Snimka tribine: “Nepokoreni rad”, 16. studenog 2013.

Pogledajte snimku tribine “Nepokoreni rad” (16. studenog 2013., SABA), u organizaciji Mladih antifašistkinja Zagreba. Višnja Stanišić predstavila je Žensku frontu za radna i socijalna prava i dala pregled problematičnih izmjena ZOR-a. Jelena Kranjec govorila je o posljedicama ‘outsourcinga’ u javnom zdravstvu, i diskriminatornom zakonu prema kojem velik dio studenata gubi pravo na zdravstveno osiguranje. Ladislav Tomičić analizirao je negativan utjecaj agencijskog rada na sigurnost i radne uvjete radnika, dok je Marko Kezerić, agencijski radnik zagrebačke Čistoće, izložio iskustva iz prve ruke. Jelena Križan, iz Sindikata kabinskog osoblja zrakoplova, govorila je o agencijskom radu za Croatia Airlines i sindikalnoj borbi protiv agencija.


UvodPojedinačna izlaganja
RaspravaPlaylista cijele tribine


Mlade antifašistkinje i antifašisti grada Zagreba pozivaju vas na tribinu u sklopu 6. Marša solidarnosti sa temom nepokorenog rada.

Marš će se održati u subotu 16.11.2013. godine s početkom u 12h na Trgu žrtava fašizma, a nakon marša pridružite nam se i na istoimenoj tribini u prostorijama Saveza antifašističkih boraca i antifašista u Hatzovoj 16 s početkom u 15h. Teme s kojima marširamo ove godine obradit će sljedeći govornici:

Višnja Stanišić, sindikalistkinja i članica Ženske fronte za radna i socijalna prava ukratko će pružiti pregled problematičnih izmjena novog Zakona o radu.

Jelena Kranjec, studentica sestrinstva, problematizirat će uvođenje ‘outsourcinga’ u ustanove javnog zdravstva i posljedice koje takve prakse imaju na njegovo funkcioniranje. Osvrnut će se i na novi diskriminatorni zakon o zdravstvenom osiguranju prema kojem velik dio studenata gubi pravo na osiguranje.

Ladislav Tomičić, novinar, analizirat će negativan utjecaj agencijskog rada na sigurnost i radne uvjete takvih radnika.

Marko Kezerić, agencijski radnik zagrebačke Čistoće izložit će svoja iskustva iz prve ruke.

Jelena Križan, iz Sindikata kabinskog osoblja zrakoplova, govorit će o agencijskom radu za Croatia Airlines.
Tribinu moderira Nataša Kovačević (MAZ)

Solidarno,
Mlade antifašistkinje i antifašisti ZagrebaProdukcija: Kolektiv za medijsku edukaciju (KOME)

Vezani članci

  • 27. rujna 2020. Beyoncéin Black Is King i zamke afričke svijesti "Postoje razlozi za uživanje u pompi filma Black Is King, osobito u vrijeme akutne rasne traume. Ipak, njegova mistika kulturne autentičnosti i blagonaklone monarhije ne bi smjela zakloniti materijalnu stvarnost svakodnevnog života. Neoliberalno upravljanje, ekstraktivni kapitalizam te militarizam i dalje uzrokuju socijalnu i ekološku devastaciju u dijelovima Afrike, obaju Amerika i šire. Sučeljavanje s ovim isprepletenim stvarnostima znači razvijanje konkretne, globalne analize, uz istovremeno opiranje metafizičkim vizijama svijeta."
  • 27. rujna 2020. Privatizacija zdravstvene skrbi u Keniji "U Keniji si samo bogati i oni s političkim poznanstvima mogu priuštiti pristojnu zdravstvenu skrb. Sve ostale ozbiljna bolest ili automobilska nesreća dijeli od propasti."
  • 27. rujna 2020. Trump namjerava ukrasti izbore i jedino ga mi možemo spriječiti "Trump je pokazao svoje karte. Odlučan je da se zadrži na dužnosti neovisno o rezultatima izbora – bez naznaka od vodećih Demokrata da su voljni boriti se. To znači da je na nama da obranimo demokraciju. I trebamo krenuti odmah."
  • 20. rujna 2020. Resetiranje države blagostanja "Potrebno je potpuno resetiranje – redizajn države blagostanja za digitalno doba, ali tako da se, umjesto da poštimavamo detalje na lešini koju smo naslijedili, vratimo temeljnim principima koji su inspirirali socijaldemokrate sredinom 20. stoljeća."
  • 20. rujna 2020. Stručnost na temelju iskustva: sustav socijalne sigurnosti trebali bi osmišljavati tražitelji naknada "Povjerenstvo koje je u potpunosti sačinjeno od osoba sa življenim iskustvom sustava socijalnih naknadi pokrenulo je radni plan kako bi preuredilo sustav socijalne sigurnosti."
  • 20. rujna 2020. Sto godina Addisonovog zakona "Prije jednog stoljeća, Addisonov zakon naložio je državi odgovornost za stambene kapacitete radničke klase – i utro put izgradnji stotina tisuća državnih jedinica socijalnog stanovanja."
  • 13. rujna 2020. Protiv britanske kozmičke desnice u usponu ljevica se mora boriti razumom "Jednom kada prihvatimo da smo svi uvučeni u probleme s kojima se suočava cijeli svijet, njihovo rješavanje postaje puno zahtjevniji zadatak od pukog svrgavanja neke tajne kabale. Međutim, to ipak znači da možemo adresirati i ponuditi bolja objašnjenja i rješenja za stvarne svjetske probleme i iskustva zbog kojih ljudi mogu završiti u zečjoj rupi ekstremno desnih teorija zavjere."
  • 13. rujna 2020. Darovna ili podatkovna platforma? Kapitalistička gostoljubivost i novi platni zid Couchsurfinga "Couchsurfing je od 2010. do 2011. godine prolazio transformaciju. Kasnije se ispostavilo da se korisnicima i korisnicama lagalo. Pretvara li se Couchsurfing.com u platformu za marketing i prikupljanje podataka kojima bi se trebalo puniti jedan drugi biznis? Važno je da budemo svjesni posljedica ako je ovaj scenarij točan. Vrijeme će pokazati kakva se podvala krije iza aktualne strategije."
  • 11. rujna 2020. Društvena zaraza: mikrobiološki klasni rat u Kini "Dok sekularna kriza kapitalizma poprima naizgled neekonomski karakter, nove epidemije, glad, poplave i druge „prirodne“ katastrofe koristit će se kao opravdanje za proširivanje državne kontrole, a odgovor na te krize sve će više funkcionirati kao prilika za vježbanje novih i neisprobanih protupobunjeničkih mjera. Dosljedna komunistička politika mora moći zajedno sagledati obje te činjenice. Na teorijskoj razini to znači razumijevanje činjenice da je kritika kapitalizma osiromašena ako se odvaja od prirodnih znanosti. No, na praktičnoj razini to također podrazumijeva da je jedini politički projekt koji je danas moguć onaj koji je sposoban orijentirati se na terenu definiranom globalnom ekološkom i mikrobiološkom katastrofom, kao i djelovati u ovom stanju neprestane krize i atomizacije."

Događanja

pogledaj sve

Bookmarks

pogledaj sve

Natječaji i prijave

pogledaj sve

Plenum FFZG-a

pogledaj sve