Iz medija: “(P)ostani student” i blokada referade (4.10.2011.)

Slobodni Filozofski donosi pregled medijskih napisa o protestnoj akciji “(P)ostani student”, blokadi referade Filozofskog fakulteta te o događanjima na osječkim fakultetima i odluci Skupštine Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu o kretanju u prosvjedne akcije zbog plaćanja školarina i participacija.

24 sata: ‘Nije na ministarstvu da brine oko blokade referade fakulteta’
“Ministar Radovan Fuchs nije se previše uzrujavao oko studentske blokade. Kazao je da pitanje blokade referade treba riješiti na razini fakulteta, javlja HRT.”

Danas.hr: I Politolozi kreću u akciju zbog naplate školarina!
“‘Skupština studenata FPZ-a bila je dosta posjećena i odlučili su krenuti u akcije sljedeći tjedan. Na FPZG-u i studenti sa 60 ECTS bodova plaćaju školovanje’, navode studenti nakon plenuma na kojemu je bilo riječi o nastavku blokade referade Filozofskog fakulteta.”

Danas.hr: Kako je ministarstvo ‘zeznulo’ studente
“Kad je ponestalo državnog novca, fakulteti su prebacili trošak na studente određujući da polovica njih mora platiti 6.000 kuna iako ih na to nitko unaprijed nije upozorio. Teoretski, da su znali da se pod tim uvjetima upisuju, mogli su izabrati neki drugi fakultet.”

Danas.hr: Ministarstvo mrcvari studente, počeli prosvjedi (foto)
“Parkiralište zagrebačkog Filozofskog fakulteta u srijedu ujutro bilo je poprište prvog od, čini se, mnogih ovojesenskih studentskih prosvjeda. Dvjestotinjak studenata se odazvalo prosvjedu pod nazivom (P)ostani student, dok se u zgradi Fakulteta održavala sjednica Vijeća.”

Danas.hr: Studentski plenum odlučio: Blokada se nastavlja!
“Smatraju da bi uprave fakulteta zajedno sa studentima trebale vršiti pritisak na Ministarstvo, a ne ići linijom manjeg otpora i uzimati novac od studenata. ‘Vrijeme je da pokažemo da se s našim sudbinama nitko neće poigravati. Želimo studirati – odbijamo plaćati!’, zaključili su.”

e-Zadar: Besplatno studiranje je propagandna laž ministarstva
“Nezadovoljni su studenti blokadu referade Filozofskog fakulteta počeli već u sedam sati simbolično poručujući odgovorima na svom fakultetu, Sveučilištu u Zagrebu, ali i Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa kako je ‘početak nove akademske godine srušio sve iluzije o besplatnom obrazovanju’.”

e-Zadar: Od zemalja Europske unije samo Bugarska ima lošije obrazovanje od Hrvatske
“No, analiza je isto tako pokazala kako Hrvatska relativno malo troši na javne obrazovne institucije, oko 40 posto manje od prosjeka promatranih zemalja.”

Glas Istre: Studiranje postaje privilegij bogatih
“Novi prosvjedi zagrebačkih studenata s Filozofskog fakulteta koji su jučer održani zbog troškova studiranja ponovno su aktualizirali pitanje školarina u Hrvatskoj, koje su, prema brojnim istraživanjima, među najvišima u Europi.”

Glas Slavonije: Studenti šokirani plaćanjem školarine: Besplatno školovanje vodi nas u bankrot
“Posljedice linearnog modela plaćanja studiranja, koji je od prošle akademske 2010./2011. godine uveden i na osječkom Sveučilištu, u praksi se počinju osjećati ove jeseni, pa su mnogi nastavnici izloženi velikim pritiscima studenata i roditelja.”

HRT: Studenti nastavljaju blokirati referadu (video)
“Studenti podsjećaju da su prošle akademske godine (2010./2011.) upisali prvu godinu preddiplomskog studija oslobođeni plaćanja školarina te im je tada, kažu, Ministarstvo javno obećalo da će tako biti sve dok budu redoviti studenti. Međutim, isti studenti sada upisuju drugu godinu i moraju platiti školarine. “

H-alter: Studenti prozvali Fuchsa zbog laži
“Nakon što su jučer studenti Filozofskog fakulteta blokirali referadu zbog uvođenja školarine za studente, koji su dosad besplatno studirali, slične reakcije prelile su se i na Fakultet političkih znanost. I dok na Filozofskom fakultetu nastavljaju s blokadom referade, budući politolozi i novinari najavljuju prosvjedne akcije.”

H-alter: Upisali besplatno, izvršili obaveze, a ipak će platiti?
“Studenti zagrebačkog Filozofskog fakulteta blokirali su danas referadu i na taj način onemogućili početak upisa u iduću akademsku godinu za studente viših godina kojima je rečeno da će plaćati neočekivanih šest tisuća kuna za školarine.”

H-alter: Želimo studirati, odbijamo platiti (foto)
“Velik broj studenata Filozofskog fakulteta ne zna hoće li tijekom listopada morati izdvojiti šest tisuća kuna za nastavak studiranja, upozorili su današnjim prosvjedom uoči sjednice Fakultetskog vijeća.”

Index: Ministar Fuchs o blokadi Filozofskog fakulteta: Pa nije to moj problem!
“Podsjećaju kako su prošle akademske godine brucoši zbog studentskog pritiska besplatno upisali preddiplomski studij s obećanjem da svi studenti koju redovito izvršavaju svoje obveze neće plaćati. Sada veliki dio studenata (npr. na FPZG-u i oni koju su položili sve kolegije) mora platiti drugu godinu studija po neutvrđenim kriterijima zbog toga što Ministarstvo fakultetima nije isplatilo potrebne financije.”

Jutarnji list: Prosvjed zbog plaćanja: Studenti Filozofskog nastavljaju s blokadom referade
“Predstavnici fakultetskog plenuma istaknuli su kako neće dopustiti da se likvidnost očituje financijskim udarom na studente te da je početak nove akademske godine srušio iluzije i nekolicini preostalih koji su uporno tvrdili da je besplatno obrazovanje već ostvareno te ga samo treba uvrstiti u predložene ‘Fuchsove zakone’.”

Novi list: Studenti traže besplatno obrazovanje
“‘Besplatno za brucoše nije besplatno obrazovanje’ – poručili su studenti na prosvjednoj akciji, napominjući da još, iako je kraj rujna, ne znaju po kojem će modelu plaćati studij i hoće li studenti po osobnim potrebama morati izdvojiti šest tisuća kuna za nastavak školovanja. Sigurno je, kažu, da će druga, kao i treća i četvrta godina plaćati, ali još ne znaju po kojem modelu.”

Osijek 031: Pali godinu, fakultet će ubuduće morati plaćati!
“Svi studenti koji ove jeseni na Pravnom fakultetu u Osijeku budu upisivali ponavljanje cijele ili djelomice prve i druge studijske godine, to će učiniti prema promijenjenim pravilima studiranja, a većina njih je revoltirana jer su im ti uvjeti nepovoljniji i, posebno, jer su, tvrde, za takvu odluku saznali doslovce u posljednji tren.”

Večernji list: I danas blokada na Filozofskom fakultetu, uz potporu s FPZ-a
“Najavljuju kako su spremni, kao i proteklih godina, djelovati u okvirima Ustavom nam zagarantirane autonomije. Blokadom studentske službe i sprečavanjem upisa i naplaćivanja participacija, želimo poručiti i upravi našeg fakulteta, a i rektoru i upravi Sveučilišta u Zagrebu, da naše savezništvo u rušenju Fuchsovih zakona nije bezuvjetno. “

Vezani članci

  • 19. travnja 2021. Startupi neće riješiti nezaposlenost u Italiji Talijanski i strani korporativni gurui koji već desetljećima mantraju neoliberalne trope poput digitalizacije, očekivano pozdravljaju Draghijeve najave poreznih olakšica digitalnim startupima kao inovativne. Međutim, dosadašnji digitalizacijski napori, usmjereni na privlačenje stranog kapitala i zaogrnuti agendom društvene mobilnosti kroz malo poduzetništvo, niti su doveli do smanjenja nezaposlenosti, niti do procvata tehnološke učinkovitosti od koje bi stanovništvo zaista imalo koristi.
  • 17. travnja 2021. Tesla proglašena krivom za razbijanje sindikata "„Ovo je ogromna pobjeda za radnice i radnike koji su imali hrabrosti usprotiviti se i organizirati u sistemu koji trenutno u velikoj mjeri ide u prilog zapošljavatelja poput Tesle koji ne prezaju od kršenja zakona“, izjavila je potpredsjednica UAW-a Cindy Estrada „Iako slavimo pravdu sadržanu u današnjoj presudi, ona naglašava supstancijalne mane američkog Zakona o radu. Ovdje imamo primjer kompanije koja je očito prekršila zakon, a ipak mora proći tri godine prije negoli radnice i radnici pogođeni time dobiju ikakvu pravdu.“"
  • 10. travnja 2021. Nema dokaza za zabranu sudjelovanja trans žena u sportu Ideologem kojim se učvršćuju anti-trans norme i regulative, te legitimira isključivanje trans žena i interspolnih osoba iz ženskog sporta, zasniva se na vizuri spola kao biološkog. Potom se, još vulgarnije, sport razumije kao polje kompeticije koje poglavito zavisi od hormona, veličine organa i sličnih spolnih obilježja. Međutim, ne postoje utemeljena znanstvena istraživanja koja bi potkrijepila pretpostavku da trans žene općenito imaju bolje sportske performance u odnosu na cis žene, niti je istraženo kako točno na njihove predispozicije utječe hormonska terapija, dok je mit o automatski boljim rezultatima zahvaljujući većoj razini testosterona već srušen. S obzirom na to da su razlike u izvedbi unutar svih sportskih kategorija prije svega individualne, možda je vrijeme da se dovede u pitanje i mit o podjeli sporta na „ženski“ i „muški“.
  • 25. ožujka 2021. Spomenici, nazivi ulica i osporeno sjećanje "Ponosno „anti-woke“ pozicioniranje samo je posljednji u nizu vladinih pokušaja da memorijalizira bjelačku supremaciju. Meghan Tinsley izvještava o politici komemoracije."
  • 20. ožujka 2021. Talijanska vlada outsourceala je ekonomsku strategiju privatnoj konzultantskoj firmi McKinsey Još jedno postavljanje premijera „odozgo“ u Italiji znači nastavak tehnokratskih politika u sklopu kojih se čelnike_ce ne bira demokratski, dok se potez legitimira navodnim kompetencijama koje posjeduje izabrana osoba. Nekoć vodeća figura Europske centralne banke, premijer Mario Draghi formirao je kabinet koji je također sastavljen od „stručnjaka“, onih koji pretežno podupiru ekonomske politike već potvrđene kao devastirajuće po živote stanovništva u Italiji. Vrhunac ove navodno neutralno-ekspertne misije potez je kojim ekonomski plan oporavka od posljedica pandemijske krize ne donose čak ni ovi stručnjaci, nego je zadaća delegirana drugoj „stručnoj“ instanci ‒ privatnoj konzultantskoj firmi za upravljanje McKinsey. Birače i biračice i dalje nitko ništa ne pita.
  • 13. ožujka 2021. Zeleni feministički val u Čileu Zelena marama simbol je prosvjeda latinoameričkih feministkinja i feminista protiv kriminalizacije pobačaja, sveprisutna i u Čileu – jednoj od država u kojoj su zakoni u pogledu reproduktivnih prava najkonzervativniji. Nakon trodesetljetnog učvršćivanja neoliberalnog modela i drakonskog napada na reproduktivnu pravdu, Čileanke_ci dobivaju priliku da u procesu promjene pinočeovskog ustava kreiraju strukture koje bi mogle poboljšati njihove živote. Jedna od ključnih stavki koje feminističke skupine nastoje ugraditi u nacrt novog ustava upravo je emancipatorna reproduktivna politika koja će odlučno dekriminalizirati pobačaj.
  • 13. ožujka 2021. Pobjeda za radnike i radnice u sudskom sporu oko Ubera Odlukom britanskog Vrhovnog suda koja daje pravo zaposlenima u Uberu na minimalnu nadnicu i plaćeni godišnji odmor, konačno ih se legalno prepoznaje kao radnice i radnike, a ne kao samozaposlene. Ova važna pobjeda za radničku klasu u sukobu rada i kapitala dolazi nakon dugotrajne borbe, prije svega zahvaljujući inovativnim sindikalnim grupama koje su prepoznale da novi oblici eksploatacije u okviru ekonomije honorarnih poslova iziskuju i nove oblike otpora i kolektivnog radničkog udruživanja.
  • 13. ožujka 2021. Prijedlog izgradnje ugljenokopa u Cumbriji duguje svoju popularnost izostanku zelene alternative "Vlada je odgovorna za stvaranje održivih radnih mjesta u dijelu zemlje koji još uvijek nosi ožiljke nanesene desetljećima deindustrijalizacije te se oporavlja od ekonomskih psoljedica pandemije COVID-19"
  • 13. ožujka 2021. Studentice i studenti s Bosporskog sveučilišta protiv Erdoğana Postavljanje na čelo Bosporskog sveučilišta rektora koji je blizak vladajućoj Stranci pravde i razvoja, te poznat po svojim anti-LGBTIQ+ stavovima samo je korak u nizu proširenja dosega Erdoğanove autoritarne vlasti na nekoć nezavisne institucije i jačanja konzervativnog utjecaja na turski društveni život. Međutim, takav čin proizveo je dvomjesečne studentske prosvjede. Vlast demonizira pobunjenike_ce, označavajući ih kao teroriste, seksualne devijante, vandale i barbare, u pokušaju legitimiranja policijske brutalnosti i uhićenja. Studentski otpor u Istanbulu ipak žilavo opstaje, ali potrebna mu je međunarodna solidarnost.

Događanja

pogledaj sve

Bookmarks

pogledaj sve

Natječaji i prijave

pogledaj sve

Plenum FFZG-a

pogledaj sve