Snimka tribine: “Nepokoreni rad”, 16. studenog 2013.

Pogledajte snimku tribine “Nepokoreni rad” (16. studenog 2013., SABA), u organizaciji Mladih antifašistkinja Zagreba. Višnja Stanišić predstavila je Žensku frontu za radna i socijalna prava i dala pregled problematičnih izmjena ZOR-a. Jelena Kranjec govorila je o posljedicama ‘outsourcinga’ u javnom zdravstvu, i diskriminatornom zakonu prema kojem velik dio studenata gubi pravo na zdravstveno osiguranje. Ladislav Tomičić analizirao je negativan utjecaj agencijskog rada na sigurnost i radne uvjete radnika, dok je Marko Kezerić, agencijski radnik zagrebačke Čistoće, izložio iskustva iz prve ruke. Jelena Križan, iz Sindikata kabinskog osoblja zrakoplova, govorila je o agencijskom radu za Croatia Airlines i sindikalnoj borbi protiv agencija.


UvodPojedinačna izlaganja
RaspravaPlaylista cijele tribine


Mlade antifašistkinje i antifašisti grada Zagreba pozivaju vas na tribinu u sklopu 6. Marša solidarnosti sa temom nepokorenog rada.

Marš će se održati u subotu 16.11.2013. godine s početkom u 12h na Trgu žrtava fašizma, a nakon marša pridružite nam se i na istoimenoj tribini u prostorijama Saveza antifašističkih boraca i antifašista u Hatzovoj 16 s početkom u 15h. Teme s kojima marširamo ove godine obradit će sljedeći govornici:

Višnja Stanišić, sindikalistkinja i članica Ženske fronte za radna i socijalna prava ukratko će pružiti pregled problematičnih izmjena novog Zakona o radu.

Jelena Kranjec, studentica sestrinstva, problematizirat će uvođenje ‘outsourcinga’ u ustanove javnog zdravstva i posljedice koje takve prakse imaju na njegovo funkcioniranje. Osvrnut će se i na novi diskriminatorni zakon o zdravstvenom osiguranju prema kojem velik dio studenata gubi pravo na osiguranje.

Ladislav Tomičić, novinar, analizirat će negativan utjecaj agencijskog rada na sigurnost i radne uvjete takvih radnika.

Marko Kezerić, agencijski radnik zagrebačke Čistoće izložit će svoja iskustva iz prve ruke.

Jelena Križan, iz Sindikata kabinskog osoblja zrakoplova, govorit će o agencijskom radu za Croatia Airlines.
Tribinu moderira Nataša Kovačević (MAZ)

Solidarno,
Mlade antifašistkinje i antifašisti ZagrebaProdukcija: Kolektiv za medijsku edukaciju (KOME)

Vezani članci

  • 24. svibnja 2020. Jeff Bezos ne bi trebao biti milijarder, a kamoli bilijunaš „Prema određenim izvješćima, Jeff Bezos je na dobrom putu da postane prvi svjetski bilijunaš, što predstavlja grotesknu optužnicu protiv našeg društva, a jedini način da ga promijenimo jest da organiziramo radnice i radnike Amazona kako bi povratili natrag ogromnu moć i bogatstvo koje zgrće Bezos.“
  • 24. svibnja 2020. Izjava o Covidu-19 s prvog sastanka Globalne ekosocijalističke mreže „Aktivisti i aktivistkinje s četiri kontinenta planiraju aktivnosti, biraju upravljački odbor i pozivaju na solidarnost sa svim radnicama i radnicima koji riskiraju vlastite živote za sve nas.“
  • 24. svibnja 2020. Okolišna perspektiva ljudske povijesti "Budući da je, prema zakonu entropije, energija potrošna i ne možemo je reciklirati, svaki dan moramo iznova vaditi sirovine i goriva iz zemlje za potrebe ekonomije. U određenoj mjeri recikliramo materijale poput aluminija i bakra, ali ne previše. Čak bi i ekonomija nulte stope rasta nužno došla do granica mogućnosti vađenja nafte, ugljena, bakra, boksita, željezne rudače, ekstrakcije plina hidrauličkim frakturiranjem, itd. Dakle, ekonomija nije cirkularna, nego jednosmjerna i vodi ka entropiji – rasipanju sirovina i energije."
  • 17. svibnja 2020. Sustav učenja na daljinu u Španjolskoj zapostavlja djecu iz radničke klase Prelaskom na online edukaciju od doma tijekom karantene, radnička klasa u Španjolskoj ostala je lišena niza socijalno-reproduktivnih funkcija koje osigurava cjelovito besplatno javno obrazovanje, a djeca iz radničkih obitelji prepuštena modelu izvođenja nastave kojemu njihovi roditelji ne mogu parirati adekvatnim vremenskim, financijskim i tehnološkim kapacitetima.
  • 14. svibnja 2020. „Progresivni kapitalizam“ je neostvariv Socijaldemokratske reformske intervencije temeljene na regulaciji i antitrustovskim politikama, koje zaziva ekonomist Joseph Stiglitz u svojoj novoj knjizi People, Power and Profits: Progressive Capitalism for an Age of Discontent, počivaju na manjkavoj srednjostrujaškoj pretpostavci o idealiziranom kompetitivnom tržišnom modelu i zadržavaju se u okvirima kapitalističkog realizma.
  • 11. svibnja 2020. Kriza korona virusa ubrzava stvaranje tehnoloških monopola Specifični uvjeti pandemije Covida-19 i popratno kreativno uništenje slabijih kapitalističkih aktera pospješuju postojeći trend tržišne koncentracije, osobito u polju velikih tehnoloških kompanija, čija vrijednost dionica raste proporcionalno jačanju njihove tržišne moći. Ljevica bi trebala odgovoriti nastojanjima da se monopole podvrgne demokratskom narodnom nadzoru, kao i radničkim organiziranjem unutar samih korporacija.
  • 2. svibnja 2020. Sedam teza o socijalnoj reprodukciji i pandemiji Covida-19 Članice Marksističko-feminističkog kolektiva iz antikapitalističke pozicije i okvira teorije socijalne reprodukcije demontiraju kapitalistički odgovor na aktualnu zdravstvenu krizu, uzimajući za polazišnu točku jedan od ključnih elemenata kapitalističkog sistema proizvodnje – rad koji proizvodi i održava život, a koji je istovremeno prva linija borbe protiv pandemije korona virusa.
  • 24. travnja 2020. O nastanku ekonomije kao nauke Propitujući koncept linearnog razvoja heterogenih diskursa u homogenu disciplinu, autorica ukazuje na transformaciju znanja koje je bilo tek popratna refleksija trgovaca o djelatnosti razmjene u njezinu specifičnu, instrumentalnu analizu, i predstavlja dva heterogena ekonomska diskursa, merkantilizam i tzv. školu fiziokrata, koji prethode klasičnoj političkoj ekonomiji, i na historijski specifične načine adresiraju pitanja razmjene odnosno ekonomskog rasta.
  • 11. travnja 2020. Pandemija korona virusa zahtijevat će potpuno preoblikovanje ekonomije Porast epidemija uslijed prekomjernog iskorištavanja planetarnih resursa kapitalističkim se ekonomija vratio kao bumerang – posljedice pandemije Covida-19 na globalni kapitalizam, a posebice na njegov glavni motor, tržište rada, postaju sve opipljivije i dalekosežnije. Kvantitativna olakšavanja i drugi oblici financijskih intervencija ovoga puta neće ni izbliza biti dovoljni za rješavanje kontinuirane ekonomske, ekološke, zdravstvene, stambene, odnosno sveopće društvene krize.

Događanja

pogledaj sve

Bookmarks

pogledaj sve

Natječaji i prijave

pogledaj sve

Plenum FFZG-a

pogledaj sve