“Reclaim your Education – Global Week of Action 2009”

Blokada Filozofskog fakulteta u Zagrebu započela je u isto vrijeme kad i Globalni tjedan akcije 2009. koji traje od 20.4. do 29.4. Globalni tjedan akcije nastavlja se na Međunarodni dan akcije u sklopu kojeg su u 5. studenog 2008. održani prosvjedi protiv komercijalizacije obrazovanja u 20 zemalja diljem svijeta, između ostalog i u Hrvatskoj, gdje je u Zagrebu prosvjedovalo preko tisuću studenata a u Puli njih petstotinjak.

Za Globalni tjedan akcije 2009. predviđena su brojna događanja diljem svijeta, popis kojih možete naći ovdje. U organizaciji sudjeluje mreža grupa sa svih strana svijeta koja se prozvala Međunarodnim studentskim pokretom i koja se nada ujediniti grupe i pokrete diljem svijeta u zajedničkoj borbi protiv komercijalizacije obrazovanja i za slobodno i emancipirajuće javno obrazovanje dostupno svima.

Uslijed sve veće komercijalizacije obrazovanja diljem svijeta, sveučilišta se postupno pretvaraju u kompanije kojima je cilj biti profitabilnima. Na obrazovnim institucijama stvara se pritisak da privuku sponzorstvo raznih na profit usmjernih korporacija i kompanija, ili da povećaju školarine koje naplaćuju. U takvom okružju, male šanse za preživljavanje imaju studiji tradicionalno viđeni kao oni koji nemaju veliku “ekonomsku vrijednost”, poput humanistike, jer nisu profitabilni na tržištu te se u njih neće ulagati. Iz toga proizlazi da se sveučilišta nužno usmjeravaju na studije odnosno zanimanja koja imaju tržišnu vrijednost, te pokretač obrazovanja i širenja znanja više nije opće socijalno dobro već isključivo zahtjevi tržišta.

Međunarodni se studentski pokret, s druge strane, zalaže za široko obrazovanje (na svim razinama), s raznolikim studijima i predmetima koji će učenicima i studentima omogućiti da steknu autonomiju i emancipiraju se. Oni vjeruju da je svrha obrazovanja širiti znanje o tome kako društvo funkcionira i kako se izgrađuju i koriste strukture moći koje u njemu postoje, u svrhu podučavanja učenika i studenata kako da kritički promišljaju svoje (društveno) okružje da bi postali aktivni građani. To je ono što razlikuje “obrazovanje” od “osposobljavanja”, koje je usmjereno isključivo na prenošenje znanja i vještina relevantnog za obavljanje posla.

Toliko dugo dok emancipirajuće obrazovanje nije sastavni dio obrazovnog sustava nekog društva to društvo ne može biti istinski demokratsko, ne može biti društvo u kojem svi pojedinci sudjeluju u njegovom oblikovanju. Kako očekivati od pojedinaca da aktivno sudjeluju u oblikovanju sustava u kojem žive, ukoliko ga ne razumiju?

Za više informacija o Međunarodnom studentskom pokretu svakako posjetite stranicu Emancipating education for all.

Vezani članci

  • 19. travnja 2021. Startupi neće riješiti nezaposlenost u Italiji Talijanski i strani korporativni gurui koji već desetljećima mantraju neoliberalne trope poput digitalizacije, očekivano pozdravljaju Draghijeve najave poreznih olakšica digitalnim startupima kao inovativne. Međutim, dosadašnji digitalizacijski napori, usmjereni na privlačenje stranog kapitala i zaogrnuti agendom društvene mobilnosti kroz malo poduzetništvo, niti su doveli do smanjenja nezaposlenosti, niti do procvata tehnološke učinkovitosti od koje bi stanovništvo zaista imalo koristi.
  • 17. travnja 2021. Tesla proglašena krivom za razbijanje sindikata "„Ovo je ogromna pobjeda za radnice i radnike koji su imali hrabrosti usprotiviti se i organizirati u sistemu koji trenutno u velikoj mjeri ide u prilog zapošljavatelja poput Tesle koji ne prezaju od kršenja zakona“, izjavila je potpredsjednica UAW-a Cindy Estrada „Iako slavimo pravdu sadržanu u današnjoj presudi, ona naglašava supstancijalne mane američkog Zakona o radu. Ovdje imamo primjer kompanije koja je očito prekršila zakon, a ipak mora proći tri godine prije negoli radnice i radnici pogođeni time dobiju ikakvu pravdu.“"
  • 10. travnja 2021. Nema dokaza za zabranu sudjelovanja trans žena u sportu Ideologem kojim se učvršćuju anti-trans norme i regulative, te legitimira isključivanje trans žena i interspolnih osoba iz ženskog sporta, zasniva se na vizuri spola kao biološkog. Potom se, još vulgarnije, sport razumije kao polje kompeticije koje poglavito zavisi od hormona, veličine organa i sličnih spolnih obilježja. Međutim, ne postoje utemeljena znanstvena istraživanja koja bi potkrijepila pretpostavku da trans žene općenito imaju bolje sportske performance u odnosu na cis žene, niti je istraženo kako točno na njihove predispozicije utječe hormonska terapija, dok je mit o automatski boljim rezultatima zahvaljujući većoj razini testosterona već srušen. S obzirom na to da su razlike u izvedbi unutar svih sportskih kategorija prije svega individualne, možda je vrijeme da se dovede u pitanje i mit o podjeli sporta na „ženski“ i „muški“.
  • 25. ožujka 2021. Spomenici, nazivi ulica i osporeno sjećanje "Ponosno „anti-woke“ pozicioniranje samo je posljednji u nizu vladinih pokušaja da memorijalizira bjelačku supremaciju. Meghan Tinsley izvještava o politici komemoracije."
  • 20. ožujka 2021. Talijanska vlada outsourceala je ekonomsku strategiju privatnoj konzultantskoj firmi McKinsey Još jedno postavljanje premijera „odozgo“ u Italiji znači nastavak tehnokratskih politika u sklopu kojih se čelnike_ce ne bira demokratski, dok se potez legitimira navodnim kompetencijama koje posjeduje izabrana osoba. Nekoć vodeća figura Europske centralne banke, premijer Mario Draghi formirao je kabinet koji je također sastavljen od „stručnjaka“, onih koji pretežno podupiru ekonomske politike već potvrđene kao devastirajuće po živote stanovništva u Italiji. Vrhunac ove navodno neutralno-ekspertne misije potez je kojim ekonomski plan oporavka od posljedica pandemijske krize ne donose čak ni ovi stručnjaci, nego je zadaća delegirana drugoj „stručnoj“ instanci ‒ privatnoj konzultantskoj firmi za upravljanje McKinsey. Birače i biračice i dalje nitko ništa ne pita.
  • 13. ožujka 2021. Zeleni feministički val u Čileu Zelena marama simbol je prosvjeda latinoameričkih feministkinja i feminista protiv kriminalizacije pobačaja, sveprisutna i u Čileu – jednoj od država u kojoj su zakoni u pogledu reproduktivnih prava najkonzervativniji. Nakon trodesetljetnog učvršćivanja neoliberalnog modela i drakonskog napada na reproduktivnu pravdu, Čileanke_ci dobivaju priliku da u procesu promjene pinočeovskog ustava kreiraju strukture koje bi mogle poboljšati njihove živote. Jedna od ključnih stavki koje feminističke skupine nastoje ugraditi u nacrt novog ustava upravo je emancipatorna reproduktivna politika koja će odlučno dekriminalizirati pobačaj.
  • 13. ožujka 2021. Pobjeda za radnike i radnice u sudskom sporu oko Ubera Odlukom britanskog Vrhovnog suda koja daje pravo zaposlenima u Uberu na minimalnu nadnicu i plaćeni godišnji odmor, konačno ih se legalno prepoznaje kao radnice i radnike, a ne kao samozaposlene. Ova važna pobjeda za radničku klasu u sukobu rada i kapitala dolazi nakon dugotrajne borbe, prije svega zahvaljujući inovativnim sindikalnim grupama koje su prepoznale da novi oblici eksploatacije u okviru ekonomije honorarnih poslova iziskuju i nove oblike otpora i kolektivnog radničkog udruživanja.
  • 13. ožujka 2021. Prijedlog izgradnje ugljenokopa u Cumbriji duguje svoju popularnost izostanku zelene alternative "Vlada je odgovorna za stvaranje održivih radnih mjesta u dijelu zemlje koji još uvijek nosi ožiljke nanesene desetljećima deindustrijalizacije te se oporavlja od ekonomskih psoljedica pandemije COVID-19"
  • 13. ožujka 2021. Studentice i studenti s Bosporskog sveučilišta protiv Erdoğana Postavljanje na čelo Bosporskog sveučilišta rektora koji je blizak vladajućoj Stranci pravde i razvoja, te poznat po svojim anti-LGBTIQ+ stavovima samo je korak u nizu proširenja dosega Erdoğanove autoritarne vlasti na nekoć nezavisne institucije i jačanja konzervativnog utjecaja na turski društveni život. Međutim, takav čin proizveo je dvomjesečne studentske prosvjede. Vlast demonizira pobunjenike_ce, označavajući ih kao teroriste, seksualne devijante, vandale i barbare, u pokušaju legitimiranja policijske brutalnosti i uhićenja. Studentski otpor u Istanbulu ipak žilavo opstaje, ali potrebna mu je međunarodna solidarnost.

Događanja

pogledaj sve

Bookmarks

pogledaj sve

Natječaji i prijave

pogledaj sve

Plenum FFZG-a

pogledaj sve