Voziti automobil u doba nejednakosti

"Kada časopis poznatiji po recenzijama stranih superautomobila i domaćih nabrijanih vozila te uredničkoj politici koja izaziva kontroverze jedino kada napada terence (u prilog monovolumenima i automobilima) istakne priču o Oliveru, obiteljskom automobilu Jasona M. Vaughna marke Subaru, koji je prešao 418 000 kilometara, u članku pod naslovom “The Fear of Failure” („Strah od neuspjeha“), to je svakako znak da živimo u vremenima opscene nejednakosti."

Međudržavna cesta 25 u Coloradu, između Puebla i Walsenburga, 13. prosinca 2014. (izvor: Ken Lund @ Flickr, preuzeto prema Creative Commons licenci)
Koliko vas čita časopis Car and Driver (Automobil i vozač)?
 
Pretpostavljam da vas nije preveliki broj. No možda biste trebali početi, barem izdanje iz lipnja 2020. godine.
 
Kada časopis poznatiji po recenzijama stranih superautomobila i domaćih nabrijanih vozila te uredničkoj politici koja izaziva kontroverze jedino kada napada terence (u prilog monovolumenima i automobilima) istakne priču o Oliveru, obiteljskom automobilu Jasona M. Vaughna marke Subaru, koji je prešao 418 000 kilometara, u članku pod naslovom “The Fear of Failure” („Strah od neuspjeha“), to je svakako znak da živimo u vremenima opscene nejednakosti.
Okretanje ključa postalo je religiozni čin. Dok se motor kruleći pokušava dozvati u život u ovo ugodno jugozapadno jutro u Koloradu, kao i svaki dan tijekom protekle četiri godine pali se žuta lampica za provjeru motora, a ista pitanja prolaze mi glavom. Je li ovo dan kada će se sitna pukotina na razvodnoj kapi pretvoriti u zjapeću rupetinu? Je li ovo dan kada će se prigušivači na katalizatoru zauvijek zatvoriti? Je li ovo dan kada će jedno zrno pijeska previše pronaći svoj put do one napuknute manžete homokinetičkog zgloba, zbog čega će on na nekom zavoju otkazati i strmoglaviti me u klisuru, gdje me neće pronaći do proljeća?

(…)

Intimno sam upoznat sa svime što ne valja na ovome autu. Osjećam mekane kočnice i motor koji se napreže da bi se popeo uzbrdo, a čujem i zlosutne zvukove mljevenja koji dolaze ispod desnog prednjeg kućišta kotača. No ne mogu si priuštiti učiniti ništa kako bih spriječio ove nadiruće katastrofe.
To je zato što je Vaughnova obitelj poput mnogih američkih kućanstava, koja nemaju nikakvu ušteđevinu za hitne slučajeve i stoga si ne mogu priuštiti iznenadni trošak od 400 dolara bez da posude novac ili nešto prodaju. Ili uopće ne mogu prikupiti potrebni novac.
 
Oliver, koji je bio nov kada su ga kupili 2004. godine, nalikuje mnogim autima s američkih cesta i po tome što je star (prosječna starost 278 milijuna vozila na američkim autocestama nikada nije bila veća – 11,8 godina). Jedan od razloga je taj što si
mnogi Amerikanci i Amerikanke – u vrijeme stagnacije plaća kombinirane s brzorastućim potrošačkim dugom i visokim troškovima života – ne mogu priuštiti da zamijene svoje stare krntije. Odnosno, ako to i uspiju, u stanju su je samo zamijeniti još jednom krntijom.
Što se tiče Vaughna, on i njegova žena prošle su godine otpušteni sa svojih „ne previše unosnih poslova“ i ne mogu si priuštiti da prate potrebe održavanja, a kamoli poprave sve stvari na autu koje su odgađali.
 
Zato se Vaughn u tolikoj mjeri poistovjećuje s Lindom Tirado, autoricom knjige Hand to Mouth: Living in Bootstrap America (Od danas do sutra: Život u uradi-sam Americi) iz 2014. godine, u kojoj se prikazuje svakodnevica rada, prehrane, kupovine, dječjeg odgoja i zadržavanja krova nad glavom bez dovoljno novca. Jedna od lekcija koje Vaughn ističe je stanje u kojem se nalazi siromašna radnička klasa:
Jedna od najtežih ironija za siromašne radnice i radnike ogleda se u često neizrečenoj činjenici da u Americi uglavnom već morate imati novca kako biste uopće dobili priliku zaraditi još novca. Dakle, naprosto se preseliti negdje gdje ima boljih poslova za višu plaću zapravo nije opcija ako ste ostali bez novaca.
Kako bi zadržao Olivera u pokretu, Vaughn se priučio osnovnim popravcima i postupcima održavanja (putem video-klipova s YouTubea, naravno) te pribjegao jeftinim rješenjima koja odaju „više od tračka očaja“ – sve u nadi da će Subaru potrajati još barem idućih 160 000 kilometara. Naime,
Vjerojatno će nam biti potrebno da Oliver izdrži još 160 000 kilometara, neovisno o tome hoćemo li biti u stanju propisno se brinuti o njemu.
To ima mnogo smisla. Upravo se u takvoj poziciji nalazi sve više vozača i vozačica iz radničke klase i njihovih automobila, kako se ekonomska nejednakost u Sjedinjenim Državama, koja je već bila groteskna, nastavlja produbljivati.
 
Problem nejednakosti očigledno je toliko ozbiljan i raširen da se probio na stranice časopisa za automobilske entuzijaste u vlasništvu medijskog konglomerata Hearst, uguran između članaka o novom Porscheu 718 Cayman GT4 (cijena prikazanog modela: 118 600 dolara) i Lamborghiniju Urus sa zlatnim upravljačem, modificiranom u radionici Kar Tunz (cijena: 277 904 dolara).
 
Ima li bolje ilustracije toga kako se živi u Sjedinjenim Državama u doba nejednakosti?
Vezani članci

  • 25. listopada 2020. Borba radnica i radnika iz Lancashirea protiv ropstva "Buržoazija je znala da će ukidanje ropstva potaknuti radničku klasu na borbu protiv vlastitog nadničkog ropstva. Vlasnici mlinova organizirali su sastanak kako bi pridobili podršku za Jug te okrivili ciljeve Sjevera za patnju tekstilnih radnica i radnika. Njihova su se nastojanja pokazala jalovima jer je radnička borba protiv kapitalizma bila povezana s borbom za ukidanje ropstva. Radnice i radnici zaposleni u industriji pamuka okupili su se 31. prosinca 1862. godine u mančesterskom Free Trade Hallu ne bi li izglasali nastavak podrške blokadi. Odbili su pomaknuti ijednu balu pamuka s Juga, iako im je ta odluka prouzrokovala ogromne teškoće, znajući da su ruke koje su zadnje dirale taj pamuk bile ruke robova."
  • 18. listopada 2020. Ne možemo zaustaviti klimatske promjene bez klasne borbe "Novo izvješće ukazuje na to da je 1% najbogatijih na svijetu odgovorno za dvostruko više emisija stakleničkih plinova od cijele donje polovice planeta. Zaključak je jasan – kako bismo se borili protiv klimatskih promjena, moramo se boriti protiv vladajuće klase."
  • 18. listopada 2020. O nadolazećoj propasti akademske radničke klase "Zbog prekarnosti i niskih plaća na modernim sveučilištima, mlade akademske radnice i radnici često su prisiljeni raditi na više mjesta kako bi preživjeli. Ako se neoliberalne reforme nastave, budućnost je jasna: akademija će ponovo postati rezervat za društvenu elitu."
  • 18. listopada 2020. Na Zemlji je zabilježen dosad najtopliji rujan "Neviđeno visoke globalne temperature učinile su prošli mjesec najtoplijim rujnom od 1880. godine. 2020. godina će po svoj prilici biti jedna od tri najtoplije zabilježene godine."
  • 11. listopada 2020. Trumpove anti-trans mjere štite predrasude u doba pandemije COVID-19 "Trumpovo ukidanje povijesnih zaštita za transrodne populacije, određenih za Obame, nova je razina okrutnosti tijekom pandemije COVID-19, piše Kay Van Wey, odvjetnica iz odvjetničkog društva Van Wey, Presby & Williams."
  • 11. listopada 2020. COVID-19 i globalna ovisnost o jeftinom migrantskom radu "COVID-19 pandemija usmjerila je pozornost na strukturnu ovisnost svijeta o radu koji je moguće eksploatirati."
  • 11. listopada 2020. Nismo sišli s uma, nego smo ludi od bijesa "Marksistička analiza epidemije mentalnih bolesti nužno će je staviti na teret klasnom društvu i alijenaciji, te nepravdi i bijedi koje ono uzrokuje. Sølvi Qorda piše o prijekoj potrebi suočavanja s pitanjem mentalnih bolesti."
  • 4. listopada 2020. Jedan od načina odupiranja kapitalističkoj proizvodnji hrane "Agroekologija se oslanja na duboke sustave znanja kako bi suzbila štetu uzrokovanu kapitalističkim agrobiznisom."
  • 4. listopada 2020. „Obiteljske vrijednosti“ bez klase su slijepa ulica za laburiste "Obitelj se često s pravom doživljava kao temelj konzervativizma. Međutim, imajući u vidu rapidan porast dječjeg siromaštva i primoravanje obitelji na sve katastrofalnije životne uvjete, Keir Starmer je s pravom pokušao reaproprirati obitelj u svojem govoru na jučerašnjoj konferenciji. Ipak, ako vođa laburista zaista cijeni „obiteljske vrijednosti“, mora preći s otrcanih fraza na klasnu politiku."

Događanja

pogledaj sve

Bookmarks

pogledaj sve

Natječaji i prijave

pogledaj sve

Plenum FFZG-a

pogledaj sve