Priopćenje profesora s Pravnog fakulteta: ministar iznosi neistine

Profesori s Pravnog fakulteta 20. siječnja su uputili otvoreno pismo o novim zakonima o znanosti i visokom obrazovanju koje je potpisalo gotovo 500 građana, a podržala čitava pravna struka; isti su profesori 10. veljače izdali priopćenje kojim reagiraju na neistine što ih je u međuvremenu iznio ministar Fuchs – poput one da novi zakoni uvode besplatno visoko obrazovanje – i još jednom traže da se zakoni napišu onako kako bi se i trebali pisati: u suradnji sa zainteresiranom javnošću i na temelju jasne strategija razvoja znanosti i visokog obrazovanja koja trenutno ne postoji. Priopćenje pročitajte u nastavku.


PRIOPĆENJE ZA JAVNOST

Dana 20. siječnja 2011. objavili smo otvoreno pismo kojim smo se usprotivili sadržaju i načinu pripreme novih nacrta zakona o sveučilištu, visokom obrazovanju i znanosti. Do danas ga je potpisalo gotovo 500 akademskih građana, a podržala čitava pravna struka (www.otvoreno-pismo-pfz.info).

Nakon objave pisma ministar znanosti, obrazovanja i športa, prof. dr. sc. Radovan Fuchs, javno je iznio niz neistina o zakonskim nacrtima i njihovoj pripremi. Autori pisma tim povodom su objavili priopćenje za javnost koje se nalazi u prilogu ovoj poruci.

U priopćenju se ukratko navodi sljedeće:

1. NIJE ISTINA da se novim zakonima uvodi besplatan studij. NAPROTIV, njima se namjerava povećati studentsko financiranje visokog obrazovanja.

2. NIJE ISTINA da zakonske nacrte podržava Europska komisija. NAPROTIV, Komisija neće s ministrom dijeliti odgovornost za nacrte.

3. NIJE ISTINA da Ministarstvo nacrte izrađuje u partnerstvu s akademskom zajednicom. NAPROTIV, ono isključuje akademsku zajednicu iz izrade zakona.

4. TRAŽIMO od ministra da prestane stvarati sukobe u akademskoj zajednici.

5. TRAŽIMO od ministra da prestane vrijeđati akademske građane.

6. TRAŽIMO od ministra da napokon prihvati činjenicu da su se nacrti zakona do sada pripremali protivno propisima o savjetovanju sa zainteresiranom javnošću pri izradi zakona.

7. INZISTIRAMO na tome da se, sukladno propisima, zakonski nacrti iz područja visokog obrazovanja i znanstvene djelatnosti moraju pripremati uz odgovarajuće savjetovanje sa zainteresiranom javnošću. Prvi korak u pripremi propisa treba biti donošenje jasne nacionalne strategije o razvoju znanosti i visokog obrazovanja.

Za sva pitanja u vezi priopćenja možete se obratiti prof. dr. sc. Ivanu Rimcu telefonom
091 557 5823

Prof. dr. sc. Mihajlo Dika
Prof. dr. sc. Zoran Parać
Prof. dr. sc. Dalibor Čepulo
Prof. dr. sc. Slaven Ravlić
Prof. dr. sc. Ivan RimacPRIOPCENJE – 10-02-2011

Vezani članci

  • 10. listopada 2019. Rosa Luxemburg i Clara Zetkin – Politička suradnja kao revolucionarna praksa Zajednička borba Luxemburg i Zetkin za revolucionarnu poziciju i ciljeve socijalističkog pokreta, a protiv revizionizma u njemačkom i međunarodnom radničkom pokretu, najuočljivija kroz kritiku oportunističkih praksi socijaldemokratskih partija s kraja 19. i početka 20. stoljeća, trajala je više od dva desetljeća. Zbog česte razdvojenosti, represije sustava i zdravstvenih tegoba, dvije su revolucionarke svoje prijateljstvo održavale putem pisama, čija analiza ukazuje na dodirne točke i intenzitet njihove suradnje.
  • 30. rujna 2019. Paradoks neplaćenog umjetničkog rada: ljubav u ritmu eksploatacije Na tragu naturalizacije kućanskog rada i umjetnost se percipira kao „rad iz ljubavi“. Narativi koji svode umjetnost na emanaciju individualnog kreativnog genija, prikrivajući njezin status kao rada u navodno autonomnom umjetničkom polju, sprečavaju, odnosno otežavaju borbu umjetnica i umjetnika za bolje uvjete rada, te ih prepuštaju prekarnim, potplaćenim i neplaćenim pseudopoduzetničkim aranžmanima.
  • 31. kolovoza 2019. Ulančavanje umetničkih i političkih borbi u međuraću U okviru šireg ilegalnog i legalnog djelovanja revolucionarnog pokreta, a u dodiru sa zenitističkim i nadrealističkim praksama te sve dostupnijom marksističkom literaturom, u međuratnoj Jugoslaviji dolazi do proliferacije progresivnih umjetničkih udruženja, među kojima se isticala i beogradska grupa Život. Njihove strategije i taktike preuzimanja ključnih umjetničkih institucija toga vremena bile su i nakon rata strukturno važne za daljnji razvoj umjetničke scene, a danas su dio revizionističkog zaborava.
  • 7. kolovoza 2019. Spomenik nacionalističkoj pomirbi Revizionističkim konceptom narodne, odnosno nacionalne pomirbe nastoji se prekrojiti povijest zemalja s iskustvom građanskog rata. Bilo da je riječ o SAD-u, Rusiji, Španjolskoj ili zemljama bivše Jugoslavije, primjena ovog načela je neumoljiva. U Sloveniji, gdje je ideja narodne pomirbe dobila zalet u liberalno-disidentskim krugovima osamdesetih, partizanske borce odnedavno se „Spomenikom žrtvama svih ratova“ komemorira zajedno s fašističkim kolaboracionistima protiv kojih su se borili, po ključu „nije bitno jesmo li komunisti ili nacionalisti, sve dok je nacija na prvom mjestu“.
  • 31. srpnja 2019. Skvotiranje je deo stambenog pokreta Teorijska i politička razmatranja praksi skvotiranja moraju uzeti u obzir sve veći broj ljudi koji ostaje bez krova nad glavom zbog nemogućnosti otplate stambenih kredita, preniskih plaća te vrtoglavog rasta cijena najma, kao i historijske borbe za stanovanje te organiziranje u lokalnim zajednicama. Izostanak adekvatne socijalne raspodjele stambenog prostora i sve učestalije deložacijske prijetnje u Srbiji su pokrenule val recentnih borbi koje ukazuju na važnost uspostavljanja saveza militantnih i drugih oblika skvoterskih praksi te politički snažnog stambenog pokreta.
  • 31. srpnja 2019. Igra prijestolja i Khaleesi od liberala Jesu li kraljevi i kraljice češće bili nositelji emancipatornih ili retrogradnih tendencija? Jesu li usporedbe između Daenerys Targaryen i današnjih političkih liderica nakon dramatičnog završetka Igre prijestolja izgubile ili dobile na težini? Pozivajući se na karakteristike feudalnih vlastodržaca iz stvarne povijesti, James Crossley, profesor na Sveučilištu u Twickenhamu koji se bavi temama politike i religije, ističe kako je kraj serije barem u historijsko-političkom smislu očekivan, a bijes dijela obožavatelja neopravdan.
  • 31. srpnja 2019. Tko su ultrakonzervativci? Djelovanje ultrakonzervativnih inicijativa, udruga i stranaka u Hrvatskoj, ali i diljem Europe i svijeta, govori nam da se ne radi o vjerskim organizacijama, već o sve snažnijim elementima dobro umreženih političkih pokreta čiji štetni, protusocijalni i antidemokratski programi udaraju po najslabijim društvenim grupama. Sa stranice društvenog kolektiva za demokraciju i socijalizam ISKRA prenosimo FAQ o ultrakonzervativcima.
  • 30. srpnja 2019. Spiritualnost kapitalizma Iako new age spiritualnom šminkom zakriva društvene koordinate kapitalizma kao sustava proizvodnje fokusiranog na oplođivanje novca, njegove tehnike i prakse korespondiraju potrebi da se pojedinačno nosimo s nestalnošću i prolaznošću u razvijenom kapitalizmu, odnosno napustimo ideju o trajnom vezivanju uz stvari i ljude uime vježbanja spremnosti za neprestane promjene i odricanja.
  • 19. srpnja 2019. Na braniku kluba, kvarta i antifašizma Solidarnost s lokalnom zajednicom, napadački nogomet, rezultatski usponi i padovi, politički angažman i podrška vjernih ultrasa Bukanerosa, sukobi s upravom – sve ovo dio je svakodnevnice španjolskog drugoligaša Raya Vallecana, jednog od simbola antisistemske borbe u sportu, koji uskoro kreće u novu sezonu. Koegzistencija progresivnih vrijednosti, navijača i kluba nastalog usred siromašnog madridskog kvarta Vallecasa u vrijeme revolucionarnih previranja, opetovano apostrofira da su borbe i inicijative van terena barem jednako bitne kao i nadmetanje igrača na njemu.

Događanja

pogledaj sve

Bookmarks

pogledaj sve

Natječaji i prijave

pogledaj sve

Plenum FFZG-a

pogledaj sve