Portugal: Dodatne mjere štednje u 2011. godini

Portugalski autor Raphie de Santos piše o portugalskim ekonomskim problemima nastalima nakon priključivanja Portugala Eurozoni i pokušajima portugalske vlade da ih, u suradnji s MMF-om, riješi krupnim rezovima u javnim službama, smanjenjem plaća i radnih mjesta te uvođenjem većih poreza. De Santos nudi alternativna rješenja.


Potpuno financijsko spašavanje Portugala u koje su uključeni Međunarodni monetarni fond (MMF) i Europska centralna banka (ECB) dogodit će se, čini se, u prvoj polovici 2011. godine, a uključivat će ozbiljne mjere štednje koje će ECB i MMF nametnuti portugalskom narodu.

Naznake ovoga očito postoje s obzirom na to da je krajem 2010. Fitch, uz još dvije agencije za kreditno rangiranje, spustio portugalski dug na A+, što je jedva iznad junk statusa. Zabrinuti su da je vanjskotrgovinski deficit od 9% neodrživ budući da vladajuća Socijalistička stranka ne uspijeva nametnuti učinkovitih 4% proračunskih rezova u 2011. koje su iznijeli u nacrtu krajem 2010.

Rizik da se ovo dogodi vidljiv je u dramatičnim uvećanjima iznosa koje Portugal mora platiti kako bi posudio novac na financijskim tržištima – radi se o skoku s 1.8% godišnje u studenom 2010. na 3.4% u prosincu 2010. ECB uspješno provodi neizravno spašavanje time što je jedini kupac obveznica portugalske vlade kada se one prodaju na dražbama na financijskim tržištima.

U prvoj polovici 2011. Portugal mora vratiti ili obnoviti dug od 27 milijardi američkih dolara i uzeti novi zajam od 12 milijardi dolara što je ukupno 17% njegove ekonomije (BDP). Taj iznos neće moći sakupiti na financijskim tržištima, a ECB neće moći pratiti sadašnji smjer kupovanja obveznica jer su iznosi preveliki. Ove će se brojke vjerojatno pogoršati s obzirom na to da Fitch i mnogi drugi ekonomisti procjenjuju kako će gospodarstvo u 2011. zahvatiti recesija koja će je smanjiti za 1% do 2% zbog već isplaniranih rezova i slabosti portugalskog gospodarstva. Zbog toga će udio državnog duga u BDP-u prijeći 90% u 2011., što je treći najveći udio unutar Eurozone.

Paket za spašavanje sastavit će ECB i MMF te će oni zapravo kontrolirati gospodarstvo, potrošnju i mjere štednje koje će biti mnogo ozbiljnije od onih koje je planirala vlada portugalske Socijalističke stranke. MMF u svojem izvještaju o državnim dugovima za 2010. godinu predviđa rast portugalske javne potrošnje za maksimalno 0.5% kroz 20 godina, uz smanjenje godišnjeg deficita na 6% do 2020., s time da će se 80% smanjenja ostvariti do 2013. Takvo što moguće je postići isključivo uz krupne rezove u javnim službama, plaćama i radnim mjestima, s odgovarajućim povišenjem poreza.

UTRKA PREMA DNU

Naravno, kao što smo vidjeli u slučajevima Irske i Grčke, ovakav pristup samo dodatno oslabljuje gospodarstvo i proširuje deficit te stvara veći problem s dugovima na koji se odgovara daljnjim rezovima. To je utrka prema dnu koja će osiromašiti već siromašnu zemlju.

Mada Portugal nije iskusio imovinski mjehur kao Španjolska i Irska, njegov je bankarski sektor višestruko izložen zajmovima s bankama drugih europskih zemalja koje su uključene u trenutnu krizu dugovanja: Irske, Španjolske i Grčke. Portugalske banke izložene su s 39 milijardi dolara bankama ovih zemalja dok su te banke izložene s 52 milijarde dolara portugalskim bankama. To znači da će portugalske banke zbog takve izloženosti vjerojatno imati gubitke u 2011. te da će i same trebati kapitalna ulaganja. Trenutno im je jednako teško prikupiti novac na međunarodnim financijskim tržištima kao i portugalskoj vladi, što znači da će trebati ECB/MMF spašavanje slično onome kod irskih banaka.

EUROZONA

Portugalski problemi ne leže u njegovu nedostatku konkurentnosti – izvještaj Svjetskog ekonomskog foruma iz 2005. svrstao je Portugal prema konkurentnosti iznad Španjolske, Irske, Francuske i Hong Konga. Članstvo u Eurozoni (u kojoj je optjecaju euro) izvor je portugalskih problema. Portugal je uveo euro po vrlo nekonkurentnoj stopi koja je odražavala snagu njemačkog i francuskog gospodarstva. Sve je donedavno vrijednost eura rasla u usporedbi s većinom vodećih valuta od njegova uvođenja čineći tako slabija gospodarstva poput portugalskog veoma nekonkurentnima.

Od prihvaćanja eura Portugal je doživio rast nezaposlenosti s 5% na više od 11%, dok su njegove stope ekonomskog rasta prilično ispod onih Eurozone kao cjeline. Da bi nadoknadila ustrojnu slabost portugalskog gospodarstva uzrokovanu snagom eura, portugalska je vlada povećala javni sektor te poticala osobno zaduživanje radi održavanja potražnje u privatnom sektoru. Kao posljedica, vanjskotrgovinski deficit vrtio se oko 10% nekoliko godina.

Privatnim sektorom dominiraju uslužne djelatnosti koje su bile pogođene zamrzavanjem bankovnih kredita i dubokom recesijom u Španjolskoj koja je najveći trgovački partner Portugala. Poljoprivredna i ribarska industrija zapošljavaju 13% radne snage, ali sačinjavaju tek 4% BDP-a te doprinose ekonomiji niskih plaća – prosječna mjesečna plaća u Portugalu iznosi 804 eura, dok je minimalna plaća 475 eura.

ALTERNATIVNA RJEŠENJA

Portugalski narod nije odgovoran za krizu – za nju su krivi političari koji su Portugal uveli u Eurozonu..

Alternativa mjerama štednje za portugalski narod je:

● odgoda plaćanja vladinog duga kako bi se završila spirala zaduživanja i rezova i zaduživanja;
● opozivanje eura kao valute radi poboljšanja gospodarske konkurentnosti;
● uzajamno poništenje dugova i zajmova portugalskih banaka, stavljanje banaka pod društveno vlasništvo i kontrolu te podruštvovljavanje njihovih zajmova;
● povisivanje minimalne plaće kako bi se povećala potražnja za osnovnim dobrima i uslugama i time ojačala ekonomija;
● aktiviranje agrikulture i ribarske industrije kroz društveno posjedovanje radi jačanja opskrbe hranom iznutra i stvaranja šireg izvoznog tržišta za njih; te
● prekidanje političke i korporativne korupcije koja troši milijarde eura godišnje.

Ove bi mjere počele transformirati portugalsko gospodarstvo i stavljati ga pod nadzor portugalskog naroda te bi izgradile društvo osnovano na udovoljavanju potrebama a ne profitu.

Raphie de Santos

S engleskog prevela Eva Fućak
Preuzeto sa: http://links.org.au/

Vezani članci

  • 30. lipnja 2021. Interseks osobe i njihovi problemi Interseks stanja obično se razumijevaju kao stanja koja variraju „između“ ženskog i muškog spola, i čija genetska, kromosomska, hormonska, i anatomska (ne)preklapanja uzdrmavaju binarnu konstrukciju „ženske“ i „muške“ spolnosti. Patrijarhalna proizvodnja medicinsko-biologijskog znanja ne samo da diskurzivno gura interspolne osobe u identitetske kutije „ženskosti“ i „muškosti“ te produbljuje njihovu marginalizaciju, već nameće i opasne prakse sakaćenja tijela koja se ne uklapaju u dominantnu taksonomiju. Raspršivanje ustajalih mitova možemo započeti ozbiljnijim informiranjem o iskustvima interseks osoba, kao i povezivanjem s organizacijama koja štite njihova prava.
  • 19. travnja 2021. Startupi neće riješiti nezaposlenost u Italiji Talijanski i strani korporativni gurui koji već desetljećima mantraju neoliberalne trope poput digitalizacije, očekivano pozdravljaju Draghijeve najave poreznih olakšica digitalnim startupima kao inovativne. Međutim, dosadašnji digitalizacijski napori, usmjereni na privlačenje stranog kapitala i zaogrnuti agendom društvene mobilnosti kroz malo poduzetništvo, niti su doveli do smanjenja nezaposlenosti, niti do procvata tehnološke učinkovitosti od koje bi stanovništvo zaista imalo koristi.
  • 17. travnja 2021. Tesla proglašena krivom za razbijanje sindikata "„Ovo je ogromna pobjeda za radnice i radnike koji su imali hrabrosti usprotiviti se i organizirati u sistemu koji trenutno u velikoj mjeri ide u prilog zapošljavatelja poput Tesle koji ne prezaju od kršenja zakona“, izjavila je potpredsjednica UAW-a Cindy Estrada „Iako slavimo pravdu sadržanu u današnjoj presudi, ona naglašava supstancijalne mane američkog Zakona o radu. Ovdje imamo primjer kompanije koja je očito prekršila zakon, a ipak mora proći tri godine prije negoli radnice i radnici pogođeni time dobiju ikakvu pravdu.“"
  • 10. travnja 2021. Nema dokaza za zabranu sudjelovanja trans žena u sportu Ideologem kojim se učvršćuju anti-trans norme i regulative, te legitimira isključivanje trans žena i interspolnih osoba iz ženskog sporta, zasniva se na vizuri spola kao biološkog. Potom se, još vulgarnije, sport razumije kao polje kompeticije koje poglavito zavisi od hormona, veličine organa i sličnih spolnih obilježja. Međutim, ne postoje utemeljena znanstvena istraživanja koja bi potkrijepila pretpostavku da trans žene općenito imaju bolje sportske performance u odnosu na cis žene, niti je istraženo kako točno na njihove predispozicije utječe hormonska terapija, dok je mit o automatski boljim rezultatima zahvaljujući većoj razini testosterona već srušen. S obzirom na to da su razlike u izvedbi unutar svih sportskih kategorija prije svega individualne, možda je vrijeme da se dovede u pitanje i mit o podjeli sporta na „ženski“ i „muški“.
  • 25. ožujka 2021. Spomenici, nazivi ulica i osporeno sjećanje "Ponosno „anti-woke“ pozicioniranje samo je posljednji u nizu vladinih pokušaja da memorijalizira bjelačku supremaciju. Meghan Tinsley izvještava o politici komemoracije."
  • 20. ožujka 2021. Talijanska vlada outsourceala je ekonomsku strategiju privatnoj konzultantskoj firmi McKinsey Još jedno postavljanje premijera „odozgo“ u Italiji znači nastavak tehnokratskih politika u sklopu kojih se čelnike_ce ne bira demokratski, dok se potez legitimira navodnim kompetencijama koje posjeduje izabrana osoba. Nekoć vodeća figura Europske centralne banke, premijer Mario Draghi formirao je kabinet koji je također sastavljen od „stručnjaka“, onih koji pretežno podupiru ekonomske politike već potvrđene kao devastirajuće po živote stanovništva u Italiji. Vrhunac ove navodno neutralno-ekspertne misije potez je kojim ekonomski plan oporavka od posljedica pandemijske krize ne donose čak ni ovi stručnjaci, nego je zadaća delegirana drugoj „stručnoj“ instanci ‒ privatnoj konzultantskoj firmi za upravljanje McKinsey. Birače i biračice i dalje nitko ništa ne pita.
  • 13. ožujka 2021. Zeleni feministički val u Čileu Zelena marama simbol je prosvjeda latinoameričkih feministkinja i feminista protiv kriminalizacije pobačaja, sveprisutna i u Čileu – jednoj od država u kojoj su zakoni u pogledu reproduktivnih prava najkonzervativniji. Nakon trodesetljetnog učvršćivanja neoliberalnog modela i drakonskog napada na reproduktivnu pravdu, Čileanke_ci dobivaju priliku da u procesu promjene pinočeovskog ustava kreiraju strukture koje bi mogle poboljšati njihove živote. Jedna od ključnih stavki koje feminističke skupine nastoje ugraditi u nacrt novog ustava upravo je emancipatorna reproduktivna politika koja će odlučno dekriminalizirati pobačaj.
  • 13. ožujka 2021. Pobjeda za radnike i radnice u sudskom sporu oko Ubera Odlukom britanskog Vrhovnog suda koja daje pravo zaposlenima u Uberu na minimalnu nadnicu i plaćeni godišnji odmor, konačno ih se legalno prepoznaje kao radnice i radnike, a ne kao samozaposlene. Ova važna pobjeda za radničku klasu u sukobu rada i kapitala dolazi nakon dugotrajne borbe, prije svega zahvaljujući inovativnim sindikalnim grupama koje su prepoznale da novi oblici eksploatacije u okviru ekonomije honorarnih poslova iziskuju i nove oblike otpora i kolektivnog radničkog udruživanja.
  • 13. ožujka 2021. Prijedlog izgradnje ugljenokopa u Cumbriji duguje svoju popularnost izostanku zelene alternative "Vlada je odgovorna za stvaranje održivih radnih mjesta u dijelu zemlje koji još uvijek nosi ožiljke nanesene desetljećima deindustrijalizacije te se oporavlja od ekonomskih psoljedica pandemije COVID-19"

Događanja

pogledaj sve

Bookmarks

pogledaj sve

Fusnote

pogledaj sve

Natječaji i prijave

pogledaj sve

Plenum FFZG-a

pogledaj sve