Neke smjernice i pravila ponašanja na Slobodnom Filozofskom

Iako smo svjesni da je apsolutno nemoguće uvesti “potpuni” red na jednu internetsku stranicu poput ove, na kojoj se komunikacija odvija neprestano i to najčešće istovremeno ispod nekoliko desetaka postova (što je nemoguće na zadovoljavajući način pratiti nikome, pa tako ni nama), svejedno smo odlučili zamoliti vas da se pokušate držati nekoliko osnovnih smjernica i pravila ponašanja na ovome portalu.

1) Apeliramo na vaš zdrav razum i svijest o nužnosti konstruktivne i plodne razmjene mišljenja te molimo da se suzdržite od ad hominem ispada i vrijeđanja kakva su se, posebno u zadnjih nekoliko dana, počela pojavljivati na stranici. Osim što onemogućavaju pristojnu razmjenu mišljenja koja tako (i) komentare čini štivom vrijednim čitanja i provjeravanja, takva razina komunikacije ne služi nikomu od vas na čast (neovisno o tome jeste li za ili protiv blokade Fakulteta). Zaista vas sve najljepše molimo da na provokacije jedne i/li druge “strane” ne reagirate vrijeđanjem, da se ne spuštate na tu razinu i da pokažete da je i jedna i druga strana, neovisno o razlici u stavovima, sposobna razgovarati na jednoj kulturnoj i pristojnoj razini. Budući da je filtiranje komentara uistinu posljednja metoda kojoj kanimo pribjeći, a “hodanje” za vama i molbe za pristojnom komunikacijom nisu baš efektivni način rješavanja ovog problema, apeliramo na vas da podignete razinu komunikacije kako bi takav potez s naše (uredničke) strane postao posve suvišan (do sada nismo obrisali niti jedan jedini komentar s ove stranice!)

2) Ukoliko imate neki prijedlog, primjedbu na rad redara, plenuma, webmaster(ic)a, savjet ili prijedlog za bilo koju radnu grupu ili udrugu koja je poslala pismo podrške, molimo vas da takve komentare ne ostavljate (samo) ovdje nego (i) pošaljete ili direktno udrugama ili na jednu od za to predviđenih mail adresa koje su nabrojane na desnoj strani (sasvim gore) na SlobFil portalu, jer ni uz najbolju volju zbog količine posla nismo u stanju proslijeđivati sve vaše primjedbe, prijedloge i upite na spomenute mail adrese!

3) Ukoliko ste primijetili da neka od skripti nedostaje, neki link ne radi ili da duže od jednog dana nije osvježena neka od lista (kućica “aktualno”, popis objavljenih tekstova, linkovi, podrške udruga, profesori-potpisnici Otvorenog pisma podrške i slično), molimo vas da nas o tome upozorite mailom koji možete poslati na slobodnifilozofski[at]googlemail.com. Iako smo na ovome portalu apsolutno cijeli dan svaki dan, ogromna količina posla rezultira time da neke sitne stvari ponekad jednostavno ne budu obavljene na vrijeme. Ujedno molimo i za vaše razumijevanje i malo strpljenja ako neke od lista nisu osvježene isti tren!

4) Kao i do sada, i dalje pozivamo sve sudionike i sudionice alternativne nastave na FF-u da nam šalju svoje tekstove i osvrte na predavanja i tribine za rubriku “Knjiga dojmova” – ova je stranica kroz zadnjih nekoliko tjedana postaola između ostaloga, i mjesto na kojemu se objavljuju i tekstovi vaših profesora i profesorica i raznih ljudi iz javnoga života, ali apeliramo na to da ga – kao što ste to učinili i pri pomaganju i sudjelovanju u organizaciji alternativne nastave – svojim tekstovima zadržite mjestom gdje se prvenstveno čuje (i) vaš, studentski glas. Pišite nam osvrte na predavanja na kojima ste bili, šaljite dojmove s tribina, eseje vezane uz blokadu i problematiku obrazovanja, analize stanja, plenuma, radionica i predavanja, izvještaje s terena i s mini akcija, video uratke, fotogradije s blokade, prijavljujte se na radionice, sudjelujte u radnim grupama, organizirajte svoju nastavu, javljajte nam se i iz drugih gradova i fakulteta koji se nalaze pod blokadom – i pišite o tome, dobre, argumentirane i kvalitetne studentske tekstove uvijek ćemo rado objaviti. Nemojte smetnuti s uma da je ovaj portal prvenstveno studentski, i da je ovdje zbog bunta i borbe koju ste pokrenuli vi – studenti i studentice! I dok su sve javne i “poznate” osobe i njihovi tekstovi ovdje uvijek dobrodošao gost u vidu zanimljivog štiva za čitanje koje vam se svakodnevno trudimo prenijeti, vaš glas je onaj koji bismo itekako rado htjeli čuti!

Na koncu ponavljamo molbu za poštivanjem nekih osnovnih normi ponašanja kako se rasprave ispod ovih komentara ne bi svele na one na kakve smo svakodnevno prisiljeni nailaziti ispod članaka na portalima Jutarnjeg, Večernjeg i sl. Kako je ova stranica jedini strukturirani komunikacijski kanal koji je posvećen isključivo ovoj temi te je zamišljena kao mjesto razmjene svake pristojne i argumentirane misli, došla ona od strane studenata/ica koji su “za blokadu” ili “protiv blokade” (ili od strane bilo koje zainteresirane građanke ili građanina!), apeliramo na vas da je zadržimo na nekom nivou. Još jednom podsjećamo da nećemo tolerirati izljeve mržnje ni s jedne ni s druge strane – osim što su neproduktivni, smatramo da pogoduju polarizaciji studentskog tijela koje će u jednom trenutku opet (morati) sjesti zajedno u klupe i krenuti na nastavu. Nismo neprijatelji, eventualno smo neistomišljenici – a takvih smo/ste imali među prijatelji(ca)ma i koleg(ic)ama i prije!

Imajmo to svi zajedno na umu.

Puno vam hvala na suradnji i razumijevanju.

Urednice i urednici portala Slobodni Filozofski

Vezani članci

  • 14. veljače 2021. Kako mirovinski fondovi oblikuju financijalizaciju u Kolumbiji i Peruu "U ekonomijama u nastajanju koje su podvrgnute podređenim oblicima ekonomske i financijske integracije, i gdje su zastupljeni interesi visoko koncentrirane financijske industrije, takvi mirovinski fondovi mogu podbaciti kao katalizator dubokih, likvidnih i stabilnih domaćih tržišta kapitala. Umjesto toga, mogli bi doprinijeti financiranju privatiziranih oblika infrastrukture i nekretnina te ojačati hijerarhije globalnog financijskog svijeta."
  • 7. veljače 2021. Treba zauzdati milijardere poput Elona Muska "Prema jednoj procjeni, Elon Musk posjeduje više od četvrtine svih aktivnih satelita koji orbitiraju Zemljom. Iako se njegova fantazija o bivanju carem Marsa vjerojatno neće ostvariti, moramo obuzdati nekontroliranu moć pomahnitalih tipova poput Muska koji sve više nalikuju zlikovcima iz filmova o Jamesu Bondu, prije negoli se prometne sa Zemlje u nebesa."
  • 7. veljače 2021. Globalnom Jugu trebaju moć i resursi, ne reprezentacijski paravani Imenovanje Crne Afrikanke na čelo Svjetske trgovinske organizacije samo po sebi ne donosi previše. Ngozi Okonjo-Iweala je kao bivša ministrica financija i ministrica vanjskih poslova dobro poznata nigerijskom narodu, a njezina dugotrajna karijera u Svjetskoj banci i politike koje ne odstupaju od ekonomske ortodoksije naklonjene slobodnoj trgovini ne ostavljaju previše prostora optimizmu da bi njezina nova pozicija mogla pogodovati interesima afričkog radništva i seljaštva. Za periferne ekonomije neophodno je napuštanje dominantne, krajnje devastirajuće neoliberalne paradigme i zaokret prema osnaživanju industrijskih politika i prioriteta regionalnog razvoja – puka identitetska reprezentacija neće biti dovoljna.
  • 7. veljače 2021. Sikhi strahuju od nasilnih napada zbog seljačkih prosvjeda u Indiji Ekstremno desna vlada Narendre Modija nastoji nasilno ugušiti prosvjede desetaka tisuća seljakinja i seljaka u Indiji: preko stotinu ih je nestalo, ograđeni su žicom, uskraćena im je voda, hrana i internet, dok su aktivisti i aktivistkinje te kritički orijentirani novinari i novinarke ocrnjeni kao politički pobunjenici. Međutim, ne radi se samo o otporu reformama koje dereguliraju agrarni sektor, već i o vjerskom sukobu koji ima svoje duboke povijesne korijene. Veliki postotak prosvjednika_ca čine Sikhi, demonizirana vjerska zajednica koja je kontinuirano izložena pogromaškim napadima. Ako se rastući autoritarijanizam ne zaustavi, strategije vlade će nastavljati podupirati preobražaj Indije u hinduističku teokraciju.
  • 31. siječnja 2021. Višestruke opresije transrodnih Roma i Romkinja Diskriminacija trans osoba u kapitalističkim društvima još je dublja ako je povezana s marginalizacijom na osnovi etničke pripadnosti, kao i s podčinjenom klasnom pozicijom. U Srbiji još uvijek ne postoje statistike i istraživanja o siromašnim transrodnim Romkinjama i Romima, međutim oni_e svjedoče o vlastitom iskustvu složenih preplitanja opresija. Autorica skicira kako bi se ova isprepletenost opresija mogla misliti kroz konceptualiziranje spola/roda, heteronormativnosti, tradicionalnog i opozicijskog seksizma, seksualnih orijentacija, etniciteta i klase.
  • 31. siječnja 2021. O porastu sindikalne gustoće u SAD-u tijekom pandemije "Sindikalna gustoća – udio zaposlenih radnika i radnica koji pripadaju sindikalnom članstvu – porastao je 2020. godine po prvi put od 2007. i 2008. godine. Za porast sindikalne gustoće prije toga, morali biste se vratiti do 1979. godine. (...) Međutim, ovaj porast nažalost nije bio rezultat kakvog pobjedonosnog organiziranja. Sindikalno članstvo prošle se godine smanjilo za 2,2 posto – no pandemija je još više smanjila zaposlenost, za 6,7 posto. Posljedično se sindikalna gustoća povećala s 10,3 na 10,8 posto, i vratila tamo gdje je bila 2016. godine."
  • 24. siječnja 2021. Dvanaest značajnih posljedica globalnih klimatskih promjena u 2020. godini Radna verzija izvještaja o globalnoj klimi za 2020. godinu koji objavljuje Svjetska meteorološka organizacija upozorava na kontinuiranu prijetnju klimatskih promjena, bilježeći porast stakleničkih plinova i globalnih temperatura, podizanje morske razine, zagrijavanje oceana uz jake morske toplinske valove, nastavak smanjivanja površine ledenog pokrova, jake kiše i poplave, najveći broj sjevernoatlantskih oluja te žestoke udare drugih tropskih oluja i teške suše, što je sve dodatno potaknulo ogromne migracije i otežalo postojeće.
  • 22. siječnja 2021. Prema taksonomiji trolova "„Sreli smo još jednog Amerikanca u pubu. Mislim da je bio neki profesor, razvezao se o tome kako je Amerika ukradena od Indijanaca, i da je to strašno, i kako bi im je trebali vratiti. Na kraju je Brett rekao, ‘U redu, onda saznaj koje je indijansko pleme nekada živjelo tamo gdje ti sada živiš i predaj im vlasnički list od kuće.’ Siroti čovjek nije znao što reći.“ Kao što je jasno iz odlomka, Michelle ovo smatra nepobitnim argumentom. Čuo sam verzije ovog odgovora i prije – ako ste za imigraciju, otvorite svoj dom imigrantima, itd. – pri čemu se politička pozicija odnosno argument u vezi društva pretvara u individualni odgovor. Naravno, siroti čovjek trebao je uzvratiti da neki odgovori imaju smisla jedino ako su kolektivni. Ne postoji individualni odgovor na povijest genocida, ili na imigracijske politike, jednako kao što ne postoji individualni odgovor na klimatske promjene."
  • 22. siječnja 2021. Kako sam postala zagovornica prava seksualnih radnica_ka "Na jednoj od sesija, pod naslovom „Borba protiv nasilja nad ganskim seksualnim radnicama_ima“ gostovale su Bridget Dixon i Mariama Yusuf, koje rade sa Savezom za dostojanstvo žena. Govorile su o nasilju s kojim se suočavaju seksualne radnice u Gani, osobito onom policijskih službenika, koji ih uhićuju i siluju, da bi im potom oteli zaradu. Dixon i Yusuf jasno su naglasile da se ovi nasilni postupci usmjeravaju protiv seksualnih radnica zato što je njihov rad kriminaliziran."

Događanja

pogledaj sve

Bookmarks

pogledaj sve

Natječaji i prijave

pogledaj sve

Plenum FFZG-a

pogledaj sve