Otvoreno pismo Fakultetskog vijeća od 17. prosinca

Vijeće Filozofskog fakulteta, na sjednici u petak 17. prosinca o.g., odlučilo je reagirati na odluku MZOŠ-a o osnivanju prosudbenih komisija koje bi trebale procijeniti primjedbe na paket zakona, pristigle tijekom kratkotrajne javne rasprave. U daljnem tekstu prenosimo otvoreno pismo koje je naišlo na jednoglasnu podršku članova Fakultetskog vijeća:


University of Zagreb Faculty of Humanities and Social Sciences
Sveučilište u Zagrebu Filozofski fakultet
Ivana Lučića 3 10000 Zagreb
Ivana Lučića 3 10000 Zagreb, Croatia
Tel./Phone: +385 (0)1 6120-111 ;Fax: +385 (0)1 6156-879; www.ffzg.hr
KLASA:602-04/l 0-01 /290; URBROJ:3804-850-10-1
Zagreb, 17. prosinca 2010.


Rektor Sveučilišta u Zagrebu 
Prof. dr. sc. Aleksa Bjeliš

Ministar znanosti, obrazovanja i športa 
Prof. dr. sc. Radovan Fuchs

Sredstva javnog priopćavanja


Otvoreno pismo
Vijeća Filozofskoga fakulteta upućeno rektoru Zagrebačkoga sveučilišta, ministru znanosti, obrazovanja i športa te hrvatskoj javnosti


Na sjednici Vijeća Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu 17. 12. 2010. Vijeće je raspravljalo o odlukama MZOŠ-a o imenovanju prosudbenih povjerenstava za nacrte zakona o sveučilištu, o znanosti i o visokom obrazovanju objavljenima na mrežnoj stranici MZOS-a 10. 12. 2010.


Vijeće je utvrdilo da su nacrti prijedloga zakona plebiscitarno i u cijelosti odbijeni u akademskoj zajednici i da su od najznatnijih znanstvenih i sveučilišnih ustanova u Republici Hrvatskoj odbijeni na institucionalnoj razini.
 1. Zbog toga Vijeće FF-a smatra da se nisu smjela, nakon takva ishoda javne rasprave, imenovati prosudbena povjerenstva za ocjenu „prihvatljivosti” prispjelih primjedaba na zakone. Jedini legitimni ishod javne rasprave mogao je biti izbor i imenovanje novih povjerenstava za sastavljanje prijedloga novih zakona. Ako su zakoni u cijelosti neprihvatljivi, nije zamislivo da se procjenjuje prihvatljivost primjedaba na njih, nego samo da se pristupi predlaganju novih zakona. Vijeće traži da se povuče imenovanje takvih povjerenstava i da se u prikladno vrijeme pristupi promišljanju i predlaganju novih zakona
 2. U povjerenstva su kao osobe imenovani čelnici znanstvenih i sveučilišnih ustanova koji bi i trebali po funkciji biti članovi takvih povjerenstava. Time oni legitimiraju sastav takvih povjerenstava. Vijeće smatra da je neprihvatljivo da su ti predstavnici visokih akademskih ustanova imenovani kao osobe, a nisu demokratski delegirani od svojih ustanova, što im oduzima svu snagu i obavezu da predstavljaju svoje institucije. Time im je u biti oduzeta i legitimacija za članstvo radi koje su, kako se čini, imenovani. Vijeće poziva čelnike zagrebačkoga i ostalih sveučilišta i znanstvenih ustanova, koji nisu imenovani kao predstavnici svojih ustanova, da ne prihvate takvo imenovanje bez legitimacije svojih ustanova.


Otvoreno pismo2.c

Vezani članci

 • 19. travnja 2021. Startupi neće riješiti nezaposlenost u Italiji Talijanski i strani korporativni gurui koji već desetljećima mantraju neoliberalne trope poput digitalizacije, očekivano pozdravljaju Draghijeve najave poreznih olakšica digitalnim startupima kao inovativne. Međutim, dosadašnji digitalizacijski napori, usmjereni na privlačenje stranog kapitala i zaogrnuti agendom društvene mobilnosti kroz malo poduzetništvo, niti su doveli do smanjenja nezaposlenosti, niti do procvata tehnološke učinkovitosti od koje bi stanovništvo zaista imalo koristi.
 • 17. travnja 2021. Tesla proglašena krivom za razbijanje sindikata "„Ovo je ogromna pobjeda za radnice i radnike koji su imali hrabrosti usprotiviti se i organizirati u sistemu koji trenutno u velikoj mjeri ide u prilog zapošljavatelja poput Tesle koji ne prezaju od kršenja zakona“, izjavila je potpredsjednica UAW-a Cindy Estrada „Iako slavimo pravdu sadržanu u današnjoj presudi, ona naglašava supstancijalne mane američkog Zakona o radu. Ovdje imamo primjer kompanije koja je očito prekršila zakon, a ipak mora proći tri godine prije negoli radnice i radnici pogođeni time dobiju ikakvu pravdu.“"
 • 10. travnja 2021. Nema dokaza za zabranu sudjelovanja trans žena u sportu Ideologem kojim se učvršćuju anti-trans norme i regulative, te legitimira isključivanje trans žena i interspolnih osoba iz ženskog sporta, zasniva se na vizuri spola kao biološkog. Potom se, još vulgarnije, sport razumije kao polje kompeticije koje poglavito zavisi od hormona, veličine organa i sličnih spolnih obilježja. Međutim, ne postoje utemeljena znanstvena istraživanja koja bi potkrijepila pretpostavku da trans žene općenito imaju bolje sportske performance u odnosu na cis žene, niti je istraženo kako točno na njihove predispozicije utječe hormonska terapija, dok je mit o automatski boljim rezultatima zahvaljujući većoj razini testosterona već srušen. S obzirom na to da su razlike u izvedbi unutar svih sportskih kategorija prije svega individualne, možda je vrijeme da se dovede u pitanje i mit o podjeli sporta na „ženski“ i „muški“.
 • 25. ožujka 2021. Spomenici, nazivi ulica i osporeno sjećanje "Ponosno „anti-woke“ pozicioniranje samo je posljednji u nizu vladinih pokušaja da memorijalizira bjelačku supremaciju. Meghan Tinsley izvještava o politici komemoracije."
 • 20. ožujka 2021. Talijanska vlada outsourceala je ekonomsku strategiju privatnoj konzultantskoj firmi McKinsey Još jedno postavljanje premijera „odozgo“ u Italiji znači nastavak tehnokratskih politika u sklopu kojih se čelnike_ce ne bira demokratski, dok se potez legitimira navodnim kompetencijama koje posjeduje izabrana osoba. Nekoć vodeća figura Europske centralne banke, premijer Mario Draghi formirao je kabinet koji je također sastavljen od „stručnjaka“, onih koji pretežno podupiru ekonomske politike već potvrđene kao devastirajuće po živote stanovništva u Italiji. Vrhunac ove navodno neutralno-ekspertne misije potez je kojim ekonomski plan oporavka od posljedica pandemijske krize ne donose čak ni ovi stručnjaci, nego je zadaća delegirana drugoj „stručnoj“ instanci ‒ privatnoj konzultantskoj firmi za upravljanje McKinsey. Birače i biračice i dalje nitko ništa ne pita.
 • 13. ožujka 2021. Zeleni feministički val u Čileu Zelena marama simbol je prosvjeda latinoameričkih feministkinja i feminista protiv kriminalizacije pobačaja, sveprisutna i u Čileu – jednoj od država u kojoj su zakoni u pogledu reproduktivnih prava najkonzervativniji. Nakon trodesetljetnog učvršćivanja neoliberalnog modela i drakonskog napada na reproduktivnu pravdu, Čileanke_ci dobivaju priliku da u procesu promjene pinočeovskog ustava kreiraju strukture koje bi mogle poboljšati njihove živote. Jedna od ključnih stavki koje feminističke skupine nastoje ugraditi u nacrt novog ustava upravo je emancipatorna reproduktivna politika koja će odlučno dekriminalizirati pobačaj.
 • 13. ožujka 2021. Pobjeda za radnike i radnice u sudskom sporu oko Ubera Odlukom britanskog Vrhovnog suda koja daje pravo zaposlenima u Uberu na minimalnu nadnicu i plaćeni godišnji odmor, konačno ih se legalno prepoznaje kao radnice i radnike, a ne kao samozaposlene. Ova važna pobjeda za radničku klasu u sukobu rada i kapitala dolazi nakon dugotrajne borbe, prije svega zahvaljujući inovativnim sindikalnim grupama koje su prepoznale da novi oblici eksploatacije u okviru ekonomije honorarnih poslova iziskuju i nove oblike otpora i kolektivnog radničkog udruživanja.
 • 13. ožujka 2021. Prijedlog izgradnje ugljenokopa u Cumbriji duguje svoju popularnost izostanku zelene alternative "Vlada je odgovorna za stvaranje održivih radnih mjesta u dijelu zemlje koji još uvijek nosi ožiljke nanesene desetljećima deindustrijalizacije te se oporavlja od ekonomskih psoljedica pandemije COVID-19"
 • 13. ožujka 2021. Studentice i studenti s Bosporskog sveučilišta protiv Erdoğana Postavljanje na čelo Bosporskog sveučilišta rektora koji je blizak vladajućoj Stranci pravde i razvoja, te poznat po svojim anti-LGBTIQ+ stavovima samo je korak u nizu proširenja dosega Erdoğanove autoritarne vlasti na nekoć nezavisne institucije i jačanja konzervativnog utjecaja na turski društveni život. Međutim, takav čin proizveo je dvomjesečne studentske prosvjede. Vlast demonizira pobunjenike_ce, označavajući ih kao teroriste, seksualne devijante, vandale i barbare, u pokušaju legitimiranja policijske brutalnosti i uhićenja. Studentski otpor u Istanbulu ipak žilavo opstaje, ali potrebna mu je međunarodna solidarnost.

Događanja

pogledaj sve

Bookmarks

pogledaj sve

Natječaji i prijave

pogledaj sve

Plenum FFZG-a

pogledaj sve