Proglas uz konstituirajuću sjednicu Studentskog zbora


Izbori za Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu i studentske zborove njegovih sastavnica trebali su biti održani između 15. i 30. ožujka prošle godine, a iako su raspisani u svibnju 2010., Studentski zbor zagrebačkog sveučilišta svoju konstituirajuću sjednicu sazvao je gotovo godinu dana nakon početka izbornog procesa. Taj se proces može nazvati legalnim, a novi saziv Studentskog zbora legitimnim samo u totalitarnim društvima s obzirom na cijeli niz eklatantnih kršenja izbornih propisa.Za one koji možda još ne znaju, ponovit ćemo najvažnija:

● onemogućavanje promatranja izbora pravovremeno prijavljenim promatračima;
● opetovano prekoračivanje ovlasti Rektorata Sveučilišta pri tumačenju i interpretaciji izbornih propisa
● nesastajanje Izbornog povjerenstva Sveučilišta tijekom perioda podnošenja kandidatura, prijava za promatranje te perioda samih izbora
● uočavanje 71 ozbiljne nepravilnosti u izbornom postupku na 12 fakulteta, pri čemu na većinu uloženih prigovora nadležna povjerenstva nisu odgovorila, a ostali su odbačeni bez valjanog obrazloženja
● nepravovremeno sazivanje ponovljenih izbora na fakultetima na kojima su izbori poništeni ili uopće nisu održani
● sumnje u malverzacije s izbornim materijalom koji je više od 8 mjeseci stajao pohranjen bez neovisnog nadzora i bez objavljenih izbornih rezultata.

Studenti okupljeni u studentskoj inicijativi SONG su usprkos stalnim opstrukcijama na biračkim mjestima zabilježili 71 tešku nepravilnost i u nekoliko navrata upućivali prigovore odgovornim instancama koje su se na njih oglušile. Danas pak svjedočimo posljednjem u nizu primjera kršenja temeljnih demokratskih normi. Naime, iako odgovor na prigovor na izborni postupak nije stigao, Studentski zbor Sveučilišta uputio je poziv na konstituirajuću sjednicu. Time je još jednom prekršen Pravilnik o izborima za Studentski zbor Sveučilišta i njegovih sastavnica, čiji članak 19. stavak 9. glasi: „Ako nije bilo prigovora, ako su prigovori odbačeni ili odbijeni, rezultati izbora postaju konačni i kao takvi se objavljuju sukladno stavku 6. ovoga članka.

Sve navedene nepravilnosti, nepridržavanje zakonom i pravilnikom propisanih odredbi te izostanak odgovora na prigovor na nepravilnosti tijekom izbornog postupka ove izbore čine nelegalnima, novi saziv Studentskog zbora Sveučilišta nelegitimnim, a konstituirajuću sjednicu nezakonitom. Sve navedeno daje temelja za podnošenje tužbe Upravnom sudu, sukladno članku 22. Zakona o upravnim sporovima, a u slučaju pozitivnog rješenja tužbe, sve odluke ovoga saziva Studentskog zbora Sveučilišta će retroaktivno biti proglašene nevažećima.

Ne pristajemo na činjenicu da tijelo koje bi trebalo predstavljati tisuće studenata Sveučilišta u Zagrebu bude izabrano i uspostavljeno na potpuno nelegalan način. Ne pristajemo na šutnju nadležnih struktura na tu istu nelegalnost, ne pristajemo na predstavnike koji su do svojih pozicija došli u postupku koji se ni uvjetno ne može nazvati demokratskim i transparentnim.
Stoga pozivamo kolege kojima je do navedenih načela stalo da ne sudjeluju u ovoj predstavi.

Vezani članci

  • 19. travnja 2021. Startupi neće riješiti nezaposlenost u Italiji Talijanski i strani korporativni gurui koji već desetljećima mantraju neoliberalne trope poput digitalizacije, očekivano pozdravljaju Draghijeve najave poreznih olakšica digitalnim startupima kao inovativne. Međutim, dosadašnji digitalizacijski napori, usmjereni na privlačenje stranog kapitala i zaogrnuti agendom društvene mobilnosti kroz malo poduzetništvo, niti su doveli do smanjenja nezaposlenosti, niti do procvata tehnološke učinkovitosti od koje bi stanovništvo zaista imalo koristi.
  • 17. travnja 2021. Tesla proglašena krivom za razbijanje sindikata "„Ovo je ogromna pobjeda za radnice i radnike koji su imali hrabrosti usprotiviti se i organizirati u sistemu koji trenutno u velikoj mjeri ide u prilog zapošljavatelja poput Tesle koji ne prezaju od kršenja zakona“, izjavila je potpredsjednica UAW-a Cindy Estrada „Iako slavimo pravdu sadržanu u današnjoj presudi, ona naglašava supstancijalne mane američkog Zakona o radu. Ovdje imamo primjer kompanije koja je očito prekršila zakon, a ipak mora proći tri godine prije negoli radnice i radnici pogođeni time dobiju ikakvu pravdu.“"
  • 10. travnja 2021. Nema dokaza za zabranu sudjelovanja trans žena u sportu Ideologem kojim se učvršćuju anti-trans norme i regulative, te legitimira isključivanje trans žena i interspolnih osoba iz ženskog sporta, zasniva se na vizuri spola kao biološkog. Potom se, još vulgarnije, sport razumije kao polje kompeticije koje poglavito zavisi od hormona, veličine organa i sličnih spolnih obilježja. Međutim, ne postoje utemeljena znanstvena istraživanja koja bi potkrijepila pretpostavku da trans žene općenito imaju bolje sportske performance u odnosu na cis žene, niti je istraženo kako točno na njihove predispozicije utječe hormonska terapija, dok je mit o automatski boljim rezultatima zahvaljujući većoj razini testosterona već srušen. S obzirom na to da su razlike u izvedbi unutar svih sportskih kategorija prije svega individualne, možda je vrijeme da se dovede u pitanje i mit o podjeli sporta na „ženski“ i „muški“.
  • 25. ožujka 2021. Spomenici, nazivi ulica i osporeno sjećanje "Ponosno „anti-woke“ pozicioniranje samo je posljednji u nizu vladinih pokušaja da memorijalizira bjelačku supremaciju. Meghan Tinsley izvještava o politici komemoracije."
  • 20. ožujka 2021. Talijanska vlada outsourceala je ekonomsku strategiju privatnoj konzultantskoj firmi McKinsey Još jedno postavljanje premijera „odozgo“ u Italiji znači nastavak tehnokratskih politika u sklopu kojih se čelnike_ce ne bira demokratski, dok se potez legitimira navodnim kompetencijama koje posjeduje izabrana osoba. Nekoć vodeća figura Europske centralne banke, premijer Mario Draghi formirao je kabinet koji je također sastavljen od „stručnjaka“, onih koji pretežno podupiru ekonomske politike već potvrđene kao devastirajuće po živote stanovništva u Italiji. Vrhunac ove navodno neutralno-ekspertne misije potez je kojim ekonomski plan oporavka od posljedica pandemijske krize ne donose čak ni ovi stručnjaci, nego je zadaća delegirana drugoj „stručnoj“ instanci ‒ privatnoj konzultantskoj firmi za upravljanje McKinsey. Birače i biračice i dalje nitko ništa ne pita.
  • 13. ožujka 2021. Zeleni feministički val u Čileu Zelena marama simbol je prosvjeda latinoameričkih feministkinja i feminista protiv kriminalizacije pobačaja, sveprisutna i u Čileu – jednoj od država u kojoj su zakoni u pogledu reproduktivnih prava najkonzervativniji. Nakon trodesetljetnog učvršćivanja neoliberalnog modela i drakonskog napada na reproduktivnu pravdu, Čileanke_ci dobivaju priliku da u procesu promjene pinočeovskog ustava kreiraju strukture koje bi mogle poboljšati njihove živote. Jedna od ključnih stavki koje feminističke skupine nastoje ugraditi u nacrt novog ustava upravo je emancipatorna reproduktivna politika koja će odlučno dekriminalizirati pobačaj.
  • 13. ožujka 2021. Pobjeda za radnike i radnice u sudskom sporu oko Ubera Odlukom britanskog Vrhovnog suda koja daje pravo zaposlenima u Uberu na minimalnu nadnicu i plaćeni godišnji odmor, konačno ih se legalno prepoznaje kao radnice i radnike, a ne kao samozaposlene. Ova važna pobjeda za radničku klasu u sukobu rada i kapitala dolazi nakon dugotrajne borbe, prije svega zahvaljujući inovativnim sindikalnim grupama koje su prepoznale da novi oblici eksploatacije u okviru ekonomije honorarnih poslova iziskuju i nove oblike otpora i kolektivnog radničkog udruživanja.
  • 13. ožujka 2021. Prijedlog izgradnje ugljenokopa u Cumbriji duguje svoju popularnost izostanku zelene alternative "Vlada je odgovorna za stvaranje održivih radnih mjesta u dijelu zemlje koji još uvijek nosi ožiljke nanesene desetljećima deindustrijalizacije te se oporavlja od ekonomskih psoljedica pandemije COVID-19"
  • 13. ožujka 2021. Studentice i studenti s Bosporskog sveučilišta protiv Erdoğana Postavljanje na čelo Bosporskog sveučilišta rektora koji je blizak vladajućoj Stranci pravde i razvoja, te poznat po svojim anti-LGBTIQ+ stavovima samo je korak u nizu proširenja dosega Erdoğanove autoritarne vlasti na nekoć nezavisne institucije i jačanja konzervativnog utjecaja na turski društveni život. Međutim, takav čin proizveo je dvomjesečne studentske prosvjede. Vlast demonizira pobunjenike_ce, označavajući ih kao teroriste, seksualne devijante, vandale i barbare, u pokušaju legitimiranja policijske brutalnosti i uhićenja. Studentski otpor u Istanbulu ipak žilavo opstaje, ali potrebna mu je međunarodna solidarnost.

Događanja

pogledaj sve

Bookmarks

pogledaj sve

Natječaji i prijave

pogledaj sve

Plenum FFZG-a

pogledaj sve