Blokada i prosvjedi na beogradskom Univerzitetu umetnosti

Studenti beogradskog Fakulteta primenjenih umetnosti već nekoliko tjedana zahtijevaju od srbijanskog Ministarstva prosvete da se studentima koji su ispunili uvjete za to omogući studiranje o trošku države a studentima treće godine studiranje u skladu s predbolonjskim programom po kojem su upisali fakultet. Nakon višetjednog apeliranja na Ministarstvo i fakultete da razrješe situaciju, 10. studenog blokirali su Rektorat Univerziteta umetnosti, a najavili su i prosvjed u četvrtak, 20. studenog, te prosvjedni marš u ponedjeljak, 23. studenog, u kojem će im se pridružiti kolege s Beogradskog univerziteta.

Ogorčeni odlukom Ministarstva da se tek petini studenata (20%) omogući studiranje o trošku države, studenti druge godine Fakulteta primenjenih umetnosti (FPU) odlučili su prosvjedovati zahtjevajući da se isto omogući svim studentima koji su ispunili uvjete za to, odnosno prikupili 60 ECTS bodova. Fakultet primenjenih umetnosti jedan je od najskupljih u državi, na kojem školarina iznosi preko 200,000 dinara. Studenti treće godine, pak, zahtijevaju da im se omogući nastavak studiranja po studijskom programu po kojem su upisani na fakultet, odnosno po predbolonjskom programu. Oni su, bez prethodne najave, ove godine prebačeni na Bolonjski sustav i rangirani po prosječnim ocjenama, zbog čega je oko 70 studenata izgubilo status studenta na trošak države i prebačeno na studiranje o vlastitom trošku – čime su ujedno izgubili i prava na stipendije, subvencioniranu prehranu i smještaj, i slične studentske beneficije. Studenti Fakulteta likovnih umetnosti, koji su se pridružili prosvjednicima s FPU-a, suočavaju se sa sličnim problemima, a traže od Ministarstva i veće kvote za studente diplomskih studija koji studiraju o trošku države.

Zahtjev za rješavanjem ovih problema studenti su uputili Ministarstvu još u listopadu a prosvjeduju od početka studenog. U ponedjeljak, 2. studenog, održali su prosvjed na Trgu Nikole Pašića ističući da su ispunili uvjete da im se omogući studiranje o trošku države te ostvarivanje prava na stipendije, subvencioniranu prehranu i smještaj. Kako njihovi zahtjevi nisu ispunjeni, nastavili su štrajkati na svom fakultetu, a 10. studenog, zajedno sa studentima Fakulteta likovnih umetnosti, blokirali su Rektorat Univerziteta umetnosti.

Za 16. studenog najavili su prosvjedni marš od Rektorata Univerziteta umetnosti, kroz centar grada, do Ministarstva prosvete. Taj je prosvjed odgođen zbog Dana žalosti – umjesto toga najavili su prosvjedno okupljanje danas, kada se nastavljaju pregovori s Ministarstvom, te prosvjedni marš kroz centar grada do Ministarstva koji će se održati u ponedjeljak, 23. studenog, ukoliko u međuvremenu ne dođe do zadovoljavajućeg rješenja studentskih zahtjeva. Studentima FPU-a, najavljeno je, pritom će se pridružiti studenti drugih umjetničkih fakulteta (fakulteti likovnih, dramskih i muzičkih umjetnosti), kao i studenti Filološkog i Geografskog fakulteta u Beogradu.
Više informacija o prosvjedu studentata beogradskog sveučilišta prenijet ćemo na Slobodnom Filozofskom kad ih budemo imali. U međuvremenu, možete posjetiti njihove stranice na adresi studentifpu07.blogspot.com/.

Vezani članci

  • 10. listopada 2019. Rosa Luxemburg i Clara Zetkin – Politička suradnja kao revolucionarna praksa Zajednička borba Luxemburg i Zetkin za revolucionarnu poziciju i ciljeve socijalističkog pokreta, a protiv revizionizma u njemačkom i međunarodnom radničkom pokretu, najuočljivija kroz kritiku oportunističkih praksi socijaldemokratskih partija s kraja 19. i početka 20. stoljeća, trajala je više od dva desetljeća. Zbog česte razdvojenosti, represije sustava i zdravstvenih tegoba, dvije su revolucionarke svoje prijateljstvo održavale putem pisama, čija analiza ukazuje na dodirne točke i intenzitet njihove suradnje.
  • 30. rujna 2019. Paradoks neplaćenog umjetničkog rada: ljubav u ritmu eksploatacije Na tragu naturalizacije kućanskog rada i umjetnost se percipira kao „rad iz ljubavi“. Narativi koji svode umjetnost na emanaciju individualnog kreativnog genija, prikrivajući njezin status kao rada u navodno autonomnom umjetničkom polju, sprečavaju, odnosno otežavaju borbu umjetnica i umjetnika za bolje uvjete rada, te ih prepuštaju prekarnim, potplaćenim i neplaćenim pseudopoduzetničkim aranžmanima.
  • 31. kolovoza 2019. Ulančavanje umetničkih i političkih borbi u međuraću U okviru šireg ilegalnog i legalnog djelovanja revolucionarnog pokreta, a u dodiru sa zenitističkim i nadrealističkim praksama te sve dostupnijom marksističkom literaturom, u međuratnoj Jugoslaviji dolazi do proliferacije progresivnih umjetničkih udruženja, među kojima se isticala i beogradska grupa Život. Njihove strategije i taktike preuzimanja ključnih umjetničkih institucija toga vremena bile su i nakon rata strukturno važne za daljnji razvoj umjetničke scene, a danas su dio revizionističkog zaborava.
  • 7. kolovoza 2019. Spomenik nacionalističkoj pomirbi Revizionističkim konceptom narodne, odnosno nacionalne pomirbe nastoji se prekrojiti povijest zemalja s iskustvom građanskog rata. Bilo da je riječ o SAD-u, Rusiji, Španjolskoj ili zemljama bivše Jugoslavije, primjena ovog načela je neumoljiva. U Sloveniji, gdje je ideja narodne pomirbe dobila zalet u liberalno-disidentskim krugovima osamdesetih, partizanske borce odnedavno se „Spomenikom žrtvama svih ratova“ komemorira zajedno s fašističkim kolaboracionistima protiv kojih su se borili, po ključu „nije bitno jesmo li komunisti ili nacionalisti, sve dok je nacija na prvom mjestu“.
  • 31. srpnja 2019. Skvotiranje je deo stambenog pokreta Teorijska i politička razmatranja praksi skvotiranja moraju uzeti u obzir sve veći broj ljudi koji ostaje bez krova nad glavom zbog nemogućnosti otplate stambenih kredita, preniskih plaća te vrtoglavog rasta cijena najma, kao i historijske borbe za stanovanje te organiziranje u lokalnim zajednicama. Izostanak adekvatne socijalne raspodjele stambenog prostora i sve učestalije deložacijske prijetnje u Srbiji su pokrenule val recentnih borbi koje ukazuju na važnost uspostavljanja saveza militantnih i drugih oblika skvoterskih praksi te politički snažnog stambenog pokreta.
  • 31. srpnja 2019. Igra prijestolja i Khaleesi od liberala Jesu li kraljevi i kraljice češće bili nositelji emancipatornih ili retrogradnih tendencija? Jesu li usporedbe između Daenerys Targaryen i današnjih političkih liderica nakon dramatičnog završetka Igre prijestolja izgubile ili dobile na težini? Pozivajući se na karakteristike feudalnih vlastodržaca iz stvarne povijesti, James Crossley, profesor na Sveučilištu u Twickenhamu koji se bavi temama politike i religije, ističe kako je kraj serije barem u historijsko-političkom smislu očekivan, a bijes dijela obožavatelja neopravdan.
  • 31. srpnja 2019. Tko su ultrakonzervativci? Djelovanje ultrakonzervativnih inicijativa, udruga i stranaka u Hrvatskoj, ali i diljem Europe i svijeta, govori nam da se ne radi o vjerskim organizacijama, već o sve snažnijim elementima dobro umreženih političkih pokreta čiji štetni, protusocijalni i antidemokratski programi udaraju po najslabijim društvenim grupama. Sa stranice društvenog kolektiva za demokraciju i socijalizam ISKRA prenosimo FAQ o ultrakonzervativcima.
  • 30. srpnja 2019. Spiritualnost kapitalizma Iako new age spiritualnom šminkom zakriva društvene koordinate kapitalizma kao sustava proizvodnje fokusiranog na oplođivanje novca, njegove tehnike i prakse korespondiraju potrebi da se pojedinačno nosimo s nestalnošću i prolaznošću u razvijenom kapitalizmu, odnosno napustimo ideju o trajnom vezivanju uz stvari i ljude uime vježbanja spremnosti za neprestane promjene i odricanja.
  • 19. srpnja 2019. Na braniku kluba, kvarta i antifašizma Solidarnost s lokalnom zajednicom, napadački nogomet, rezultatski usponi i padovi, politički angažman i podrška vjernih ultrasa Bukanerosa, sukobi s upravom – sve ovo dio je svakodnevnice španjolskog drugoligaša Raya Vallecana, jednog od simbola antisistemske borbe u sportu, koji uskoro kreće u novu sezonu. Koegzistencija progresivnih vrijednosti, navijača i kluba nastalog usred siromašnog madridskog kvarta Vallecasa u vrijeme revolucionarnih previranja, opetovano apostrofira da su borbe i inicijative van terena barem jednako bitne kao i nadmetanje igrača na njemu.

Događanja

pogledaj sve

Bookmarks

pogledaj sve

Natječaji i prijave

pogledaj sve

Plenum FFZG-a

pogledaj sve