Nastavak protunarodne Vladine politike

Nakon što je u srijedu istekao rok za prikupljanje potpisa za referendum, sindikati su slavodobitno izjavili kako su skupili više od 720.000 potpisa, te kako će ta brojka i dalje rasti. Čelnici sindikata nisu skrivali svoje oduševljenje, pa ni čuđenje, jer ni sami u početku nisu vjerovali u to da će uspjeti ono što nikome nije pošlo za rukom od osamostaljenja Hrvatske. Ohrabreni svojim uspjehom, osim tepanja radnicima, usudili su se konačno prozboriti i protiv poslodavaca. Naravno, samo protiv dijela poslodavaca i naravno, samo malo. Tako su se ponovno vratili isprobanoj, ali neuspješnoj, taktici izricanja parola, ali su i ostavili mogućnost pregovaranja.

Nedugo zatim oglasila se i Vlada koja je na podli i nedemokratski način ustvrdila kako će referenduma biti, ali samo ako se učine potrebni rezovi jer novca nema, raskrinkavajući kako opcija referenduma nikad nije ni bila zamišljena da se provede. Izmišljanjem ogromnih cifri koje su i nekoliko puta veće od stvarnog iznosa novca potrebnog za referendum, pokušali su nametnuti krivnju radnicima što se bore za “beneficije“, kako oni nazivaju radnička prava, u vrijeme “kada se svi moramo odricati”. Ipak, Vlada pritisnuta prihvaća referendum, ali najavljuje reforme i ukidanja nekih prava kako bi se namaknuo novac za referendum. Ministar gospodarstva je svesrdno podržao premijerku u lažima i traženju smanjivanja prava. Neki predlažu da, pošto novaca nema, vlada odustane od prijedloga izmjena ZOR-a, no time se ništa ne bi dobilo jer bi Vlada mogla u svakom trenutku progurati izmjene sa izgovorom da su sindikati imali dovoljno vremena da predaju zahtjev s potpisima Saboru za raspisivanje referenduma. Predsjednik daje bezrezervnu podršku protunarodnim mjerama, istovremeno licemjerno podržavajući referendum. Koalicijski partneri ostali su dosljedni i dalje podržavaju Vladu, dok oporba, koja ih ili nije podržala, ili je danima čekala da vidi razvoj situacije pa da podrži sindikate, sada bez problema svojata ovaj uspjeh i traži prijevremene izbore. Sada, kada jedna frakcija buržoazije gubi popularnost, druga, istina sa manje staža u smanjivanju radničkih prava ali zato mnogo produktivnija u tom poslu, već se sprema za preuzimanje vlasti kako bi bila, ne sumnjamo, još gora u gaženju tih prava.

I dok bitka za zadržavanjem postojeće razine prava koja se tražila referendumom još nije izborena, sindikalisti su već krenuli u novu predlažući svoju izmjenu ZOR-a. Unatoč tome što je hvalevrijedan potez sindikata da se konačno bore za radnička prava, on u ovom trenutku zvuči kao prazna prijetnja jer najviše što Vlada može izgubiti je to da sve ostane kako je i sada, odnosno da ništa ne dobije i ništa ne izgubi, a sindikati mogu izgubiti i bitku za koju već misle da su je dobili. Naime, prema različitim tumačenjima zakona, treba ili izboriti da se referendum održi prema novom zakonu ili mobilizirati građane da što masovnije izađu na referendum jer je potrebno postići da izađe barem polovica ukupnog broja birača kako bi referendum bio važeći. Kako je kampanja za referendum ozbiljno uzdrmala dosad lagano provođenje protunarodnog programa, ne sumnjamo kako će se buržoazija ujediniti kako bi i dalje nesmetano provodila mjere koje joj pogoduju i kaznila radnike za otpor koji su pružili. Ne sumnjamo da će u skoroj budućnosti napadi na naša izborena prava biti još žešći i još podliji. Zato treba raskrinkati svaki pokušaj pogodovanja kapitalistima na štetu radnika, podižući klasnu svijest i jačati borbu za naša prava.

preuzeto sa stranica Crvene akcije

Vezani članci

  • 23. prosinca 2023. Ima li Gaza budućnost? Nakon napada palestinskih oružanih snaga pod vodstvom Hamasa na izraelsko stanovništvo, uslijedila je odmazda Izraela. Sukob se dogodio u kontekstu pragmatičnih geopolitičkih nastojanja normalizacije odnosa Izraela s arapskim državama (pod palicom SAD-a), te u situaciji sve većeg pomicanja izraelskog političkog spektra udesno. Neki od motiva za napad su okupacija i kontinuirana represija nad palestinskim stanovništvom, neprekidno naseljavanje Židova na palestinskim teritorijima i izbacivanje Palestinaca s njihove zemlje te međunarodna normalizacija režima aparthejda. Odgovor Izraela, uz prešutno savezništvo Zapada, dosegnuo je strahovite razmjere ljudskih žrtava i razaranja gradova u Gazi. Autor nudi tri moguća scenarija.
  • 22. prosinca 2023. Vazduh koji dišemo na kapitalističkoj periferiji Zagađenje zraka i životne sredine ogromni su problemi u Srbiji i drugim zemljama kapitalističke (polu)periferije, ali se to ili zanemaruje ili se problematika smješta u kvazi politički neutralne narative. Knjiga Vazduh kao zajedničko dobro Predraga Momčilovića je pregledna publikacija ‒ o historiji zagađenja zraka, o trenutnoj kvaliteti zraka, ključnim zagađivačima te njihovom utjecaju na zdravlje, o društveno-ekonomskim uzrocima zagađenja zraka i dominantnim narativima kroz koje se to predstavlja, kao i o politikama te borbama za čist zrak. Budući da polazi od suštinske veze kapitalizma i zagađenja, autor borbu protiv zagađenja odnosno privatizacije zraka misli u antikapitalističkom ključu: za čist zajednički zrak i druga dobra kojima ćemo upravljati demokratski.
  • 4. prosinca 2023. Psihologija kao potiskivanje politike, teorije i psihoanalize Emocije, afekti i mentalni fenomeni ujedno su društvene i kulturne prakse, ali njihova sveopća psihologizacija i privatizacija gura ih u polje koje je omeđeno kao individualno i kojem se pretežno pristupa kroz psihološka razvrstavanja i tipologizacije. Pritom se određeni psihološki pristupi nameću kao dominantni, dok se drugi istiskuju kao nepoželjni (posebice psihoanaliza). Kada se psihologija prelije i na druga društvena polja, te nastoji biti zamjena za teoriju i politiku, onda i psihologizirani aktivizam klizi u prikrivanje političke i teorijske impotencije, nerazumijevanja, neznanja i dezorganiziranosti, a kolektivno djelovanje brka se s kvazi-kolektivnom praksom razmjene osobnih iskustava. Prikriva se i ključni ulog psihologije i psihoterapije u reprodukciji kapitalizma, osobito kroz biznis temeljen na obećanju „popravljanja“ psihe, a onda i radnih tijela, te uvećanju njihove funkcionalnosti, a onda i produktivnosti. Psihologija i psihoterapija ipak ne mogu nadomjestiti posvećeno političko djelovanje i rigoroznu teorijsku proizvodnju. Ljevica bi brigu o mentalnom zdravlju prvenstveno trebala usmjeriti u borbu za podruštvljenje zdravstva i institucija mentalne skrbi koje će biti dostupne svima.
  • 2. prosinca 2023. Nevidljivi aspekt moći: nijema prinuda proizvodnih odnosa Unatoč nerazrješivim kontradikcijama i krizama, kapitalizam 21. stoljeća nastavlja opstajati. Kako bismo razumjeli paradoksalnu ekspanziju i opstojnost kapitala usred kriza i nemira, potrebno nam je razumijevanje specifičnih povijesnih oblika apstraktne i nepersonalne moći koja je pokrenuta podvrgavanjem društvenog života profitnom imperativu. Nadograđujući kritičku rekonstrukciju Marxove nedovršene kritike političke ekonomije i nadovezujući se na suvremenu marksističku teoriju, Søren Mau u svojoj knjizi obrazlaže kako kapital steže svoj obruč oko društvenog života, na način da stalno preoblikuje materijalne uvjete društvene reprodukcije.
  • 30. studenoga 2023. Usta puna djetetine U kratkom osvrtu na vlastito iskustvo trans djeteta, autor razmatra aktualni val legislativne transfobije.
  • 20. studenoga 2023. Lezbijke nisu žene: materijalistički lezbijski feminizam Monique Wittig Recepcija materijalističkog feminizma kod nas, koji nastaje sintetiziranjem marksističkih i radikalnofeminističkih tumačenja naravi, granica i funkcije roda, sužena je uglavnom na eseje Monique Wittig. Marksistička terminologija u njima je dekontekstualizirana iz Marxovih i Engelsovih pojašnjenja, gubeći svoja značenja u metaforama i analogijama kojima se nastojala prevladati nekomplementarnost s radikalnofeminističkim atomističkim viđenjima roda. No Wittigini eseji predstavljaju i iskorak iz toga korpusa, ukazujući na potrebu za strukturiranijim razmatranjem roda (kao režima) i povijesnom analizom njegova razvoja te, najvažnije, pozivajući na aboliciju roda, što i danas predstavljaju temeljni zahtjev kvir marksističkog feminizma. Učeći iz lezbijstva i drugih oblika koje rod stječe, Wittig podsjeća na relevantnost obuhvatne i razgranate empirijske analize da bi se kompleksni fenomeni koji strukturiraju našu svakodnevnicu mogli razumjeti.
  • 10. studenoga 2023. Pozornica kao moralna institucija Predstava „Možeš biti sve što želiš“ na dramaturško-režijsko-izvedbenom planu donosi avangardističku i subverzivnu jukstapoziciju raznorodnih prizora u kojima likovi dviju zaigranih djevojčica razgovaraju o društvenim fenomenima, demontirajući pritom artificijelnost oprirodnjenih društvenih uloga, ali i konvencionaliziranu samorazumljivost kazališnog stvaranja. Podrivajući elitističke i projektno-orijentirane norme teatra, a na tragu Schillerova razumijevanja kazališta kao estetskog, moralnog i društveno-političkog aparata, kroz ovu se predstavu vraća i dimenzija totaliteta, težnja da se obuhvati cjelinu, kroz koju se proizvodi kritika, provokacija i intervencija, ali i didaktika brehtijanskog tipa, odozdo, iz mjesta govora potlačenih.
  • 8. studenoga 2023. Iran – kratka istorija revolucija i nade U sedamdesetogodišnjici od iranskog puča i svrgavanja s vlasti sekularno-nacionalističkog premijera Muhameda Mosadeka, analitičko-političku pažnju valja usmjeriti šire, na društveno-historijski okvir koji ga je odredio, kao i na veze s drugim neuralgičnim elementima iranske historije i sadašnjice. Nacionalizacija naftne industrije koja je poljuljala britanske ekonomske interese u vrijeme Mosadekove vlade, u hladnoratovskom je kontekstu poslužila i kao apologija za spašavanje Irana od mogućeg posrnuća u komunizam. Nakon svrgavanja Mosadeka, iranski Šah Muhamed Reza Pahlavi nastavio je svoju represivnu vladavinu, gušeći radničke štrajkove i borbe, kao i pobune drugih opozicijskih elemenata, sve do Iranske revolucije iz 1979. godine (poznate i pod nazivom Islamska revolucija). Međutim, islamska demokracija te revolucije ‒ zamišljena kao antiteza imperijalnom projektu liberalne demokracije ‒ u osnovi nije izmijenila socioekonomske odnose, već je u interesu novonastale vladajuće klase učvrstila neoliberalnu ekonomiju. Historijsko-sociološki pregled Irana podcrtava to da su se revolucionarni elementi pojavljivali u proplamsajima, otvarajući daljnji horizont nade.
  • 8. studenoga 2023. O čemu govorimo kada govorimo o trans genocidu Za kapitalističku nacionalnu državu važna je institucija obitelji, samostojna biološki i socijalno reproduktivna jedinica besplatnog socijalnorepoduktivnog rada te biološkog očuvanja nacije. Kvir ljude koji žive onkraj heteronormativne obitelji, i u svojim se zajednicama nužno ne prokreiraju, ne percipira se ni kao pripadnike_ce iste kulture, te postaju neka vrsta prijetnje očuvanju patrijarhalne nacije i jasno podijeljenim orodnjenim ulogama te strukturama moći. Na tom tragu, tekst donosi teorijske koncepte kojima se preispituje strukturna logika genocidnog nasilja, njegov diskurs i veza s nacionalizmom te normativni artikulacijski okvir koji previđa rod i seksualnost kao relevantne faktore genocida nad određenom društvenom skupinom.

Događanja

pogledaj sve

Bookmarks

pogledaj sve

Fusnote

pogledaj sve

Natječaji i prijave

pogledaj sve

Plenum FFZG-a

pogledaj sve