Priopćenje profesora s Pravnog fakulteta: ministar iznosi neistine

Profesori s Pravnog fakulteta 20. siječnja su uputili otvoreno pismo o novim zakonima o znanosti i visokom obrazovanju koje je potpisalo gotovo 500 građana, a podržala čitava pravna struka; isti su profesori 10. veljače izdali priopćenje kojim reagiraju na neistine što ih je u međuvremenu iznio ministar Fuchs – poput one da novi zakoni uvode besplatno visoko obrazovanje – i još jednom traže da se zakoni napišu onako kako bi se i trebali pisati: u suradnji sa zainteresiranom javnošću i na temelju jasne strategija razvoja znanosti i visokog obrazovanja koja trenutno ne postoji. Priopćenje pročitajte u nastavku.


PRIOPĆENJE ZA JAVNOST

Dana 20. siječnja 2011. objavili smo otvoreno pismo kojim smo se usprotivili sadržaju i načinu pripreme novih nacrta zakona o sveučilištu, visokom obrazovanju i znanosti. Do danas ga je potpisalo gotovo 500 akademskih građana, a podržala čitava pravna struka (www.otvoreno-pismo-pfz.info).

Nakon objave pisma ministar znanosti, obrazovanja i športa, prof. dr. sc. Radovan Fuchs, javno je iznio niz neistina o zakonskim nacrtima i njihovoj pripremi. Autori pisma tim povodom su objavili priopćenje za javnost koje se nalazi u prilogu ovoj poruci.

U priopćenju se ukratko navodi sljedeće:

1. NIJE ISTINA da se novim zakonima uvodi besplatan studij. NAPROTIV, njima se namjerava povećati studentsko financiranje visokog obrazovanja.

2. NIJE ISTINA da zakonske nacrte podržava Europska komisija. NAPROTIV, Komisija neće s ministrom dijeliti odgovornost za nacrte.

3. NIJE ISTINA da Ministarstvo nacrte izrađuje u partnerstvu s akademskom zajednicom. NAPROTIV, ono isključuje akademsku zajednicu iz izrade zakona.

4. TRAŽIMO od ministra da prestane stvarati sukobe u akademskoj zajednici.

5. TRAŽIMO od ministra da prestane vrijeđati akademske građane.

6. TRAŽIMO od ministra da napokon prihvati činjenicu da su se nacrti zakona do sada pripremali protivno propisima o savjetovanju sa zainteresiranom javnošću pri izradi zakona.

7. INZISTIRAMO na tome da se, sukladno propisima, zakonski nacrti iz područja visokog obrazovanja i znanstvene djelatnosti moraju pripremati uz odgovarajuće savjetovanje sa zainteresiranom javnošću. Prvi korak u pripremi propisa treba biti donošenje jasne nacionalne strategije o razvoju znanosti i visokog obrazovanja.

Za sva pitanja u vezi priopćenja možete se obratiti prof. dr. sc. Ivanu Rimcu telefonom
091 557 5823

Prof. dr. sc. Mihajlo Dika
Prof. dr. sc. Zoran Parać
Prof. dr. sc. Dalibor Čepulo
Prof. dr. sc. Slaven Ravlić
Prof. dr. sc. Ivan RimacPRIOPCENJE – 10-02-2011

Vezani članci

  • 19. travnja 2021. Startupi neće riješiti nezaposlenost u Italiji Talijanski i strani korporativni gurui koji već desetljećima mantraju neoliberalne trope poput digitalizacije, očekivano pozdravljaju Draghijeve najave poreznih olakšica digitalnim startupima kao inovativne. Međutim, dosadašnji digitalizacijski napori, usmjereni na privlačenje stranog kapitala i zaogrnuti agendom društvene mobilnosti kroz malo poduzetništvo, niti su doveli do smanjenja nezaposlenosti, niti do procvata tehnološke učinkovitosti od koje bi stanovništvo zaista imalo koristi.
  • 17. travnja 2021. Tesla proglašena krivom za razbijanje sindikata "„Ovo je ogromna pobjeda za radnice i radnike koji su imali hrabrosti usprotiviti se i organizirati u sistemu koji trenutno u velikoj mjeri ide u prilog zapošljavatelja poput Tesle koji ne prezaju od kršenja zakona“, izjavila je potpredsjednica UAW-a Cindy Estrada „Iako slavimo pravdu sadržanu u današnjoj presudi, ona naglašava supstancijalne mane američkog Zakona o radu. Ovdje imamo primjer kompanije koja je očito prekršila zakon, a ipak mora proći tri godine prije negoli radnice i radnici pogođeni time dobiju ikakvu pravdu.“"
  • 10. travnja 2021. Nema dokaza za zabranu sudjelovanja trans žena u sportu Ideologem kojim se učvršćuju anti-trans norme i regulative, te legitimira isključivanje trans žena i interspolnih osoba iz ženskog sporta, zasniva se na vizuri spola kao biološkog. Potom se, još vulgarnije, sport razumije kao polje kompeticije koje poglavito zavisi od hormona, veličine organa i sličnih spolnih obilježja. Međutim, ne postoje utemeljena znanstvena istraživanja koja bi potkrijepila pretpostavku da trans žene općenito imaju bolje sportske performance u odnosu na cis žene, niti je istraženo kako točno na njihove predispozicije utječe hormonska terapija, dok je mit o automatski boljim rezultatima zahvaljujući većoj razini testosterona već srušen. S obzirom na to da su razlike u izvedbi unutar svih sportskih kategorija prije svega individualne, možda je vrijeme da se dovede u pitanje i mit o podjeli sporta na „ženski“ i „muški“.
  • 25. ožujka 2021. Spomenici, nazivi ulica i osporeno sjećanje "Ponosno „anti-woke“ pozicioniranje samo je posljednji u nizu vladinih pokušaja da memorijalizira bjelačku supremaciju. Meghan Tinsley izvještava o politici komemoracije."
  • 20. ožujka 2021. Talijanska vlada outsourceala je ekonomsku strategiju privatnoj konzultantskoj firmi McKinsey Još jedno postavljanje premijera „odozgo“ u Italiji znači nastavak tehnokratskih politika u sklopu kojih se čelnike_ce ne bira demokratski, dok se potez legitimira navodnim kompetencijama koje posjeduje izabrana osoba. Nekoć vodeća figura Europske centralne banke, premijer Mario Draghi formirao je kabinet koji je također sastavljen od „stručnjaka“, onih koji pretežno podupiru ekonomske politike već potvrđene kao devastirajuće po živote stanovništva u Italiji. Vrhunac ove navodno neutralno-ekspertne misije potez je kojim ekonomski plan oporavka od posljedica pandemijske krize ne donose čak ni ovi stručnjaci, nego je zadaća delegirana drugoj „stručnoj“ instanci ‒ privatnoj konzultantskoj firmi za upravljanje McKinsey. Birače i biračice i dalje nitko ništa ne pita.
  • 13. ožujka 2021. Zeleni feministički val u Čileu Zelena marama simbol je prosvjeda latinoameričkih feministkinja i feminista protiv kriminalizacije pobačaja, sveprisutna i u Čileu – jednoj od država u kojoj su zakoni u pogledu reproduktivnih prava najkonzervativniji. Nakon trodesetljetnog učvršćivanja neoliberalnog modela i drakonskog napada na reproduktivnu pravdu, Čileanke_ci dobivaju priliku da u procesu promjene pinočeovskog ustava kreiraju strukture koje bi mogle poboljšati njihove živote. Jedna od ključnih stavki koje feminističke skupine nastoje ugraditi u nacrt novog ustava upravo je emancipatorna reproduktivna politika koja će odlučno dekriminalizirati pobačaj.
  • 13. ožujka 2021. Pobjeda za radnike i radnice u sudskom sporu oko Ubera Odlukom britanskog Vrhovnog suda koja daje pravo zaposlenima u Uberu na minimalnu nadnicu i plaćeni godišnji odmor, konačno ih se legalno prepoznaje kao radnice i radnike, a ne kao samozaposlene. Ova važna pobjeda za radničku klasu u sukobu rada i kapitala dolazi nakon dugotrajne borbe, prije svega zahvaljujući inovativnim sindikalnim grupama koje su prepoznale da novi oblici eksploatacije u okviru ekonomije honorarnih poslova iziskuju i nove oblike otpora i kolektivnog radničkog udruživanja.
  • 13. ožujka 2021. Prijedlog izgradnje ugljenokopa u Cumbriji duguje svoju popularnost izostanku zelene alternative "Vlada je odgovorna za stvaranje održivih radnih mjesta u dijelu zemlje koji još uvijek nosi ožiljke nanesene desetljećima deindustrijalizacije te se oporavlja od ekonomskih psoljedica pandemije COVID-19"
  • 13. ožujka 2021. Studentice i studenti s Bosporskog sveučilišta protiv Erdoğana Postavljanje na čelo Bosporskog sveučilišta rektora koji je blizak vladajućoj Stranci pravde i razvoja, te poznat po svojim anti-LGBTIQ+ stavovima samo je korak u nizu proširenja dosega Erdoğanove autoritarne vlasti na nekoć nezavisne institucije i jačanja konzervativnog utjecaja na turski društveni život. Međutim, takav čin proizveo je dvomjesečne studentske prosvjede. Vlast demonizira pobunjenike_ce, označavajući ih kao teroriste, seksualne devijante, vandale i barbare, u pokušaju legitimiranja policijske brutalnosti i uhićenja. Studentski otpor u Istanbulu ipak žilavo opstaje, ali potrebna mu je međunarodna solidarnost.

Događanja

pogledaj sve

Bookmarks

pogledaj sve

Natječaji i prijave

pogledaj sve

Plenum FFZG-a

pogledaj sve