Iz medija – O uhićenjima aktivista u Varšavskoj

Nakon jučerašnjeg uspješnog prosvjeda u organizaciji aktivista Prava na grad i Zelene akcije, noćas oko 3 sata, u Varšavsku je ušla interventna policija te uklonila kontejnere postavljene kako bi blokirali izgradnju ulaza u podzemnu garažu u centru zagrebačke pješačke zone. Pritom je privedeno i 23 aktivista koji su pružali pasivan otpor. Donosimo kratki pregled medijskih napisa i playlistu video zapisa sa sinoćnje akcije.

Index.hr:
Novinari zahtijevaju hitno oslobađanje pritvorenih aktivista iz Varšavske ulice
Na dan kada se dogodio centralni prosvjed građana (procjene sudionika se kreći od 1000 do 4000) te uoči policijske intervencije protiv akcije građanskog neposluha, javna je televizija u Otvorenom, zahvaljujući voditeljici emisije, omogućila hrvatskoj javnosti da se detaljno upozna isključivo sa stajalištem investitora!!! (dok su se o prosvjedu mogli informirati u uvodnoj reportaži koja, naravno, nije format za informiranje građana o specifičnostima projekta)

Index.hr:
Video – Policija o noćnim uhićenjima u Varšavskoj: Akcija je bila pomno planirana!
“Nikako nije uobičajeno da specijalna policija izlazi na intervenciju na poziv komunalnog redara”, kaže ravnatelj Centra za ljudska prava Tin Gazivoda koji je ponašanje policajaca u Varšavskoj opisao kao skandal zato što su prekršena ljudska prava.
“U civiliziranom svijetu ovo su uobičajene metode građanskog neposluha. Ponekad se time svjesno ulazi u prekršaj remećenja javnog reda i mira, zbog čega organizator onda mora platiti nekakvu kaznu, ali dalek je skok od takvog prekršaja do intervencije specijalne policije. Zbog toga ovi događaji upadaju u kategoriju pitanja zaštite ljudskih prava i odražava kako se država odnosi prema svojim građanima i svojim aktivistima za ljudska prava”, kaže Gazivoda.

Javno.com:
Je li policija koristila razmjernu silu? (video)
Privedene su ukupno 23 osobe od kojih devet nema prijavljeno boravište u Zagrebu nego su osobe iz Medulina, Sinja, Hvara, Zaprešića, a iz pritvora je pušteno šest osoba. U akciji je sudjelovao 41 policajac te 29 intereventnih policajaca.

Novi list:
Policija: Akcija je izvedena noću da ne bi bilo kaosa
Glasnogovornica Policijske uprave zagrebačke Aleksandra Ljuba ustvrdila je novinarima da je policija postupila samo na zahtjev komunalaca te da nije riječ o policijskoj akciji nego, uvjerava Ljuba, o »pružanju asistencije«. Na novinarski upit zašto se s policijskom asistencijom krenulo noću, Ljuba je kazala kako je policija kod poduzimanja svake akcije radi sigurnosnu prosudbu te utvrđuje najbolje načine i vrijeme postupanja.

T-portal:
Urša Raukar: Nema predaje!
Prosvjed je legalan način borbe i u njega smo krenuli nakon što smo iscrpili sve druge legalne metode – na sve naše upite i prigovore nijedno državno tijelo ne odgovara, a Grad je promijenio sve propise da bi ispunio Bandićev dogovor s Horvatinčićem. Ministarstvu kulture smo poslali 17-18 dopisa u tri godine, nismo dobili nijedan odgovor iako su dužni odgovoriti u roku od 15 dana’, upozorila je Raukar i još jednom poručila da se iskreno nada kako će slanje specijalaca na (mirne) prosvjednike označiti kraj Bandićeve vladavine Zagrebom.

Večernji list:
Skupština: Neka Bandić objasni svoju odluku o Varšavskoj
Pozivamo ministarstvo da obavi inspekcijski nadzor dokumenata prostornog uređenja i projektne dokumentacije. Pozivamo gradonačelnika da javno definira javni interes u osporavanome javnom projektu te da javnosti predoči dokumente i pisano obrazloži svoju odluku.
Prosvjed u Varšavskoj ulici i drugi oblici djelovanja upozorili su na nesustavan pristup urbanističkom planiranju te nedovoljno sudjelovanje građana i urbanističke struke. Ograničenje prava na mirno okupljanje treba biti utemeljeno na zakonu i legitimnoj svrsi, a uporaba sile mora se svesti na minimum, uz poštivanje digniteta prosvjednika.

Vezani članci

  • 19. travnja 2021. Startupi neće riješiti nezaposlenost u Italiji Talijanski i strani korporativni gurui koji već desetljećima mantraju neoliberalne trope poput digitalizacije, očekivano pozdravljaju Draghijeve najave poreznih olakšica digitalnim startupima kao inovativne. Međutim, dosadašnji digitalizacijski napori, usmjereni na privlačenje stranog kapitala i zaogrnuti agendom društvene mobilnosti kroz malo poduzetništvo, niti su doveli do smanjenja nezaposlenosti, niti do procvata tehnološke učinkovitosti od koje bi stanovništvo zaista imalo koristi.
  • 17. travnja 2021. Tesla proglašena krivom za razbijanje sindikata "„Ovo je ogromna pobjeda za radnice i radnike koji su imali hrabrosti usprotiviti se i organizirati u sistemu koji trenutno u velikoj mjeri ide u prilog zapošljavatelja poput Tesle koji ne prezaju od kršenja zakona“, izjavila je potpredsjednica UAW-a Cindy Estrada „Iako slavimo pravdu sadržanu u današnjoj presudi, ona naglašava supstancijalne mane američkog Zakona o radu. Ovdje imamo primjer kompanije koja je očito prekršila zakon, a ipak mora proći tri godine prije negoli radnice i radnici pogođeni time dobiju ikakvu pravdu.“"
  • 10. travnja 2021. Nema dokaza za zabranu sudjelovanja trans žena u sportu Ideologem kojim se učvršćuju anti-trans norme i regulative, te legitimira isključivanje trans žena i interspolnih osoba iz ženskog sporta, zasniva se na vizuri spola kao biološkog. Potom se, još vulgarnije, sport razumije kao polje kompeticije koje poglavito zavisi od hormona, veličine organa i sličnih spolnih obilježja. Međutim, ne postoje utemeljena znanstvena istraživanja koja bi potkrijepila pretpostavku da trans žene općenito imaju bolje sportske performance u odnosu na cis žene, niti je istraženo kako točno na njihove predispozicije utječe hormonska terapija, dok je mit o automatski boljim rezultatima zahvaljujući većoj razini testosterona već srušen. S obzirom na to da su razlike u izvedbi unutar svih sportskih kategorija prije svega individualne, možda je vrijeme da se dovede u pitanje i mit o podjeli sporta na „ženski“ i „muški“.
  • 25. ožujka 2021. Spomenici, nazivi ulica i osporeno sjećanje "Ponosno „anti-woke“ pozicioniranje samo je posljednji u nizu vladinih pokušaja da memorijalizira bjelačku supremaciju. Meghan Tinsley izvještava o politici komemoracije."
  • 20. ožujka 2021. Talijanska vlada outsourceala je ekonomsku strategiju privatnoj konzultantskoj firmi McKinsey Još jedno postavljanje premijera „odozgo“ u Italiji znači nastavak tehnokratskih politika u sklopu kojih se čelnike_ce ne bira demokratski, dok se potez legitimira navodnim kompetencijama koje posjeduje izabrana osoba. Nekoć vodeća figura Europske centralne banke, premijer Mario Draghi formirao je kabinet koji je također sastavljen od „stručnjaka“, onih koji pretežno podupiru ekonomske politike već potvrđene kao devastirajuće po živote stanovništva u Italiji. Vrhunac ove navodno neutralno-ekspertne misije potez je kojim ekonomski plan oporavka od posljedica pandemijske krize ne donose čak ni ovi stručnjaci, nego je zadaća delegirana drugoj „stručnoj“ instanci ‒ privatnoj konzultantskoj firmi za upravljanje McKinsey. Birače i biračice i dalje nitko ništa ne pita.
  • 13. ožujka 2021. Zeleni feministički val u Čileu Zelena marama simbol je prosvjeda latinoameričkih feministkinja i feminista protiv kriminalizacije pobačaja, sveprisutna i u Čileu – jednoj od država u kojoj su zakoni u pogledu reproduktivnih prava najkonzervativniji. Nakon trodesetljetnog učvršćivanja neoliberalnog modela i drakonskog napada na reproduktivnu pravdu, Čileanke_ci dobivaju priliku da u procesu promjene pinočeovskog ustava kreiraju strukture koje bi mogle poboljšati njihove živote. Jedna od ključnih stavki koje feminističke skupine nastoje ugraditi u nacrt novog ustava upravo je emancipatorna reproduktivna politika koja će odlučno dekriminalizirati pobačaj.
  • 13. ožujka 2021. Pobjeda za radnike i radnice u sudskom sporu oko Ubera Odlukom britanskog Vrhovnog suda koja daje pravo zaposlenima u Uberu na minimalnu nadnicu i plaćeni godišnji odmor, konačno ih se legalno prepoznaje kao radnice i radnike, a ne kao samozaposlene. Ova važna pobjeda za radničku klasu u sukobu rada i kapitala dolazi nakon dugotrajne borbe, prije svega zahvaljujući inovativnim sindikalnim grupama koje su prepoznale da novi oblici eksploatacije u okviru ekonomije honorarnih poslova iziskuju i nove oblike otpora i kolektivnog radničkog udruživanja.
  • 13. ožujka 2021. Prijedlog izgradnje ugljenokopa u Cumbriji duguje svoju popularnost izostanku zelene alternative "Vlada je odgovorna za stvaranje održivih radnih mjesta u dijelu zemlje koji još uvijek nosi ožiljke nanesene desetljećima deindustrijalizacije te se oporavlja od ekonomskih psoljedica pandemije COVID-19"
  • 13. ožujka 2021. Studentice i studenti s Bosporskog sveučilišta protiv Erdoğana Postavljanje na čelo Bosporskog sveučilišta rektora koji je blizak vladajućoj Stranci pravde i razvoja, te poznat po svojim anti-LGBTIQ+ stavovima samo je korak u nizu proširenja dosega Erdoğanove autoritarne vlasti na nekoć nezavisne institucije i jačanja konzervativnog utjecaja na turski društveni život. Međutim, takav čin proizveo je dvomjesečne studentske prosvjede. Vlast demonizira pobunjenike_ce, označavajući ih kao teroriste, seksualne devijante, vandale i barbare, u pokušaju legitimiranja policijske brutalnosti i uhićenja. Studentski otpor u Istanbulu ipak žilavo opstaje, ali potrebna mu je međunarodna solidarnost.

Događanja

pogledaj sve

Bookmarks

pogledaj sve

Natječaji i prijave

pogledaj sve

Plenum FFZG-a

pogledaj sve