demokratski.
  • 4. prosinca 2023. Psihologija kao potiskivanje politike, teorije i psihoanalize Emocije, afekti i mentalni fenomeni ujedno su društvene i kulturne prakse, ali njihova sveopća psihologizacija i privatizacija gura ih u polje koje je omeđeno kao individualno i kojem se pretežno pristupa kroz psihološka razvrstavanja i tipologizacije. Pritom se određeni psihološki pristupi nameću kao dominantni, dok se drugi istiskuju kao nepoželjni (posebice psihoanaliza). Kada se psihologija prelije i na druga društvena polja, te nastoji biti zamjena za teoriju i politiku, onda i psihologizirani aktivizam klizi u prikrivanje političke i teorijske impotencije, nerazumijevanja, neznanja i dezorganiziranosti, a kolektivno djelovanje brka se s kvazi-kolektivnom praksom razmjene osobnih iskustava. Prikriva se i ključni ulog psihologije i psihoterapije u reprodukciji kapitalizma, osobito kroz biznis temeljen na obećanju „popravljanja“ psihe, a onda i radnih tijela, te uvećanju njihove funkcionalnosti, a onda i produktivnosti. Psihologija i psihoterapija ipak ne mogu nadomjestiti posvećeno političko djelovanje i rigoroznu teorijsku proizvodnju. Ljevica bi brigu o mentalnom zdravlju prvenstveno trebala usmjeriti u borbu za podruštvljenje zdravstva i institucija mentalne skrbi koje će biti dostupne svima.
  • 2. prosinca 2023. Nevidljivi aspekt moći: nijema prinuda proizvodnih odnosa Unatoč nerazrješivim kontradikcijama i krizama, kapitalizam 21. stoljeća nastavlja opstajati. Kako bismo razumjeli paradoksalnu ekspanziju i opstojnost kapitala usred kriza i nemira, potrebno nam je razumijevanje specifičnih povijesnih oblika apstraktne i nepersonalne moći koja je pokrenuta podvrgavanjem društvenog života profitnom imperativu. Nadograđujući kritičku rekonstrukciju Marxove nedovršene kritike političke ekonomije i nadovezujući se na suvremenu marksističku teoriju, Søren Mau u svojoj knjizi obrazlaže kako kapital steže svoj obruč oko društvenog života, na način da stalno preoblikuje materijalne uvjete društvene reprodukcije.
  • 30. studenoga 2023. Usta puna djetetine U kratkom osvrtu na vlastito iskustvo trans djeteta, autor razmatra aktualni val legislativne transfobije.
  • 20. studenoga 2023. Lezbijke nisu žene: materijalistički lezbijski feminizam Monique Wittig Recepcija materijalističkog feminizma kod nas, koji nastaje sintetiziranjem marksističkih i radikalnofeminističkih tumačenja naravi, granica i funkcije roda, sužena je uglavnom na eseje Monique Wittig. Marksistička terminologija u njima je dekontekstualizirana iz Marxovih i Engelsovih pojašnjenja, gubeći svoja značenja u metaforama i analogijama kojima se nastojala prevladati nekomplementarnost s radikalnofeminističkim atomističkim viđenjima roda. No Wittigini eseji predstavljaju i iskorak iz toga korpusa, ukazujući na potrebu za strukturiranijim razmatranjem roda (kao režima) i povijesnom analizom njegova razvoja te, najvažnije, pozivajući na aboliciju roda, što i danas predstavljaju temeljni zahtjev kvir marksističkog feminizma. Učeći iz lezbijstva i drugih oblika koje rod stječe, Wittig podsjeća na relevantnost obuhvatne i razgranate empirijske analize da bi se kompleksni fenomeni koji strukturiraju našu svakodnevnicu mogli razumjeti.
  • 10. studenoga 2023. Pozornica kao moralna institucija Predstava „Možeš biti sve što želiš“ na dramaturško-režijsko-izvedbenom planu donosi avangardističku i subverzivnu jukstapoziciju raznorodnih prizora u kojima likovi dviju zaigranih djevojčica razgovaraju o društvenim fenomenima, demontirajući pritom artificijelnost oprirodnjenih društvenih uloga, ali i konvencionaliziranu samorazumljivost kazališnog stvaranja. Podrivajući elitističke i projektno-orijentirane norme teatra, a na tragu Schillerova razumijevanja kazališta kao estetskog, moralnog i društveno-političkog aparata, kroz ovu se predstavu vraća i dimenzija totaliteta, težnja da se obuhvati cjelinu, kroz koju se proizvodi kritika, provokacija i intervencija, ali i didaktika brehtijanskog tipa, odozdo, iz mjesta govora potlačenih.
  • 8. studenoga 2023. Iran – kratka istorija revolucija i nade U sedamdesetogodišnjici od iranskog puča i svrgavanja s vlasti sekularno-nacionalističkog premijera Muhameda Mosadeka, analitičko-političku pažnju valja usmjeriti šire, na društveno-historijski okvir koji ga je odredio, kao i na veze s drugim neuralgičnim elementima iranske historije i sadašnjice. Nacionalizacija naftne industrije koja je poljuljala britanske ekonomske interese u vrijeme Mosadekove vlade, u hladnoratovskom je kontekstu poslužila i kao apologija za spašavanje Irana od mogućeg posrnuća u komunizam. Nakon svrgavanja Mosadeka, iranski Šah Muhamed Reza Pahlavi nastavio je svoju represivnu vladavinu, gušeći radničke štrajkove i borbe, kao i pobune drugih opozicijskih elemenata, sve do Iranske revolucije iz 1979. godine (poznate i pod nazivom Islamska revolucija). Međutim, islamska demokracija te revolucije ‒ zamišljena kao antiteza imperijalnom projektu liberalne demokracije ‒ u osnovi nije izmijenila socioekonomske odnose, već je u interesu novonastale vladajuće klase učvrstila neoliberalnu ekonomiju. Historijsko-sociološki pregled Irana podcrtava to da su se revolucionarni elementi pojavljivali u proplamsajima, otvarajući daljnji horizont nade.

Događanja

pogledaj sve

Bookmarks

pogledaj sve

Fusnote

pogledaj sve

Natječaji i prijave

pogledaj sve

Plenum FFZG-a

pogledaj sve