Portugal: Dodatne mjere štednje u 2011. godini

Portugalski autor Raphie de Santos piše o portugalskim ekonomskim problemima nastalima nakon priključivanja Portugala Eurozoni i pokušajima portugalske vlade da ih, u suradnji s MMF-om, riješi krupnim rezovima u javnim službama, smanjenjem plaća i radnih mjesta te uvođenjem većih poreza. De Santos nudi alternativna rješenja.


Potpuno financijsko spašavanje Portugala u koje su uključeni Međunarodni monetarni fond (MMF) i Europska centralna banka (ECB) dogodit će se, čini se, u prvoj polovici 2011. godine, a uključivat će ozbiljne mjere štednje koje će ECB i MMF nametnuti portugalskom narodu.

Naznake ovoga očito postoje s obzirom na to da je krajem 2010. Fitch, uz još dvije agencije za kreditno rangiranje, spustio portugalski dug na A+, što je jedva iznad junk statusa. Zabrinuti su da je vanjskotrgovinski deficit od 9% neodrživ budući da vladajuća Socijalistička stranka ne uspijeva nametnuti učinkovitih 4% proračunskih rezova u 2011. koje su iznijeli u nacrtu krajem 2010.

Rizik da se ovo dogodi vidljiv je u dramatičnim uvećanjima iznosa koje Portugal mora platiti kako bi posudio novac na financijskim tržištima – radi se o skoku s 1.8% godišnje u studenom 2010. na 3.4% u prosincu 2010. ECB uspješno provodi neizravno spašavanje time što je jedini kupac obveznica portugalske vlade kada se one prodaju na dražbama na financijskim tržištima.

U prvoj polovici 2011. Portugal mora vratiti ili obnoviti dug od 27 milijardi američkih dolara i uzeti novi zajam od 12 milijardi dolara što je ukupno 17% njegove ekonomije (BDP). Taj iznos neće moći sakupiti na financijskim tržištima, a ECB neće moći pratiti sadašnji smjer kupovanja obveznica jer su iznosi preveliki. Ove će se brojke vjerojatno pogoršati s obzirom na to da Fitch i mnogi drugi ekonomisti procjenjuju kako će gospodarstvo u 2011. zahvatiti recesija koja će je smanjiti za 1% do 2% zbog već isplaniranih rezova i slabosti portugalskog gospodarstva. Zbog toga će udio državnog duga u BDP-u prijeći 90% u 2011., što je treći najveći udio unutar Eurozone.

Paket za spašavanje sastavit će ECB i MMF te će oni zapravo kontrolirati gospodarstvo, potrošnju i mjere štednje koje će biti mnogo ozbiljnije od onih koje je planirala vlada portugalske Socijalističke stranke. MMF u svojem izvještaju o državnim dugovima za 2010. godinu predviđa rast portugalske javne potrošnje za maksimalno 0.5% kroz 20 godina, uz smanjenje godišnjeg deficita na 6% do 2020., s time da će se 80% smanjenja ostvariti do 2013. Takvo što moguće je postići isključivo uz krupne rezove u javnim službama, plaćama i radnim mjestima, s odgovarajućim povišenjem poreza.

UTRKA PREMA DNU

Naravno, kao što smo vidjeli u slučajevima Irske i Grčke, ovakav pristup samo dodatno oslabljuje gospodarstvo i proširuje deficit te stvara veći problem s dugovima na koji se odgovara daljnjim rezovima. To je utrka prema dnu koja će osiromašiti već siromašnu zemlju.

Mada Portugal nije iskusio imovinski mjehur kao Španjolska i Irska, njegov je bankarski sektor višestruko izložen zajmovima s bankama drugih europskih zemalja koje su uključene u trenutnu krizu dugovanja: Irske, Španjolske i Grčke. Portugalske banke izložene su s 39 milijardi dolara bankama ovih zemalja dok su te banke izložene s 52 milijarde dolara portugalskim bankama. To znači da će portugalske banke zbog takve izloženosti vjerojatno imati gubitke u 2011. te da će i same trebati kapitalna ulaganja. Trenutno im je jednako teško prikupiti novac na međunarodnim financijskim tržištima kao i portugalskoj vladi, što znači da će trebati ECB/MMF spašavanje slično onome kod irskih banaka.

EUROZONA

Portugalski problemi ne leže u njegovu nedostatku konkurentnosti – izvještaj Svjetskog ekonomskog foruma iz 2005. svrstao je Portugal prema konkurentnosti iznad Španjolske, Irske, Francuske i Hong Konga. Članstvo u Eurozoni (u kojoj je optjecaju euro) izvor je portugalskih problema. Portugal je uveo euro po vrlo nekonkurentnoj stopi koja je odražavala snagu njemačkog i francuskog gospodarstva. Sve je donedavno vrijednost eura rasla u usporedbi s većinom vodećih valuta od njegova uvođenja čineći tako slabija gospodarstva poput portugalskog veoma nekonkurentnima.

Od prihvaćanja eura Portugal je doživio rast nezaposlenosti s 5% na više od 11%, dok su njegove stope ekonomskog rasta prilično ispod onih Eurozone kao cjeline. Da bi nadoknadila ustrojnu slabost portugalskog gospodarstva uzrokovanu snagom eura, portugalska je vlada povećala javni sektor te poticala osobno zaduživanje radi održavanja potražnje u privatnom sektoru. Kao posljedica, vanjskotrgovinski deficit vrtio se oko 10% nekoliko godina.

Privatnim sektorom dominiraju uslužne djelatnosti koje su bile pogođene zamrzavanjem bankovnih kredita i dubokom recesijom u Španjolskoj koja je najveći trgovački partner Portugala. Poljoprivredna i ribarska industrija zapošljavaju 13% radne snage, ali sačinjavaju tek 4% BDP-a te doprinose ekonomiji niskih plaća – prosječna mjesečna plaća u Portugalu iznosi 804 eura, dok je minimalna plaća 475 eura.

ALTERNATIVNA RJEŠENJA

Portugalski narod nije odgovoran za krizu – za nju su krivi političari koji su Portugal uveli u Eurozonu..

Alternativa mjerama štednje za portugalski narod je:

● odgoda plaćanja vladinog duga kako bi se završila spirala zaduživanja i rezova i zaduživanja;
● opozivanje eura kao valute radi poboljšanja gospodarske konkurentnosti;
● uzajamno poništenje dugova i zajmova portugalskih banaka, stavljanje banaka pod društveno vlasništvo i kontrolu te podruštvovljavanje njihovih zajmova;
● povisivanje minimalne plaće kako bi se povećala potražnja za osnovnim dobrima i uslugama i time ojačala ekonomija;
● aktiviranje agrikulture i ribarske industrije kroz društveno posjedovanje radi jačanja opskrbe hranom iznutra i stvaranja šireg izvoznog tržišta za njih; te
● prekidanje političke i korporativne korupcije koja troši milijarde eura godišnje.

Ove bi mjere počele transformirati portugalsko gospodarstvo i stavljati ga pod nadzor portugalskog naroda te bi izgradile društvo osnovano na udovoljavanju potrebama a ne profitu.

Raphie de Santos

S engleskog prevela Eva Fućak
Preuzeto sa: http://links.org.au/

Vezani članci

  • 29. travnja 2023. Antikapitalistički seminar Slobodni Filozofski i Subversive festival u sklopu Škole suvremene humanistike organiziraju treći po redu Antikapitalistički seminar, program političke edukacije koji će se i ove godine kroz predavanja, rasprave i radionice kritički osvrnuti na isprepletenost teorije i prakse te važnost proizvodnje kolektivnog znanja. Bavit ćemo se kapitalističkim obrazovanjem, odnosom eksploatacije i opresivnih ejblističkih režima, orodnjenim nasiljem, pitanjem nacionalizma, slijepim pjegama u primjenama pojmova roda, spola i klase, političkom ofenzivom na transrodnu zajednicu, umjetničkim radom te kritičkim čitanjem popularne kulture. Prijave traju do 10. svibnja 2023. godine, a program će se održavati u prostoru SKD „Prosvjeta“ u Zagrebu od 15. do 20. svibnja. Vidimo se!
  • 27. prosinca 2022. Inflacija i prikrivena nejednakost Jedinstvena stopa inflacije nema smisla, jer inflacija na različite načine pogađa kućanstva s različitim prihodima i potrošnjama. Odredba inflacije kao općeg rasta cijena stoga prikriva porast nejednakosti, dok je redefinicija inflacije ekonomista Johna Weeksa ‒ kao procesa u kojem nejednaka povećanja cijena roba i usluga imaju različite posljedice na potrošačke skupine ovisno o obrascima njihove potrošnje ‒ ispravnija. Nove metodologije razvijaju mjerenja indikatora troškova specifičnih kućanstva, pa se pokazuje kako je u kućanstvima u najnižem dohodovnom kvintilu inflacija najveća za hranu i energente, a u onima u najvišem kvintilu za rekreaciju i transport. Međutim, politiziranje inflacije ne tiče se samo promjena statistike, već i boljeg razumijevanja uzroka, kao i društvenih odgovora na inflacijsku nejednakost.
  • 26. prosinca 2022. Redefiniranje muzeja 21. stoljeća: karike koje nedostaju Muzeji kao hijerarhizirani zapadnocentrični prostori moći, znanja i historije ne samo da brišu povijest kolonizacije i imperijalnih porobljavanja, nego uglavnom i postoje zahvaljujući ovim dinamikama i pljački artefakata autohtonih kultura, dok u svojim postavima i programima perpetuiraju nacionalizam i identitetske teme. Muzeji, ipak, mogu biti građeni i kao mjesta društvene pravednosti i jednakosti, kao što na jugoslavenskim prostorima svjedoči uspostavljanje brojnih revolucionarnih muzeja nakon oslobodilačke borbe i tijekom izgradnje socijalizma. U suvremenim raspravama koje vode konzervativni i reformski muzealci_ke, novi val zahtjeva za dekolonizacijom i restitucijom muzeja (što ne uključuje samo prakse vraćanja artefakata opljačkanim zajednicama) ocrtava tragove na kojima bi se mogli graditi novi progresivni muzeji ‒ za sve.
  • 25. prosinca 2022. „Ako to želiš, budi i ti“: klasa u animiranim dječjim filmovima "Fiktivno, privremeno preuzimanje pozicije druge klase postaje iznimno značajno ako se u obzir uzme revolucionarni potencijal dječje mašte, njihovi neokoštali stavovi i savitljive interpretativne sheme. Film može iskoristiti taj potencijal jedino ako je postavljen kao moralni laboratorij za razmišljanje o drugačijim životima, uzrocima i posljedicama individualnih i kolektivnih odluka i sličnim idejama s kojima dijete teško dolazi u direktni doticaj. Deesencijalizacija ekonomskih odnosa i društvenih pozicija, njihovo obrtanje i preoblikovanje u filmu mogu dovesti ne samo do poticanja kritičke svijesti, već i do boljih, zanimljivijih i slojevitijih priča."
  • 23. prosinca 2022. Moj sifilis Uvjerenje da je sifilis iskorijenjena bolest počiva na neznanstvenim i netočnim informacijama, a još je veći problem to što je liječenje ove bolesti znatno otežano u kontekstu privatizacije zdravstva, kao i snažne društvene stigme povodom spolno prenosivih bolesti, posebice onih koje se statistički više pojavljuju u krugovima MSM populacije. I dok je neimanje zdravstvene knjižice jedan od problema pristupa zdravstvenoj brizi koji osobito pogađa siromašne i rasijalizirane (posebno Rome_kinje bez dokumenata), tu su i preduga čekanja u potkapacitiranim i urušenim javnim institucijama zdravstva, te ograničen pristup liječenju u privatnim klinikama. Dok radimo na izgradnji novog socijalizma i prateće mreže dostupnog i kvalitetnog javnog zdravstva, već se sada možemo usredotočiti na seksualno i zdravstveno obrazovanje koje bi bilo pristupačno za sve.
  • 21. prosinca 2022. Na Netflixu ništa novo Umjesto antiratnih filmova koji bi jasno reprezentirali dehumanizirajuće učinke ratova, srednjostrujaški ratni filmovi (ne samo američki, već i ruski i drugi) nastavljaju (novo)hladnoratovsku propagandu umjetničkim sredstvima: dominantni narativ o ratu je herojski, romantizirajući, patriotsko-nacionalistički i huškački, dok se momenti tragike također pojavljuju u svrhe spektakularnih prikaza herojstva. Ovogodišnji film njemačkog redatelja Edwarda Bergera Na zapadu ništa novo već je proglašen novim antiratnim klasikom kinematografije, međutim, u potpunosti zanemaruje revolucionarne događaje i vojničke pobune u pozadini povijesnih događaja koje prikazuje, dok su likovi desubjektivirani i pasivizirani.
  • 21. prosinca 2022. Hladni dom ubija "Ujedinjeno Kraljevstvo trenutno se suočava s baukom milijuna ljudi koji se skupljaju na javnim mjestima samo kako bi se ugrijali. Takozvane „pučke grijaonice“ niču diljem zemlje dok se dobrotvorne organizacije i lokalne vlasti bore da osiguraju podršku stanovnicima koji si ne mogu priuštiti grijanje svojih domova. No, njihove napore koči ozbiljan nedostatak sredstava – još jedno nasljeđe prvog kruga rezova."
  • 20. prosinca 2022. Gerilske metode Treće kinematografije "Treća kinematografija ne slijedi tradiciju kina kao sredstva osobnog izražavanja, redatelja tretira kao dio kolektiva umjesto kao autora i obraća se masama s namjerom da reprezentira istinu i nadahnjuje revolucionarni aktivizam. Treća kinematografija vidi film i kino kao sredstvo borbe, često stvara anonimno, upriličuje kino-događaje koje prate razgovori i debate, te inzistira na dokumentarizmu kao jedinom revolucionarnom i angažiranom žanru."
  • 19. prosinca 2022. Rad na određeno: od iznimke prema pravilu Hrvatska je jedna od europskih zemalja koje prednjače po broju zaposlenih na određeno, kao i po kratkoći ugovora privremeno zaposlenih osoba, napominje se u publikaciji Raditi na određeno: raširenost, regulacija i iskustva rada putem ugovora na određeno vrijeme u Hrvatskoj. Ova forma zaposlenja, pored visoke zastupljenosti u privatnom sektoru, sve više se primjenjuje i u javnom sektoru. Širenje rada na određeno, platformskog rada, kao i drugih oblika nestandardnog rada, produbljuje prekarnost i potplaćenost, dodatno srozava razinu radničkih prava, otežava sindikalno organiziranje, olakšava diskriminaciju na radnom mjestu, ukida brojne beneficije, onemogućuje bilo kakvo dugoročnije planiranje i doprinosi urušavanju mentalno-emotivnog i fizičkog zdravlja radnika_ca.

Događanja

pogledaj sve

Bookmarks

pogledaj sve

Fusnote

pogledaj sve

Natječaji i prijave

pogledaj sve

Plenum FFZG-a

pogledaj sve