Podrška ženskog pjevačkog zbora “Kombinat”

Djevojke i dečki, studentice i studenti, svi vi koji ovih dana ustajete zaradi svojih prava i istrajavate u tome,

Zbog toga što se vama dešava obuzima nas nelagoda pa i stid. Stid zbog bestidnosti onih koji su vas bez trunke loše savjesti stavili u takav položaj. U situaciju kad morate – i to u 21. stoljeću – govoriti o stvarima koje imaju temelj u godini 1789! Iako nas ubjeđuju da smo nasljednici prosvijećenosti, da smo civilizacija koja živi u svjetlu francuske revolucije, u našim je životima sve više prilika u kojima možemo vidjeti kako su to samo demagoška gesla.
Ako bi ideali francuske revolucije uistinu bili živi, naše živote ne bi krojio diktat kapitala. I vama ne bi bilo potrebno da govorite o jednakosti i o tome kako školovanje treba da bude dostupno svima koji ga žele.
Nažalost nije tako i to vrlo snažno osjećate i sami. Mi članice Ženskog pjevačkoga kora Kombinat vam zato iskazujemo svu svoju potporu i divljenje: jer ste zbili redove i stali ste na crtu. Jer niste poslušno pognuli glave, nego podigli glas. Svi znamo da prava nisu data, nego su bila izborena. I vi se borite. Za jednakost a protiv diskriminacije na koju vas pokušavaju prisiliti. Svojim otporom ulivate hrabrost svima, a također i nama. Jer vrijednosti koje pokušavate odbraniti su univerzalne i važe za cijelo čovječanstvo, posebno u ovo vrijeme u kojem nas ubjeđuju da klonemo i da se staramo svatko za sebe.

Željele bismo da dođemo k vama i da vam zapjevamo nekoliko pjesama – pjesama otpora koje su bodrile i ulivale nadu ljudima širom svijeta, kada su se ovi zauzimali za svoja prava. Nadamo se da ćemo čim prije to i organizirati i izvesti. Kao simbol podrške nas više od 40 djevojaka koje pjevamo u Kombinatu, šaljemo vam snimku pjesme El Pueblo Unido (James Sera Vencido). Nastala je godine 1973, u vrijeme čileanske revolucije i govori o tome da ujedinjeno čovječanstvo nikada neće biti pobijeđeno.

Ne dajte se, u mislima i pjesmi mi smo sa vama,
Kombinatke


Dekleta in fantje, študentke in študentje,vsi, ki ste se v teh dneh postavili za svoje pravice in vztrajate,

Ob tem, kar se vam dogaja, nas navdaja nelagodje pa tudi sram. Sram zaradi brezsramnosti tistih, ki so vas brez slabe vesti potisnili v tak položaj. V situacijo, ko morate – in to v 21. stoletju – govoriti o stvareh, ki imajo temelj v letu 1789! Čeprav nas prepričujejo, da smo dediči razsvetljenstva, da smo civilizacija, ki živi v luči vrednot francoske revolucije, je v našem življenju vse več priložnosti, ko lahko vidimo, da so to le demagoška gesla.
Če bi bili ideali francoske revolucije res živi, naših življenj ne bi krojil diktat kapitala. In vam ne bi bilo potrebno govoriti o enakosti, o tem, da naj bo šolanje dostopno vsem, ki si ga želijo. Žal ni tako, in to močno občutite sami. Članice Ženskega pevskega zbora Kombinat vam zato izrekamo vso svojo podporo in občudovanje: ker ste strnili vrste, se postavili po robu. ker niste pohlevno sklonili glav, ampak dvignili glas. Vsi vemo, da pravice niso dane, da so bile priborjene. In vi se borite. Za enakost, proti diskriminaciji, ki vam jo poskušajo vsiliti. S svojim uporom dajete pogum vsem, tudi nam. Kajti vrednote, ki jih skušate ohraniti so univerzalne in so za človeštvo, še posebej v času, ko nas prepričujejo, da klonemo in poskrbimo vsak zase, izjemno pomembne.

Želimo si, da bi prišle k vam in vam zapele nekaj pesmi-pesmi upora, ki so bodrile in vlivale pogum ljudem širom sveta, ko so se postavili za svoje pravice. Upam, da se bomo čimprej organizirale in to tudi storile. Kot simbol podpore več kot 40 deklet, ki prepevamo v Kombinatu, vam pošiljemo posnetek pesmi El Pueblo Unido (Jamas Sera Vencido). Nastala leta 1973, v času čilenske revolucije in govori o tem, da združeno ljudstvo ne bo nikoli premagano.

Ne dajte se, v mislih in pesmi smo z vami,
Kombinatke

Vezani članci

  • 30. lipnja 2021. Interseks osobe i njihovi problemi Interseks stanja obično se razumijevaju kao stanja koja variraju „između“ ženskog i muškog spola, i čija genetska, kromosomska, hormonska, i anatomska (ne)preklapanja uzdrmavaju binarnu konstrukciju „ženske“ i „muške“ spolnosti. Patrijarhalna proizvodnja medicinsko-biologijskog znanja ne samo da diskurzivno gura interspolne osobe u identitetske kutije „ženskosti“ i „muškosti“ te produbljuje njihovu marginalizaciju, već nameće i opasne prakse sakaćenja tijela koja se ne uklapaju u dominantnu taksonomiju. Raspršivanje ustajalih mitova možemo započeti ozbiljnijim informiranjem o iskustvima interseks osoba, kao i povezivanjem s organizacijama koja štite njihova prava.
  • 19. travnja 2021. Startupi neće riješiti nezaposlenost u Italiji Talijanski i strani korporativni gurui koji već desetljećima mantraju neoliberalne trope poput digitalizacije, očekivano pozdravljaju Draghijeve najave poreznih olakšica digitalnim startupima kao inovativne. Međutim, dosadašnji digitalizacijski napori, usmjereni na privlačenje stranog kapitala i zaogrnuti agendom društvene mobilnosti kroz malo poduzetništvo, niti su doveli do smanjenja nezaposlenosti, niti do procvata tehnološke učinkovitosti od koje bi stanovništvo zaista imalo koristi.
  • 17. travnja 2021. Tesla proglašena krivom za razbijanje sindikata "„Ovo je ogromna pobjeda za radnice i radnike koji su imali hrabrosti usprotiviti se i organizirati u sistemu koji trenutno u velikoj mjeri ide u prilog zapošljavatelja poput Tesle koji ne prezaju od kršenja zakona“, izjavila je potpredsjednica UAW-a Cindy Estrada „Iako slavimo pravdu sadržanu u današnjoj presudi, ona naglašava supstancijalne mane američkog Zakona o radu. Ovdje imamo primjer kompanije koja je očito prekršila zakon, a ipak mora proći tri godine prije negoli radnice i radnici pogođeni time dobiju ikakvu pravdu.“"
  • 10. travnja 2021. Nema dokaza za zabranu sudjelovanja trans žena u sportu Ideologem kojim se učvršćuju anti-trans norme i regulative, te legitimira isključivanje trans žena i interspolnih osoba iz ženskog sporta, zasniva se na vizuri spola kao biološkog. Potom se, još vulgarnije, sport razumije kao polje kompeticije koje poglavito zavisi od hormona, veličine organa i sličnih spolnih obilježja. Međutim, ne postoje utemeljena znanstvena istraživanja koja bi potkrijepila pretpostavku da trans žene općenito imaju bolje sportske performance u odnosu na cis žene, niti je istraženo kako točno na njihove predispozicije utječe hormonska terapija, dok je mit o automatski boljim rezultatima zahvaljujući većoj razini testosterona već srušen. S obzirom na to da su razlike u izvedbi unutar svih sportskih kategorija prije svega individualne, možda je vrijeme da se dovede u pitanje i mit o podjeli sporta na „ženski“ i „muški“.
  • 25. ožujka 2021. Spomenici, nazivi ulica i osporeno sjećanje "Ponosno „anti-woke“ pozicioniranje samo je posljednji u nizu vladinih pokušaja da memorijalizira bjelačku supremaciju. Meghan Tinsley izvještava o politici komemoracije."
  • 20. ožujka 2021. Talijanska vlada outsourceala je ekonomsku strategiju privatnoj konzultantskoj firmi McKinsey Još jedno postavljanje premijera „odozgo“ u Italiji znači nastavak tehnokratskih politika u sklopu kojih se čelnike_ce ne bira demokratski, dok se potez legitimira navodnim kompetencijama koje posjeduje izabrana osoba. Nekoć vodeća figura Europske centralne banke, premijer Mario Draghi formirao je kabinet koji je također sastavljen od „stručnjaka“, onih koji pretežno podupiru ekonomske politike već potvrđene kao devastirajuće po živote stanovništva u Italiji. Vrhunac ove navodno neutralno-ekspertne misije potez je kojim ekonomski plan oporavka od posljedica pandemijske krize ne donose čak ni ovi stručnjaci, nego je zadaća delegirana drugoj „stručnoj“ instanci ‒ privatnoj konzultantskoj firmi za upravljanje McKinsey. Birače i biračice i dalje nitko ništa ne pita.
  • 13. ožujka 2021. Zeleni feministički val u Čileu Zelena marama simbol je prosvjeda latinoameričkih feministkinja i feminista protiv kriminalizacije pobačaja, sveprisutna i u Čileu – jednoj od država u kojoj su zakoni u pogledu reproduktivnih prava najkonzervativniji. Nakon trodesetljetnog učvršćivanja neoliberalnog modela i drakonskog napada na reproduktivnu pravdu, Čileanke_ci dobivaju priliku da u procesu promjene pinočeovskog ustava kreiraju strukture koje bi mogle poboljšati njihove živote. Jedna od ključnih stavki koje feminističke skupine nastoje ugraditi u nacrt novog ustava upravo je emancipatorna reproduktivna politika koja će odlučno dekriminalizirati pobačaj.
  • 13. ožujka 2021. Pobjeda za radnike i radnice u sudskom sporu oko Ubera Odlukom britanskog Vrhovnog suda koja daje pravo zaposlenima u Uberu na minimalnu nadnicu i plaćeni godišnji odmor, konačno ih se legalno prepoznaje kao radnice i radnike, a ne kao samozaposlene. Ova važna pobjeda za radničku klasu u sukobu rada i kapitala dolazi nakon dugotrajne borbe, prije svega zahvaljujući inovativnim sindikalnim grupama koje su prepoznale da novi oblici eksploatacije u okviru ekonomije honorarnih poslova iziskuju i nove oblike otpora i kolektivnog radničkog udruživanja.
  • 13. ožujka 2021. Prijedlog izgradnje ugljenokopa u Cumbriji duguje svoju popularnost izostanku zelene alternative "Vlada je odgovorna za stvaranje održivih radnih mjesta u dijelu zemlje koji još uvijek nosi ožiljke nanesene desetljećima deindustrijalizacije te se oporavlja od ekonomskih psoljedica pandemije COVID-19"

Događanja

pogledaj sve

Bookmarks

pogledaj sve

Fusnote

pogledaj sve

Natječaji i prijave

pogledaj sve

Plenum FFZG-a

pogledaj sve