Otvoreno pismo Centra za LGBT ravnopravnost povodom tribine na FFZG-u

Povodom najavljene tribine o zdravstvenom odgoju koja bi se trebala održati sutra na Filozofskom fakultetu, prenosimo otvoreno pismo Centra za LGBT ravnopravnost i podsjećamo na stav plenuma Filozofskog fakulteta o konzervativnim nastrajima na progresivne tendencije u domeni rodne politike: “plenum Filozofskog fakulteta u Zagrebu želi jasno i aktivno stati uz sva nastojanja LGBTIQ populacije koja vode njihovom oslobođenju, ali i oslobađanju ovog društva od hegemonije konzervativizma koja (p)održava postojeće institucionalne i pravne okvire opresije nad onima koji se ne uklapaju u proklamirani nauk heteronormativizma”.OTVORENO PISMO POVODOM NAJAVLJENE TRIBINE

Poštovani,

želimo izraziti zabrinutost za ugled Filozofskog fakulteta u Zagrebu, za status te dobrobit društvenih i humanističkih studija i znanosti u našoj zemlji, kao i za mogućnost povrede osobnog dostojanstva LGBT nastavnika, djelatnika i studenata Filozofskog fakulteta. Centar za LGBT ravnopravnost, u kojemu djeluju i mnogi sadašnji i bivši studenti i studentice zagrebačkog Filozofskog fakulteta, uvjeren je da najavljeno gostovanje Judith Reisman na javnoj tribini “Zdravstveni odgoj u školama: dva pogleda” predstavlja tužan i bolan udarac idealima, vrijednostima te znanstvenoj praksi i društvenom ugledu Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Naime, očevidno je da gostovanje Judith Reisman na nekoliko znanstveno-obrazovnih institucija ovih dana u Zagrebu predstavlja oblik političke agitacije i propagande, vješto zaodjenut u privid stručnosti. To je očevidno iz odabira trenutka u kojem spomenuta politička aktivistkinja dolazi u Hrvatsku, potom, iz tematike javne polemike u koju se uključuje te udruga civilnog društva na čiji poziv i u čijem aranžmanu dolazi.

Smatramo da svi imaju pravo na slobodu govora, javnog izražavanja i političkog djelovanja, pa tako i spomenuta Reisman, kao i njezini ideološki sljedbenici u RH. Podržavamo dijalog i argumentiranu i ne-diskriminatornu javnu raspravu i polemiku o svim društvenim i političkim temama. Istodobno, međutim, mislimo da eksplicitnoj političkoj agitaciji nije mjesto u znanstveno-obrazovnim institucijama kakav je Filozofski fakultet u Zagrebu, koji bi trebao njegovati kritičnost, teorijsku i metodološku utemeljenost argumenata i stavova te znanstvenu relevantnost.

Judith Reisman je poznata protivnica uvođenja zdravstvenog odgoja u osnovne i srednje škole. Argumenti koje koristi u svojim javnim nastupima najčešće su para-znanstveni i neetični. Posrijedi je jedna od najžešćih protivnica znanstvenog rada američkog biologa i seksologa Alfreda Kinseyja čiji rad pokušava osporiti i obezvrijediti pomoću neprovjerenih informacija, pseudo-biografskih nagađanja i homofobnim javnim nastupima. Uvidom u njene recentne knjige to je lako uočiti budući da svoje glavne teze ne izvodi iz relevantne literature, ne citira izvore, a uopće ne spominje radove i istraživanja koji joj ne idu u prilog.


Znanstvena zajednica u SAD-u oskudan opus Judith Reisman najčešće kritizira upravo zbog znanstvene neutemeljenosti, metodoloških nepravilnosti i neetičnosti. Njena je reputacija isključivo političke naravi: riječ je o stalno prisutnoj javnoj figuri čije izražavanje o LGBT osobama graniči s govorom mržnje, a teze predstavljaju grubu manipulaciju znanstvenim dostignućima, metodologijama i idealima.

Judith Reisman para-znanstvenim argumentima osporava znanstvena dostignuća u poljima za koja nije kvalificirana ni vlastitim obrazovanjem ni dosadašnjim radom, za razliku od mnogih znanstvenika i profesora Filozofskog fakulteta koji imaju neosporivi legitimitet i kvalifikacije da na stručan i etičan način govore o temama tribine. Reisman ima doktorat iz komunikacijskih znanosti, a glavne radove objavljuje iz povijesti, sociologije i seksologije.

Zbog svega navedenog, smatramo da će se najavljenim gostovanjem Judith Reisman nanijeti udarac reputaciji Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Uvjerenja smo da njeno gostovanje pod krovom Filozofskog fakulteta u Zagrebu predstavlja grubo skrnavljenje znanstvenih ideala te znanstveno-obrazovne djelatnosti Filozofskog fakulteta i svih njegovih djelatnica i djelatnika, bez obzira na svjetonazor ili bilo koje drugo uvjerenje.

K tome, etički neprihvatljivim i ponižavajućim smatramo položaj u koji će brojni LGBT zaposlenice i zaposlenici te studenti i studentice Filozofskog fakulteta biti dovedeni gostovanjem osobe koja velik dio svog javnog rada posvećuje upravo degradaciji i blaćenju njihovog postojanja i ljudskog dostojanstva.

Naposljetku, ovim javnim pismom ne zagovaramo niti ne tražimo zabranu ili otkazivanje već dogovorene tribine. Protivimo se zabranama i cenzuri svake vrste, ali se pritom nadamo da ćete Vi osobno, kao i drugi djelatnici Fakulteta, nastojati učiniti sve da se ne naruši ugled i rad svih znanstvenih i nastavnih djelatnika i studenata te da ćete zaštiti dostojanstvo Vaših LGBT zaposlenika i zaposlenica te LGBT studentica i studenata.Za Centar za LGBT ravnopravnost

Franko Dota

Događanja

pogledaj sve

Bookmarks

pogledaj sve

Fusnote

pogledaj sve

Natječaji i prijave

pogledaj sve

Plenum FFZG-a

pogledaj sve