MASA daje podršku!

*Mreža anarhosindikalista i anarhosindikalistkinja (MASA)* podržava studentsku borbu za besplatno obrazovanje. Očuvati obrazovanje dostupno svima jednostavno znači obraniti ono što su ostvarile progresivne snage prošlih generacija. Komercijalizacija obrazovanja, koje je plaćanje školarina samo jedan aspekt, predstavlja korak unatrag. Umjesto da su napori današnje studentske generacije usmjereni na borbu protiv vlasništva nadznanstvenim dostignućima i patentima, koji guše znanstveni i tehnološki razvoj, umjesto da se danas borimo za demokratizaciju obrazovanja i slobodu ideja, a protiv autoritarnog školstva, mi se danas nažalost nalazimo u takvoj povijesnoj situaciji da smo prisiljeni na mobilizaciju za jedan defenzivan cilj – puku obranu prava na besplatno obrazovanje.

Ali, metoda kojom se pobunjeni studenti služe –direktna akcija preuzimanja fakulteta i uspostavljanja alternativne nastave, i direktna demokracija na studentskim plenumima – otvaraju neke nove vidike svijesti potlačene klase, koji možda dovedu do prelaska u ofanzivu u klasnoj borbi. Da do toga dođe potrebno je da raskrstimo s uskim, partikularnim pogledima na društvene borbe. Borba studenata protiv školarina, kao i borba radnika protiv privatizacijske pljačke ili za bolje uvjete, kao i borba za očuvanje ekosustava Planeta, dio su istog rata – onog klasnog – koji se vodi između kapitalističkih vladara svijeta i njihovih političarskih i menadžerskih slugu – i nas koji radimo, plaćamo i ginemo; između njihovih beskrupuloznih porobljavajućih pretenzija i naše potrebe za zdravljem i slobodom. Radnici i radnice su naše majke i očevi koji nam plaćaju školarine, pa se besplatno školstvo i njih tiče, kao što se njihova borba za bolje uvjete rada tiče i nas studenata, budućih nadničarskih robova; kao što nas se svih tiče antimilitaristička, anti-NATO borba, jer smo financijeri i topovsko meso u ratovima koje nam naši gospodari pripremaju. Kroz takvo, klasno osvještavanje neka se rodi široka slobodonosna solidarnost!

Mi iz MASA-e posebno smo sretni što vidimo da se na valu studentskog bunta ne izdižu nekakvi lideri, što čitamo kao značajan emancipacijski potencijal.

Direktna demokracija i ne-hijerarhijsko organiziranje neka su nam i cilj i sredstvo! Preuzimanje fakulteta s uspostavljanjem alternativne nastave i ne-hijerarhijsko direktno-demokratsko odlučivanje na plenumima nisu samo sredstvo postizanja cilja – ukidanja školarina, već su i progresivan prijedlog kako bi fakultet trebao funkcionirati stalno – kroz ravnopravan odnos onih koji znanje daju i onih koji ga traže, kroz odbacivanje zastupanja kao nelegitimnog, kriminogenog i neodrživog, kroz ukidanje submisivne rutine i poticanje sudjelovanja i kreativnosti.

*Jedan svijet, jedna borba!*

*Solidarno*,
/Vaši anarhosindikalisti i anarhosindikalistkinja

Vezani članci

  • 30. lipnja 2021. Interseks osobe i njihovi problemi Interseks stanja obično se razumijevaju kao stanja koja variraju „između“ ženskog i muškog spola, i čija genetska, kromosomska, hormonska, i anatomska (ne)preklapanja uzdrmavaju binarnu konstrukciju „ženske“ i „muške“ spolnosti. Patrijarhalna proizvodnja medicinsko-biologijskog znanja ne samo da diskurzivno gura interspolne osobe u identitetske kutije „ženskosti“ i „muškosti“ te produbljuje njihovu marginalizaciju, već nameće i opasne prakse sakaćenja tijela koja se ne uklapaju u dominantnu taksonomiju. Raspršivanje ustajalih mitova možemo započeti ozbiljnijim informiranjem o iskustvima interseks osoba, kao i povezivanjem s organizacijama koja štite njihova prava.
  • 19. travnja 2021. Startupi neće riješiti nezaposlenost u Italiji Talijanski i strani korporativni gurui koji već desetljećima mantraju neoliberalne trope poput digitalizacije, očekivano pozdravljaju Draghijeve najave poreznih olakšica digitalnim startupima kao inovativne. Međutim, dosadašnji digitalizacijski napori, usmjereni na privlačenje stranog kapitala i zaogrnuti agendom društvene mobilnosti kroz malo poduzetništvo, niti su doveli do smanjenja nezaposlenosti, niti do procvata tehnološke učinkovitosti od koje bi stanovništvo zaista imalo koristi.
  • 17. travnja 2021. Tesla proglašena krivom za razbijanje sindikata "„Ovo je ogromna pobjeda za radnice i radnike koji su imali hrabrosti usprotiviti se i organizirati u sistemu koji trenutno u velikoj mjeri ide u prilog zapošljavatelja poput Tesle koji ne prezaju od kršenja zakona“, izjavila je potpredsjednica UAW-a Cindy Estrada „Iako slavimo pravdu sadržanu u današnjoj presudi, ona naglašava supstancijalne mane američkog Zakona o radu. Ovdje imamo primjer kompanije koja je očito prekršila zakon, a ipak mora proći tri godine prije negoli radnice i radnici pogođeni time dobiju ikakvu pravdu.“"
  • 10. travnja 2021. Nema dokaza za zabranu sudjelovanja trans žena u sportu Ideologem kojim se učvršćuju anti-trans norme i regulative, te legitimira isključivanje trans žena i interspolnih osoba iz ženskog sporta, zasniva se na vizuri spola kao biološkog. Potom se, još vulgarnije, sport razumije kao polje kompeticije koje poglavito zavisi od hormona, veličine organa i sličnih spolnih obilježja. Međutim, ne postoje utemeljena znanstvena istraživanja koja bi potkrijepila pretpostavku da trans žene općenito imaju bolje sportske performance u odnosu na cis žene, niti je istraženo kako točno na njihove predispozicije utječe hormonska terapija, dok je mit o automatski boljim rezultatima zahvaljujući većoj razini testosterona već srušen. S obzirom na to da su razlike u izvedbi unutar svih sportskih kategorija prije svega individualne, možda je vrijeme da se dovede u pitanje i mit o podjeli sporta na „ženski“ i „muški“.
  • 25. ožujka 2021. Spomenici, nazivi ulica i osporeno sjećanje "Ponosno „anti-woke“ pozicioniranje samo je posljednji u nizu vladinih pokušaja da memorijalizira bjelačku supremaciju. Meghan Tinsley izvještava o politici komemoracije."
  • 20. ožujka 2021. Talijanska vlada outsourceala je ekonomsku strategiju privatnoj konzultantskoj firmi McKinsey Još jedno postavljanje premijera „odozgo“ u Italiji znači nastavak tehnokratskih politika u sklopu kojih se čelnike_ce ne bira demokratski, dok se potez legitimira navodnim kompetencijama koje posjeduje izabrana osoba. Nekoć vodeća figura Europske centralne banke, premijer Mario Draghi formirao je kabinet koji je također sastavljen od „stručnjaka“, onih koji pretežno podupiru ekonomske politike već potvrđene kao devastirajuće po živote stanovništva u Italiji. Vrhunac ove navodno neutralno-ekspertne misije potez je kojim ekonomski plan oporavka od posljedica pandemijske krize ne donose čak ni ovi stručnjaci, nego je zadaća delegirana drugoj „stručnoj“ instanci ‒ privatnoj konzultantskoj firmi za upravljanje McKinsey. Birače i biračice i dalje nitko ništa ne pita.
  • 13. ožujka 2021. Zeleni feministički val u Čileu Zelena marama simbol je prosvjeda latinoameričkih feministkinja i feminista protiv kriminalizacije pobačaja, sveprisutna i u Čileu – jednoj od država u kojoj su zakoni u pogledu reproduktivnih prava najkonzervativniji. Nakon trodesetljetnog učvršćivanja neoliberalnog modela i drakonskog napada na reproduktivnu pravdu, Čileanke_ci dobivaju priliku da u procesu promjene pinočeovskog ustava kreiraju strukture koje bi mogle poboljšati njihove živote. Jedna od ključnih stavki koje feminističke skupine nastoje ugraditi u nacrt novog ustava upravo je emancipatorna reproduktivna politika koja će odlučno dekriminalizirati pobačaj.
  • 13. ožujka 2021. Pobjeda za radnike i radnice u sudskom sporu oko Ubera Odlukom britanskog Vrhovnog suda koja daje pravo zaposlenima u Uberu na minimalnu nadnicu i plaćeni godišnji odmor, konačno ih se legalno prepoznaje kao radnice i radnike, a ne kao samozaposlene. Ova važna pobjeda za radničku klasu u sukobu rada i kapitala dolazi nakon dugotrajne borbe, prije svega zahvaljujući inovativnim sindikalnim grupama koje su prepoznale da novi oblici eksploatacije u okviru ekonomije honorarnih poslova iziskuju i nove oblike otpora i kolektivnog radničkog udruživanja.
  • 13. ožujka 2021. Prijedlog izgradnje ugljenokopa u Cumbriji duguje svoju popularnost izostanku zelene alternative "Vlada je odgovorna za stvaranje održivih radnih mjesta u dijelu zemlje koji još uvijek nosi ožiljke nanesene desetljećima deindustrijalizacije te se oporavlja od ekonomskih psoljedica pandemije COVID-19"

Događanja

pogledaj sve

Bookmarks

pogledaj sve

Fusnote

pogledaj sve

Natječaji i prijave

pogledaj sve

Plenum FFZG-a

pogledaj sve