Blokada i prosvjedi na beogradskom Univerzitetu umetnosti

Studenti beogradskog Fakulteta primenjenih umetnosti već nekoliko tjedana zahtijevaju od srbijanskog Ministarstva prosvete da se studentima koji su ispunili uvjete za to omogući studiranje o trošku države a studentima treće godine studiranje u skladu s predbolonjskim programom po kojem su upisali fakultet. Nakon višetjednog apeliranja na Ministarstvo i fakultete da razrješe situaciju, 10. studenog blokirali su Rektorat Univerziteta umetnosti, a najavili su i prosvjed u četvrtak, 20. studenog, te prosvjedni marš u ponedjeljak, 23. studenog, u kojem će im se pridružiti kolege s Beogradskog univerziteta.

Ogorčeni odlukom Ministarstva da se tek petini studenata (20%) omogući studiranje o trošku države, studenti druge godine Fakulteta primenjenih umetnosti (FPU) odlučili su prosvjedovati zahtjevajući da se isto omogući svim studentima koji su ispunili uvjete za to, odnosno prikupili 60 ECTS bodova. Fakultet primenjenih umetnosti jedan je od najskupljih u državi, na kojem školarina iznosi preko 200,000 dinara. Studenti treće godine, pak, zahtijevaju da im se omogući nastavak studiranja po studijskom programu po kojem su upisani na fakultet, odnosno po predbolonjskom programu. Oni su, bez prethodne najave, ove godine prebačeni na Bolonjski sustav i rangirani po prosječnim ocjenama, zbog čega je oko 70 studenata izgubilo status studenta na trošak države i prebačeno na studiranje o vlastitom trošku – čime su ujedno izgubili i prava na stipendije, subvencioniranu prehranu i smještaj, i slične studentske beneficije. Studenti Fakulteta likovnih umetnosti, koji su se pridružili prosvjednicima s FPU-a, suočavaju se sa sličnim problemima, a traže od Ministarstva i veće kvote za studente diplomskih studija koji studiraju o trošku države.

Zahtjev za rješavanjem ovih problema studenti su uputili Ministarstvu još u listopadu a prosvjeduju od početka studenog. U ponedjeljak, 2. studenog, održali su prosvjed na Trgu Nikole Pašića ističući da su ispunili uvjete da im se omogući studiranje o trošku države te ostvarivanje prava na stipendije, subvencioniranu prehranu i smještaj. Kako njihovi zahtjevi nisu ispunjeni, nastavili su štrajkati na svom fakultetu, a 10. studenog, zajedno sa studentima Fakulteta likovnih umetnosti, blokirali su Rektorat Univerziteta umetnosti.

Za 16. studenog najavili su prosvjedni marš od Rektorata Univerziteta umetnosti, kroz centar grada, do Ministarstva prosvete. Taj je prosvjed odgođen zbog Dana žalosti – umjesto toga najavili su prosvjedno okupljanje danas, kada se nastavljaju pregovori s Ministarstvom, te prosvjedni marš kroz centar grada do Ministarstva koji će se održati u ponedjeljak, 23. studenog, ukoliko u međuvremenu ne dođe do zadovoljavajućeg rješenja studentskih zahtjeva. Studentima FPU-a, najavljeno je, pritom će se pridružiti studenti drugih umjetničkih fakulteta (fakulteti likovnih, dramskih i muzičkih umjetnosti), kao i studenti Filološkog i Geografskog fakulteta u Beogradu.
Više informacija o prosvjedu studentata beogradskog sveučilišta prenijet ćemo na Slobodnom Filozofskom kad ih budemo imali. U međuvremenu, možete posjetiti njihove stranice na adresi studentifpu07.blogspot.com/.

Vezani članci

  • 28. lipnja 2020. Izbori 2020: Budućnost parlamentarne političke diskusije U prvom su planu nadolazećih parlamentarnih izbora u Hrvatskoj dvije najveće stranke, obje izašle iz procesa unutarnje konsolidacije oko figura svojih lidera. Ekstremna desnica, koju je HDZ proteklih godina odbacio, prijeti ostvariti povijesno dobar rezultat i trajno poremetiti dugogodišnju političku ravnotežu. Međutim, u Sabor bi mogla ući i lijevo-zelena koalicija te konačno uvesti nove političke modele i koncepte u hrvatski parlamentarizam.
  • 28. lipnja 2020. Nemiri Stonewalla "Danas je prvi dan Mjeseca ponosa, proslave Stonewallskih nemira iz 1969. godine. Ustanci trenutno izbijaju diljem zemlje. Današnji bogati bijeli gej muškarci možda se protive „nasilju“, ali povijest LBGTQ+ pokreta pokazuje da se neredi ugnjetavanih ljudi tiču oslobođenja."
  • 21. lipnja 2020. Martin Luther King znao je da nema ničega mirnog u nenasilju ako se provodi kako spada Daleko od srednjostrujaške aklamacije nenasilnog djelovanja svedenog na moralni nagovor, širenje utjecaja u postojećim institucijama i pristojne, pacifizirane prosvjede, Kingov zagovor nenasilja kao metode gnjevnog, ali staloženog suprotstavljanja sistemskom nasilju kroz kolektivnu direktnu akciju koja remeti normalno funkcioniranje društva, taktičke je prirode. Radikalna rekonstrukcija američkog društva na kakvoj je radio iziskivala je da se gnjev transformira u moć putem angažmana duljeg trajanja, umjesto da se opravdano, ali reaktivno troši u neredima.
  • 21. lipnja 2020. Voziti automobil u doba nejednakosti "Kada časopis poznatiji po recenzijama stranih superautomobila i domaćih nabrijanih vozila te uredničkoj politici koja izaziva kontroverze jedino kada napada terence (u prilog monovolumenima i automobilima) istakne priču o Oliveru, obiteljskom automobilu Jasona M. Vaughna marke Subaru, koji je prešao 418 000 kilometara, u članku pod naslovom “The Fear of Failure” („Strah od neuspjeha“), to je svakako znak da živimo u vremenima opscene nejednakosti."
  • 21. lipnja 2020. Prava definicija „privatnog vlasništva“ "Elite se pribojavaju uništenja vlastite imovine, ali još više strahuju od uništenja društvenih odnosa koji čine privatno vlasništvo mogućim. Dakle, strepe od svijeta bez policije."
  • 14. lipnja 2020. Neka vas „preispisivanje povijesti“ ne zabrinjava: upravo je to historičarski posao Rušenje spomenika britanskom robovlasniku Edwardu Colstonu u bristolsku luku dočekano je, između ostalog, reakcijama koje hine zabrinutost za historiografiju. Međutim, svako je postavljanje spomenika i politički čin, a kada je omjer komemoracije eksponenata trgovine robljem i imperijalizma naspram njihovih žrtava toliko jednostran, upravo se obaranje ovakvog spomenika ispostavlja kao predugo odgađani prilog historijskoj reevaluaciji.
  • 14. lipnja 2020. Trudeauov odgovor na rad policije i rasnu pravdu samo je prazna gesta Platitude centrističkih političara poput kanadskog premijera Justina Trudeaua i njihovo korištenje prilika za simboličku kooptaciju antirasističkih društvenih pokreta slaba su zamjena za strukturno adresiranje mehanizama i institucija koje potiču i održavaju rasizam, fenomen koji nikako nije ograničen na kontekst SAD-a.
  • 14. lipnja 2020. Rezervna armija – pandemijsko izdanje "Zbog načina na koji je američka ekonomija trenutno konfigurirana, privatna poduzeća počet će zapošljavati radnice i radnike i smanjivati rezervnu armiju tek kada im to postane profitabilno. Radnici i radnice će pak biti prepušteni na milost i nemilost tih odluka i, posljedično, na agregatnoj razini nastaviti gubiti naspram njihova suparnika, korporacija koje neovisno o ikome donose odluke o zapošljavanju."
  • 7. lipnja 2020. Rad od kuće nakon korona virusa osigurat će šefovima veću kontrolu nad radničkim životima Korist koju korporacijama donosi rad od kuće daleko nadilazi pogodnosti koje od takvog aranžmana imaju radnici i radnice. Unatoč tome što istraživanja pokazuju da ih većina jedva čeka vratiti se na tradicionalno radno mjesto, uštede koje se mogu ostvariti eksternaliziranjem nekretninskih i režijskih troškova na individualna kućanstva, uspješno provedeni eksperiment rada na daljinu tijekom pandemije i pritom zabilježeni porast učinkovitosti pružile su upravama velikih kompanija dovoljno povoda da krenu najavljivati prebacivanje na „digitalni standard“, koji radništvu predstavljaju kao povlasticu.

Događanja

pogledaj sve

Bookmarks

pogledaj sve

Natječaji i prijave

pogledaj sve

Plenum FFZG-a

pogledaj sve