Koliko košta kila kolegija na besplatnom diplomskom studiju?

Uprava Filozofskog fakulteta načelno podržava zahtjev za potpuno javno financiranim javnim visokim obrazovanjem, međutim je svojim odlukama kodificirala naplaćivanje ECTS bodova kolegija upisanih izvan nominalnog trajanja studija; sadržaj odluka i komentar u nastavku teksta.


Uprava Filozofskog fakulteta koja načelno podržava zahtjev za potpuno javno financiranim javnim visokim obrazovanjem svojim je odlukama kodificirala naplaćivanje ECTS bodova kolegija upisanih izvan nominalnog trajanja studija. S opravdanjem manjeg financijskog nameta na studente od punog iznosa školarine, fakultetska vlast formulirala je cijenu od stotinu kuna po jednom ECTS bodu. Time uprava Filozofskog fakulteta, umjesto da doista stane na stranu studenata i preuzme svoj dio odgovornosti u obrani javnog visokog obrazovanja od socijalno destruktivnog procesa komercijalizacije, preuzima jedino funkciju oblikovatelja novih vidova naplaćivanja i uspostavlja mehanizme fakulteta primjenjive u ulozi prodavatelja kolegija.

Prva odluka o naplaćivanju ECTS bodova (vidi okvir na kraju teksta) donesena je 16. rujna 2009. godine za vrijeme prethodne uprave Fakulteta, a odnosila se samo na „studente upisane na studij na Filozofskom fakultetu u ak. godini 2006./2007.“ i primjenjivala u akademskoj godini 2009./2010. Odlukom aktualne uprave od 15. ožujka 2011. godine (vidi okvir na kraju teksta) ovakav vid naplaćivanja se primjenjuje do opoziva, i to za sve generacije upisane u (diplomski) studij od akademske godine 2008./2009. nadalje. Takvim postupkom već istekla odluka iz 2009. godine upotrebljena je za preskripciju prakse naplaćivanja ECTS bodova kolegija, čime se uspostavlja opasno poimanje kolegija kao robe koja se u birokratski formuliranim jedinicama prodaje studentima.

Umjesto suprotstavljanja nedostatnom financiranju visokog obrazovanja u Republici Hrvatskoj, takva odluka Uprave omogućuje nastavak financijskog pritiska MZOŠa na Fakultet koji sada ima još jedan način pokrivanja budžetskih rupa financijskom penalizacijom studenata. Upravo ovakve „tihe“ odluke koje isprva pogađaju mali broj studenata, ali i uvode nove modele naplaćivanja, otvaraju vrata dodatnoj komercijalizaciji visokog obrazovanja i značajno otežavaju studentske napore u borbi za besplatnim obrazovanjem.

Odluke_ects (1)(function() { var scribd = document.createElement(“script”); scribd.type = “text/javascript”; scribd.async = true; scribd.src = “http://www.scribd.com/javascripts/embed_code/inject.js”; var s = document.getElementsByTagName(“script”)[0]; s.parentNode.insertBefore(scribd, s); })();

Događanja

pogledaj sve

Bookmarks

pogledaj sve

Fusnote

pogledaj sve

Natječaji i prijave

pogledaj sve

Plenum FFZG-a

pogledaj sve